31 de desembre del 2014

Panettone {panificadora}

Acomiado el 2014 amb una de les receptes que més respecte em feia, el panettone. Fer-lo ha estat molt més fàcil del que em pensava, només es necessita paciència i temps perquè la massa fermenti.

Així que ratllo aquesta recepta de la llista de les pendents i començo el 2015 disposada a continuar cuinant i compartint-ho amb vosaltres com fins ara.




Som-hi!

Ingredients (2 panettone):

Pel ferment:
100 gr de farina de força
30 gr de llevat fresc
20 gr de sucre
70 gr d'aigua tèbia

Per la massa:
5 ous a temperatura ambient
150 gr de mantega a temperatura ambient
170 gr de sucre
1 cullerada petita d'essència de llimona
1 cullerada petita d'essència de vainilla
la ratlladura d'1 taronja
el ferment
600 gr de farina de força
un polsim de sal

Pel farciment:
pel panettone de fruita: 200 gr de fruita confitada (o 100 gr de fruita confitada i 100 gr de panses)
pel panettone de xocolata: 200 gr de xocolata

Passos a seguir:
Comencem preparant el ferment. Desfem el llevat fresc en l'agua tèbia (sobretot que no sigui calenta!) i la mesclem amb la farina i el sucre. Amb una cullera ho integrem bé, ho tapem amb film i ho deixem llevar fins que augmenti el seu volum (en el meu cas uns 30 minuts).

Per preparar la massa posem els ingredients a la cubeta en l'ordre mencionat: els ous lleugerament batuts, la mantega tallada a daus, el sucre, les essències, la ratlladura de taronja, el ferment, la farina i la sal. Seleccionem el programa que només pasta i que dura 15 minuts. Un cop passat aquest temps la massa està encara enganxosa, així que tornem a pastar-la un altre cop 15 minuts més fins a aconseguir una massa elàstica (podeu fer-ho un tercer cop si creieu que encara no està).

Traiem la massa de la cubeta, li donem forma de bola i la deixem reposant en un bol greixat amb oli i tapat amb paper film fins que dobli el seu volum (en el meu cas unes 2 hores).


Ferment i primer llevat

Un cop ha llevat bolquem la massa sobre una superfície enfarinada, la partim en dos i l'aplanem amb les mans o amb un corró, donant-li forma més o menys rectangular. Repartim en una meitat la fruita i en l'altra la xocolata (jo només vaig ficar-hi 100 gr de farcit a cadascun i era poc, així que ja us he ficat el doble als ingredients).




Enrotllem cada massa sobre si mateixa com si féssim un braç de gitano, unim els extrems i li donem forma de bola. Les coloquem amb la unió a la part de baix a dins de dos motlles per a panettone (si no en teniu també podeu utilitzar llaunes de conserva de tomàquet ben netes i folrades amb paper de forn).

Deixem que les masses llevin per últim cop, i quan arribin a l'alçada del motlle (en el meu cas unes 2'5 hores) les pintem amb ou batut i fornegem a 180º durant uns 40 minuts.


Segon llevat, a punt pel forn!







El resultat m'ha agradat molt, però també us he de dir que passats dos dies perd l'esponjositat i comença a posar-se una mica més dur. Així que si feu la recepta sencera o a menjar-ne força o a fer un regal ;)

Aprofito aquests últims moments de tranquil·litat per desitjar-vos a tots un Feliç i dolç 2015!!

Recepta extreta de: Kanela y limón.

24 de desembre del 2014

Trufes de mascarpone

A punt d'entrar de ple a les festes nadalenques us porto unes trufes de mascarpone ideals per a acompanyar el cafè d'algun dels àpats d'aquests dies. Jo les he fet de mida petitona perquè tot i estar ben tips se'n pugui menjar almenys una, i són tan fàcils i ràpides de fer que si us hi animeu aquesta nit mateix podeu provar-les ;-)

Les he tret del blog La Cuina de casa, que molts de vosaltres coneixereu i als quin o us recomano de veritat que el visiteu, és genial! És una recepta que fa temps que tenia guardada i m'ha vingut perfecta per aprofitar el repte d'aquest mes de Memòries d'una cuinera dedicat a les trufes.

