28 de juny del 2013

Sandvitx d'albergínia i mozzarella

Cada mes des de Memòries d'una cuinera proposen un ingredient o un tipus de plat i multitud de blogs gastronòmics hi participen presentant la seva proposta. Aquest mes ens hi apuntem, gairebé a última hora, però el que compta és participar!




La inspiració m'ha vingut altre cop gràcies al llibre que vaig comprar per Sant Jordi, Los 22 minutos de Julius, i he adaptat una recepta d'allà amb els ingredients que tenia a mà. En 10 minuts he tingut un sopar de primera categoria!


Ingredients:
2 llesques de pa de motlle multicereals
mitja bola de mozzarella fresca
albergínia
tomàquets semisecs en oli d'oliva
sal
pebre
oli d'oliva




Passos a seguir:
Tallem l'albergínia a daus petits i la sofregim amb la sal, el pebre i l'oli. Quan estigui gairebé feta hi afegim els tomàquets secs en oli d'oliva tallats ben petits i deixem a la paella un parell de minuts.
Torrem el pa, fiquem sobre una llesca el sofregit i a sobre la mozzarella tallada a rodanxes. Tanquem el sandvitx i el mengem recent fet!

Un altre cop una recepta facilíssima i ràpida, ideal per variar una mica el típic entrepà o pa amb tomàquet. Espero que us animeu a provar-la!!

Ho han fet...

Gemma M.



25 de juny del 2013

Mousse de maduixes

Ja fa unes setmanes que vaig fer aquestes mousse de maduixes perquè teníem gent a dinar i no sabia pas els seus gustos, però com que sembla que les maduixes agraden a tothom vaig escollir aquest postre.

Ara ja s'està acabant la temporada, però si us afanyeu potser encara en trobareu per poder provar-la!!




Ingredients (6 racions):
250 gr de maduixes
150 gr de sucre
6 fulles de gelatina
4 rovells d'ou
250 ml de llet
250 gr de nata montada 

Passos a seguir:
Retirem les fulles de les maduixes i les rentem. En reservem unes quantes per a decorar al final. Triturem la resta fins a obtenir un puré i hi afegim 25 gr de sucre.
En un casso fiquem els 125 gr de sucre restants i els rovells d'ou, i ho batem enèrgicament amb unes barilles manuals fins que estiguin espumoses. Hi afegim la llet i escalfem aquesta mescla, a foc lent i sense deixar de remoure, fins just abans d'arribar a ebullició, moment que retirarem del foc.

Fiquem a remull en aigua freda 6 fulles de gelatina durant 5 minuts. Quan estiguin toves les escorrem i les incorporem a la barreja calenta de llet i rovells. Removem bé fins que s'hagin desfet del tot i passem aquesta preparació a un bol per tal que es refredi. Podem accelerar aquest procés ficant a sobre el bol un altre recipient més gran ple de glaçons. Anem removent fins que comenci a quallar. Llavors hi afegim el puré de maduixes. Montem la nata i la incorporem a la resta d'ingredients amb moviments envoltants (de baix cap dalt) per tal que no perdi volum.

Repartim la mousse en recipients individuals i els deixem a la nevera per a que acabin de quallar, almenys unes 2 o 3 hores. Finalment tallem unes maduixes a trossets i les fiquem per sobre per a decorar.




Un postre refrescant i sa, ideal per aprofitar la temporada de les maduixes.

Aquesta mousse la vaig veure a la revista Cocina Fácil, i l'he adaptada. Allà sortia com a pastís, amb una base de bescuit i jo l'he simplificada i l'he feta individual.

I una última cosa!! veieu que la recepta es fa amb 4 rovells d'ou... i llavors, què passa amb les clares? he de córrer a buscar alguna recepta per gastar-les? tirar-les? Nooo, això no!!!! Sapigueu que les clares es poden congelar! sempre en un recipient hermètic, eh!! Doncs això és el que jo vaig fer, i la setmana vinent us explico com les vaig reaprofitar ;-)

Ho han fet...

