Com
passa el temps… avui fa 3 mesos que vam tornar d’Escòcia, i des de llavors que
he volgut començar amb el relat d’aquest viatge que tant vam gaudir, perquè
pogueu aprofitar-ho si planifiqueu viatjar-hi i perquè em quedi a mi el record
per escrit de tot el que vam visitar.
Escòcia
és un dels quatre països constituents del Regne Unit, i juntament amb
Anglaterra i Gal·les forma part de l’illa de la Gran Bretanya. És un territori amb
grans particularitats que ens va recordar Catalunya en algunes ocasions: unes
tradicions pròpies molt arrelades i un sentiment nacionalista que ha provocat
un reavivament de l’esperit independentista.
Royal Mile, Edimburg |
El
card, els tartans estampats a quadres, el golf, les ovelles i el monstre Nessie
són dels símbols més identificatius d’aquest petit país que, si en teniu
ocasió, heu de visitar.
Decidir
quants dies anar-hi de viatge no és fàcil, nosaltres al final vam estar-hi 8
dies sencers (el 9è a primeríssima hora vam agafar l’avió per tornar) i vam
organitzar la següent ruta sortint d'Edimburg, pujant a les Highlands, passant per l'illa d'Skye i tornant pels Trossachs:
Dia 1:
Edimburg
Dia 2:
Edimburg
Dia 3:
Edimburg – St Andrews – Dunnotar Castle – Ballater
Dia 4:
Ballater – Grantown on Spey – Nairn – Inverness – Drumnadrochit – Fort Augustus
Dia 5:
Fort Augustus – Eilean Donan Castle - Illa d’Skye
Dia 6:
Illa d’Skye
Dia 7:
Illa d’Skye – Glenfinnan – Fort Williams – Luss - Balloch
Dia 8:
Balloch – Aberfoyle – The Trossachs – Edimburg
Pel
que fa a l’allotjament ens vam decantar per Bed & Breakfast tots els dies
menys la última nit que vam estar en un Ibis al costat de l’aeroport. La veritat
és que un cop surts d’Edimburg no veus hotels enlloc i tot són B&B. Allotjar-s'hi és
una experiència totalment recomanable, en el nostre cas tots van ser molt
agradables, còmodes i els propietaris molt acollidors.
El
tema gastronomia és el que no ens va acabar de convèncer. Els plat nacional
escocès és el haggis, una espècie de botifarra feta amb entranyes de xai o
ovella entre altres ingredients, nosaltres no ens vam atrevir a provar-la ja
que no som gaire d’aquest tipus de menjars… vam acabar sobrevivint a base de
sandvitxos, amanides, pizzes, fish & chips i fruita, a banda dels esmorzars
que si que els toquen bé! Pel que fa a les begudes el whisky és la més
reconeguda internacionalment i la cervesa és molt popular entre els escosesos.
Un
altre tema a tenir en compte és la moneda, que és la lliura esterlina de la
mateixa manera que a tot el Regne Unit. La particularitat està en que 3 bancs
escocesos tenen la potestat de produir els seus propis bitllets, vàlids a la Gran
Bretanya, però que no acostumen a acceptar-se fora. Així que si us sobren
bitllets de lliures escoceses les heu de canviar allà perquè aquí no us les
acceptaran.
Tema clima,
no sabria què dir-vos… bé, si, porteu sempre un impermeable i roba a capes, que
pogueu posar-vos i treure-us segons la marxa, ja que el temps canvia en un
moment. Nosaltres vam tenir moltíssima sort, i a més de tenir bona temperatura,
només ens va ploure una tarda a partir de les 5 que ja és hora de retiro…
I com
a últim incís d’aquesta introducció us diré que els escocesos són extremadament
educats, simpàtics i agradables, una mica al contrari de la fama dels anglesos.
Següent etapa: Edimburg (dia 1)