14 de novembre del 2021

Quiche integral d'espinacs i pernil

Comencen a haver-hi espinacs a l'hort, així que he recuperat aquesta quiche que ja vaig fer uns quants cops la passada temporada però que mai vaig compartir-vos. Us la recomano, igual que aquests muffins d'espinacs i xampinyons o aquest pastís d'espinacs i pebrot verd.




Ingredients:

Per la base:

  • 200 gr de farina integral
  • 80 gr d’oli d’oliva
  • 60 gr d’aigua freda
  • ¼ culleradeta (mida cafè) de sal

Pel farciment:

  • 15 gr d’oli
  • 1 gra d’all
  • 450 gr d’espinacs frescs
  • 200 gr de llet evaporada (o nata de cuinar)
  • 2 ous
  • 75 gr de dauets de pernil
  • ½ culleradeta de sal
  • Un polsim de pebre mòlt
  • ½ culleradeta (mida cafè) de nou moscada
  • Mozzarella ratllada 

c/c: culleradeta de cafè


Passos a seguir (tradicional):

En un bol posem la farina integral, 80 gr d’oli d’oliva, l’aigua i ¼ de c/c de sal. Mesclem i treballem amb les mans fins aconseguir una massa, a la que donem forma de bola, l’emboliquem amb plàstic film i la reservem a la nevera durant almenys 10 minuts.

Fiquem 3 cullerades soperes d’oli en una paella i un cop calent, hi sofregim l’all tallat ben petit durant 3 minuts. Afegim els espinacs, ½ c/c de sal i un polsim de pebre negre mòlt i sofregim uns minuts, només fins que perdin volum.

Bolquem els espinacs en un escorredor, els apretem una mica amb una cullera perquè perdin líquid i els reservem en un bol.

Greixem un motlle baix d’uns 26 cm de diàmetre. Agafem la massa de la nevera i amb un rodet l’estenem bé entre dos papers de forn, fins a tenir un cercle d’aproximadament 28-30 centímetres. Folrem el motlle amb aquesta massa, retallem les parts sobrants i el reservem al congelador uns 5 minuts.

Escalfem el forn a 200º. Al bol on tenim els espinacs hi afegim els dos ous batuts, la llet evaporada, el pernil, la nou moscada, la sal i el pebre i mesclem bé.

Repartim la mescla per sobre la base i fiquem per sobre una mica de mozarella ratllada. Fornegem 30 minuts. La podem menjar recent feta o a temperatura ambient passades unes hores.

Passos a seguir (Thermomix):

Posem al vas la farina integral, 80 gr d’oli d’oliva, l’aigua i ¼ de c/c de sal. Mesclem 25 seg / vel 5. Formem una bola amb la massa, l’emboliquem amb plàstic film i la reservem a la nevera durant almenys 10 minuts.

Netegem el vas i hi l’all. Piquem 3 seg / vel 7. Amb una espàtula baixem els trossets d’all cap a la part inferior. Afegim 15 gr d’oli d’oliva i sofregim 3 min / 120 º / vel 1.

Afegim 300 gr d’espinacs, ½ c/c de sal i un polsim de pebre negre mòlt i continuem la cocció 3 min / 120º / vel 1’5. Incorporem la resta d’espinacs i sofregim 2 min / 120º / vel 1’5.

Bolquem els espinacs en un escorredor, els apretem una mica amb una cullera perquè perdin líquid i els reservem en un bol.

Greixem un motlle baix d’uns 26 cm de diàmetre. Agafem la massa de la nevera i amb un rodet l’estenem bé entre dos papers de forn, fins a tenir un cercle d’aproximadament 28-30 centímetres. Folrem el motlle amb aquesta massa, retallem les parts sobrants i el reservem al congelador uns 5 minuts.

Escalfem el forn a 200º. Al bol on tenim els espinacs hi afegim els dos ous batuts, la llet evaporada, el pernil, la nou moscada, la sal i el pebre i mesclem bé.

Repartim la mescla per sobre la base i fiquem per sobre una mica de mozarella ratllada. Fornegem 30 minuts. La podem menjar recent feta o a temperatura ambient passades unes hores.


** Recepta adaptada de : Cookidoo

28 d’octubre del 2021

Moniatos farcits {amb toc picant}

Avui us porto una proposta de tardor, fàcil i lleugera, per compensar una mica entre els panellets i galetes aranya que també hem fet aquesta setmana.