Mercè

23 de juny del 2013

Còctel de llagostins amb meló

La Mercè, que ja ens va proposar fa uns mesos uns bombons de músic boníssims, ens ha tornar a enviar una recepta ideal per aquestes calors que han arribat així de sobte!

Un còctel de llagostins i meló molt fàcil i refrescant. De moment us deixem la seva recepta i foto, però sens dubte ben aviat podrem afegir la nostra perquè estem decidides a fer-la ;-) 




Ingredients (per a 4 persones):
12  llagostins
fulles d’amanida variada (1 bossa)
½ meló (podeu utilitzar 2 melons diferents  i quedarà  més vistós, el Cantaloup i el groc)
4 cullerades de maionesa
1  cullerada de quètxup
1 culleradeta de brandi o whisky
2 cullerades de suc de taronja
Sal
Palets de cranc

Passos a seguir:
Renteu els llagostins i els bulliu amb una mica de sal 1 o 2 minuts. Els escorreu i els deixeu en un bol amb gel. (també poden ser congelats, els de la Sirena bullits  surten molt bons.
Renteu  les fulles d’amanida, les sequeu i les saleu.
Obriu el meló, li traieu les llavors i feu boletes de la polpa.

Per a la salsa: barregeu en un bol la maionesa, el quètxup, el Brandi o whisky, el suc de taronja i una mica de sal. Removeu fins tenir una salsa homogènia  i reserveu-la tapada a al nevera (jo vaig provant i afegeixo una mica més d’algun ingredient fins trobar el gust que m’agrada).

I per finalitzar repartiu en plats l’amanida i els palets de cranc desfets, poseu a damunt els llagostins i les boletes de meló alternades i regueu amb la salsa. Ho podeu guarnir amb una mica de taronja.

22 de juny del 2013

Coca de Sant Joan

Fa un parell de setmanes que pels blogs de cuina que sovint visito he anat veient com tothom publicava la seva versió de coca de Sant Joan: amb crema i pinyons, amb fruita i sucre, decorada amb xocolata... jo ja tenia ganes de fer-ne, i aquesta tarda m'hi he ficat. M'ha costat decidir-me però al final he agafat la recepta del blog Con las zarpas en la masa per la seva senzillesa. El resultat ha estat espectacular!




Ingredients (2 coques mitjanes o 1 coca gran, del tamany de la safata del forn):

1a massa:
25 gr de llevat fresc
110 gr de farina de força
90 ml de llet

2a massa:
350 gr de farina de força
100 gr de sucre
50 ml de llet
2 ous
80 gr de mantega a temperatura ambient
la ratlladura d’una llimona
crema pastissera
pinyonss
sucre per empolvorar

Passos a seguir:

1a massa: la nit anterior barregem tots els ingredients en un bol, tapem amb paper film vigilant que aquest no toqui la massa i ho posem en un lloc fresc (pot anar a la nevera). El dia següent, una hora abans d’utilitzar, ho deixem a temperatura ambient.

2a massa: batem la mantega i el sucre. Hi afegim els ous d’un en un, la ratlladura de llimona i la llet. Quan estigiu tot ben integrat hi afegim la 1a massa i ho amassem, bé amb les mans bé amb els ganxos de la batedora eléctrica. I per finalitzar incorporem la farina i amassem bé. Deixem reposar aquesta mescla durant uns 15-20 minuts, i després l’estirem i la fiquem en una safata greixada o folrada amb paper de forn. Podeu fer una coca del tamany de la safata del forn o bé dues de més petites, que és el que jo he fet. Deixem reposar-les fins que doblin el seu volum (aproximadament 1h o 1h i mitja) tapades amb un drap humit.

I ja per acabar fiquem la crema pastissera a la mànega i decorem les coques, les empolvorem amb sucre i pinyons i les fiquem al forn preescalfat a 180º durant uns 20 minuts.




Bona revetlla!!!

Ho han fet...

