29 d’abril del 2013

Carrot cake (pastís de pastanaga)

Com l'Eva ja va comentar fa un parell d'entrades, pel grup de lectura Cuinant entre llibres: Jane Austen i la cuina britànica, vaig cuinar un pastís de pastanaga. 

Tot i que en un principi un pastís que porti pastanaga ens pot semblar estrany, el Carrot Cake és un dels pastissos més típics del Regne Unit. La seva popularitat es remonta a l’edat mitjana, quan disposar de sucre era un luxe i la gent utilitzava la pastanaga per endolcir els pastissos. L'esclat definitiu d’aquest pastís, però, va tenir lloc durant la II Guerra Mundial, ja que estaven racionats pràcticament tots els productes alimentaris, però no la pastanaga.

Espero que el proveu de fer, segur que us agradarà!! :)


Ingredients (8-10 racions aprox.):

Per a la massa:
2 ous
150 ml. d'oli de gira-sol 
150 grs. de sucre morè 
200 grs. de pastanaga 
200 grs. de farina de força 
1 i 1/2 culleradeta de bicarbonat 
3 culleradates de canyella mòlta 
50 grs. de nous 
100 grs. de panses 
Ratlladura d'una taronja 
Un pessic de nou moscada

Per a la cobertura: 
100 grs. de formatge d'untar (Philadelphia) 
50 grs. de mantega 
50 grs. de sucre llustre

Passos a seguir:

Per començar, pre-escalfem el forn a 175º.

Ratllem les pastanagues i les reservem. A continuació, batem uns minuts els ous, el sucre morè i l'oli de gira-sol.

Després, tamissem la farina, el bicarbonat, la nou moscada i la canyella i ho afegim a la barreja anterior, juntament amb la ratlladura de taronja, les pastanagues ratllades, les panses i les nous picades. Ho barregem bé i ho aboquem en un motlle prèviament greixat.

Fornegem durant 5 minuts, passats els quals baixem la temperatura a 160º i el deixem entre 35-45 minuts més. Jo vaig necessitar uns 45 minuts ben bons però segons el forn que tingueu. Per saber si està cuit, clavarem una agulla al centre del pastís i si surt neta és que ja està.

Per útlim, per fer la cobertura, barregem els 3 ingredients que la formen i cobrim el pastís quan estigui fred del tot. Jo el vaig tallar i el vaig posar de farcit.


Qui és el primer que s'anima a fer-lo???

Ho han fet...

Judith

28 d’abril del 2013

Torrada d'albergínia amb pesto

Avui per sopar, aprofitant que tenia el forn en marxa per preparar uns canelons vegetarians que en breu publicaré, he fet unes torrades d'albergínia i pesto que ens han agradat moltíssim i que ja estem pensant en repetir el proper dissabte en format aperitiu.

A veure què us semblen!




Ingredients (per a 2 persones):
2 llesques de pa de pagès
1 albergínia
1 tomàquet
salsa pesto
mitja bola de mozzarella

Passos a seguir:
Tallem l'albergínia a rodanxes d'un centímetre d'ample aproximadament i les salem. Les fem a la planxa durant uns tres minuts cada costat i les fiquem sobre el pa. Posem per sobre una mica de salsa pesto, el tomàquet tallat a rodanxes fines, la mozzarella també tallada fina i una mica més de pesto.
Ho gratinem al forn durant uns 5 minuts i llestos, a sopar!!

Sempre acabo dient que la recepta és fàcil, però estareu d'acord amb mi que aquest cop ho és de forma exagerada, no????

La recepta original l'he vist a: Pickford, Louise. 200 recetas vegetarianas. Barcelona: Blume, 2012.

Ho han fet...
 

Anabel

25 d’abril del 2013

Gingerbreadman (galetes de gingebre)

La primera ocurrència documentada de galetes de pa de gingebre amb forma humana es va donar a la cort d'Isabel I d'Anglaterra, on la reina obsequiava a les visites importants amb aquest tipus de galetes semblants a ells.

