Com ja us he comentat en les entrades dels
panets Kaiser i els
panets de cervesa negra, estic al grup #comandopanarra de facebook que coordina en Daniel Jordà de forma molt desenfadada i divertida.
Així que quan la
Judith em va proposar anar al seu obrador a fer-hi un curs, no vaig dubtar gens! El passat dissabte dia 7 vam anar-hi, i vam entendre perfectament el perquè del nom
Panes Creativos.
|
La Judith, en Daniel i jo |
En Daniel és un autèntic artista, els seus pans són art, i a part de vendre’ls allà mateix també els serveix a uns quants restaurants amb estrelles Michelin, cosa que no m’estranya gens!
Durant les 3 hores caluroses que vam passar a l’obrador ens va estar parlant de farines, de les mescles que fan allà mateix, d’històries de panaders i pans, i sobretot, ens va ensenyar a preparar una massa màgica.
La màgia és gràcies a l’autòlisi que, resumint moltíssim, és una tècnica on la pròpia farina del pa fa el procés d’amassat. Així que és una massa que es treballa gairebé sola, nosaltres només l’hem de treballar uns segons i deixar-la en repòs perquè s’enllesteixi ella sola.
Sona bé, oi?
Doncs us explico tot el que vam fer amb una sola massa, que a més de màgica és molt versàtil, ja que ens serveix per fer focaccies, pizzes o coques salades i dolces.
Els ingredients base que necessitem són els següents:
- 500 g de farina de mitja força
- 300 ml d’aigua
- 40 ml d’oli d’oliva
- 40 g de mantega (textura pomada)
- 15 g de llevat fresc
- 10 g de sal
Amb aquesta massa podeu fer 4 focaccies petites, o bé 2 focaccies, 1 pizza i 1 coca de forner... o les combinacions que us vinguin al cap.
I els passos a seguir...
Fiquem un un bol la farina, la sal i la mantega. Amb una mà l’aguantem i amb l’altra barregem. Tot seguit hi afegim el llevat, que anirem desgrunant i integrant, i finalment l’oli i l’aigua. El moviment que hem de fer amb la mà és el que fa la pala amassadora, amb els dits ben oberts fem moviments circulars, els justos perquè els ingredients s’integrin.
Un cop feta la barreja la tirem al taulell untat amb oli. Té un alt grau d’hidratació, així que al primer moment ens costarà una mica però no desistiu ni afegiu farina!
Durant 20 segons i amb les dues mans l’estirem i pleguem sobre sí mateixa, agafant les puntes que estirem i portant-les al centre. Li donem la volta i la deixem amb forma de bola (us podeu ajudar d’una espàtula en aquests passos) perquè reposi durant 10 minuts.
|
Les nostres masses després del 1r amassat |
Passat aquest temps la tornem a estirar i plegar durant uns 5 segons més i altre cop a reposar reposar 10 minuts.
I per acabar un 3r estirat, plegat i repòs.
En aquest moment vam dividir la bola en 4 parts per fer les diferents preparacions.
Focaccia d’herbes:
En dues parts vam integrar-hi herbes aromàtiques, vam fer un plegat simple i les vam ficar en un motlle d’alumini greixat. Hi vam tirar oli per sobre i vam repartir la massa prement amb la punta dels dits. La vam deixar una estona perquè creixés i just abans d’enfornar la vam regar amb salmorra (2 parts d’aigua, 1 d’oli i sal, ben barrejat).
Al forn a 230º durant 10-12 minuts.
Coca de sucre i ametlla:
Una altra de les parts la vam aplanar ben fina amb el corró, la vam passar a una safata folrada amb paper de forn i hi vam ficar una capa d’ametlles trossejades i força sucre.
Al forn a 230º durant 10-12 minuts i just quan la vam treure li vam tirar un bon raig d’anís.
Coca vegetal:
Vam fer el mateix que en el cas anterior, però a sobre vam ficar-hi diferents ingredients. En una carxofes, en una altra tomàquets secs, olives negres i mozzarella...
Al forn a 230º durant 10-12 minuts.
I mentre s’anava fornejant tot això, vam provar alguns (molts) dels seus pans: pa de xocolata blanca i maduixes, panet de quètxup, panet de cúrcuma i curri, panet de tinta de calamar, pa de carxofa i pimentó de la Vera, pa dolç de panses i taronja... i naturalment també vam provar les nostres creacions!
|
Panet de cúrcuma i curry |
Estava tot boníssim i vam marxar amb ganes de repetir. Tal com havia llegit en molts altres blogs, en Daniel és una persona especial, molt propera i humil, amb una gran passió per la feina que fa que va aconseguir transmetre a cada moment.
Nosaltres, passada la calor, repetirem!