Montse G.T.
 
Sara S.

20 de juny del 2013

Raviolis fregits

Gairebé han passat dos mesos de Sant Jordi i encara no havia "estrenat" el llibre que vaig comprar: Los 22 minutos de Julius. Va costar-me força decidir-me quin llibre de cuina comprar, perquè anava amb la idea d'algun de postres, però al final aquest va guanyar per la senzillesa de les seves receptes, per l'ús d'ingredients corrents i per contenir tant entrants, com amanides, primers plats de carn, peix, i també postres, molt complert!!

Aquesta ha estat la primera recepta que hem decidit cuinar, ens va semblar força original i un cop feta, força bona, així que aquí us la deixo per si us animeu a provar-la.




Ingredients (2 racions):
1 paquet de raviolis de pasta fresca farcits de mató i albergínia (Mercadona)
250 ml de llet
1 llimona
pa ratllat
260 gr de tomàquet triturat
alfàbrega fresca
formatge parmesà
1 dent d'all
un polsim de sucre
sal
pebre
oli d'oliva

Passos a seguir:
Exprimiu la llimona per obtenir-ne el suc i afegiu aquest a la llet per tal de fer el sèrum de llet que utilitzarem per arrebossar. Barregem bé i deixem reposar durant 10 minuts.
Mentrestant fem la salsa de tomàquet. Posem oli en una cassola, hi afegim l'all laminat, el tomàquet triturat, la sal, el pebre, un polsim de sucre i força alfàbrega fresca (si no en teniu, podeu afegir alguna espècie que us agradi) i anem coient.
Banyem els ravioli al sèrum de llet i els passem pel pa ratllat. Els fregim en abundant oli a una temperatura moderada, perquè  no se'ns cremin. Els reservem a sobre de paper de cuina per a retirar l'excès d'oli.
Servim els raviolis empolvorats amb el formatge parmesà i acompanyats de la salsa de tomàquet.




Com veieu aquest plat no porta cap complicació i és força original. Els raviolis queden totalment diferents a com estem acostumats a menjar-los, ben cruixents i igualment sabrosos, així que us animo a provar-los!



12 de juny del 2013

Galetes de formatge

Quan vaig veure aquestes galetes de formatge al blog Sabores (Cocina entre Primos) dels cosins Elisa i Ernesto (a ell vaig conèixer-lo gràcies a una altra afició comuna, Nova York!) vaig saber que les acabaria fent si o si.

A més, el formatge m'encanta, en totes les seves versions, tot i que és veritat que no acostumo a comprar quesitos. Per això quan a la caixa Degustabox del mes passat vaig veure els nous formatgets light de La Vaca que Ríe em va venir al cap aquesta recepta i el següent cap de setmana vaig fer-les per l'aperitiu del diumenge.




Ingredients:
8 quesitos (jo vaig ficar-los light, 4 d'emmental i 4 de formatge blau)
135 gr de farina
90 gr de mantega
50 gr de farina d'ametlla
1 polsim de sal
sal Maldon per a decorar

Passos a seguir:
En un bol barregem la farina, la farina d'ametlla, la mantega desfeta i el polsim de sal. Ho pastem amb les mans i hi anem afegint els formatgets a poc a poc, integrant-los totalment. Quan la massa sigui homogènia, fem una bola, la posem entre dos papers de forn i l'extenem amb l'ajuda d'un corró fins a tenir un gruix aproximat d'uns 5 mm.
Deixem refredar a la nevera durant 1 hora aproximadament. Passat aquest temps i amb l'ajuda d'un tallador de la forma que més us agradi, anem tallant les galetes i les fiquem a sobre de la safata del forn, prèviament folrada amb un paper de forn.
Escampem per sobre la sal Maldon al gust i fiquem la safata al forn preescalfat a 180º durant uns 15 minuts o fins que estiguin daurades.
Un cop cuites les deixem refredar sobre una reixeta.




