11 d’agost del 2019

Gaspatxo de meló

Sóc de les que no vaig provar el gaspatxo fins ben grandeta, però un cop provat s'ha quedat a casa com a recepta estrella de l'estiu.

Ens agrada tant la versió tradicional com altres variants com el gaspatxo de paraguaians, el gaspatxo de remolatxa, el gaspatxo de meló i poma o el gaspatxo de síndria. El meu preferit és el de paraguaians, però veieu que n'hi ha per tots els gustos!

Avui toca provar el de meló, fruita de temporada.






Ingredients (6-8 racions):

850 gr de tomàquets pera madurs
400 gr de polpa de meló
150 gr de pebrot vermell
100 gr de ceba tendra
1 gra d'all
2 c/c de sal
30 gr de suc de llimona
50 gr d'oli d'oliva
250 gr d'aigua molt freda

opcional: trossets de meló per decorar

Passos a seguir (Thermomix):

Posem al vas els tomàquets partits per la meitat, el meló, el pebrot i la ceba trossejats, el gra d'all sense el germen, la sal, el suc de llimona i l'oli. Triturem 4 min / vel. 10.

Afegim l'aigua i emulsionem 1 min / vel. 10. Reservem a la nevera fins al moment de servir.


Passos a seguir (tradicional):

Pelem els tomàquets, els partim en dos o tres trossos i els fiquem en un recipient on afegim la resta d'ingredients trossejats. Triturem fins a obtenir una crema ben fina, i la reservem a la nevera per tal de servir-la ben freda.

4 d’agost del 2019

Llimonada amb te matcha

Fa uns mesos vaig descobrir el te matcha i si no el coneixeu només us diré que està considerat un súper aliment. Té propietats termogèniques (ajuda a cremar calories), redueix el colesterol i el sucre a la sang sense elevar la insulina ni la pressió arterial. També relaxa i millora la concentració i es considerat un substitut saludable del cafè ja que les seves propietats relaxants compensen el seu contingut en cafeïna.

Dit tot això, la primera proposta que us porto amb aquest te és una llimonada, una beguda ben habitual durant els mesos d'estiu però amb un toc diferent.





Ingredients (1 litre):

2 c/p rases de te matcha
2 c/c d'estèvia en pols
2 llimones, sense pelar i tallades en dos
1000 ml d'aigua

c/p = cullerada de postres
c/c = cullerada de cafè

Passos a seguir (Thermomix):

Fiquem les llimones, l'estèvia, el te matcha i 500 ml d'aigua dins del vas de la Thermomix i programem 2 seg / turbo.

Afegim la resta de l'aigua, 500 ml, i mesclem 5 seg / vel. 5.

Colem i passem a una botella o gerra i reservem a la nevera fins al moment de servir, com més freda millor.

28 de juliol del 2019

Orxata {sense sucre}

Ja fa uns anys que vaig publicar la recepta de l'orxata de xufa, però des de l'estiu passat que faig una nova versió més saludable sense gens de sucre i que està igual de bona!


L'orxata és una beguda nutritiva, rica en minerals i vitamines, entre els quals destaquen el fòsfor, el potassi i les vitamines E i C.

Us animeu a provar de fer-la a casa?






Ingredients:
250 gr de xufes
1 litre d'aigua mineral
1 branca de canyella

Passos a seguir (tradicional):

Seguir la recepta de l'orxata de xufa, afegint la branca de canyella juntament amb les xufes i ometent el pas d'afegir el sucre.

Passos a seguir (Thermomix):

Abans de fer l'orxata cal que fiquem les xufes en remull durant unes 12-18 hores, canviant l'aigua un parell de vegades. 

Passat aquest temps les netegem i escorrem i les fiquem al vas de la Thermomix junt amb la branca de canyella. Programem 30 seg / vel. progressiva 5-7-10. Amb l'espàtula abaixem les restes que s'han quedat a les parets i tornem a programar 30 seg / vel. progressiva 5-7-10.

Tornem a abaixar les restes de les parets, afegim 350 ml d'aigua i programem 40 seg / vel. progressiva 5-7-9. Incorporem la resta d'aigua, 650 ml, i programem 1 min / vel. 4.

Colem aquesta mescla a través d'un drap de tela, separant les restes de xufa i canyella de la beguda. Premem bé per extreure el màxim de líquid possible. Guardem l'orxata a la nevera per tenir-la ben fresca al moment de consumir-la.

Important! l'orxata casolana s'ha de consumir en un màxim de dos dies perquè sinó es fa malbé.

19 de juny del 2019

Gaspatxo de remolatxa

Després d'unes setmanes amb clima inestable, sembla que finalment la calor ha arribat per quedar-se, així que comencem les propostes fresquetes per combatre-la.

