La
Galette des Rois és el tortell de reis francès, un pastís fet amb pasta de full i farcit d'una crema d'ametlla que es coneix com
frangipane. És típic amagar-hi una fava i que qui la trobi es coroni rei durant un dia.
Jo per celebrar l'Epifania em quedo amb el nostre
Tortell de reis, el que es fa amb brioix i es farceix amb nata, però aquesta Galette l'hem trobat molt bona i si no comparteix taula el dia 6 de gener la cuinarem altre cop ben aviat.
Ingredients:
2 làmines de pasta de full rodones
70 gr de sucre
100 gr de mantega
1 ou
100 gr d'ametlla mòlta
20 gr de brandy
1 fava seca (opcional)
1 ou batut
sucre llustre (opcional)
Passos a seguir (Thermomix):
Escalfem el forn a 210º i mentrestant fem el
frangipane. Posem al vas el sucre, la mantega, l'ou, l'ametlla i el brandi i mesclem
15 seg / vel 4. Fiquem la crema d'ametlla en una màniga pastissera i reservem.
Estenem una rodona de pasta de full i pintem amb ou batut 3cm de la vora. Repartim el
frangipane per la resta de superfície, si volem amagar una fava és el moment de ficar-la, cobrim amb l'altra pasta de full i premem bé les vores perquè quedi ben unida. Fem uns talls decoratius tot al voltant de la massa i amb la part que no talla del ganivet dibuixem unes línies lleugerament corbades per la superfície. Pintem tot el pastís amb l'ou batut i fornegem 30 minuts, tapant amb paper d'alumini els 10 últims minuts de cocció, perquè no se'ns cremi.
Abans de servir empolvorar amb sucre llustre.
Passos a seguir (tradicional):
Escalfem el forn a 210º i mentrestant fem el
frangipane. Posem en un bol el sucre, la mantega, l'ou, l'ametlla i el brandi i mesclem bé fins a obtenir una crema d'ametlla ben integrada i fina. La posem en una màniga pastissera i reservem.
Estenem una rodona de pasta de full i pintem amb ou batut 3cm de la vora. Repartim el
frangipane per la resta de superfície, si volem amagar una fava és el moment de ficar-la, cobrim amb l'altra pasta de full i premem bé les vores perquè quedi ben unida. Fem uns talls decoratius tot al voltant de la massa i amb la part que no talla del ganivet dibuixem unes línies lleugerament corbades per la superfície. Pintem tot el pastís amb l'ou batut i fornegem 30 minuts, tapant amb paper d'alumini els 10 últims minuts de cocció, perquè no se'ns cremi.
Abans de servir empolvorar amb sucre llustre.
** Recepta adaptada de:
Cookidoo