Em va sorprendre moltíssim el sabor i la textura d'aquestes galetes. Sens dubte les tornaré a fer perquè no costen gens i a més són boníssimes i força sanes. Què us han semblat? Us hi animareu?

9 de juny del 2013

L'aniversari secret

Sóc conscient que les entrades destinades als llibres no gaudeixen del mateix èxit que les culinàries, el nombre de visites parla per sí sol o l'absència de comentaris també ;-) però... jo continuo a la meva i com resa el títol del blog aquí hi ha d'haver llibres!!

Així que seré breu, però no puc deixar de recomanar-vos un dels últims llibres que m'he llegit: L'aniversari secret de la Kate Morton.

D'aquesta autora m'he llegit els seus tres llibres anteriors (La casa de Riverton, El Jardín olvidado y Les hores llunyanes), així que quan va sortir aquest ni vaig dubtar a ficar-lo en llista. La veritat és que m'ha sorprès gratament, és el que més m'ha agradat dels quatre, perquè combina una bona història amb una escriptura planera i molt amena, que fa que ni t'adonis del temps que has estat llegint.

Amb salts temporals de la II Guerra Mundial a l'actualitat, la novel·la ens narra la història d'una família resultat dels actes i decisions de la seva matriarca, la Dorothy. Aquesta s'escapà de casa molt jove per viure un idil·li, es traslladà a un Londres colpit per la guerra on sortí endavant gràcies a la seva resolució. Allà va conèixer persones de totes maneres, condicions i classes socials, que influiren en el desenvolupament de la seva vida i història... Un drama familiar que conté intrigues, mentides, riscos, decisions, venjança...

Us deixo unes paraules de María Dueñas (El temps entre costures) opinant sobre aquest llibre:
«Un enigmàtic drama familiar en el qual s’exploren els secrets de joventut d’una mare, que ressorgeixen d’una manera impressionant quan la seva filla és testimoni d’un crim inesperat. Kate Morton, una narradora magistral de prosa immaculada, indaga amb destresa en les incògnites eternes de l’amor, la traïció i la reconciliació».




6 de juny del 2013

Cóc de llimona

Avui una proposta ideal per a esmorzar o berenar, un senzill cóc de llimona. És el tradicional cóc de iogurt amb un lleuger gustet de llimona. I com que no necessita més presentació que aquesta, vaig directa a la recepta!




Ingredients:
1 iogurt de llimona
3 mesures de iogurt de farina
1 i 1/2 mesures de iogurt de sucre
4 ous
1 mesura de iogurt d'oli de girasol o d'oli d'oliva suau
1 sobre de llevat químic (tipus Royal)
1 cullerada de ratlladura de llimona o una ampolleta d'essència de llimona

Per al motlle:
mantega
farina

Passos a seguir:
Comencem buidant el iogurt en un altre recipient per tal de tenir-lo com a mesura per la resta d'ingredients.
En un bol batem els ous i el sucre fins que doblin el seu volum. Hi afegim el iogurt, l'oli, la ratlladura de llimona i batem bé fins a incorporar-ho tot. Tamissem la farina i el llevat i ho afegim a la mescla anterior fins a obtenir una massa llisa i esponjosa.
Preescalfem el forn a 180º. Mentrestant preparem el motlle greixant-ho amb la mantega i la farina per tal que no se'ns enganxi el cóc. El motlle pot ser rodó, corona... al vostre gust, jo aquest cop n'he escollit un de allargat que es coneix com plum cake.
Un cop greixat el motlle hi tirem la massa i la fornegem uns 40-45 minuts o fins que estigui cuit, ja sabeu el truc de l'agulla, veritat??
Un cop retirat del forn cal deixar-lo refredar i tot seguit desmotllar i menjar!!

Un altre cop una recepta facilíssima que no té excusa, així que espero que us animeu a fer-la i ens ho feu saber, que això ens fica moooolt contentes!!!!

I me n'oblidava... la recepta l'he extret de la revista Cocina Fácil, però l'he adaptat una mica.