Amb aquesta recepta relacionem la nostra afició a la cuina amb la nostra feina de bibliotecàries, ja que arran de la creació d'aquest blog a la nostra directora se li va ocórrer que féssim un grup de lectura titulat Cuinant entre llibres: Jane Austen i la cuina britànica, i no vam dubtar ni un moment a acceptar la proposta. El dijous passat vam tenir la primera trobada i la Montse i jo érem les encarregades de portar alguna recepta britànica cuinada. Ella va portar un pastís de pastanaga que estava espectacular i que espero que ben aviat publiqui, i jo aquestes galetes de gingebre ;-).


Ingredients (60 unitats aprox.):
250 gr. de mantega sense sal a temperatura ambient
105 gr. de sucre morè
125 gr. de sucre
300 gr. de melassa o mel de canya
1 ou XL
720 gr. de farina de rebosteria
1 culleradeta de bicarbonat sòdic
1 culleradeta de gingebre en pols
1 culleradeta de canyella en pols
½ culleradeta de nou moscada en pols
½ culleradeta de sal

Passos a seguir:
Batem la mantega fins que estigui esponjosa i hi afegim el sucre i continuem batent fins que s'hagi integrat perfectament. Incorporem la melassa a poc a poc i tot seguit l'ou i seguim batent fins que tots els ingredients estiguin completament integrats.

Tamissem la farina, la sal, el bicarbonat, el gingebre, la canyella i la nou moscada. Incorporem lentament aquesta barreja a la de la mantega mentre seguim batent, fins que tota la farina estigui ben barrejada amb la mantega (veureu que hi ha un moment que costa una mica que s'integri, és normal!). Com que aquesta massa està molt tova i no es pot manipular bé, la deixem refredar a la nevera durant un parell d'hores.

Un cop passat aquest temps, dividim la massa en 3 o 4 parts per a treballar-la millor. Procedim a estirar la massa amb un corró entre dos papers de forn fins que tingui un gruix d’uns 6 milímetres aproximadament. Tallem la massa amb l’ajuda del tallador amb forma d’home i col·loquem les  galetes en una safata folrada amb paper de fornejar (les sobres de la massa les podrem reutilitzar, tot i que és preferible no fer-ho més de tres vegades. Si s'escalfa la massa i es torna enganxosa, la podem deixar uns 10 minuts a la nevera i tornar-la a utilitzar). Amb el forn preescalfat a 200º fiquem les galetes i les fornegem durant 6-7 minuts o fins que estiguin daurades.

Les traiem i deixem refredar a la safata durant 5 m minuts i després les deixem sobre una reixeta fins que estiguin del tot fredes. Aquest pas cal fer-lo amb cura ja que les galetes no estaran del tot dures fins que s’hagin refredat del tot.

El resultat són unes galetes molt gustoses, amb un sabor especial fruit de la barreja de les diferents espècies. Si no em van enganyar... van agradar molt!!

L’original d’aquesta recepta l’he vist a: Comparte Postres

Ho han fet...

Elisenda
Judith

23 d’abril del 2013

Pa de Sant Jordi

M'encanta el dia de Sant Jordi, no sé si és perquè és el dia dels llibres, perquè amb tanta gent al carrer es respira un ambient festiu... però la qüestió és que m'agrada ;)

I com que ahir no treballava em vaig ficar a buscar una recepta especial per al dia de Sant Jordi, i just obro l'ordinador i em trobo amb aquest Pa de Sant Jordi de la Cinta de Trossets de cuina, així que en qüestió d'una hora estava literalment "amb les mans a la massa".




És una recepta entretinguda però no complicada, i us podeu ajudar amb el visionat d'aquest vídeo per entendre'n el procediment. Es tracta de fer tres masses diferents i després unir-les per a aconseguir les franges de la senyera catalana. Per primer cop he fet fotografies de tots els processos per fer-ho més entenedor, ja em direu si ho he aconseguit! ;-)

Som-hi!!