 



Som-hi!

Ingredients:
24 melindros durs
250 gr de mascarpone
200 gr de xocolata negra
1 raig de licor
per arrebossar: coco ratllat, cacau pur

Passos a seguir:
Triturem els melindros fins a obtenir-ne farina. Fonem la xocolata al bany maria o al microones a baixa potència per tal que no se'ns cremi. La barregem amb els melindros i hi afegim el mascarpone i un rajolí de licor. Ho mesclem bé fins que quedi ben integrat i reservem a la nevera durant almenys una hora perquè agafi cos i sigui més fàcil formar les trufes.
Fem les boletes i les arrebossem amb coco ratllat i cacau pur (o el que vulgueu, clar!).

Les guardarem a la nevera fins aproximadament 1 hora abans de consumir. Unes mossegadetes delicioses!!

Des d'aquest raconet us desitjo unes molt Bones Festes i un Feliç 2015!!

20 de desembre del 2014

Rotlle d’espinacs farcit de formatge i salmó

Fa uns mesos vaig publicar un rotlle de piquillos farcit de formatge, nous i ruca que vaig fer pel dinar de cap d'any i tenia pendent la recepta que us porto avui i que vaig fer el mateix dia... com passa el temps! He recuperat les fotos però he hagut de tornar a demanar la recepta a la meva amiga Judith del blog Dona ha via de ser.

Us animo a que els feu els dos i veureu les cares de sorpresa dels vostres comensals, i així també escolliu quin us agrada més, jo no sabria per quin decidir-me...




Ingredients:

Pel rotlle:
4 ous
400 gr. d’espinacs congelats
una nou de mantequilla
sal

Pel farcit:
250 gr. de formatge d'untar
1 paquet de salmó fumat

Per decorar (opcional): pebrots del piquillo

Passos a seguir:
Escaldem els espinacs i els deixem en un escorredor perquè perdin l’aigua, ens ajudem de les mans per tal que quedin el més secs possible, aquest pas és molt important perquè sinó el bescuit fet amb els espinacs no ens pujarà o quedarà aigualit.

Preescalfem el forn a 180º i mentrestant separem els rovells i les clares dels ous. Fiquem en un bol els rovells, els espinacs, la mantega i la sal i ho triturem fins que quedi ben fi.
Muntem les clares a punt de neu i afegim la mescla anterior a aquestes i ho integrem del tot.
Folrem la safata del forn o una llauna gran amb paper de cuina i estenem a sobre la massa de forma homogènia, que quedi ben llisa.

La fornegem durant 10-12 minuts i un cop fora del forn la traiem de la safata i la deixem amb el paper de forn a sobre del taulell de la cuina.
Hi estenem el formatge d’untar per tota la superfície i a sobre hi fiquem el salmó fumat. Ara toca donar-li forma de braç de gitano, així que enrotllem amb compte que no se’ns trenqui i el deixem refredar en una safata.





Un cop ja està fred podem reservar-lo a la nevera d’un dia per l’altre, així que és ideal per fer-lo en dies que vas de bòlit ja que pots deixar-lo fet amb anterioritat.

Si us ve de gust podeu decorar-lo amb pebrots del piquillo tallats amb formes (com podeu veure a la foto de la Judith a la part inferior) o servir-lo tallat a rodanxes com vaig fer jo.


Quin provo primer??!!

Un aperitiu bo i vistós per aquestes festes que s'acosten. Quins ficareu vosaltres a taula?

Ho han fet...

