24 de desembre del 2020

Brioix danès {Brunsviger}

Tot i que semblava que l'entrada dels Ferrero saludables seria la última nadalenca al final hi ha hagut temps per una segona proposta. 

En realitat vaig fer-la fa temps, quan investigava la cuina escandinava, però com que tinc la fotografia i és un dolç nadalenc que recordo boníssim com a esmorzar o berenar... aquí us la deixo!



Ingredients:

  • 250 gr de llet
  • 15 gr de llevat fresc
  • 20 gr de sucre
  • 2 ous
  • 75 gr de mantega a trossos, a temperatura ambient
  • 500 gr de farina de rebosteria
  • 1 polsim de sal
  • oli (per untar-se les mans)
  • pel glassejat:
    • 120 gr de sucre morè
    • 120 gr de mantega a trossos, a temperatura ambient

Passos a seguir (Thermomix):

Posem la llet i el llevat al vas. Mesclem 1 min / 37º / vel 2.
Afegim el sucre, els ous i la mantega i mesclem 20 seg / vel 3. Incorporem la farina i el polsim de sal, mesclem 10 seg / vel 4 i tot seguit programem 5 min / vel espiga. Deixem reposar la massa dins del vas fins que dobli el seu volum, aproximadament uns 45 minuts.

Folrem una safata de forn amb paper sulfuritzat.

Amb una espàtula abaixem la massa cap al fons del vas i programem 1 min / vel espiga. Posem aquesta massa a la safata de forn que tenim preparada i, amb les mans untades d'oli, l'extenem fins a cobrir tota la superfície. La deixem reposar altre cop fins que dobli el seu volum, uns 30-40 minuts.

Mentrestant netegem el vas i preparem el glassejat posant al vas el sucre i la mantega. Programem 2 min / 80º / vel 2.

Escalfem el forn a 200º i un cop la massa ha doblat el seu volum, clavem els dits per tota la superfície i repartim el glassejat per sobre. Fornegem durant 18-20 minuts i un cop fora del forn deixem refredar sobre una reixeta.

És deliciós tebi i recent fet, ja que com tot brioix fet a casa sense conservants l'endemà haurà perdut força esponjositat. També podeu congelar-lo a porcions i descongelat a temperatura ambient queda genial. 


** Recepta extreta de: Cookidoo.

22 de desembre del 2020

Ferreros saludables

M'ha costat, però finalment i a les portes del dia 25 arriba la primera (i potser última) recepta nadalenca d'aquesta temporada, uns falsos bombons tipus Ferrero Rocher© en la seva versió saludable.

Estan fets amb molt pocs ingredients, són facilíssims i molt molt bons. Us animeu a fer-los? I si el que busqueu és més tradicional, al blog també hi trobareu un bon recull de receptes de Nadal




Ingredients (10 unitats):

  • 70 gr d'avellanes torrades + unes quantes per amagar al mig
  • 70 gr de dàtils medjoul (pes sense el pinyol)
  • 2 c/s de cacau en pols (sense sucre)
  • 1 c/c d'essència de vainilla
  • 1 polsim de sal
  • per la cobertura: 4 porcions de xocolata 85% + unes avellanes picades

Passos a seguir (tradicional):

En una picadora triturem bé les avellanes, els dàtils, el cacau, la vainilla i la sal. 
Agafem porcions de massa i en fem boletes, ficant una avellana al mig. Les reservem a la nevera.

Desfem la xocolata al bany maria o al microones i hi banyem les boletes. Repartim per sobre els trossos d'avellana picada i les tornem a guardar a la nevera una estona perquè la xocolata es prengui. 

Passos a seguir (Thermomix):

Fiquem tots els ingredients (menys els de la cobertura) al vas de la Thermomix. Programem 15 segons / vel. 5. 
Agafem porcions de massa i en fem boletes, ficant una avellana al mig. Les reservem a la nevera.

Desfem la xocolata al bany maria o al microones i hi banyem les boletes. Repartim per sobre els trossos d'avellana picada i les tornem a guardar a la nevera una estona perquè la xocolata es prengui. 