La recepta l'he extret de la revista Cuina (n. 253/2021) i m'ha encantat. Els moniatos per si sols no em criden l'atenció però així farcits han quedat boníssims, així que a veure si m'arribo al quioc i compro el número d'aquest mes que té reportatge especial d'aquest tubercle.



Aquí us porto la meva versió lleugerament tunejada.

Ingredients (2-3 racions):

  • 1 bossa de moniatos mini per coure al microones (uns 400 gr, Mercadona)
  • 1/2 ceba
  • 1/2 pebrot vermell
  • 1/2 pebrot verd
  • 3 cullerades soperes de salsa de tomàquet casolana
  • oli, sal, pebre negre, flocs de xili
  • 1 c/s de pipes de carabassa

Passos a seguir:

Coem els moniatos al microones seguint les instruccions del paquet.

Mentre es couen els moniatos tallem la ceba i els pebrots a trossos ben petits i els sofregim en una paella amb una mica d'oli d'oliva i sal durant uns 10 minuts. Afegim la salsa de tomàquet, una mica de pebre negre i flocs de xili al gust i ho remenem perquè s'integri.

En una altra paella sense gens d'oli torrem les pipes de carabassa, vigilant que no se'ns cremin.

Fem un tall perpendicular al centre de cada moniato, els obrim lleugerament i els farcim. Finalment repartim per sobre les pipes i ho gratinem 3-4 minuts a temperatura alta.

Proveu-los i opineu, a mi m'han ben sorprès!


27 d’octubre del 2021

Galetes aranya de Halloween

M'agrada celebrar les festes tradicionals de casa nostra, sobretot la part gastronòmica, però tampoc renego de propostes foranes que ens arriben i que trobo divertides i enriquidores a la vegada. 

Així que a part dels panellets aquest any també hem fet galetes de Halloween, no em digueu que no dona joc aquesta celebració tan terrorífica!




Ingredients (20 unitats):

  • 125 gr de mantega sense sal, freda
  • 250 gr de farina
  • 1 polsim de sal
  • 70 gr de sucre
  • 1 ou L
  • 20 bombons de xocolata (de forma arrodonida)
  • 40 ulls de sucre

Per decorar: 50 gr de xocolata 90%

Passos a seguir:

Tallem la mantega a trossos petits i la mesclem amb la resta d'ingredients, menys els bombons i els ulls, a mà, amb unes baretes elèctriques o amb un processador d'aliments. Hem d'aconseguir una massa suau i homogènia, que embolicarem amb film i deixarem a la nevera durant 30 minuts.

Mentrestant folrem dues safates amb paper de forn i escalfem el forn a 180 graus. 

Passats els 30 minuts agafem la massa i la dividim en 20 porcions. Els donem forma de bola i les fiquem a les safates, separades. Amb la mà les aplanem una mica i amb el dit fem un petit forat a la part superior, on després de fornejar ficarem el bombó.

Fornegem durant 10 minuts, retirem les safates del forn i repassem el forat apretant suaument. Tornem a fornejar 10 minuts més. Un cop fora del forn deixem refredar uns 5 minuts i posem el bombó a cada forat.

Finalment desfem els 50 gr de xocolata i els fiquem en una màniga pastissera amb una broqueta ben fina. Enganxem els ulls amb una mica de xocolata i dibuixem les potes a les aranyes, 3 a cada costat. 


** Recepta extreta de: Directo al Paladar


Panellets {de pinyons, ametlla i codonyat}

Al blog teniu un parell de receptes de panellets (aquests sense sucre) però avui m'he animat a actualitzar-la a com l'he fet els últims cops: menys varietat de panellets però d'aposta segura.

Pinyons, ametlla i codonyat són les versions que més ens agraden (especialment els últims!), i les acompanyem cada any amb uns quants cocos amb xocolata o cocos amb crema pastissera. Aquest any encara no he decidit per quins dels dos decantar-me ;-)




Ingredients (50-60 unitats):

Pel massapà:

  • 500 gr de farina d'ametlla
  • 250 gr de sucre
  • 2 ous grans

Per l'acabat:

  • pinyons
  • ametlles crues senceres
  • sucre
  • codonyat
  • ou batut

Passos a seguir:

Unes hores abans o fins i tot la nit abans de fer els panellets preparem el massapà. Només ens cal mesclar els tres ingredients i treballar-los una mica, no massa. Fiquem la massa en un bol, el tapem i el reservem a la nevera. Un parell d'hores abans d'utilitzar-la la traiem perquè agafi temperatura.