El gaspatxo és un clàssic a moltes cuines i al blog n'hi trobareu vàries propostes: gaspatxo de meló i poma, gaspatxo de paraguaians i gaspatxo de síndria. Avui augmentem la col·lecció amb aquest de remolatxa, que vaig fer amb certa reserva (la remolatxa no és dels nostres ingredients preferits...) però que ens va encantar!





Ingredients (6 racions):
500 gr de tomàquets madurs
500 gr de remolatxa cuita
50 gr de ceba tendra
50 gr de pebrot verd
1 gra d'all
15 gr de vinagre
1 c/c de sal
1 c/c de pebre negre mòlt
30 gr d'oli d'oliva
400-600 ml d'aigua freda

Passos a seguir (tradicional):
Trossegem els tomàquest i els fiquem al vas de la batedora juntament amb la resta d'ingredients. Triturem fins que aconseguim una textura fina i reservem a la nevera fins que estigui ben fred.

Passos a seguir (Thermomix):
Trossegem els tomàquets i els posem al vas juntament amb la resta d'ingredients.
Triturem 3 min / vel. progressiva 5-10 i reservem a la nevera fins que estigui ben fred.

** Recepta extreta de: Cookidoo.

22 d’abril del 2019

Mona de Pasqua (sara)

La mona de Pasqua tipus sara és la que està feta de mantega pastissera i coberta amb ametlla torrada.

Després de molts anys fent la mona de Pasqua de xocolata (a petició de l'interessada) aquest any m'he animat a canviar i provar aquesta versió que queda, al meu gust, molt elegant.




Ingredients (per una mona de 20 cm):

Pa de pessic:
bescuit genovès (la meitat de la recepta)

Per l'almívar:
100 ml d'aigua
100 gr de sucre

Pel farciment:
melmelada de préssec

Per la crema de mantega:
175 gr de mantega a temperatura ambient
60 gr de llet
60 gr de sucre llustre

Per decorar:
ous de xocolata
125 gr d'ametlla laminada


Passos a seguir:

Preparem el pa de pessic el dia abans i un cop fred el reservem ben tapat amb paper film. Aprofitem també per torrar les ametlles si són crues. Amb 5-8 minuts a 180º amb ventilador és suficient.

Preparem l'almívar escalfant l'aigua i el sucre fins a portar-ho a ebullició. Tanquem el foc i deixem refredar una mica.

Mentrestant preparem la cobertura de crema de mantega. Col·loquem la mariposa al vas de la Thermomix, posem tots els ingredients i programem 3 min / vel 3.

Partim el pa de pessic per la meitat, humitegem les dues parts amb almívar (en reservem una mica) i repartim melmelada per la superfície de la part inferior. Tapem amb la part superior i mullem amb l'almívar reservat.

Amb l'ajuda d'una espàtula cobrim tot el pastís amb una capa fina de crema de mantega. La que sobri la fiquem en una màniga pastissera amb un filtre arrissat i reservem. Enganxem per sobre i pels laterals les ametlles laminades.

Ja només falta la decoració, jo he fet unes floretes amb de mantega amb la màniga pastisseria i hi he ficat a sobre uns ous petits de xocolata negra. També he adornat amb un pollet i unes plomes.

Que passeu un bon dia de la Mona!


20 d’abril del 2019

Pastís tractor

A la última entrada us explicava com fer un bescuit genovès perfecte, i aquest va ser la base del pastís que vaig fer per celebrar el 2n aniversari del Bernat.

Pel primer aniversari vaig fer un layer cake de nata i fruits vermells molt vistós. Aquest any, però, com que ja té interessos m'he adaptat a ells i no m'ha costat gaire decidir-me a fer un pastís "tractor". Com que el fondant ni m'agrada menjar-lo ni n'he utilitzat mai he fet una versió molt més senzilla però també força vistosa i he triomfat!






Ingredients (15 racions aprox.):

Base:
1 bescuit genovès de 26 cm de diàmetre

Almívar:
175 gr de sucre
175 gr d'aigua

Cobertura:
225 gr de xocolata fondant
75 gr d'aigua
75 gr de mantega

Farciment:
1 pot de melmelada de préssec

Decoració: 1 tractor + boles de xocolata amb interior de cereal

Passos a seguir:

Preparem el bescuit el dia abans i un cop fred el reservem ben tapat amb paper film. L'endemà el tallem dos cops, de manera que ens quedi un bescuit de tres pisos.

Preparem l'almívar escalfant l'aigua i el sucre fins a portar-ho a ebullició. Tanquem el foc i deixem refredar una mica.

Mentrestant preparem la cobertura ficant els tres ingredients en un cassó al bany maria. Anem remenant fins que estiguin desfets i integrals. Reservem.

