Que sóc molt fan dels llibres m'imagino que no sorprén a ningú, però és que amb els de cuina últimament tinc un problema ;-). Per la última adquisició, però, tinc una excusa molt bona... és un llibre de cuina saludable que es titula Los 100 alimentos más sanos (Parragon), i que a cada pàgina presenta un ingredient amb la seva explicació sobre l'origen, varietats, propietats i valor nutritiu i també una proposta de recepta.
Ja en tinc un munt de marcades, però de moment he escollit com a primer aliment saludable el meló, i aquesta amanida tan bona és la proposta del llibre amb aquesta fruita.
El meló conté més del 92% d'aigua, cosa que el fa ideal per estimular els ronyons i per prendre en dietes d'aprimament. També és ric en vitamina C i potassi, i algunes varietats tenen un contingut elevat de substàncies químiques bioflavonoides, que són anticancerígenes i prevenen les cardiopaties i l'envelliment.
Ja veieu que val la pena menjar-lo, així que aquí us deixo una idea.
Ingredients (2-4 persones):
200 gr d'espàrrecs de marge
1/2 meló gàl·lia
pernil salat tallat fi
enciam o mesclum
formatge parmesà
Passos a seguir:
Comencem netejant els espàrrecs, els tallem la part de baix de la tija i els bullim en una cassola amb aigua i sal durant 5 minuts o fins que estiguin tendres. Els escorrem, els refresquem sota l'aigua fresca de l'aixeta i els tornem a escórrer.
Tallem el meló en 4 trossos, li retirem les llavors i la pell i l'envoltem amb el pernil salat.
En una safata o plat fiquem com a base l'enciam o el mesclum, els espàrrecs i a sobre el meló amb pernil. Ratllem una mica de parmesà per sobre i amanim amb sal, oli i vinagre balsàmic.
Què us ha semblat? Ideal per aprofitar els primers melons de la temporada, oi? Nosaltres sens dubte que repetirem!
27 de maig del 2014
14 de maig del 2014
Brioixos semlor
Els semlor són uns panets dolços d'origen suec que es preparaven antigament durant la Quaresma. A l'actualitat han traspassat fronteres i són un dolç típic de la majoria de països nòrdics, que els preparen des de Nadal fins a Setmana Santa.
Són molt esponjosos i per tant, ideals per a esmorzars i berenars dolços. Si preferiu menjar-los en salat, només cal que traieu 70 gr. de sucre i us queden uns panets ideals per a menjar amb formatge, pernil, hamburguesa...
Ingredients (12 unitats):
300 gr de farina de força
90 gr de sucre moreno
30 gr de mantega
150 ml de llet semidesnatada
1 ou
un polsim de canyella
2 culleradetes plenes de llevat de panader sec
per l'acabat: 50 ml de llet + 3 cullerades de sucre moreno
Passos a seguir:
Agafem un cassó i hi fiquem la llet i la mantega, ho escalfem fins que es desfaci i quedi el líquid tebi, no calent. Batem l'ou i el reservem.
Agafem la cubeta de la panificadora i hi fiquem la llet amb la mantega, l'ou batut, el sucre, la canyella, la farina i el llevat, i programem el programa que només amassa (15 minuts).
Un cop passat aquest temps, treiem la massa, li donem forma de bola i la deixem reposar durant 1 hora en un bol tapat amb paper film.
Després de la fermentació agafem la massa i la tallem en 12 trossos del mateix tamany. En fem boletes i les deixem a sobre de la safata del forn folrada amb paper sulfuritzat. Deixem altre cop que llevin, entre 1 hora i hora i mitja, fins que doblin el seu tamany.
L'últim pas abans d'enfornar és pintar els brioixos. Escalfem una mica els 50 ml de llet i la barregem amb el sucre. Pintem els brioixos i fiquem la safata al forn preescalfat a 200º durant 10-12 minuts.
Treiem la safata del forn, deixem refredar una mica i fiquem els panets a sobre d'una reixeta perquè es refredin del tot.
Ja els teniu, preparats per a provar-los! ara si, aviso, el mateix dia estan terriblement deliciosos, i a partir de l'endemà queden una mica més durs. Per tornar-los altre cop esponjosos només cal ficar-los al microones durant uns segons ;)
L'original de la recepta l'he vist a: Cocina salud
Ho han fet...