Judith

15 de desembre del 2014

Panna cotta de Nutella

Dissabte vam celebrar el sopar de Nadal de la feina, i per tercer any vam fer-lo de forma col·laborativa, és a dir, cadascú havia de portar alguna cosa prèviament pactada. Aquest any vam fer-lo de temàtica italiana i a mi em va tocar portar les postres, així que vaig fer aquesta panna cotta de Nutella que és molt fàcil de fer i agrada a (gairebé) tothom!




La panna cotta vol dir literalment nata cuita i a la recepta original s'utilitza només nata, però podeu substituir-ne part per llet o llet evaporada per tal de fer-la més lleugera. Jo vaig fer-la contundent però en vasets petits, us deixo la recepta per a 4-5 vasets que vaig fer de prova fa uns dies.

Ingredients (4-5 vasets):
250 ml de nata (millor la de muntar)
70 gr de Nutella
25 gr de sucre
3 gr de gelatina en làmina
per decorar: avellanes triturades

Passos a seguir:
Fiquem les làmines de gelatina en un bol amb aigua freda per tal que s'estovin.
Mentrestant escalfem la nata, el sucre i la nutella en un cassó i ho portem fins a ebullició remenant tota l'estona i vigilant que no se'ns cremi.
Retirem del foc, hi afegim la gelatina ben escorreguda i la dissolem bé en la mescla calenta. Repartem en vasets, els deixem una estona perquè perdin escalfor i els deixem a la nevera durant un mínim de 6h perquè quallin bé.
Abans de servir decorem amb unes avellanes triturades.




A mi els postres presentats en vasets de forma individual m'encanten! podeu fer aquests o els de pastís de formatge, o els vasets de pastís de mojito... amb quin us quedeu?

Recepta extreta de: Directo al Paladar

L'han fet...

Anabel
Lluis

12 de desembre del 2014

Torró cruixent de xocolata

Continuem amb el mode Nadal activat i avui us porto el meu primer torró, el típic cruixent de la marca que tots coneixeu, oi? He intentat fer una versió una mica més saludable i no porta ni mantega ni llard de porc... El resultat tampoc és exactament el mateix però vaja, que a casa ha agradat, el Joan diu que fins i tot és més bo!




La única pega que l'hi fico és que si no el guardes a la nevera està una mica massa tou... però té fàcil solució, no? Com a motlle he utilitzat un brick de llet tallat a una alçada d'un centímetre i mig aproximadament, així que no serveix com a excusa que no teniu motlle ;)

Som-hi!

Ingredients (1 tauleta):
100 gr. de xocolata negra
150 gr. de xocolata amb llet
50 gr. d'oli de girasol
70 gr. d'arròs inflat

Passos a seguir:
En un cassó hi fiquem la xocolata trossejada i l'oli i ho desfem a foc mig-baix remenant sovint i procurant que no se'ns cremi. Un cop estigui ben desfet i integrat ho retirem del foc i deixem que perdi escalfor durant uns 15-20 minuts.
Mentrestant folrem un motlle amb paper film.
Passat aquest temps afegim l'arròs inflat a la xocolata, ho barregem bé i ho fiquem al motlle, prement-ho una mica amb una espàtula per tal que quedi ben distribuït i uniforme. El tapem amb paper film i el reservem a la nevera unes hores per tal que es prengui.




Venga! que només estem a mitja tarda i teniu temps de passar pel súper, us animeu a fer-lo??

Recepta extreta de: Azúcar con amor

L'han fet...  

Anabel

10 de desembre del 2014

Appeltaart, pastís de poma {Holanda}

Ja ha passat un mes des que vam viatjar a Suècia i us vaig proposar unes delicioses chokladbollar pel repte #reposterasporeuropa, i avui dia 10 tornem a agafar l'avió de mà de la Rosi del blog Mi mundo pincake, i la seva elecció ha estat Holanda.

La veritat és que no conec massa d'aquest país, sense pensar gaire em ve al cap la imatge dels tulipans, dels formatges i dels canals d'Amsterdam. I per tant m'he sorprès al buscar-ne informació i veure que Holanda no és el país sinó que juntament amb els països caribenys d'Aruba, Curaçao i Sint Maarten conformen l'estat conegut com Països Baixos. Ja sabem una cosa més!