Comencem amb el muntatge del pastís humitejant el bescuit inferior amb almívar, repartim per sobre una cama de melmelada i cobrim al següent bescuit, al que fem els mateixos passos. Tanquem amb l'últim bescuit i també l'humitegem amb almívar.

Banyem el pastís amb la cobertura de xocolata, ajudant-nos amb una espàtula per a repartir-la per tota la superfície i laterals. Amb la xocolata encara tova repartim les boles de xocolata en cascada, per la superfície i lateral del pastís. Reservem a la nevera i un cop la xocolata està presa col·loquem a sobre el tractor, amb unes quantes boles més a la pala perquè simuli que està carregant/descarregant.

Va quedar un pastís boníssim, i el Bernat va flipar amb el tractor i les boletes ;)

14 d’abril del 2019

Bescuit genovés

El bescuit genovès és un clàssic i un bàsic de pastisseria. És un bescuit esponjós, lleuger, sense gens de greixos, i de sabor neutre, que s'acostuma a utilitzar com a base de pastissos farcits i cobertures, com per exemple la mona de Pasqua.

L'elaboració és senzilla però cal ser força sistemàtics perquè surti bé i creixi, ja que no porta llevat.

A la recepta de la mona de Pasqua trobareu una versió de bescuit genovès, però després de fer vàries proves em quedo amb aquesta que es baten els ous per separat i la massa agafa molt aire i queda el bescuit molt alt. Aquest té una alçada de 7 cm, que dona per fer un pastís de tres capes, ben aviat us l'ensenyaré.




Ingredients:

Motlle de 26 cm (12-15 racions):
8 ous (a temperatura ambient)
240 gr de sucre
1 c/c de sucre avainillat
240 gr de farina
1 polsim de sal

Passos a seguir:

Separem els rovells de les clares.
En un bol ben net fiquem les clares i el polsim de sal i les muntem a punt de neu mentre anem afegint el sucre i el sucre avainillat a poc a poc però de forma constant. Jo he estat 10 minuts amb la batedora a màxima potència (Bosch Mum 5).

Mentrestant escalfem el forn a 180º amb calor a dalt i baix i també encamisem el motlle ficant paper de forn tant al fons com als laterals, així evitarem que la calor del motlle entri en contacte directament amb la massa i aquesta creixi de forma desigual.

Baixem la velocitat a la meitat i afegim els rovells d'un en un, esperant a que s'integri un abans d'afegir el següent.
Baixem la velocitat al mínim i afegim la farina tamisada a cullerades. Acabem d'integrar manualment amb moviments envoltants.

Aboquem la massa al motlle i fornegem uns 40 minuts o fins que al clavar una agulla al centre aquesta surti neta. Un cop fora del forn el deixem uns 10 minuts dins del motlle i després el desemmotllem i el deixem refredar sobre una reixeta.

Consells:
- És millor fornejar-lo el dia abans de partir-lo, així la molla s'assenta i és més fàcil.
- Com que no porta gens de greix s'asseca aviat. A la nevera es pot conservar durant 3-4 dies ben embolicat amb paper film, i al congelador fins a un mes.
- Si no es consumeix el mateix dia i s'utilitza per a fer un pastís caldrà mullar-lo amb un almívar (aigua + sucre).

9 d’abril del 2019

Arròs de coliflor

L'arròs de coliflor és una alternativa més lleugera que l'arròs tradicional, nosaltres l'acostumem a fer com a acompanyament dels dinars del dia a dia, i així també tenim una nova manera de menjar aquesta verdura. Fer-la és molt fàcil i es conserva perfectament en un tàper hermètic a la nevera durant dos o tres dies.




Ingredients:
400 gr de coliflor (una coliflor mitjana)
oli, sal i pebre

Passos a seguir (thermomix):
Separem les flors de la coliflor, rebutgem els troncs, i les netegem bé. Tot seguit les assequem, és molt important que estiguin ben seques abans de fer la recepta. Podem netejar-les amb antelació i deixar-les reposant en un escorredor o bé assecar-les amb un drap.

Ratllem la coliflor 5 seg / vel. 5 / gir. esquerre.
Fiquem una mica d'oli en una paella i saltegem la coliflor durant 2 minuts a foc fort i 5 minuts a foc suau, tot remenant contínuament. La salpebrem al gust i llestos!

Passos a seguir (tradicional):
Separem les flors de la coliflor, rebutgem els troncs, i les netegem bé. Tot seguit les assequem, és molt important que estiguin ben seques abans de fer la recepta. Podem netejar-les amb antelació i deixar-les reposant en un escorredor o bé assecar-les amb un drap.

Ratllem la coliflor amb un ratllador de forat ample, hem d'aconseguir que la coliflor tingui aproximadament la mida dels grans d'arròs.
Fiquem una mica d'oli en una paella i saltegem la coliflor durant 2 minuts a foc fort i 5 minuts a foc suau, tot remenant contínuament. La salpebrem al gust i llestos!

