29 de maig de 2013

Canelons farcits de carabassa i mató

Encara que no arribi la calor si que han arribat les operacions biquini, les dietes, etc, i com que ja m'han dit uns quants cops que a veure quan publiquem alguna coseta light doncs avui m'he decantat per aquests canelons de carabassa i mató, boníssim i saníssims!
Últimament m'he aficionat força a la cuina vegetariana gràcies a un llibre que em va regalar el Joan i d'on m'agraden gairebé totes les receptes, així que aquesta no serà pas la última ;-)




Ingredients (4 racions):
16 canelons secs (jo he utilitzat 32 macarrons gegants, podeu utilitzar qualsevol pasta que pugui farcir-se)
500 gr de carabassa
250 gr de mató
1 dent d'all
1 polsim de nou moscada
25 gr de formatge parmesà
sal, pebre i oli

per la salsa de tomàquet:
500 gr de tomàquets madurs tallats a daus
1 dent d'all a trossets
75 gr d'olives negres trossejades
2 cullerades de tàperes
2 cullerades d'oli d'oliva

Comencem coient al vapor la carabassa pelada i tallada a trossets. Jo ho he fet amb l'estoig Lekué, ja que és ràpid i net, amb 5 minuts al microones ho he tingut enllestit.
Un cop s'hagi refredat la carabassa la barregem amb el mató esmicolat, l'all trossejat, la nou moscada i hi tirem sal i pebre al gust.

Coiem la pasta en una olla amb força aigua fins que estigui al dente. L'escorrem i passem a farcir-la amb la mescla anterior. Coloquem els canelons al recipient/s que utilitzarem per fornejar. Jo vaig fer 3 cassoletes de fang i un tupper de vidre per endur-me el dinar a la feina.

Barregem tots els ingredients de la salsa en un bol i fiquem aquesta preparació a sobre dels canelons. Ho empolvorem amb el parmesà i ho fiquem al forn tapat amb paper d'alumini, a 200º durant 20 minuts. Retirem el paper d'alumini i gratinem durant 10 minuts més, fins que quedi ben daurat.




L'original d'aquesta recepta l'he vist a: Pickford, Louise. 200 recetas vegetarianas. Barcelona: Blume, 2012.




26 de maig de 2013

Pastís de xocolata

Aquest pastís de xocolata l'he fet per celebrar el cinquè aniversari de la meva neboda. És pràcticament un pastís a mida, ja que ella va triar la forma, el gust i la decoració... i això que no és pas de dolços! no pensava pas que el tastés, però li devia fer gràcia perquè se'n va menjar un trosset ;-)

És molt molt senzill de fer i queda força vistós, no? Només necessiteu una mica de temps ja que s'ha de deixar refredar per poder-lo farcir i guarnir, però val la pena! Vinga, a la cuina!




Ingredients (8-10 racions):
4 ous
4 cullerades soperes de farina
4 cullerades soperes de sucre
1/2 sobre de llevadura 
1 tauleta de xocolata de postres
250 gr de mantega

Per l'almívar: aigua i sucre
Per farcir-lo: melmelada de maduixes (recepta casolana aquí)

Passos a seguir:
Desfem la meitat de la mantega i la meitat de la xocolata al microones fins que quedi una crema fina.
En un bol gran batem els ous i el sucre fins que la barreja blanquegi. Hi afegim la mescla de mantega i xocolata i l'integrem. Afegim la farina i la llevadura tamissades i ho integrem suaument amb moviments envolvents (de baix cap dalt), els justos perquè s'integri.
Fiquem la massa en un motlle d'uns 18 cm greixat, i ho fiquem al forn preescalfat a 180º durant uns 25 minuts. Com sempre, comprovarem que estigui ben cuit clavant una agulla, si aquesta surt neta és que ja està i si surt bruta el deixarem una mica més.

Preparem l'almívar posant mig got d'aigua i mig got de sucre en un casso i ficant-ho al foc fins que comenci a bullir. Llavors ho retirem, ho deixem atemperar i hi posem unes gotes de conyac (opcional).

Un cop el pastís s'hagi refredat el partim per la meitat i el mullem amb l'almívar amb l'ajuda d'un pinzell. Extenem a sobre una capa de melmelada i tornem a montar el bescuit amb la capa superior. Humitegem també amb almívar.