** segons la humitat de l'ambient o dels aliments amb què barregem podem necessitar una mica més d'aigua i/o farina. L'objectiu sempre és aconseguir una massa homogènia i que es treballi fàcilment. Si la veieu massa humida, afegiu farina sense cap problema.

Per la massa de formatge:
- 300 gr de farina de força
- 8 gr de llevat fresc
- un pessic de sal
- 100 gr de formatge ratllat
- 175 gr d'aigua

Posem la farina en un bol, hi afegim un pessic de sal i hi desfem el llevat. Continuem afegint-hi l'aigua i anem barrejant. Quan tinguem una massa una mica homogènia la treballarem sobre la taula enfarinada durant deu minuts, fins que ens quedi ben suau i elàstica. En aquest moment anem afegint el formatge mentre continuem amassant. Quan estigui tot integrat deixem reposar la massa dins el bol, tapada, durant un mínim de mitja hora i mentrestant, fem l'altra. 

Per la massa de sobrassada:
- 250 gr de farina de força
- 100 gr aigua
- 125 gr de sobrassada
- 8 gr de llevat fresc

En un bol, barregem la farina amb el llevat i la sobrassada fins que ho tinguem una massa homogènia. Comencem a afegir l'aigua i amassem com en la massa anterior. Quan la tinguem ben amassada, la deixem reposar, també tapada, durant un mínim de mitja hora més. Continuem mentrestant amb la tercera. 

Per la massa de nous:
- 250 gr de farina de força
- 150 gr aigua
- 8 gr de llevat fresc
- 10 gr de sucre
- 80 gr de nous trossejades

Barregem la farina, el llevat i el sucre en un bol i hi afegim l'aigua, i amassem. Després de 10 minuts hi afegim les nous trossejades i continuem amassant fins a tenir-ho ben integrat. Quan la tinguem, la tapem i deixem reposar durant mitja hora mínim. 




Un cop passats els temps de repòs, agafem la massa de formatge i l'estirem en forma rectangular fins a obtenir un gruix d'un centímetre aproximadament. D'aquí en sortiran 5 tires, que són les barres grogues de la senyera.

Continuem amb la massa de sobrasada i fem el mateix, però el rectangle ha de ser una mica més petit ja que només han de sortir 4 barres, que serán les vermelles. Un cop estirada posar-la sobre de la de formatge fent quadrar dos de les quatre cantonades.




Ara ja podem tallar les tires.




Les apilem començant i acabant amb les de formatge, ja que en tenim una més. Les reservem i agafem la última massa, la de nous. L'aplanem també en forma rectangular per tal que pugui enrotllar-se al voltant de les tires superposades.




Enrotllem i ens ajudem d'una mica d'aigua per precintar la massa de nous al voltant de la resta. Amb les mans anem donant una forma uniforme a tot el rotlle.




Amb un ganivet ben afilat tallem rodanxes d'uns 3 cm. 




Les fiquem en una safata de forn coberta amb paper sulfuritzat i les aplanem una mica amb les mans. Les deixem llevar una hora com a mínim. Cal deixar-les una mica separades perquè augmentaran el seu volum.




I passat aquest temps només falta fornejar els panets. Els ficarem al forn preescalfat a 200º durant 30 minuts... i llestos!!




L'aroma de formatge i sobrassada omple la cuina mentre s'estan fornejant, mmm!!!!

Espero que us hagi agradat aquesta recepta especial per un dia especial.




 Bona diada de Sant Jordi a tothom i felicitats a tots els Jordis!!

 Ho han fet...

Vera

20 d’abril del 2013

Digue'm qui sóc

L'altre dia vaig acabar de llegir Digue'm qui sóc, de Julia Navarro.