Són molt esponjosos i per tant, ideals per a esmorzars i berenars dolços. Si preferiu menjar-los en salat, només cal que traieu 70 gr. de sucre i us queden uns panets ideals per a menjar amb formatge, pernil, hamburguesa...
Ingredients (12 unitats):
300 gr de farina de força
90 gr de sucre moreno
30 gr de mantega
150 ml de llet semidesnatada
1 ou
un polsim de canyella
2 culleradetes plenes de llevat de panader sec
per l'acabat: 50 ml de llet + 3 cullerades de sucre moreno
Passos a seguir:
Agafem un cassó i hi fiquem la llet i la mantega, ho escalfem fins que es desfaci i quedi el líquid tebi, no calent. Batem l'ou i el reservem.
Agafem la cubeta de la panificadora i hi fiquem la llet amb la mantega, l'ou batut, el sucre, la canyella, la farina i el llevat, i programem el programa que només amassa (15 minuts).
Un cop passat aquest temps, treiem la massa, li donem forma de bola i la deixem reposar durant 1 hora en un bol tapat amb paper film.
Després de la fermentació agafem la massa i la tallem en 12 trossos del mateix tamany. En fem boletes i les deixem a sobre de la safata del forn folrada amb paper sulfuritzat. Deixem altre cop que llevin, entre 1 hora i hora i mitja, fins que doblin el seu tamany.
L'últim pas abans d'enfornar és pintar els brioixos. Escalfem una mica els 50 ml de llet i la barregem amb el sucre. Pintem els brioixos i fiquem la safata al forn preescalfat a 200º durant 10-12 minuts.
Treiem la safata del forn, deixem refredar una mica i fiquem els panets a sobre d'una reixeta perquè es refredin del tot.
Ja els teniu, preparats per a provar-los! ara si, aviso, el mateix dia estan terriblement deliciosos, i a partir de l'endemà queden una mica més durs. Per tornar-los altre cop esponjosos només cal ficar-los al microones durant uns segons ;)
L'original de la recepta l'he vist a: Cocina salud
Ho han fet...
Judith |
10 de maig del 2014
Spitzbuben {Suïssa}
Fa cosa d'un mes vaig conèixer el blog Tothom a la cuina, justament quan posava en marxa un repte anomenat Reposteras por Europa, i clar... m'hi vaig apuntar ;).
La idea és que cada mes es fa un sorteig entre els participants i la persona que surt ha d'escollir una destinació europea que serà la proposta d'aquell mes. La primera destinació ha estat Suïssa, i com no, he anat directament a ficar el nas al fantàstic blog d'una catalana afincada en aquest país europeu, la Dolors de Hi ha bruixes a la cuina.
L'elecció va ser difícil, i tot i que estem al maig i comença a fer calor em vaig acabar decantant per les spitzbuben, unes galetes típiques de les festes nadalenques... i és que fan una pinta irresistible!
Algun que altre problema he tingut amb la massa, que és molt tova, però al final me n'he sortit!!
Ingredients (30 galetes):
125 gr de mantega
60 gr de sucre llustre + una mica més per decorar
2 culleradetes de sucre avainillat
1 polsim de sal
1 clara d'ou
175 gr de farina tamisada
4 cullerades de melmelada de maduixa o altra
4 cullerades de melmelada de préssec o altra
Passos a seguir:
Posem la mantega en un bol i batem fins que es torni tova. Hi afegim el sucre llustre, l'avainillat i la sal i continuem batent fins aconseguir que la massa blanquegi.
Batem una mica la clara en un bol separat i l'afegim batent a velocitat més baixa. Finalment afegim la farina tamisada i la integrem remenant amb cura.
Tapem el bol i el deixem a la nevera durant almenys una hora per tal que la massa s'endureixi.
*Jo l'he deixat 2 hores i tot i així en un moment s'ha tornat a ficar tova, així que l'he ficat entre dos papers de forn i l'he aplanat amb el corró fins a obtenir un gruix d'uns 2 mm.