Per fer la cobertura cal que desfem la resta de mantega i xocolata i la tirem per sobre del pastís. Molt millor si deixeu que la mescla es prengui una mica abans de tirar-la per sobre, ja que us serà més fàcil.
Finalment només cal decorar el pastís amb el que tingueu a mans: lacassitos, boletes de sucre, anous, gominoles...




L'original d'aquesta recepta l'he vist a: Blog de cuina de la Dolorss

L'han fet...

L'Anabel, per celebrar l'aniversari de les seves dues filles, felicitats Mekdes i Nora!!

21 de maig de 2013

Melmelada de maduixes

Des que vaig veure la recepta de melmelada de maduixes al blog Trossets de cuina que se'm va ficar al cap que havia de fer-la si o si, perquè és la que més m'agrada i a més em va cridar l'atenció que es fes amb sucre morè, així que no m'ho vaig pensar gaire i vaig compar maduixes per fer la meva primera melmelada!!! si, si, la primera!! i tenint en compte el resultat... no serà pas la última vegada que en faci!




Ingredients:
1 kg de maduixes
400 gr de sucre morè
el suc d'una llimona

Passos a seguir:
Netegem les maduixes, les tallem a trossos i les fiquem en una olla gran, junt amb el sucre i el suc de la llimona. Ho fiquem a foc mig fins que comenci a bullir, i anem remenant de tant en tant durant aproximadament uns 30 minuts.
Passat aquest temps triturem la melmelada amb la batedora i la posem en pots prèviament esterilitzats (cal bullir-los juntament amb les tapes durant uns 15 minuts i deixar-los assecar completament). Tancarem els pots amb força i els deixarem de cap per avall fins que s'hagin refredat del tot, per tal que facin el buit.

I ja està!! ja tenim una melmelada casolana d'allò més bona i amb el punt de dolçor just!! Proveu-la, no us n'arrepentireu!!

16 de maig de 2013

Strudel de pebrots i pollastre

A hores d'ara us haureu adonat que sóc una fan total de la pasta de full i és que es taaaan bona i taaaan versàtil que no m'hi puc resistir!!

La recepta d'avui és una versió salada del pastís de poma express que vam publicar fa uns tres mesos i que ha tingut força èxit entre els qui ens aneu seguint (al final de la recepta veureu les 6 fotos que ens han arribat!), així que espero que també us animeu amb aquesta perquè la veritat és que està boníssima!




Ingredients:
1 làmina de pasta de full rectangular (Lidl)
1 pit de pollastre
1 pebrot verd i 1 pebrot vermell
olives negres
1 ceba mitjana
1 dent d'all
1 culleradeta d'orenga
3 cullerades soperes de tomàquet fregit
30 ml de vi blanc
sal
1 ou batut
llavors de sèsam per a decorar (opcional)

Passos a seguir:
En una paella sofregim la ceba tallada menuda amb l'all durant uns 5 minuts. A continuació hi afegim els pebrots a daus petits i passats uns 4 minuts el pollastre també tallat a trossos no massa grans. Donem unes voltes i incorporem la sal, l'orenga, les olives tallades a rodanxes i el tomàquet fregit. Quan estigui quasi cuit afegim el vi blanc i deixem coure un parell de minuts més.
Retirem del foc i preparem la pasta de full obrint la làmina i doblegant-la sobre si mateixa pel costat més llarg. La tornem a desdoblegar i així ens queda la meitat marcada. En una de les meitats hi fiquem la mescla anterior (no passa res si us en sobra, ben aviat publicaré una recepta d'aprofitament perquè a mi em va passar!). A l'altra meitat li fem uns talls paral·lels, tanquem la pasta i precintem amb els dits o amb una forquilla.
Pintem l'strudel amb l'ou batut i l'empolvorem amb les llavors de sèsam.
Coiem al forn preescalfat a 200º fins que estigui daurat (uns 15-20 minuts) i ja es pot menjar!




Tant jo com els meus dos companys de taula del moment el vam trobar d'allò més gustós!! I si hi ha algun ingredient que no us acaba de fer el pes... doncs canvieu-lo per qualsevol altre, sense problemes (que això és el que he fet jo a partir de la recepta original)!

Bon profit!!!

L'original d'aquesta recepta l'he vist a: Kanela y limón

Ho han fet...

Jaume
Judith

11 de maig de 2013

Pastís fred de tonyina

Després d'un temps sense col·laboracions, la Montse, que ja ens va enviar uns panadons de carbassa salats, torna a la càrrega amb un pastís fred de tonyina, també conegut com pastís d'estiu.

