20 de desembre del 2018

Paté d'albergínia

Fa poc vaig coincidir amb una companya de l'institut i em va recomanar uns canelons de verdures que ella farà aquestes festes, perquè són vàries persones vegetarianes a taula. Els he provat (en breu els veureu) i vaig pensar que seria una bona opció donar-vos propostes aptes per a persones que són vegetarianes o veganes.

En aquesta entrada us porto un paté d'albergínies que he fet aquest matí, aprofitant unes albergínies escalivades que tenia al congelador. I a aquesta proposta us sumo la del paté de llenties vermelles, el paté de pebrot escalivat i la sobrassada vegetal.






Quatre dips que donaran color i sabor a la vostra taula, que poden acompanyar-se tan de torradetes com de verdures crues, que són molt senzills i saludables i que, a més, són aptes per tot tipus de dietes o estils de vida.

Ingredients:
2 albergínies escalivades
2 alls escalivats
2 c/s d'oli d'oliva
1 c/c de suc de llimona
sal
pimentó vermell

Passos a seguir:
Fiquem en un got la carn de les albergínies escalivades, els alls escalivats, l'oli, el suc de llimona i sal al gust i triturem. Provem el paté, rectifiquem de sal i llimona al nostre gust i el fiquem en un recipient per servir-lo. Moments abans de dur-lo a taula el reguem amb una mica d'oli i l'empolvorem, amb l'ajuda d'un colador, amb pimentó vermell.

17 de desembre del 2018

Galette des Rois

La Galette des Rois és el tortell de reis francès, un pastís fet amb pasta de full i farcit d'una crema d'ametlla que es coneix com frangipane. És típic amagar-hi una fava i que qui la trobi es coroni rei durant un dia.

Jo per celebrar l'Epifania em quedo amb el nostre Tortell de reis, el que es fa amb brioix i es farceix amb nata, però aquesta Galette l'hem trobat molt bona i si no comparteix taula el dia 6 de gener la cuinarem altre cop ben aviat.






Ingredients:
2 làmines de pasta de full rodones
70 gr de sucre
100 gr de mantega
1 ou
100 gr d'ametlla mòlta
20 gr de brandy
1 fava seca (opcional)

1 ou batut
sucre llustre (opcional)

Passos a seguir (Thermomix):
Escalfem el forn a 210º i mentrestant fem el frangipane. Posem al vas el sucre, la mantega, l'ou, l'ametlla i el brandi i mesclem 15 seg / vel 4. Fiquem la crema d'ametlla en una màniga pastissera i reservem.

Estenem una rodona de pasta de full i pintem amb ou batut 3cm de la vora. Repartim el frangipane per la resta de superfície, si volem amagar una fava és el moment de ficar-la, cobrim amb l'altra pasta de full i premem bé les vores perquè quedi ben unida. Fem uns talls decoratius tot al voltant de la massa i amb la part que no talla del ganivet dibuixem unes línies lleugerament corbades per la superfície. Pintem tot el pastís amb l'ou batut i fornegem 30 minuts, tapant amb paper d'alumini els 10 últims minuts de cocció, perquè no se'ns cremi.

Abans de servir empolvorar amb sucre llustre.

Passos a seguir (tradicional):
Escalfem el forn a 210º i mentrestant fem el frangipane. Posem en un bol el sucre, la mantega, l'ou, l'ametlla i el brandi i mesclem bé fins a obtenir una crema d'ametlla ben integrada i fina. La posem en una màniga pastissera i reservem.

Estenem una rodona de pasta de full i pintem amb ou batut 3cm de la vora. Repartim el frangipane per la resta de superfície, si volem amagar una fava és el moment de ficar-la, cobrim amb l'altra pasta de full i premem bé les vores perquè quedi ben unida. Fem uns talls decoratius tot al voltant de la massa i amb la part que no talla del ganivet dibuixem unes línies lleugerament corbades per la superfície. Pintem tot el pastís amb l'ou batut i fornegem 30 minuts, tapant amb paper d'alumini els 10 últims minuts de cocció, perquè no se'ns cremi.

Abans de servir empolvorar amb sucre llustre.

** Recepta adaptada de: Cookidoo


14 de desembre del 2018

Torrades amb brandada de bacallà

Divendres de proposta salada! avui toca una brandada de bacallà, que podreu utilitzar per farcir uns pebrots, per fer uns gotets d'aperitiu o simplement per untar-la sobre una torrada com hem fet nosaltres.

No n'havia fet mai i no sé perquè pensava que era difícil, però res més lluny de la veritat, és fa en un moment i queda boníssima. A més es pot guardar uns dies a la nevera en un recipient hermètic, així que és ideal per si necessiteu avançar feina i no voleu estar fins l'últim moment a la cuina. Se suma doncs als 8 aperitius (que pots preparar amb antelació) que tantes visites està rebent aquests últims dies, sembla que hi ha força gent planificant menús nadalencs ;)






Ingredients:
250 gr de bacallà esqueixat i dessalat
25 gr de llet
2 alls grans
100 gr d'oli d'oliva suau 
pebre negre mòlt
caiena mòlta

llesques de pa tallades fines

Passos a seguir (Thermomix):
Fiquem l'oli, els alls pelats i sencers, i un polsim de pebre i caiena al vas i programem 6 min / vel. Varoma / vel 3'5. Incorporem el bacallà i programem 1 min / vel. Varoma / vel 4. Continuem triturant 1 min / vel progressiva 4-6. Afegim la llet al vas i mesclem 10 seg / vel 6. Ha de quedar una mescla totalment homogènia. Retirem la brandada a un recipient.

Folrem una safata de forn amb paper sulfuritzat i repartim per sobre torrades de pa. Untem amb brandada i les fiquem al forn, en mode grill, fins que comenci a daurar-se. Servim immediatament.

