20 de juny del 2018

Coca de Sant Joan (Thmx)

Amb la Revetlla de Sant Joan a punt d'arribar toca fer proves per tenir una coca ben bona per celebrar-la. Jo fa anys que segueixo la recepta de la coca de Sant Joan que tinc publicada al blog, i si algun cop vaig de bòlit i no tinc temps per fer-la també ens encanta la coca de cabell d'àngel que és súper fàcil i ràpida de fer.






Aquest any, però, no podia deixar de fer proves amb la Thermomix, que m'està facilitant d'allò més les meves estones a la cuina. Així que aquí teniu la meva proposta: una coca de Sant Joan amb una mica de tot! crema, fruita confitada i pinyons ;)

Ingredients (1 coca de la mida de la safata del forn):

Crema pastissera:
350 gr de llet
2 ous L
35 gr de maizena
65 gr de sucre
1 c/c d'essència de vainilla

Massa:
200 gr de llet
25 gr de llevat fresc
400 gr de farina de força
50 gr de mantega
1 ou L
70 gr de sucre
1 c/c d'essència de vainilla
ratlladura d'una llimona
1 polsim de sal

Decoració:
1 grapat de pinyons (remullats 5 minuts en aigua)
fruita confitada
sucre

Passos a seguir:
Comencem fent la crema pastissera. Posem tots els ingredients al vas i programem 7 min/90º/vel 4. Buidem la crema dins d'una màniga pastissera i reservem.

Sense netejar el vas hi afegim la llet i la temperem 2 min/37º/vel 1. Afegim el llevat i mesclem 4 seg/vel 4.
Afegim la farina, la mantega, l'ou, el sucre, la vainilla, la ratlladura de llimona i la sal i pastem 4 min/espiga. Retirem la massa del vas, en fem una bola i la deixem llevar tapada en un bol que prèviament haurem untat amb una mica d'oli. Aquest llevat tardarà entre hora i hora i mitja i el volum de la massa es doblarà.

Passat aquest temps retirem la massa del bol, la pastem una mica manualment per treure-li l'aire i l'estirem sobre la safata de forn folrada amb paper de fornejar. Repartim la crema pastissera, els trossos de fruita confitada i els pinyons, i empolvorem tota la superfície amb una mica de sucre. Deixem llevar durant uns 30-40 minuts.

Escalfem el forn a 180º amb calor a dalt i baix i fornegem durant 20-25 minuts fins que agafi una mica de color. 

Deixem refredar i Bona Revetlla!




11 de juny del 2018

Amanida de bròcoli

A casa d'amanides en mengem tot l'any, però quan comença el bon temps ho fem encara més sovint.

Per no avorrir-nos amb la clàssica amanida verda anem provant diferents opcions, afegint fruita com a l'amanida d'alvocat, maduixes i ametlles o l'amanida de nectarina, formatge i nous o verdures de temporada, com al Carpaccio de carabassó o l'amanida de mongetes verdes.

Avui a aquestes li sumem l'amanida de bròcoli, una de les verdures que més ens agrada menjar. Espero que us agradi.






Ingredients:
500 gr de bròcoli
4 tomàquets secs en oli d'oliva
50 gr de daus de pernil salat
2 c/s de pinyons
sal
pebre negre
2 c/s de vinagre balsàmic
2 c/s d'oli d'oliva

c/s: cullerades soperes

Passos a seguir:
Netegem el bròquil i en separem els pomells. El coem al vapor, jo ho he fet amb l'estoig Lekué, 6 minuts a potència 800.
Mentrestant tallem els tomàquets a tires. Fiquem una paella al foc i daurem els pinyons, sense afegir gens d'oli, fins que agafin color. Els retirem i a la mateixa paella saltegem un parell de minuts, també sense oli, els dauets de pernil salat.
Fem una vinagreta emulsionant el vinagre, l'oli, el pebre i la sal.
Fiquem tots els ingredients en un bol, els mesclem amb cura i els reguem amb la vinagreta.

** Recepta extreta de: Bonpreu Esclat

6 de juny del 2018

Pa integral amb llavors

Fa temps que no feia pa i al fullejar una de les últimes revistes Thermomix he trobat un pa integral amb kèfir i llavors i m'he animat a fer-lo canviant algun ingredient. Tenia pendent de provar alguna recepta de pa integral i m'ha agradat molt el resultat, a més que és molt senzilla de fer. Ja tinc els esmorzars dels propers dies arreglats ;)






Ingredients (20 llesques):
200 gr d'aigua mineral
1 c/c de sucre
20 gr de llevat fresc
1 iogurt natural
200 gr de farina integral
250 gr de farina de força
1 c/c de sal
oli per greixar el motlle
1 c/s de llavors de lli
1 c/s de llavors de sèsam
2 c/s de pipes de girasol

c/s: cullerada sopera

Passos a seguir (Thermomix):
Posem al vas l'aigua, el sucre i el llevat i mesclem 15 seg/vel 3.
Incorporem el iogurt, les dues farines i la sal i mesclem 15 seg/vel 4 i pastem 2 minuts. Deixem reposar dins del vas durant uns 40 minuts o fins que hagi doblat el seu volum.

En un bol mesclem les diferents llavors i reservem.
Bolquem la massa sobre el mostrador lleugerament enfarinat, formem una bola i l'aplanem formant un rectangle d'aproximadament 25x20 cm. L'aixequem i repartim per sota la meitat de les llavors, col·loquem la massa a sobre i la cobrim amb la resta. Enrotllem la massa fins a obtenir un cilindre i el fiquem dins d'un motlle de plum cake d'1'5 litres lleugerament greixat amb oli.
El cobrim amb film transparent i deixem que llevi durant uns 20 minuts més.
Preescalfem el forn a 220º i fornegem durant 30-35 minuts a alçada mitja. Jo als 25 minuts vaig cobrir el pa amb un paper d'alumini perquè no cremés.
El retirem del forn, el desmotllem i el deixem refredar sobre una reixeta.

** Recepta extreta de: Revista Thermomix n.114/2018