25 de març del 2019

Pa de motlle integral

Ja fa una bona temporada que fem aquest pa a casa pràcticament cada setmana. El tallem a llesques i el tenim al congelador preparat per a passar per la torradora i menjar-lo. Tot i que al títol digui que és de motlle en realitat queda con un entremig entre de motlle i pa normal.

És un pa integral de veritat ja que un 85% de la farina que porta ho és, a diferència de molts dels que podem trobar a la venda. A més és molt senzill de fer i sempre queda bé, us animeu a fer-lo?





Ingredients:
170 gr d'aigua
170 gr de llet
25 gr de llevat fresc
20 gr d'oli de girasol
350 gr de farina integral
50 gr de farina
15 gr de segó de blat (salvado)
10 gr de llavors de lli
25 gr de pipes de girasol sense sal
5 gr de sal

Passos a seguir (thermomix):

Posem l'aigua, la llet i el llevat al vas i programem 1 min / 37º / vel 2. Afegim l'oli i mesclem 4 seg / vel 2. Afegim els dos tipus de farina, el segó, les llavors de lli, les pipes i la sal i mesclem 20 seg / vel 4. Pastem 3 min / vel. espiga, i un cop passat aquest temps deixem la massa dins durant 1h 15' aproximadament, o fins que dobli el seu volum.

Passat aquest temps bolquem la massa al mostrador enfarinat, la treballem una mica manualment i li donem forma de cilindre. La fiquem en un motlle greixat tipus plum cake i la tapem, perquè llevi altre cop durant uns 30-40 minuts.

Un cop ha tornat a doblat el seu volum el fornegem durant 40 minuts a 180º, ficant la safata a mitja alçada. Al treure'l del forn el deixem refredar sobre una reixeta.

Passos a seguir (tradicional):

Mesclem l'aigua i la llet i ho escalfem fins a tenir-ho tebi. Afegim el llevat i remenem bé perquè es desfaci. En un bol gran fiquem els dos tipus de farina, el segó, les llavors de lli, les pipes, la sal i hi afegim els líquids. Pastem manualment o amb ajuda d'algun robot amb ganxos fins que la massa estigui ben integrada i fina, podeu necessitar entre 7 i 12 minuts. Li donem forma de bola i la deixem al bol tapat durant 1h 15' aproximadament, o fins que dobli el seu volum.

Passat aquest temps bolquem la massa al mostrador enfarinat, la treballem una mica manualment i li donem forma de cilindre. La fiquem en un motlle greixat tipus plum cake i la tapem, perquè llevi altre cop durant uns 30-40 minuts.

Un cop ha tornat a doblat el seu volum el fornegem durant 40 minuts a 180º, ficant la safata a mitja alçada. Al treure'l del forn el deixem refredar sobre una reixeta.

18 de març del 2019

Nutella® saludable {pumpkintella}

Després de provar vàries receptes de crema de cacau saludable em quedo sense cap mena de dubte amb la que us porto avui. Ens ha agradat tant que vull compartir-la amb vosaltres perquè quan tingueu un desig de dolç pugueu gaudir d'esmorzars i berenars llaminers però saludables a la vegada.

La recepta original la trobareu a la web Postres saludables i jo la vaig adaptar una mica amb
ingredients que acostumo a tenir a casa.






Ingredients:
300 gr de carabassa torrada **
4 c/p de mel
5 c/p de cacau pur
1 c/c rasa d'estèvia en pols
4 c/p de mantega de cacauet (sense sucres afegits)

c/p: cullera de postres
c/c: cullera de cafè

Passos a seguir:

** Agafem una carabassa violí, la partim per la meitat i la fiquem en una safata de forn folrada amb la part tallada tocant a la base. La fornegem uns 50 minuts a 180º amb ventilador. Es pot guardar o congelar en porcions per utilitzar en diferents preparacions, només caldrà treure-li l'excés de líquid escorrent-la bé.

Per fer la crema de cacau només cal que fiquem tots els ingredients al vas de la batedora, a la liquadora o al processador d'aliments i els triturem bé fins a obtenir una textura fina.

La fiquem en un pot de vidre i la guardem a la part més freda de la nevera fins a 3 setmanes.

28 de febrer del 2019

Patates "deluxe" al forn

Les patates són un acompanyament molt econòmic, sofert i bo per als plats del dia a dia, així que avui us porto una versió saludable de les patates deluxe de la famosa cadena de fastfood tots haureu provat en alguna ocasió.

Són molt fàcils de fer i no tenen res a envejar a les originals, estan delicioses. A més podeu jugar amb les espècies, afegir-ne de noves o ficar-ne més d'una o altra segons les vostres preferències.





