Els
macarons són una espècie de pastissets típics de la rebosteria francesa, elaborats amb clares d'ou, ametlla mòlta i sucre. Es poden fer d'infinitats de sabors i colors... i la Montse i jo vam salvar el que havia de ser una avorrida tarda de dissabte elaborant-ne uns de cafè que ens van sortir molt millor del que esperàvem!
Recordeu les clares d'ou que van sobrar-me de la
mousse de maduixes de la setmana passada i que us vaig comentar que havia congelat? doncs amb aquesta recepta les he gastades ;-)
Abans de començar amb la recepta, però, us deixo uns
trucs i consells perquè els tingueu en compte al fer-los, ja que no són complicats però si una mica delicats:
- utilitzar clares envellides: separar els rovells de les clares uns dies abans de fer la recepta, fins i tot una setmana. Les clares es poden guardar a la nevera en un recipient tapat amb paper film.
- utilitzar les clares a temperatura ambient
- tamissar molt bé l'ametlla mòlta i el sucre per tal que els macarons quedin ben fins
I ara ja si, anem amb la recepta!
Ingredients (20 unitats aprox.):
70 gr de farina d'ametlla
125 gr de sucre llustre (important que sigui industrial i no fet a casa)
50 ml de clares d'ou
Cafè soluble
Crema de cacau (Nocilla/Nutella)
Passos a seguir:
Tamissem dos o tres vegades la farina d'ametlla i el sucre llustre, que quedi ben fi. Montem les clares i quan estiguin llestes hi afegim la farina d'ametlla i el sucre removent-ho suaument amb una espàtula, per tal que les clares no baixin.
Posem aquesta mesca en una màniga pastissera i sobre una safata forrada amb paper de forn anem fent els macarons. Per a fer-los apoiem la màniga de forma vertical i amb el broquet gairebé tocant a la safata apretem suaument fins a formar un disc d'aproximadament 4 cm de diàmetre. Un cop formats empolvorem amb el cafè soluble.
Els deixem assecar durant almenys una hora, per tal que quan els fornegem la superfície ens quedi llisa i a la base ens surti el característic peu. Sabrem que ja estan secs si quan els toquem suaument amb els dits no deixem marca.
Un cop ha passat aquest temps de repòs, fiquem la safata al forn preescalfat a 175º i els fornegem durant uns 10-12 minuts. Sobretot aneu controlant la cocció ja que es cremen molt ràpid, i cada forn és un món!
Els retirem del forn, els deixem refredar i els farcim. Nosaltres no ens vam complicar massa i els vam farcir de crema de cacau per tal de poder provar-los al mateix moment, boníssims! ;-)
Esperem que no els hagueu trobat massa complicats i que us animeu a fer-los!!
La recepta la vam extreure del llibre: Pérsico, Lucrecia.
Macarons, brownies, cupcakes & cookies. Madrid: Libsa, 2012.