Aquest cop puc opinar ja que vaig poder tastar-lo juntament amb altres companyes de feina, i totes vam coincidir en que estava molt bo i que baixava súper bé! A més és força fàcil de fer i és ideal per aquestes primeres calors, com a plat principal o únic, i també com a aperitiu si el tallem a trossets.




Ingredients (per a 12 raccions):
18 llesques de pa de motlle (sense crosta, podem comprar-lo amb crosta i tallar-la amb un ganivet)
maionesa
400 gr de tonyina en oli
tomàquet fregit
sal i pebre
per a decorar (al gust): olives, ou dur, enciam, pebrot (cru o escalivat)...

Passos a seguir:
Escorrem una mica la tonyina, la barregem amb tomàquet fregit (la quantitat de tomàquet és al gust) i salpebrem. Cl·loquem en una safata 6 llesques de pa de motlle (la safata al gust, rodona, quadrada, rectangular...) perquè faci de base, i l'untem amb maionesa. A sobre hi extenem la meitat de la barreja de tonyina i tomàquet.
I continuem amb una altra capa de pa, untem amb maionesa, fiquem la resta de la mescla i una última de pa també untada amb maionesa.
Ara ja només falta la decoració. Tallem l'enciam a trossets i el fiquem per sobre, i després anem repartint les rodanxes d'ou dur, el pebrot, les olives, etc, segons la imaginació de cadascú ;-)

* Podeu deixar el pastís fet del dia abans, perquè quedi ben esponjós i amerat de la mescla. Després només cal decorar-lo i servir. 

Sens dubte és un bon plat a tenir en compte de cara al bon temps! jo no m'he resistit i ja l'he fet, més avall podeu veure'n la prova!! Qui més s'hi anima?? avui és dissabte i ben d'hora, sou a temps d'anar al súper i tenir un dinar d'allò més primaveral!!

PD. a la mescla de tonyina i tomàquet també podem afegir-hi una bosseta d'olives verdes trossejades, queda boníssim! Per fi m'he atrevit a fer-lo rodó, utilitzant un motlle desmontable, és molt més fàcil del que sembla!


El meu!


9 de maig de 2013

Remolins de vellut vermell en cupcake

Després de llegir el títol d'aquest post us pensareu que m'he tornat boja... doncs no!! més aviat és que no sabia quin títol donar-li i per tant he mantingut el de la recepta original del llibre Salvada por los pasteles de Marian Keyes.

Aquests cupcakes tenen com a base el famós red velvet (vellut vermell) i a sobre porten una capa de formatge cremós en forma de remolí, d'aquí el nom.



Som-hi!

Ingredients (12 cupcakes aprox.)

Per al bescuit:
110 gr de mantega
170 gr de sucre
1 culleradeta de cafè d'extracte de vainilla
40 gr de cacau en pols
un pessic de sal
colorant alimentari vermell (no és imprescindible)
1 culleradeta de cafè de vinagre de vi
2 ous
160 gr de farina
1/3 de sobre de llevadura en pols

Per la capa de formatge cremós:
200 gr de formatge d'untar
1 ou
40 gr de sucre
1/2 culleradeta de cafè d'extracte de vainilla

Coloquem en una safata de cupcakes els 12 motlles de paper i preescalfem el forn a 170º.
Comencem amb la capa superior, només cal que batem el formatge, l'ou, el sucre i l'extracte de vainilla i reservem.
Per al bescuit red velvet començarem desfent la mantega, ficant-la en un bol amb el sucre i batent-ho tot. A continuació, i amb aquest ordre, hi afegirem l'extracte de vainilla, el cacau en pols, la sal, el colorant alimentari i el vinagre, removent bé entre un ingredient i el següent.
En un recipient apart, batrem els ous i després els afegirem a la mescla anterior. Tot seguit tamissem la farina i la incorporarem lentament.
Ja arriba el moment d'omplir els motlles. Els omplirem amb la massa de bescuit, però n'hem de reservar aproximadament 1/5 part. Coloquem a sobre una cullerada de la mescla de formatge i després acabem cobrint-ho amb la massa de bescuit que hem reservat.
L'últim pas previ al forn és formar el remolí, només cal que agafem un escuradents o una agulla de caragols (per exemple), l'enfonsem fins al fons i removem fins que aconseguim una combinació de les dues masses.
Finalment fornegem entre 17 i 20 minuts i els deixem refredar completament a sobre d'una reixeta.




El resultat és un cupcake molt i molt cremós amb un lleuger gust a la crema de formatge. Boníssims!!