Ingredients:

600 gr de patates de la mateixa mida
2 c/s d'oli d'oliva
sal
3 c/p de pa ratllat
1/2 c/c d'all en pols
1/4 c/c de pebre negre mòlt
1 c/c de pimentó vermell

c/s = cullera sopera
c/p = cullera de postres
c/c = cullera de cafè

Passos a seguir:

Escalfem el forn a 200º.
Mentrestant netegem bé les patates amb un raspall, ens les menjarem amb la pell. Les assequem i les tallem a grills de la mateixa mida. Els fiquem en un bol i hi afegim l'oli i la sal al gust i mesclem bé amb les mans perquè totes s'impregnin.

En un recipient petit mesclem el pa ratllat amb les espècies i ho repartim per sobre de les patates, tornem a mesclar bé amb les mans.

Folrem una safata de forn amb paper de forn i repartim per sobre les patates, intentant que no quedin superposades. Les fornegem durant uns 15 minuts, retirem la safata, les girem, i les fornegem durant uns 5-10 minuts més, fins que comencin a daurar-se.

Ja les tenim a punt per servir!

12 de febrer del 2019

Carxofes a la cervesa

Avui cuinem amb un dels productes frescos de temporada que més ens agraden, ja siguin al vapor, arrebossades, en un guisat o en truita a casa triomfen sempre.

La proposta d'avui us servei tan d'aperitiu, com d'acompanyament o primer plat. Proveu-les, us encantaran!




Ingredients:
2 grans d'all
30 gr d'oli d'oliva
1 cullerada de postres de maicena
1 polsim de pebre blanc mòlt
1 polsim de brins de safrà
330 gr de cervesa
1 kg de carxofes fresques (aprox. 600 gr de carxofes un cop netes i partides per la meitat)
100 gr de pernil salat (o bacon) en daus

Passos a seguir (Thermomix):
Posem els alls i l'oli al vas, piquem 5 seg / vel 5 i sofregim 1 min / 120º / velocitat cullera.
Afegim la cullerada de maicena, el pebre i el safrà i mesclem 5 seg / vel 5.
Col·loquem la mariposa a les fulles, incorporem la cervesa i les carxofes i programem 15 min / Varoma / gir esquerra / vel 1.
Afegim el pernil i programem 8 min / Varoma / gir esquerra / vel 1.
Servim calent.

Passos a seguir (tradicional):
Piquem els alls a trossets ben petits i els sofregim amb l'oli en un cassó ample durant un parell de minuts. Afegim la cullerada de maicene, el pebre i el safrà i mesclem. Incoporem la cervesa i les carxofes i coem durant uns 15-20 minuts, remenant sovint. Afegim el pernil i continuem cuinant uns 10 minuts més, remenant de tant en tant.
Servim calent.

** Recepta adaptada de: Cookidoo.

4 de febrer del 2019

Flam de formatgets {sense forn}

La recepta d'avui és d'aquelles fàcils fàcils i a més molt ràpida i econòmica. Vaig fer-la per aprofitar uns formatgets a punt de caducar i va ser un èxit, així que la comparteixo per aquí perquè us animeu a fer-la. En realitat no és ben bé un flam, ja que no porta ou ni es cou al forn, però el resultat és unes postres similars, amb un sabor suau i deliciós.






Ingredients (6 racions):
450 ml de llet semi-descremada
150 gr de sucre
1 sobre de quallada
8 formatgets (quesitos)
caramel líquid

Passos a seguir (tradicional):
Comencem ficant caramel líquid al fons d'un motlle o de 6 motlles individuals. Els reservem.
En un bol gran mesclem la resta d'ingredients i els batem amb la batedora de mà. Passem aquesta mescla a un cassó i l'escalfem, remenant contínuament, fins que comenci a bullir. En aquest moment l'apartem del foc i repartim la mescla al motlle/s prèviament caramelitzats.
Deixem refredar a temperatura ambient i després reservem, almenys 3 hores, a la nevera.

Passos a seguir (Thermomix):
Comencem ficant caramel líquid al fons d'un motlle o de 6 motlles individuals. Els reservem.
Fiquem al vas la llet, el sucre, la quallada i els formatgets i programem 8 min / 90º / vel 4. Repartim la mescla al motlle/s prèviament caramelitzats.
Deixem refredar a temperatura ambient i després reservem, almenys 3 hores, a la nevera.

** Recepta extreta de: Recetas de Isabel

28 de gener del 2019

Espinacs a la catalana

Aquestes setmanes estic cuinant ben poc per falta de temps, però la proposta d'avui es fa tant ràpid i està tan bona que no volia deixar de compartir-la si algú va tan de bòlit com jo últimament.