Pel que fa a la gastronomia dolça tenen tot tipus de pastissos i galetes, que varien en funció de cada regió. Aquest cop no m'he pogut resistir a fer un pastís de poma... us heu adonat que a gairebé tots els països que hem visitat amb el repte en tenen algun de típic?




La recepta l'he tret del fantàstic blog Raquel's Kitchen, una catalana resident a Holanda, i tal com ella ens explica és un pastís molt conegut i que es troba a gairebé totes les cartes dels cafès. S'acostuma a presentar amb un enreixat a la part superior, però m'ha agradat la seva proposta sense ja que així és una mica més lleuger.

Ingredients:

Per la base:
300 gr de farina
100 gr de sucre
un polsim de sal
200 gr de mantega freda tallada a daus
1 ou L

Pel farciment:
1 kg de pomes --> 750 gr quan estan tallades
el suc de mitja llimona
80 gr de panses
50 gr de anous trossejades
200 gr de compota de poma
1 culleradeta de canyella en pols
2 culleradetes de sucre llustre
3 cullerades de mermelada d'albercoc




Passos a seguir:
Mesclem la farina, el sucre i la sal en un bol. Hi afegim la mantega i l'ou i ho mesclem. Podem fer-ho amb una amassadora o amb les mans, aquest cop ho he fet amb les mans fins a obtenir una massa consistent, moment en què li donem forma de bola, l'envoliquem amb film i la deixem a la nevera entre 30 minuts i una hora.
Tallem les pomes, les pelem i les tallem a daus. En reservem mitja per a decorar. Les fiquem en un bol gran amb el suc de la llimona, la canyella, el sucre, les anous i panses i la compota de poma. Ho barregem tot i reservem.
Preescalfem el forn a 175º.
Enfarinem el taulell, extenem la massa amb l'ajuda d'un corró i folrem un motlle desmontable d'uns 24 centímetres de diàmetre. Cobrim el fons i els costats presionant lleugerament amb els dits.
Afegim el farciment i fornegem durant 60 minuts o fins que veguem que els costats es comencen a daurar. Agafem la mitja poma reservada i la tallem a làmines ben fines. Traiem el pastís del forn, el cobrim amb les làmines de poma i el tornem al forn 15 minuts més.
El deixem refredar del tot i el pintem amb la melmelada d'albercoc.




El resultat és un pastís deliciós, amb un contrast entre la massa cruixent i l'interior melós. Proveu-lo que no us decebrà!



7 de desembre del 2014

Quinoa amb verdures

Després dels Roscos de vino i abans de la recepta que vindrà d'aquí uns dies toca fer bondat, i per això he preparat una quinoa amb verdures.

Ja vaig utilitzar-la per fer les hamburgueses de quinoa i espinacs, i com que ens va agradar tant ara l'he fet amb unes verdures sofregides, l'elaboració no pot ser més fàcil.




Ingredients:
verdures, les que més us agradin o les que tingueu, jo he ficat:
carabassó
albergínia
ceba
pebrot verd
pebrot vermell
pel toc picant (opcional): chile sec o salsa Tabasco
quinoa (50 gr per persona)

Passos a seguir:
Netegem i tallem totes les verdures a trossos més o menys del mateix tamany, i en una olla o paella amb una mica d'oli les fiquem totes juntes a foc fort durant uns 5 minuts i les anem remenant sovint.

Passats els 5 minuts les salem, abaixem el foc i les deixem sofregir durant uns 10-12 minuts més. Jo en aquest pas he afegit una mica de chile perquè m'agrada donar-li un toc picant, però això va al gust de cadascú ;)

Per altra banda preparem la quinoa seguint les instruccions del fabricant, en el meu cas durant 15 minuts amb el doble de volum d'aigua que de quinoa.
Per servir fiquem en un plat un fons de verdures, repartim la quinoa per sobre i acabem amb un raig d'oli d'oliva.