Tallarem les galetes amb un tallador rodó, i a la meitat d'aquestes caldrà que els fem també un altre dibuix al centre, jo he utilitzat una broqueta per la part ampla.
Anem ficant les galetes sobre la safata folrada i tornem a refredar a la nevera durant uns 20 minuts. Uns minuts abans de treure-les preescalfem el forn a 200º amb calor a dalt i baix.
Fornegem durant uns 6-8 minuts fins que comencin a daurar-se els costats. Un cop cuites, les deixem refredat del tot sobre una reixeta.
Mentrestant preparem la melmelada, la que més us agradi o podeu fer-ne de dos sabors. Només cal escalfar-la una mica en un cassó per tal que s'homogeneitzi, i en ficarem una mica a sobre de la meitat de les galetes que fan de base. Tapem amb les parts de sobre pressionant lleugerament. Les decorem amb sucre llustre per sobre i a gaudir-ne!!
Us he de confessar que és la massa més difícil amb la que he treballat, així que aneu amb paciència i refredeu-la els cops que us faci falta per poder tallar-la bé, perquè el resultat val la pena. No és que estiguin bones... és que estan espectaculars!!
La idea és que cada mes es fa un sorteig entre els participants i la persona que surt ha d'escollir una destinació europea que serà la proposta d'aquell mes. La primera destinació ha estat Suïssa, i com no, he anat directament a ficar el nas al fantàstic blog d'una catalana afincada en aquest país europeu, la Dolors de Hi ha bruixes a la cuina.
L'elecció va ser difícil, i tot i que estem al maig i comença a fer calor em vaig acabar decantant per les spitzbuben, unes galetes típiques de les festes nadalenques... i és que fan una pinta irresistible!
Algun que altre problema he tingut amb la massa, que és molt tova, però al final me n'he sortit!!
Ingredients (30 galetes):
125 gr de mantega
60 gr de sucre llustre + una mica més per decorar
2 culleradetes de sucre avainillat
1 polsim de sal
1 clara d'ou
175 gr de farina tamisada
4 cullerades de melmelada de maduixa o altra
4 cullerades de melmelada de préssec o altra
Passos a seguir:
Posem la mantega en un bol i batem fins que es torni tova. Hi afegim el sucre llustre, l'avainillat i la sal i continuem batent fins aconseguir que la massa blanquegi.
Batem una mica la clara en un bol separat i l'afegim batent a velocitat més baixa. Finalment afegim la farina tamisada i la integrem remenant amb cura.
Tapem el bol i el deixem a la nevera durant almenys una hora per tal que la massa s'endureixi.
*Jo l'he deixat 2 hores i tot i així en un moment s'ha tornat a ficar tova, així que l'he ficat entre dos papers de forn i l'he aplanat amb el corró fins a obtenir un gruix d'uns 2 mm.
Tallarem les galetes amb un tallador rodó, i a la meitat d'aquestes caldrà que els fem també un altre dibuix al centre, jo he utilitzat una broqueta per la part ampla.
Anem ficant les galetes sobre la safata folrada i tornem a refredar a la nevera durant uns 20 minuts. Uns minuts abans de treure-les preescalfem el forn a 200º amb calor a dalt i baix.
Fornegem durant uns 6-8 minuts fins que comencin a daurar-se els costats. Un cop cuites, les deixem refredat del tot sobre una reixeta.
Mentrestant preparem la melmelada, la que més us agradi o podeu fer-ne de dos sabors. Només cal escalfar-la una mica en un cassó per tal que s'homogeneitzi, i en ficarem una mica a sobre de la meitat de les galetes que fan de base. Tapem amb les parts de sobre pressionant lleugerament. Les decorem amb sucre llustre per sobre i a gaudir-ne!!
Us he de confessar que és la massa més difícil amb la que he treballat, així que aneu amb paciència i refredeu-la els cops que us faci falta per poder tallar-la bé, perquè el resultat val la pena. No és que estiguin bones... és que estan espectaculars!!
Etiquetes de comentaris:
cuina del món,
galetes,
Nadal,
reptes
8 de maig del 2014
Croquetes d'espinacs i pinyons
A qui no li agrada anar de tapes? Aquest mes des de Memòries d'una cuinera ens han fet aquesta proposta, i encara que pugui semblar fàcil... és difícil escollir entre tota la diversitat de tapes que hi ha: montaditos, cassoletes, broquetes...