La versió tradicional dels espinacs a la catalana porta pinyons i panses, però és una recepta que podeu tunejar com més us agradi, afegint-hi dauets de pernil o trossets de bacon, cobrint-ho amb formatge i gratinant-ho, etc.





Ingredients (2 racions):

300 gr d'espinacs frescos
2 grans d'all
un grapat de panses
un grapat de pinyons
oli d'oliva
sal i pebre negre

Passos a seguir:

En una paella sense oli torrem els pinyons, remenant-los contínuament perquè no es cremin. Els retirem quan comencin a agafar color.

A la mateixa paella hi fiquem un parell de cullerades d'oli i hi daurem els alls laminats durant uns minuts, a foc mig-baix. Incorporem els espinacs i tapem la paella per facilitar que perdin volum. De tant en tant remenem una mica. Veurem que en pocs minuts s'han quedat en pràcticament res, afegim la sal i el pebre negre mòlt al gust. A mi no m'agrada coure'ls massa, així que tot just han perdut el volum afegeixo les panes i els pinyons, mesclo bé i apago el foc.

Ja tenim un primer plat o acompanyament en 10 minuts!

21 de gener del 2019

Gastronomia polaca

A principis de novembre vaig fer una escapada a Cracòvia, Polònia, ciutat que tenia moltes ganes de conèixer de fa temps. Mentre preparo l'entrada amb la part turística, i per no deixar passar més temps encara, començo a obrir boca amb aquest post sobre la seva gastronomia.

La cuina polaca és una mescla de les gastronomies eslava, alemanya, hongaresa, jueva, armènia i francesa, i els seus plats estan formats per una gran varietat d'ingredients. Els que no falten mai, però, són la carn, la pasta i les espècies.

Obwarzanek
Alguns dels plats més típics són les obwarzanek (rosquilles de pa), les sopes (sobretot la Zurek, a base de farina de sègol i carn), els pierogi (crestes farcides de gran varietat d'ingredients), el zapiekanka i els plats a base de carn. Pel que fa a les postres hi ha gran varietat de pastissos, entre els que destaca el pastís de formatge, a Cracòvia en tenen una versió pròpia anomenada sernik krakowki (que no vam trobar enlloc).

Pel que fa als tipus de locals on anar a menjar existeixen els restaurants tradicionals, però també hi ha un gran nombre de cafeteries que ofereixen propostes ràpides com sandvitxos i amanides.

Un altre tipus d'establiment recomanable són els "bars de llet" o bar mleczny, que són restaurants creats als anys 60 pel govern comunista per oferir menjar econòmic a tots els ciutadans. Aquest tipus de local oferia menjars elaborats principalment de productes lactis (el consum de carn estava restringit) a les persones amb poc poder adquisitiu. Actualment continuen funcionant, a Cracòvia n'hi ha 7 bars de llet, 3 al centre. Cal destacar que alguns s'han adaptat per donar servei al turisme i deixen de ser "autèntics", n'hi ha altres totalment tradicionals i la resta estan en un punt entremig. La nostra guia d'un dels tours que vam fer ens va recomanar aquesta última versió, ja que als tradicionals no hi ha carta traduïda (i us asseguro que el polonès no té res de fàcil) i els turistes no són molt benvinguts.

I aquests són els restaurants i plats que nosaltres vam provar:

Szalone widelce (23 Szpitalna, just davant del Teatre).
Vam entrar-hi el primer dia per sopar, per casualitat, i ens va encantar. L'ambient era agradable, amb música de fons i bon servei. Els plats enormes. Els tres plats i aigua per beure ens va costar 82.70 zlotys (19'30€).


Planta baixa del local. 

Filet de porc amb xampinyons, gratinat amb formatge i amb base de puré de patata.

Pierogi a l'estil rus amb ceba fregida

Amanida amb pollastre a la brasa

Zapiekarnia (Plac Nowy 4B/2).

La zapiekanka és mitja barra de pa tallada preparada tipus pizza, amb una gran varietat d'ingredients. S'acostuma a menjar al carrer i el lloc més típic on fer-ho és a la Plac Nowy (Plaça Nova) del barri jueu de Kazimierz. Al centre hi ha una espècie de rotonda amb una dotzena de finestres on pots demanar-ne. Com que no portàvem referències ens vam ficar a la cua més llarga. Vam demanar-ne dos per 3 persones (són força grans) més una ampolla d'aigua i ens va costar 21 zlotys (4,90€).


Rotonda





Bar Mleczny Pod Temida (Bar de llet).

El Pod Temida està situat molt cèntric, al 43 del carrer Grodzka. A l'entrada hi ha uns panells amb la carta i es demana i paga a una barra, tipus self-service. El servei és molt ràpid i efectiu però poc simpàtic, però la veritat és que el menjar era casolà, bo i molt econòmic.

