Pàgines

26 de juny del 2014

Polos de síndria i kiwi

Estreno la temporada d'estiu amb aquests polos refrescants i sans, ja que només porten fruita i una mica d'estevia. L'estiu passat els vaig veure al blog Cuchillito y tenedor i els vaig fer, i aquest juny quan vaig veure que la proposta de Memòries d'una cuinera eren els polos vaig decidir que els repetiria.




Així que aquí va la meva proposta, són tan fàcils de fer que aquest cop si que no teniu excusa!

Ingredients (6 polos):
300 gr de síndria
1 kiwi
el suc de mitja llimona
4'5 gr d'estevia en pols (o 75 gr de sucre)

Passos a seguir:
Tallem la síndria a trossets, treiem les llavors si en té i la fiquem al vas de la batedora. Hi afegim el suc de llimona i l'estevia i ho triturem fins a deixar-ho ben fi.

Pelem el kiwi i el tallem a rodanxes. En fiquem una al fons de cada recipient i l'acabem d'omplir amb la síndria. Tapem els motlles i els deixem al congelador durant almenys unes 4 o 5 hores.




Per desemmotllar-los fàcilment només cal que els fiqueu sota el raig d'aigua tèbia uns segons.




Fàcil, oi? I una molt bona manera perquè els nens mengin fruita!

18 de juny del 2014

Pizza de carxofes, brie i farigola

Després del taller amb el Daniel Jordà no vaig tardar massa a provar de fer la massa màgica jo soleta a casa, i el resultat va ser genial, a més de súper productiu! Vaig fer una focaccia, dues coques de sucre i amb la última porció de massa vaig decidir-me per una pizza.

Després de fullejar el llibre 1 base, 100 pizzas: 1 única receta para 100 pizzas diferentes de Rachel Carter d'on ja vaig provar la pizza barbacoa em vaig decidir per aquesta que us porto avui, espectacular!




La recepta per la massa és la de l'entrada del taller, però us la torno a ficar aquí.

Ingredients (4 bases de pizza):
500 g de farina de mitja força
300 ml d’aigua
40 ml d’oli d’oliva
40 g de mantega (textura pomada)
15 g de llevat fresc
10 g de sal

* la massa que no gasteu podeu ficar-la al congelador i guardar-la durant un mes.

Per a l'acabat (2 pizzes):
200 gr de salsa de tomàquet
1 ceba petita
200 gr de cors de carxofa
200 gr de formatge brie
farigola seca
sal i pebre

Passos a seguir:

Per fer la massa fiquem un un bol la farina, la sal i la mantega. Amb una mà l’aguantem i amb l’altra barregem. Tot seguit hi afegim el llevat, que anirem desgrunant i integrant, i finalment l’oli i l’aigua. El moviment que hem de fer amb la mà és el que fa la pala amassadora, amb els dits ben oberts fem moviments circulars, els justos perquè els ingredients s’integrin.

Un cop feta la barreja la tirem al taulell untat amb oli. Té un alt grau d’hidratació, així que al primer moment ens costarà una mica però no desistiu ni afegiu farina!

Durant 20 segons i amb les dues mans l’estirem i pleguem sobre sí mateixa, agafant les puntes que estirem i portant-les al centre. Li donem la volta i la deixem amb forma de bola (us podeu ajudar d’una espàtula en aquests passos) perquè reposi durant 10 minuts.

Passat aquest temps la tornem a estirar i plegar durant uns 5 segons més i altre cop a reposar reposar 10 minuts.

I per acabar un 3r estirat, plegat i repòs.

Preescalfem el forn a 220º. Partim la massa en 4 parts i en formem boles. Cada bola serà una base de pizza. Per estirar-la podem utilitzar un corró o fer-ho simplement amb els dits, jo ho vaig fer així i li dóna aquest aspecte rústic.

Un cop feta la base la passem a una safata de forn folrada, hi estenem la salsa de tomàquet, repartim la ceba tallada ben petita, els cors partits a quarts i el formatge. Ho empolvorem amb la farigola i una mica de sal i pebre.

Les fiquem al forn preescalfat durant 12 minuts o fins que estiguin ben daurades, això al gust de cadascú.