Dividim la massa en 3 parts, no cal que siguin iguals, depenent de la quantitat que vulgueu fer-ne de cada.

Pels panellets de pinyons:

Agafem una bola de massa i en fem un xurro amb les mans. La tallem a trossets d'uns 2 cm i amb cada trosset en fem una boleta, la passem per ou batut (hi ha qui ho fa només amb rovell) i l'arrebossem amb pinyons.

Fiquem els panellets en una safata folrada amb paper de forn i els pintem amb ou batut.

Pels panellets d'ametlla:

Fem el mateix que en el cas anterior, però quan tinguem la boleta l'arrebossem amb sucre, l'aixafem una mica i li fiquem a sobre una ametlla sencera. 

Pels panellets de codonyat:

Agafem el massapà i l'estenem amb les mans de tal manera que poguem ficar una tira de codonyat al centre i tapar amb els laterals. Es tracta de fer un xurro farcit de codonyat, i tallar-lo a trossets d'entre 1 i 2 centímetres. També el podem arrebossar amb una mica de sucre abans de tallar-lo.

Un cop preparada la safata o safates només falta fornejar.

El forn cal que estigui ben calent, a 220º, amb calor a dalt i baix i ventilador. Els panellets no s'han de coure gaire ja que quedarien durs, jo els he tingut uns 6-7 minuts ficant la safata a la part baixa del forn, però com que cada forn és un món no els perdeu de vista perquè no se us cremin.

Bona Castanyada!

20 d’octubre del 2021

Pollastre Hasselback

En la línia de les últimes receptes la d'avui és una proposta fàcil, ràpida i saludable. Per aquest estil coneixem les patates hasselback, que són una guarnició d'origen suec que es caracteritzen per un tall tipus acordió que facilita l'entrada dels sabors a la patata.

Avui fem el mateix però amb uns pits de pollastre, per menjar-lo d'una manera una mica més lluïda que a la planxa o arrebossat.





Ingredients:
  • 2 pits de pollastre grans
  • mozzarella (fresca o ratllada)
  • 1 tomàquet
  • sal, pebre i espècies al gust

Passos a seguir:

Escalfem el forn a 180º.

Netegem els pits de pollastre de possibles pells i nervis. Els hi fem uns talls per la part curta, sense arribar a baix de tot, cada 1/5 cm aproximadament.

Salpebrem amb sal i pebre. 

Tallem el tomàquet i la mozzarella a rodanxes. Omplim els talls amb aquests ingredients i acabem afegint espècies al gust. Jo aquest cop he ficat espècies mediterrànies de la Saboreanda, i ens ha encantat el toc.


Fornegem entre 30 i 40 minuts, depenent de la mida dels pits.

2 de setembre del 2021

Pastís de formatge {versió saludable}

Molts sabeu que a casa som fans dels pastissos de formatge, i tot i que tenim els nostres preferits, de tant en tant ens agrada provar-ne algun de nou. 

Aquest d'avui és una versió saludable, cremosa i fàcil, extreta del compte d'instagram @paurecipes. Nosaltres el vam decorar una mica perquè va ser el pastís de celebració de Sant Bernat 🎉




Ingredients:

  • 250 gr de formatge mascarpone
  • 300 gr de formatge crema light
  • 3 ous L
  • 75 gr d'eritritol
  • un polsim de sal
  • per decorar (opcional): xocolata 90% i gerds

Passos a seguir:

Escalfem el forn a 180º. 

Fiquem tots els ingredients en un recipient i els mesclem tots, podem fer-ho amb baretes manuals o elèctriques o fins i tot amb el túrmix. Bolquem la mescla en un motlle tipus plum cake i fornegem durant 40 minuts.

El deixem refredar a temperatura ambient i el reservem a la nevera unes hores, millor d'un dia per l'altre. Si voleu donar-li un toc festiu desfeu unes preses de xocolata negra, la repartiu per sobre i remateu amb uns gerds frescos.