Tres sopes de xampinyó (boníssimes), dos racions de pierogi de formatge, una amanida, una aigua i un kompot (beguda típica feta amb fruita, no ens va agradar massa, era molt dolça) ens va costar 50,50 zlotys (11'84€).


Pierogi de formatge amb ceba

Amanida

Sopa de xampinyons

Kompot

Caffe Zacmienie

A escassos passos de la Plaça Major de Cràcovia. El local és molt agradable, és una espècie de terrassa coberta, amb plantes i dos nivells. La carta ofereix cafès, còctels i també una mica de menjar informal. L'ambient, però, és molt fosc, i tot hi haver-hi estufes hi feia fresca.

A nivell de menjar és el lloc que menys ens va agradar, estava correcte sense més. Les taules eren súper petites i encara que no hi cabés el plat la camarera te'l donava i marxava. Vam acabar utilitzant el sofà per deixar plats...

Una amanida, tres "entrepans" vegetals, tres aigües i tres xocolates ens van costar 33€.


Foto extreta del Tripadvisor del Caffe Zacmienie.

Preceleck krakoski - vege



I fins aquí el que és menjars pròpiament dits. Segueixo amb la part més dolça del viatge, els esmorzars i parades tècniques de mitja tarda. Quan fa fred ja se sap que una xocolata calenta és un bon remei ;)

Piekarnia Cukierna Awiteks.

És una franquícia de cafeteries on també venen pa. En teníem una just al costat de l'apartament, oberta pràcticament les 24h i és on vam esmorzar el primer dia. No vam repetir, va ser lo pitjor del viatge, les pastes i cafès eren molt justetes i el servei molt antipàtic.

Tres cafès amb llet i tres pastes ens van costar 6.09€.





Després de la decepció del primer esmorzar vaig buscar recomanacions pel segon dia, i no puc deixar de recomanar-vos aquest lloc. Està situat molt cèntric, a la Florianska ulika, en una espècie de pati interior on tenen la terrassa, que a l'estiu ha de ser una passada. L'interior és molt petit i agradable, amb música de fons molt seleccionada i amb un servei jove i atent.

Un esmorzar dolç (pa integral + fruita + dos dips dolços a escollir + cafè amb llet), dos cafès amb llet, dos croissants amb Nutella i un suc de taronja natural ens van costar 13,83€.










Menú esmorzar dolç


Cafeteria molt recomanable al barri jueu. La decoració ens va agradar molt, plena de llibres per tot arreu (serà defecte professional?), amb diferents ambients que creen espais acollidors. També hi havia una prestatgeria amb jocs de taula. Es demana i paga al taulell de l'entrada, et donen un cartró amb un número i t'ho porten a la taula. El servei també és jove i atent.

Tres cafès amb llet i tres talls de pastís ens van costar 15,24€.






Zascianek pub & restauracja.

Durant la nostra estada a Cracòvia vam visitar també les famoses mines de sal de Wieliczka. Les pròpies mines tenen servei de cafeteria però només amb terrassa exterior, així que com que no estava el temps com per asseure-s'hi vam anar a aquesta cafeteria-restaurant que estava a 3 minuts caminant. Ens vam tres xocolates calentes, la millor de fa molt temps, per 6,33€.




Ja veieu que a Cracòvia s'hi pot menjar molt bé i a un preu molt reduït en comparació a altres països europeus. A nivell del servei si que vam trobar molta diferència en l'atenció, que millorava moltíssim com més joves fossin les persones que t'atenien. La gent més grans semblava sempre com si estiguessin enfadats...

Una altra cosa curiosa relacionada són els tovallons de paper, que són súper fins i molt poc suaus. I ja per acabar, tenir en compte que el polonès és un idioma súper complicat, que no té res a veure el que s'escriu amb el que es pronuncia, i que és interessant anar a establiments que tinguin la carta traduïda almenys a l'anglès (a la zona turística pràcticament tots la tenen).

14 de gener del 2019

Paté de xampinyons i nous

A mi el paté tradicional no em va massa i últimament m'estic animant a provar a casa diferents versions de patés vegetals. El d'avui no és gens fotogènic però si que està bo, així que aquí us el deixo per si algú s'anima a fer-lo.






Ingredients:
250 gr de xampinyons
1 ceba mitjana
6 nous pelades
oli d'oliva
sal i pebre negre mòlt

Passos a seguir:
Netegem els xampinyons, els tallem a quarts i els reservem.
Pelem la ceba i la piquem a trossos ben petits. Fiquem un parell de cullerades d'oli en una paella i sofregim la ceba a foc suau fins que comenci a daurar-se, moment en què afegim els xampinyons. Apugem el foc perquè deixin anar l'aigua i s'evapori més ràpid. Passats uns minuts reduïm el foc i continuem cuinant-los fins que també es daurin.
Fiquem la ceba i els xampinyons al vas del túrmix, hi afegim les nous i també oli, sal i pebre al gust. Triturem fins a tenir la textura que més ens agradi. El provem, rectifiquem de sal si fa falta i ja el podem servir.