Aquesta pizza ha passat al meu top 10, amb això us ho dic tot ;)

16 de juny del 2014

Love is in the bread {Curs de pa amb Daniel Jordà}

Com ja us he comentat en les entrades dels panets Kaiser i els panets de cervesa negra, estic al grup #comandopanarra de facebook que coordina en Daniel Jordà de forma molt desenfadada i divertida.

Així que quan la Judith em va proposar anar al seu obrador a fer-hi un curs, no vaig dubtar gens! El passat dissabte dia 7 vam anar-hi, i vam entendre perfectament el perquè del nom Panes Creativos.


La Judith, en Daniel i jo

En Daniel és un autèntic artista, els seus pans són art, i a part de vendre’ls allà mateix també els serveix a uns quants restaurants amb estrelles Michelin, cosa que no m’estranya gens!

Durant les 3 hores caluroses que vam passar a l’obrador ens va estar parlant de farines, de les mescles que fan allà mateix, d’històries de panaders i pans, i sobretot, ens va ensenyar a preparar una massa màgica.

La màgia és gràcies a l’autòlisi que, resumint moltíssim, és una tècnica on la pròpia farina del pa fa el procés d’amassat. Així que és una massa que es treballa gairebé sola, nosaltres només l’hem de treballar uns segons i deixar-la en repòs perquè s’enllesteixi ella sola.

Sona bé, oi?

Doncs us explico tot el que vam fer amb una sola massa, que a més de màgica és molt versàtil, ja que ens serveix per fer focaccies, pizzes o coques salades i dolces.

Els ingredients base que necessitem són els següents:

  • 500 g de farina de mitja força
  • 300 ml d’aigua
  • 40 ml d’oli d’oliva
  • 40 g de mantega (textura pomada)
  • 15 g de llevat fresc
  • 10 g de sal

Amb aquesta massa podeu fer 4 focaccies petites, o bé 2 focaccies, 1 pizza i 1 coca de forner... o les combinacions que us vinguin al cap.

I els passos a seguir...

Fiquem un un bol la farina, la sal i la mantega. Amb una mà l’aguantem i amb l’altra barregem. Tot seguit hi afegim el llevat, que anirem desgrunant i integrant, i finalment l’oli i l’aigua. El moviment que hem de fer amb la mà és el que fa la pala amassadora, amb els dits ben oberts fem moviments circulars, els justos perquè els ingredients s’integrin.

Un cop feta la barreja la tirem al taulell untat amb oli. Té un alt grau d’hidratació, així que al primer moment ens costarà una mica però no desistiu ni afegiu farina!

Durant 20 segons i amb les dues mans l’estirem i pleguem sobre sí mateixa, agafant les puntes que estirem i portant-les al centre. Li donem la volta i la deixem amb forma de bola (us podeu ajudar d’una espàtula en aquests passos) perquè reposi durant 10 minuts.


Les nostres masses després del 1r amassat


Passat aquest temps la tornem a estirar i plegar durant uns 5 segons més i altre cop a reposar reposar 10 minuts.

I per acabar un 3r estirat, plegat i repòs.

En aquest moment vam dividir la bola en 4 parts per fer les diferents preparacions.

Focaccia d’herbes:
En dues parts vam integrar-hi herbes aromàtiques, vam fer un plegat simple i les vam ficar en un motlle d’alumini greixat. Hi vam tirar oli per sobre i vam repartir la massa prement amb la punta dels dits. La vam deixar una estona perquè creixés i just abans d’enfornar la vam regar amb salmorra (2 parts d’aigua, 1 d’oli i sal, ben barrejat).
Al forn a 230º durant 10-12 minuts.




Coca de sucre i ametlla:
Una altra de les parts la vam aplanar ben fina amb el corró, la vam passar a una safata folrada amb paper de forn i hi vam ficar una capa d’ametlles trossejades i força sucre.
Al forn a 230º durant 10-12 minuts i just quan la vam treure li vam tirar un bon raig d’anís.




Coca vegetal:
Vam fer el mateix que en el cas anterior, però a sobre vam ficar-hi diferents ingredients. En una carxofes, en una altra tomàquets secs, olives negres i mozzarella...
Al forn a 230º durant 10-12 minuts.