El tenia pendent des de fa força temps, i molta gent me l'havia recomanat, però clar, les 1056 pàgines em tiraven endarrera!! Tot i això, escric aquesta entrada per recomanar-ne la seva lectura.

La novel·la té una protagonista femenina, Amelia Garayoa, una espanyola jove i impulsiva, republicana contrària totalment al règim franquista i al nazisme, que decideix dedicar la seva vida a combatre aquests règims tirànics. La història se'ns va relatant de la mà d'un periodista encarregat d'investigar i reconstruir la vida d'Amèlia a petició de la seva cosina Laura.

Amb salts temporals del present al passat i amb viatges a través dels països europeus implicats en la II Guerra Mundial l'autora ens descobreix la fascinant vida de la protagonista, plagada de sorpreses i fets dramàtics.

I no us vull avançar res més... als qui ja l'heu llegit, espero el vostre comentari per saber si us ha agradat i als que no... us animo a fer-ho!!

18 d’abril del 2013

Trena de xocolata

El passat dissabte em van invitar a berenar per després anar al cine, i com que tenia molt poc temps i volia portar alguna cosa dolça a la meva amfitriona, vaig rumiar a veure què podia fer que fos senzill, ràpid i amb ingredients que ja tingués... el resultat va ser aquesta trena de xocolata, totalment indicada per a "xocoaddictes" ;-)
A més només vaig tardar 30 minuts en total a tenir-la enllestida, així que no s'accepta l'excusa "és que no tinc temps"!!

Som-hi! 

Ingredients:
1 làmina de pasta de full rectangular
1 rajola de xocolata (que més us agradi)
ou batut
ametlles trossejades

Passos a seguir:
Preescalfem el forn a 180º.
Mentrestant extenem la làmina de pasta de full i la marquem (sense tallar-la) en tres trossos. Als dos laterals hi fem uns talls en diagonal que ens serviran per a trenar la trena, i a la part central hi fiquem la xocolata.


Ara només cal agafar una tira de cada costat i anar trenant fins a acabar a baix de tot. Tot seguit pintem amb ou batut i adornem, per exemple, amb unes ametlles trossejades.
La fornegem durant uns 20 minuts o fins que veguem que està ben daurada.
Pot consumir-se tèbia o quan ja està freda, la única diferència està en la xocolata, que estarà més o menys desfeta.




La veritat és que queda molt bona, el contrast entre la xocolata una mica desfeta i la pasta fullada cruixent és per repetir!!

Ho han fet...

Anna
Esther
Neus
Gemma
Núria

Anabel i Mekdes

Judith

Gemma M.


11 d’abril del 2013

"Tortitas" de carabassó

Una genial idea per menjar verdura i fer-ho a gust, és se'ns dubte cuinar unes "tortitas" de carabassó! Estan boníssimes!! No teniu excusa per no fer-les ;)


Ingredients:
400 gr de carabassó
1 ou
70 gr de farina
30 gr de formatge parmesà ratllat
1 culleradeta de llevadura química
Oli d'oliva
Sal

Passos a seguir:
Primer de tot, ratllem el carabassó a sobre d'un escorredor. Li afegim sal i el deixem 20 minuts així per a que vagi traient l'aigua. Si volem, podem accelerar el procés fent una mica de pressió sobre el carabassó.

A continuació batem l'ou i el posem en un bol, incorporem el carabasso ratllat i barregem els ingredients una mica.

Després afegim la llevadura a la farina i també ho barregem. Ho incorporem al bol amb el carabassó i l'ou i afegim el formatge. Ho barregem tot de nou, ja per última vegada, fins que quedi una massa uniforme.

Finalment, posem una paella amb oli al foc (a foc normal) i anem posant la massa tot creant les "tortitas". Amb l'ajuda de dues culleres soperes podem anar donant-les-hi forma.

Per acabar, esperem a que les "tortitas" es fregeixin i les anem deixant a sobre d'un paper absorbent.