Com sempre podem acompanyar-lo amb el que més ens agradi, uns verdures crues tallades en forma allargada o unes torradetes.

** Recepta extreta de: Saboreanda

6 de gener del 2019

Tortell de Reis {Thermomix}

Durant uns anys vaig fer sempre la recepta de Tortell de Reis utilitzant la panificadora, però des de que tinc la Thmx (i m'he desfet de la panificadora) que he canviat de recepta i faig la recepta del blog Webos Fritos.

Tant l'una com l'altra poden fer-se també manualment, i a més surten boníssimes! Avui aprofito que els Reis m'acaben de portar un ordinador nou per publicar-la aquí i tenir-la sempre ben a mà.






Ingredients (2 tortells de 8 racions cadascun):

Pel sucre aromatitzat:
120 gr de sucre
la pell de mitja llimona (només la part groga)
la pell de mitja taronja (només la part taronja)

Pel preferment:
130 gr de farina de força
10 gr de llevat fresc
1 c/c de sucre
70 gr de llet sencera 

Per la massa del tortell:
60 gr de llet sencera
70 gr de mantega a temperatura ambient
2 ous M
20 gr de llevat fresc
2 c/s d'aroma de tarongina (azahar)
450 gr de farina de força
1 polsim de sal
el sucre aromatitzat

Decoració i farciment:
ou batut
fruites confitades
perles de sucre 
1 kg de nata per muntar
4 c/s de sucre


Passos a seguir:

Comencem fent el sucre aromatitzat ja que necessitem tenir el vas ben net i sec. Fiquem el sucre i les pells dels cítrics al vas i programem 30 seg / vel progressiva 5, 7, 10. Reservem.

Seguim fent el preferment, posem tots les ingredients al vas i programem 15 seg / vel 4. Traiem la massa del vas, li donem forma de bola i la fiquem dins un bol. La cobrim amb aigua tèbia i quan la bola floti estarà llesta, tardarà uns 10-15 minuts.

Per fer la massa del tortell fiquem al vas el sucre aromatitzat prèviament reservat, tots els ingredients de la massa i el preferment. Programem 30 seg / vel 6, i tot seguim pastem 3 min / vel espiga. Traiem la massa del vas, li donem forma de bola i la fiquem en un bol greixat tapada amb un film empastifat d'oli per evitar que s'enganxi. Deixem que llevi, el temps dependrà de la temperatura de l'habitació, jo amb 3h tenia la massa súper crescuda.

La tornem a ficar al vas de la Thermomix i pastem 1 min / vel espiga. La retirem amb les mans empastifades d'oli i la posem sobre el mostrador. La partim en dos parts i fem dos boles, allisant-les bé amb les mans.

Donem forma de tortell clavant els dits al centre de la bola per fer-hi un forat, i un cop fet agafem la massa i anem donant tombs perquè el forat és vagi fent gran, bastant gran perquè durant el 2n llevat es tancarà una mica. Jo per evitar-ho fico aro d'emplatar greixat amb oli.

Col·loquem els tortells formats a sobre de les safates de forn folrades i els deixem llevar de nou fins que doblin el seu volum. Aquest llevat és més curt, d'unes dues hores.

Ja només queda decorar i enfornar. Pintem els tortells amb ou batut, amb molt de compte i sense fer força perquè no baixin. Repartim per sobre la fruita confitada i les perles de sucre.

Escalfem el forn a 200º amb calor a dalt i baix. Un cop hagi agafat aquesta temperatura fiquem el primer tortell a dins, a alçada mitja, i el courem 6 minuts a 200º i 10 minuts més a 180º, tapant-lo amb papel d'alumini més o menys els últims 8 minuts perquè no es cremi o torri massa. Amb el segon tortell cal estar a l'aguait ja que el forn està molt calent i potser no caldrà fornejar-lo tants minuts.

Els deixem refredar sobre una reixeta i un cop freds els farcim amb la nata muntada amb el sucre, on amagarem el rei i la fava!!



4 de gener del 2019

Les 5 entrades més vistes del 2018

Com cada principi d'any toca fer balanç de l'any anterior així que avui us porto les receptes que més us han agradat d'aquest any que hem deixat endarrere.

Aquest cop hi ha força varietat, un parell de dolços, un entrant que ha triomfat cada cop que l'he fet i dos plats totalment vegetals.

Som-hi, amb quina us quedeu?





























Que passeu un bon final de festes i que els Reis siguin ben generosos!