I mentre s’anava fornejant tot això, vam provar alguns (molts) dels seus pans: pa de xocolata blanca i maduixes, panet de quètxup, panet de cúrcuma i curri, panet de tinta de calamar, pa de carxofa i pimentó de la Vera, pa dolç de panses i taronja... i naturalment també vam provar les nostres creacions!



Panet de cúrcuma i curry

Estava tot boníssim i vam marxar amb ganes de repetir. Tal com havia llegit en molts altres blogs, en Daniel és una persona especial, molt propera i humil, amb una gran passió per la feina que fa que va aconseguir transmetre a cada moment.

Nosaltres, passada la calor, repetirem!

10 de juny del 2014

Irish tea brack {Pa dolç de panses - Irlànda }

Des del mes passat que el dia 10 és un dia especial, ja que toca publicar la recepta del repte #resposterasporeuropa. Pels qui no n'esteu al corrent, és un repte que va posar en marxa el mes passat la Pili de Tothom a la cuina, i cada mes una participant escull un destí.

Al maig vam viatjar fins a Suïssa i jo vaig fer unes Spitzbuben, unes pastes típiques del Nadal. Aquest mes hem viatjat a Irlanda, i després de mirar moltes receptes i al·lucinar amb la quantitat de mantega que utilitzen, m'he decidit per aquest pa de panses.




És com un bescuit dens, té una textura entre bescuit i pa, i és ideal per acompanyar un te a mig matí o a mitja tarda. Som-hi!




Ingredients:
250 ml de te negre o verd
250 gr de sucre morè
250 gr de panses
3 ous
450 gr de farina
1 sobre de llevat químic

Passos a seguir:
La nit abans de preparar-lo cal deixar en remull els 250 ml de te (que estigui ben carregat) amb el sucre i les panses, per tal que s'hidratin i n'agafin el sabor.
Preescalfem el forn a 180º amb calor dalt i baix.
Comencem batent els ous, hi afegim la farina i el llevat, ho mesclem una mica i hi afegim el te, les panses i el sucre.




Ho integrem tot bé i ho fiquem en un motlle greixat, és molt típic utilitzar un motlle tipus plum cake.
Ho fornegem aproximadament 1 hora i quart o fins que clavant una agulla aquesta surti neta. Quan porti aproximadament uns 50 minuts de cocció ho tapem amb un paper d'alumini per tal que no es cremi la part superior.

Ho han fet...

Mercè E.

4 de juny del 2014

Bescuit zebra

El mes passat des de Memòries d'una cuinera ens van proposar cuinar una coca de iogurt, i quan van publicar el recopilatori vaig veure que se'm girava feina perquè volia provar-ne unes quantes.

La primera que he provat ha estat aquesta amb estètica zebra que va publicar la Gemma de La cuina de casa. La vaig portar el dia del meu aniversari per esmorzar a la feina i no en va sobrar ni un tros, així que ja us podeu imaginar què bona és!




Ingredients:
1 iogurt natural
3 ous
2 mesures de sucre
1 mesura d'oli de girasol
3 mesures de farina
1 sobre de llevat químic
la ratlladura d'una taronja
1 cullerada grossa de cacau en pols

Passos a seguir:
Preescalfem el forn a 180º amb calor a dalt i baix.
En un bol posem el sucre i els ous i ho batem amb les varilles elèctriques fins que blanquegi. Hi incorporem l'oli a poc a poc i el iogurt.
Tamissem la farina i el llevat, l'incorporem a la mescla i ho batem fins que quedi ben integrat.
Per tal d'obtenir les masses de dos colors en separem la meitat en un altre bol. En una hi afegim el cacau en pols i a l'altra la ratlladura de taronja.
Greixem un motlle rodó i alternem dues cullerades de cada massa deixant-les caure just al centre i sempre a sobre de les anteriors. Ho repetim fins a esgotar la massa i ho fornegem durant 40-45 minuts o fins que al clavar una agulla aquesta surti neta.

Un clàssic amb un estil animal que no deixarà indiferent a ningú!

Ho han fet...

Anabel
Judith
Montse (La Calaixera)