Espero que les proveu de fer!! :)


L'original d'aquesta recepta l'he vist a: Las Recetas de MJ




8 d’abril del 2013

Croquetes d'avena / civada

Fa temps vaig comprar un paquet de flocs d'avena per a fer unes galetes una mica "light" que van resultar ser força bones i que he repetit vàries vegades, però tenia ganes de fer alguna altra cosa amb aquest cereal ja que és força recomanable la seva ingesta. Si en voleu saber més, no us perdeu aquest article de Ets el que menges, un blog sobre nutrició molt interessant.

Així que navegant per la xarxa vaig veure una recepta de croquetes d'avena que em va cridar l'atenció i buscant i buscant vaig adaptar-ne vàries per fer la que us explicaré a continuació ;)

Ingredients (aprox. 40 croquetes):
2 tasses (tamany café amb llet) de flocs d’avena (cal posar-les a remull durant 2 hores)
1 ceba gran
1 pebrot vermell
50 gr d’olives negres sense pinyol
1 ou
3 cullerades grans de formatge ratllat
Orenga, sal i pebre
Pa ratllat
Oli per fregir




Passos a seguir:
Tallem la ceba i el pebrot a trossets força petits i els sofregim en una paella fins que quedin ben tendres. Ho retirem del foc i hi afegim les olives, el formatge, els condiments al gust (sal, orenga i pebre, encara que podem utilizar-ne altres), els flocs d’avena escorreguts i l'ou batut. Barregem bé per integrar tots els ingredients.
El següent pas ja és anar donant forma de croquetes a la massa que hem obtingut. Jo només vaig passar-les pel pa ratllat ja que la massa tenia ou suficient per no haver d’afegir-ne més.
Per fer-ho només cal agafar una cullera de massa, tirar-la al pa ratllat i donar-li forma mentre l’arrebossem.
Fiquem les croquetes en una safata per tal de congelar-les i cuinar-les quan ens vinguin més de gust.
Es poden fregir directament congelades, cosa que facilita que no es desfacin.




El sabor d’aquestes croquetes vegetals ens va sorprendre gratament, la veritat és que no vam trobar a faltar el pollastre, el pernil, el bacallà o el que sigui, perquè están realment molt sabroses. Algú s'hi anima? ;)

Ho han fet...

Judith
Gemma
Montse

4 d’abril del 2013

Triangles farcits de crema de pebrots

Cada cop que tenim algun dinar familiar m'agrada mirar i remirar receptes d'aperitius per innovar i fer coses diferents.
Amb pasta fullada ja he fet vàries combinacions que us aniré explicant, però de moment avui us porto uns triangles farcits de crema de pebrots del piquillo, a veure que us semblen!



Ingredients:
Pebrots del piquillo
Olives verdes sense pinyol
1 làmina de pasta de full (millor rectangular)
1 bola de mozzarella
sal i pebre

Passos a seguir:
Posem a la picadora les olives verdes i els pebrots del piquillo i ho trinxem ben fi. Ho salpebrem i reservem.
Tallem la bola de mozzarella a trossets.
Agafem la làmina de pasta de full i la tallem a triangles. A cada triangle hi fiquem un trosset de mozzarella i una cullerada de la crema de pebrots, i ho precintem bé amb l'ajuda d'una forquilla.
Anem ficant els triangles farcits a sobre d'una safata de forn folrada amb paper de forn i els pintem amb ou. Si en teniu podem ficar a sobre unes llavors de sèsam, per exemple.
I al forn preescalfat a 180º durant 10-15 minuts o fins que els veguen daurats.

Com veieu les quantitats són una mica a ull, però no hi ha problema. Si us sobra crema podeu aprofitar-la per untar unes torradetes, per afegir-les a un sofregit, com a salsa per un plat de pasta... teniu moltíssimes opcions!

Ja veieu que continuem amb receptes ben fàcils de fer perquè us animeu a fer-les vosaltres també ;-)

Fins la propera!!!

Ho han fet...

Judith