25 de juliol del 2021

Amanida de síndria, tomàquet i formatge feta

No necessitareu gaire més que el títol per saber què necessiteu per fer la proposta d'avui. 

Amb aquesta setmana de calor intensa que hem passat he hagut de buscar idees refrescants i aquesta amanida n'ha estat una. Després de veure-la molts cops per les xarxes m'he decidit a fer-la després de passar per l'hort i venir carregada de tomàquets.




Ingredients:

  • Tomàquet d'amanir
  • Síndria
  • Formatge feta
  • Oli d'oliva verge extra a l'alfàbrega
  • Sal i orenga

Passos a seguir:

Tallem els tomàquest i la síndria a quadrats de mides similars i els fiquem en un plat. Esmicolem per sobre formatge feta, fiquem una mica de sal (no massa, el feta és força salat), una mica d'orenga i un bon raig d'oli d'oliva a l'alfàbrega.

Com veieu súper senzilla i amb productes de temporada, espero que us animeu a provar-la!

17 de maig del 2021

Pastís de pastanaga {Carrot cake}

El dissabte passat, a última hora de la tarda, vaig pensar en preparar unes postres per l'endemà. Mirant què podia fer i què tenia a la nevera vaig acabar preparant un pastís de pastanaga. L'havia fet un cop fa un parell d'anys i ens va encantar, així que aquest cop no deixo passar l'oportunitat de compartir-lo amb tots vosaltres.




Ingredients:

  • 120 gr de sucre
  • 10 tires de pell de taronja (sense la part blanca)
  • 400 gr de pastanagues
  • 4 ous
  • 200 ml d’oli d’oliva suau
  • 250 gr de farina
  • 2 c/c rases de bicarbonat
  • 2 c/c rases de llevat químic
  • 1’5 c/c de canyella mòlta
  • ¼ c/c de nou moscada mòlta
  • ¼ c/c de sal

Per la cobertura:

  • 200 gr de formatge en crema tipus Philadelphia
  • 1 c/c d’estèvia pura en pols

Per decorar (opcional): ametlles laminades


Passos a seguir (Thermomix):

Escalfem el forn a 180º. Greixem amb mantega un motlle desmuntable d’uns 22-24 cm. 

Posem el sucre i la pell de taronja al vas i programem 20 seg / vel 10. Afegim els ous i l’oli i mesclem 30 seg/vel 5.

Incorporem la farina, el bicarbonat, el llevat, la canyella, la nou moscada i la sal i mesclem 3 seg/vel 6. Acabem de mesclar amb l’espàtula i bolquem la massa al motlle. 

Fornegem durant 60 minuts i un cop fora del forn deixem el pastís dins del motlle durant 20 minuts i després el desemmotllem sobre una reixeta. 

Netegem i assequem el vas per preparar la cobertura. Per fer-la fiquem el formatge i l’estèvia dins del vas i programem 10 seg / vel 5. Un cop el pastís estigui fred el cobrim amb la cobertura i el decorem, opcionalment, amb unes ametlles laminades.

El reservem a la nevera fins al moment de servir.


Passos a seguir (tradicional):

Escalfem el forn a 180º. Greixem amb mantega un motlle desmuntable d’uns 22-24 cm. 

En un bol posem el sucre, la ratlladura de la pell d’una taronja, els ous i l’oli i ho mesclem amb l’ajuda d’unes varetes manuals o elèctriques. 

Hi incorporem la farina, el bicarbonat, el llevat, la canyella, la nou moscada i la sal, ho integrem bé i bolquem la massa al motlle. 

Fornegem durant 60 minuts i un cop fora del forn deixem el pastís dins del motlle durant 20 minuts i després el desemmotllem sobre una reixeta. 

Per preparar la cobertura fiquem el formatge i l’estèvia en un bol i ho mesclem bé. Un cop el pastís estigui fred el cobrim amb la cobertura i el decorem, opcionalment, amb unes ametlles laminades.

El reservem a la nevera fins al moment de servir.


** Recepta adaptada de: Cookidoo.

28 de febrer del 2021

Paté de llenties i tomàquets secs

Amb aquesta proposta teniu al blog un total de 10 patés o dips vegetals, tots són molt fàcils de fer i són molt bones propostes per servir com aperitiu o per prendre com a snack entre menjades. Els podeu servir amb palets de pa o bé amb verdures crues.



