Així que ratllo aquesta recepta de la llista de les pendents i començo el 2015 disposada a continuar cuinant i compartint-ho amb vosaltres com fins ara.
Som-hi!
Ingredients (2 panettone):
Pel ferment:
100 gr de farina de força
30 gr de llevat fresc
20 gr de sucre
70 gr d'aigua tèbia
Per la massa:
5 ous a temperatura ambient
150 gr de mantega a temperatura ambient
170 gr de sucre
1 cullerada petita d'essència de llimona
1 cullerada petita d'essència de vainilla
la ratlladura d'1 taronja
el ferment
600 gr de farina de força
un polsim de sal
Pel farciment:
pel panettone de fruita: 200 gr de fruita confitada (o 100 gr de fruita confitada i 100 gr de panses)
pel panettone de xocolata: 200 gr de xocolata
Passos a seguir:
Comencem preparant el ferment. Desfem el llevat fresc en l'agua tèbia (sobretot que no sigui calenta!) i la mesclem amb la farina i el sucre. Amb una cullera ho integrem bé, ho tapem amb film i ho deixem llevar fins que augmenti el seu volum (en el meu cas uns 30 minuts).
Per preparar la massa posem els ingredients a la cubeta en l'ordre mencionat: els ous lleugerament batuts, la mantega tallada a daus, el sucre, les essències, la ratlladura de taronja, el ferment, la farina i la sal. Seleccionem el programa que només pasta i que dura 15 minuts. Un cop passat aquest temps la massa està encara enganxosa, així que tornem a pastar-la un altre cop 15 minuts més fins a aconseguir una massa elàstica (podeu fer-ho un tercer cop si creieu que encara no està).
Traiem la massa de la cubeta, li donem forma de bola i la deixem reposant en un bol greixat amb oli i tapat amb paper film fins que dobli el seu volum (en el meu cas unes 2 hores).
Ferment i primer llevat |
Un cop ha llevat bolquem la massa sobre una superfície enfarinada, la partim en dos i l'aplanem amb les mans o amb un corró, donant-li forma més o menys rectangular. Repartim en una meitat la fruita i en l'altra la xocolata (jo només vaig ficar-hi 100 gr de farcit a cadascun i era poc, així que ja us he ficat el doble als ingredients).
Enrotllem cada massa sobre si mateixa com si féssim un braç de gitano, unim els extrems i li donem forma de bola. Les coloquem amb la unió a la part de baix a dins de dos motlles per a panettone (si no en teniu també podeu utilitzar llaunes de conserva de tomàquet ben netes i folrades amb paper de forn).
Deixem que les masses llevin per últim cop, i quan arribin a l'alçada del motlle (en el meu cas unes 2'5 hores) les pintem amb ou batut i fornegem a 180º durant uns 40 minuts.
Segon llevat, a punt pel forn! |
El resultat m'ha agradat molt, però també us he de dir que passats dos dies perd l'esponjositat i comença a posar-se una mica més dur. Així que si feu la recepta sencera o a menjar-ne força o a fer un regal ;)
Aprofito aquests últims moments de tranquil·litat per desitjar-vos a tots un Feliç i dolç 2015!!
Recepta extreta de: Kanela y limón.