Un plat nutritiu, sa, fàcil i bo, no se li pot demanar més!

L'han fet...

Judith
Anna i Hèctor

4 de desembre del 2014

Roscos de vino

Els Roscos de vino són un dels meus dolços preferits de les festes nadalenques, i a les caixes d'assortits de polvorons n'acostuma a haver-n'hi només un parell... així que després de veure el fàcil que és fer-los a casa  aquest any ningú es quedarà sense ;)




També és interessant que és un dolç fet sense mantega i per tant és prou sa en comparació amb altres, així que som-hi!

Ingredients (26 unitats):
500 gr de farina rebostera
125 gr de sucre
200 ml d'oli d'oliva suau
125 ml de moscatell o vi dolç
2 cullerades grans de llavors de sèsam
1 cullerada gran d'anís (licor)
1 cullerada petita de canyella
la ratlladura de la pell d'una llimona
sucre llustre

Passos a seguir:
Fiquem la farina en un bol gran, fem un forat al centre i hi afegim l'oli. Amb una cullera de fusta o una espàtula barregem lleugerament i tot seguit hi afegim la resta d'ingredients i els integrem. Quan la massa comenci a tenir cos l'aboquem al taulell i l'amassem una mica amb les mans per tal que tots les ingredients s'integrin bé.
Preescalfem el forn a 185º i mentrestant amb un corró estenem la massa fins a obtenir una alçada d'1 cm aproximadament.
Amb un tallador rodó (o un vas) anem tallant cercles als que també traurem un petit cercle del mig, per exemple amb l'instrument per treure el cor de les pomes, amb la part ampla d'una broqueta, etc.
Fiquem els roscos a sobre una safata de forn folrada i els fornegem durant 25 minuts amb calor a dalt i baix.
Un cop fora del forn i encara calents els arrebossem amb el sucre llustre.
Els deixem refredar i ja estan llestos per menjar!




El resultat és deliciós i cruixent, amb un interior a capes com si fos pasta de full, boníssims!

Aquesta és la primera recepta nadalenca d'aquest any, i és que com passa el temps, oi?? sembla que fos ahir que vaig publicar el tortell de Reis i ja ha passat gairebé un any... en fi, que us animo a provar-los perquè us agradaran segur!!

Recepta extreta de: Isasaweis


2 de desembre del 2014

Crema de carabassa i poma al curri

Ja us he dit algun cop que quan comença a fer fresca sopem pràcticament cada dia crema de verdures. Ens agraden totes, i sovint en fem de carabassó, de carabassa i de pastanaga. La que us presento avui és una adaptació d'algunes que he vist per internet, feta amb els ingredients que tenia a la nevera. El resultat ens ha encantat, sobretot al Joan que és molt fan del curri, que li dóna un sabor exòtic i aromàtic.




Ingredients:
650 gr de carabassa
300 gr de moniato
1 ceba gran
3 pastanagues
2 pomes
1 culleradeta de curri
oli i sal
aigua
opcional: llavors de sèsam

Preparació:
Tallem la ceba a trossos mitjans i la fiquem a l'olla que farem la crema amb una mica d'oli a sofregir.
Passats uns 4-5 minuts afegim la carabassa, el moniato, les pastanagues i les pomes tallats a daus. Remenem una mica i ho cobrim amb aigua. Afegim la sal i la culleradeta de curri i ho fem bullir a foc suau durant 13-15 minuts.
Triturem amb el minipimer i ja ho tenim llest per servir.
Podeu decorar la crema amb unes llavors de sèsam, de carabassa, una mica de formatge, uns trossets de pa torrat o fregit... al vostre gust!

Dos entrades seguides amb propostes amb carabassa, un producte de tardor que dóna molt joc a la cuina. En quins plats l'utilitzeu vosaltres?

L'han fet...

Judith