Ingredients:

  • 400 gr de llenties cuites (1 pot)
  • 80 gr de tomàquests secs hidratats (els meus en oli d’oliva)
  • 45 gr de pipes de girasol naturals (sense sal)
  • 2 c/s de salsa de soja
  • 1 c/c de sal
  • Pebre negre mòlt, al gust
  • 2 c/s d’oliva d’oliva
  • ½ c/c de flocs de bitxo

Passos a seguir (tradicional):

Posem en una picadora les pipes i les triturem fins a obtenir pols. 

Afegim la resta d’ingredients i piquem fins a obtenir la textura desitjada (opcionalment podem afegir-hi un parell de cullerades d’aigua si el volem més fi).

Reservem a la nevera, en un recipient hermètic, i consumim passades unes hores.

Passos a seguir (Thermomix):

Posem les pipes al vas de la Thermomix i programem 5 segons / velocitat 8, per fer-les pols. 

Afegim al vas la resta d’ingredients i programem 45 segons / velocitat 6 (opcionalment podem afegir-hi un parell de cullerades d’aigua si el volem més fi).

Reservem a la nevera, en un recipient hermètic, i consumim passades unes hores.


** Recepta adaptada de: Hoy comemos sano


7 de febrer del 2021

Melindros

Els melindros són unes pastes allargades i amb les puntes arrodonides, una mica tous i esponjosos, i ideals per acompanyar una bona tassa de xocolata. Un clàssic de la rebosteria catalana que et transporta a la infància. 

Aquestes últimes setmanes, passat un 2020 molt 2020 i un inici de 2021 que segueix la mateixa dinàmica, deixo que el petit de casa triï l'esmorzar del diumenge per fer-lo un moment especial. 

Aquesta setmana la petició ha estat xocolata amb melindros, així que això he fet!




Ingredients (24 unitats aprox.):

  • 4 ous (utilitzarem 3 rovells i 4 clares)
  • 85 gr de sucre (35 gr per les clares i 50 gr pels rovells)
  • 80 gr de farina 
  • 20 gr de farina de blat de moro (Maizena)
  • sucre llustre

Passos a seguir:

Separem les clares dels rovells. 
En un bol muntem 3 clares amb 35 gr de sucre fins que agafin el punt de neu. Reservem.

Tot seguit muntem 2 rovells amb l'ou sencer i els 50 gr de sucre que queden. Incorporem aquesta mescla a les clares muntanes i ho mesclem suaument amb moviments envoltants, evitant que s'abaixi.

Sense acabar d'integrar del tot els rovells a les clares anem incorporant les farines passades prèviament per un tamís, i seguim remenant amb moviments suaus i envoltants fins a obtenir una massa homogènia.

Folrem un parell de safates amb paper de forn. Col·loquem una broqueta grossa i llisa en una màniga pastissera, l'omplim amb la massa i dibuixem sobre el paper tires d'uns 10 centímetres de llarg.

Empolvorem els melindros amb sucre llustre i els coem a 190º durant 7 minuts, és important no passar-se de cocció. Els deixem refredar sobre una reixeta perquè no agafin humitat, i un cop a temperatura ambient els podem desenganxar del paper i consumir o guardar.

Perquè es conservin tous es poden posar dins d'una bossa de plàstic tancada, guardada en un lloc fresc i sec. També congelen perfectament per si en voleu fer més i tenir a punt un segon esmorzar en un tres i no res ;-)


** Recepta extreta de: Vilas, Albert. Les receptes del calendari pastisser. Cossetània edicions, 2017. 978-84-9034-573-3.


18 de gener del 2021

La camamilla: com preparar-la 12 vegades

La recol·lecció de la camamilla ha estat associada a Linyola (Pla d'Urgell) des del segle XIX. Recentment han anat sortint iniciatives per posar-la de relleu, com la Fira de la Camamilla o l'elaboració de diferents productes fets amb aquesta planta: infusions Tegust o licor de camamilla d'Elixirs de Ponent.

Corria l'any 2018 quan la Susanna, la Glòria i jo, tres linyolenques, vam acceptar la proposta de col·laborar amb la Fira de la Camamilla preparant receptes amb aquesta planta. 

D'allí va sorgir la idea de publicar les nostres receptes en un llibre de petit format de la col·lecció "Productes de Mercat" de SD edicions, que ha vist la llum aquesta setmana sota el títol La camamilla: com preparar-la 12 vegades. 