** Recepta adaptada de: Cookinando.

10 de desembre del 2018

Torró de xocolata i panís

Aquest desembre estic ben motivada amb les receptes nadalenques i vaig buscant estones per ficar-me a la cuina.

Després del torró de galetes Oreo® de la setmana passada avui us porto el de xocolata i panís, una combinació que ens ha agradat tant que no hem estat a temps a compartir la tauleta amb ningú més. A la recepta original portava mantega de porc i l'he substituit per alvocat madur aconseguint un resultat boníssim. El sabor no es nota gens i la textura és genial. I si us animeu tant jo com amb el tema torrons al blog també hi trobareu el torró de nata i pistatxos i el torró de xocolata cruixent.






Ingredients (1 tauleta):
130 gr de xocolata fondant (50% cacau)
130 gr de xocolata amb llet
50 gr de panís salat (blat de moro)
40 gr d'alvocat madur

Passos a seguir (Thermomix):
Folrem amb paper de forn un motlle de torró o bé una carmanyola, caixa, etc, que tingui una forma similar a una tauleta de torró.

Posem les dues xocolates al vas i les ratllem 30 seg/vel 10. Amb l'espàtula abaixem les restes de les parets cap baix, afegim l'alvocat i programem 5 min/37º/vel 2 perquè es fongui. Afegim el panís i mesclem 15 seg/vel 3.

Fiquem la mescla al motlle que hem preparat, el tapem bé i el deixem refredar a la nevera durant almenys 1h.

Passos a seguir (tradicional):
Folrem amb paper de forn un motlle de torró o bé una carmanyola, caixa, etc, que tingui una forma similar a una tauleta de torró.

Desfem les dues xocolates al bany, remenant contínuament. Hi afegim l'alvocat triturat ben fi i l'integrem bé.  Afegim el panís i mesclem amb una espàtula-

Fiquem la mescla al motlle que hem preparat, el tapem bé i el deixem refredar a la nevera durant almenys 1h.

** Recepta adaptada de: Cookidoo.

7 de desembre del 2018

Emulsió de patata amb pop

S'acosten dies de reunions familiars al voltant de la taula, i els aperitius no acostumen a faltar-hi. El d'avui ha estat una gran descoberta, un aperitiu boníssim i que queda molt bé a la taula presentat en gots petits. 

I si necessiteu més idees no deixeu de consultar l'etiqueta aperitius o la selecció de 8 aperitius (que pots preparar amb antelació).






Ingredients (12-14 gotets):

Per l'emulsió:
1'5 l. d'aigua
2 fulles de llorer
sal i pebre
500 gr de patates
200 gr de nata per muntar
30 gr d'oli d'oliva

Pel pop:
400 gr de pop cuit tallat a rodanxes

Per l'oli de pebre vermell:
80 gr d'oli d'oliva
1 cullerada de pebre vermell de la Vera
sal 

Passos a seguir (Thermomix):

Comencem preparant l'emulsió de patata. Posem al vas l'aigua i el llorer i l'escalfem 12 min/100º/vel 1. Afegim la sal, col·loquem la cistella dins del vas amb les patates pelades i trossejades i coem 20 min/Varoma/vel 1. Passat aquest temps retirem la cistella amb l'ajuda de l'espàtula, tirem l'aigua de la cocció i fiquem al vas les patates cuites, la nata, l'oli i sal i pebre al gust. Emulsionem 3 min/70º/vel 4. Reservem l'emulsió de patata dins d'una màniga pastissera per poder repartir-la millor als gotets.

Netegem el vas i continuem preparant l'oli de pebre vermell. Posem al vas l'oli i l'escalfem 1 min/100º/vel 1. Hi afegim el pebre vermell i sal al gust i mesclem 10 seg/vel 3.

Per montar els vasets només cal repartir l'emulsió de patata, repartir trossos de pop per sobre i cobrim amb l'oli de pebre vermell.

Aquest aperitiu guanya molt servit calent, així que si fa estona que l'heu fet podeu posar els gotets uns segons al microones.

** Recepta extreta de: Velocidad cuchara

3 de desembre del 2018

Torró de galetes Oreo®

Estrenem temporada nadalenca al blog, avui amb una recepta molt dolça i molt senzilla de fer, un torró de xocolata blanca i galetes Oreo. Si encara no us heu atrevit a fer torrons a casa us animo a fer-ho amb aquesta recepta o amb la del Torró cruixent de xocolata o el Torró de nata i pistatxos.






Ingredients (1 tauleta):
300 gr de xocolata blanca
80 gr de llet evaporada
12 galetes Oreo®

Passos a seguir (Thermomix):
Folrem amb paper de forn un motlle de torró o bé una carmanyola, caixa, etc, que tingui una forma similar a una tauleta de torró.

Posem la xocolata a trossos al vas i la rallem 8 seg/vel 10. Amb l'espàtula abaixem les restes de les parets i programem 5 min/50º/vel 2 perquè es fongui. Afegim la llet evaporada i mesclem 10 seg/vel 3.

Afegim les galetes tallades a quarts i mesclem amb l'espàtula. Fiquem la mescla al motlle que hem preparat, el tapem bé i el deixem refredar a la nevera durant almenys 4h.

Passos a seguir (tradicional):
Folrem amb paper de forn un motlle de torró o bé una carmanyola, caixa, etc, que tingui una forma similar a una tauleta de torró.

Desfem la xocolata al bany maria, remenant contínuament. Hi afegim la llet evaporada i l'integrem bé. 

Afegim les galetes tallades a quarts i mesclem amb l'espàtula. Fiquem la mescla al motlle que hem preparat, el tapem bé i el deixem refredar a la nevera durant almenys 4h.

** Recepta extreta de: Cookidoo