** Recepta extreta de: esther_nutritionist


20 de desembre del 2020

Pebrots del piquillo farcits de bacallà

Des que vaig descobrir lo fàcil que és fer la brandada de bacallà amb la thermomix que n'he fet vàries vegades, algunes per menjar en aperitiu sobre unes torradetes cruixents i unes altres farcint pebrots, però sempre que pensava en escriure la recepta veia que l'havia fet ben a ull. 

Avui m'he fixat amb les quantitats d'ingredients i així la deixo escrita per qui vulgui provar de fer-la.






Ingredients:
  • brandada de bacallà
  • 12-15 pebrots del piquillo 
  • 1 ceba mitjana
  • oli d'oliva
  • 1 all
  • 150 ml de llet
  • 1 c/c rasa de maizena

Passos a seguir:

Preparem la brandada de bacallà i, si tenim temps, la reservem unes hores a la nevera perquè agafi cos. 
Escorrem bé els pebrots i els farcim amb la brandada amb l'ajuda d'una cullera. Els fiquem en una safata i els reservem mentre fem la salsa.

Per fer la salsa trossegem la ceba i la sofregim a foc lent amb una mica d'oli d'oliva. Quan estigui ben cuita hi afegim l'all tallat petit i 3 pebrots del piquillo a tires. Ho coem uns minuts més i hi afegim la llet i la maizena i continuem la cocció 4 o 5 minuts més. Triturem bé la salsa amb un túrmix.

Repartim la salsa per sobre dels pebrots. De forma opcional, repartir una mica de formatge ratllat per sobre i gratinar. Servir ben calents.

19 de desembre del 2020

Pasta de full amb bolets i bacon

Sempre tenim pasta de full al congelador perquè és ideal per preparar receptes ràpides i resultones, aquesta va ser veure-la a la revista Thmx i preparar-la, lleugerament adaptada. Ideal per tallar-la a trossos i servir-la com aperitiu.



Ingredients:

  • 50 gr de formatge ratllat
  • 1 ceba 
  • 3 grans d'all
  • 2 c/s d'oli d'oliva
  • 400 gr de bolets frescos, he ficat:
    • 250 gr de xampinyons
    • 150 gr de shitake
  • 100 gr de bacon a daus
  • 1 polsim de sal
  • 1 polsim de pebre negre mòlt
  • 1/2 c/c d'herbes provençals seques
  • 1 làmina de pasta de full
c/s: cullerada sopera

Passos a seguir (tradicional):

Tallem la ceba i els alls a trossos petits, i els sofregim en una paella amb les dues cullerades d'oli d'oliva. Quan la ceba estigui transparent afegim els bolets laminats, el bacon, la sal, el pebre i les herbes provençals, i seguim coent fins que els bolets redueixin i estiguin ben cuits. 

Afegim el formatge, ho removem i ho deixem temperar durant uns 15 minuts. 
Mentrestant escalfem el forn a 200º amb calor a dalt i baix. 

Desenrotllem la làmina de pasta de full, punxem tota la part central amb una forquilla i repartim la mescla per tota la superfície deixant dos dits a tots els laterals. Aquesta massa sobrera la pleguem cap dins.

Fornegem durant 20-25 minuts o fins que la pasta de full estigui daurada. Ho servim tallat a porcions i lleugerament calent.


Passos a seguir (Thermomix):

Posem al vas la ceba a quarts, els alls i l'oli. Trossegem 4 seg / vel 4 i sofregim 4 min / Varoma / vel. cullera. Afegim els bolets laminats, el bacon, la sal, el pebre i les herbes provençals, i sense posar el cubilet programem 10 min / Varoma / gir esquerra / vel. cullera.

Afegim el formatge, ho removem i ho deixem temperar durant uns 15 minuts. 
Mentrestant escalfem el forn a 200º amb calor a dalt i baix. 

Desenrotllem la làmina de pasta de full, punxem tota la part central amb una forquilla i repartim la mescla per tota la superfície deixant dos dits a tots els laterals. Aquesta massa sobrera la pleguem cap dins.

Fornegem durant 20-25 minuts o fins que la pasta de full estigui daurada. Ho servim tallat a porcions i lleugerament calent.


**Recepta extreta de: Revista Thermomix n. 146 (desembre 2020)