La col·lecció compta amb 71 llibrets publicats, alguns de cuiners reconeguts i altres de persones aficionades a la cuina com nosaltres. Les receptes que hi podreu trobar són les següents:

  • Lassi de mango amb caviar de camamilla
  • Iogurt de fruita amb gelea de camamilla
  • Pannacotta de camamilla
  • Tiramisú de camamilla
  • Pastís de formatge amb gelea de camamilla
  • Columnes de formatge i camamilla
  • Cóc d'espelta i camamilla
  • Magdalenes de sègol amb poma de Lleida i camamilla de Linyola
  • Perletes de xocolata amb licor de camamilla
  • Bombons amb cor de camamilla
  • Licor de camamilla de Linyola

El llibre té un pvp de 6,95€ i es pot trobar a les llibreries a partir d'avui mateix.

Com diu Àlex Mases al pròleg "confiem que us sigui plaent i gustós, i us animo a compartir-ne els resultats en bona companyia i a fer créixer entre tots i totes l'estima per un dels productes de la terra".




5 de gener del 2021

Granola II

Fa gairebé tres anys vaig publicar una recepta de granola que vam fer molts cops, fins que vam passar a comprar cereals a granel i ens vam oblidar d'ella. 

Aquest any 2020, però, hem passat tantíssimes hores a casa que hem recuperat la tradició de fer-nos la nostra pròpia granola i aquesta és la versió que estem fent aquests últims mesos, una recepta treta d'un llibre de receptes infantils i que vam provar un dia que el Bernat m'ajudava. L'hem anat reajustant al nostre gust, esperem que us agradi.




Ingredients:

  • 300 gr de flocs de civada integrals
  • 100 gr de fruits secs (avellanes i ametlles)
  • 35 gr de pipes de girasol
  • 35 gr de pipes de carabassa
  • 2 c/s d'oli d'oliva suau
  • 3 c/s de mel
  • panses
  • flocs de coco torrats


Passos a seguir:

En un bol ampli fiquem la civada, els fruits secs (podeu picar-los una mica, a nosaltres ens agraden sencers) i les pipes. Mesclem.

En un recipient apte pel microones fiquem l'oli i la mel i ho escalfem una mica, només perquè agafi una textura més líquida. Ho mesclem i repartim per sobre dels ingredients que tenim al bol. Mesclem bé.

Folrem dues safates amb paper de forn i hi repartim la meitat de la mescla a cadascuna.

Escalfem el forn a 160º amb ventilador, i quan estigui calent fiquem les dues safates, una a la part alta i l'altra a la part baixa. Programem 15 minuts, obrim el forn, canviem les safates de forn i fornegem uns 10 minuts més, controlant que la granola es dauri lleugerament però sense que es cremi.

Un cop fora del forn la deixem refredar, hi afegim panses i flocs de coco al gust i la guardem en un pot hermètic.

3 de gener del 2021

Cigrons amb espinacs

Els qui em coneixeu bé sabeu que no menjo cigrons des de petita, però com que als dos homes de casa els encanten i el petit sovint demana cigrons amb espinacs com els que fa la padrina... finalment, i després d'haver-los fet vàries vegades, m'he animat a deixar per escrit la recepta que he anat adaptant una mica a ull.

És un plat molt fàcil, econòmic i (segons diuen) deliciós ;-)



Ingredients:

  • 1 ceba
  • 2 alls
  • 300 gr d'espinacs frescos
  • 400 gr de cigrons cuits
  • 100 ml de brou 
  • 5 c/s de salsa de tomàquet sofregida
  • sal, pebre i oli d'oliva
  • ous durs

Passos a seguir:

En una cassola baixa i àmplia fiquem una mica d'oli i un cop calent hi sofregim la ceba trossejada petita a foc lent, durant uns 10 minuts o fins que comenci a estar transparent. Hi afegim els alls ben picats, donem un parell de voltes, i afegim els espinacs. Tapem l'olla i deixem reduir uns minuts.

Un cop reduïts afegim el brou, els cigrons i la salsa de tomàquet a l'olla, salpebrem al gust i deixem fer xup-xup a foc lent uns 10 minuts.

Pelem, netegem i tallem els ous durs i els presentem a sobre.