Després de mirar i remirar, m'he recordat que tenia pendents de publicar unes croquetes d'espinacs i pinyons que vaig fer fa poc per un sopar de picoteo. A mi les croquetes m'agraden siguin del que siguin, i aquestes van agradar a tots, així que queden dins del receptari de casa.
Ingredients (aprox. 20):
230 gr d'espinacs (pes quan estan bullits 5 minuts i escorreguts)
150 gr de ceba
1 all
50 gr de pinyons
350 ml de llet
60 gr de farina
sal, pebre i nou moscada
ou i pa ratllat per arrebossar
Passos a seguir:
Piquem la ceba i l'all ben petits, i ho fiquem a sofregir a foc lent en una paella grossa amb una mica d'oli. Quan transparenti ho salem. Trossegem els espinacs i els afegim a la paella, i uns 5 minuts després hi afegim els pinyons sencers.
Per començar amb la beixamel afegim a la mateixa paella la farina i la integrem amb els espinacs. Passats un parell de minuts aboquem la llet a poc a poc i hi fiquem la sal, el pebre i la nou moscada al gust.
Continuem a foc lent fins que la massa es vagi espessint i endurint.
Quan la tinguem llesta la deixem reposar perquè perdi escalfor, i un cop tèbia podem començar a formar les croquetes. Ens podem ajudar d'un parell de culleres o fer-ho amb les mans. Un cop feta la croqueta la passem per l'ou batut i el pa ratllat.
Quan estiguin només cal fregir-les amb abundant oli calent i després deixar-les sobre paper de cuina perquè n'absorbeixi l'excés.
Jo vaig fer el doble de quantitats i vaig aprofitar per congelar-les, així si algun dia anem amb pressa només ens cal treure-les del congelador i fregir-les. Per congelar-les les fico en safates i al cap d'unes hores quan ja n'estan les guardo en bosses i així no s'enganxen ;-)
Després de mirar i remirar, m'he recordat que tenia pendents de publicar unes croquetes d'espinacs i pinyons que vaig fer fa poc per un sopar de picoteo. A mi les croquetes m'agraden siguin del que siguin, i aquestes van agradar a tots, així que queden dins del receptari de casa.
Ingredients (aprox. 20):
230 gr d'espinacs (pes quan estan bullits 5 minuts i escorreguts)
150 gr de ceba
1 all
50 gr de pinyons
350 ml de llet
60 gr de farina
sal, pebre i nou moscada
ou i pa ratllat per arrebossar
Passos a seguir:
Piquem la ceba i l'all ben petits, i ho fiquem a sofregir a foc lent en una paella grossa amb una mica d'oli. Quan transparenti ho salem. Trossegem els espinacs i els afegim a la paella, i uns 5 minuts després hi afegim els pinyons sencers.
Per començar amb la beixamel afegim a la mateixa paella la farina i la integrem amb els espinacs. Passats un parell de minuts aboquem la llet a poc a poc i hi fiquem la sal, el pebre i la nou moscada al gust.
Continuem a foc lent fins que la massa es vagi espessint i endurint.
Quan la tinguem llesta la deixem reposar perquè perdi escalfor, i un cop tèbia podem començar a formar les croquetes. Ens podem ajudar d'un parell de culleres o fer-ho amb les mans. Un cop feta la croqueta la passem per l'ou batut i el pa ratllat.
Quan estiguin només cal fregir-les amb abundant oli calent i després deixar-les sobre paper de cuina perquè n'absorbeixi l'excés.
Jo vaig fer el doble de quantitats i vaig aprofitar per congelar-les, així si algun dia anem amb pressa només ens cal treure-les del congelador i fregir-les. Per congelar-les les fico en safates i al cap d'unes hores quan ja n'estan les guardo en bosses i així no s'enganxen ;-)
Etiquetes de comentaris:
cuina vegetariana,
reptes,
tapes,
verdures
2 de maig del 2014
El último concierto {pel·lícula}
Més d'un any de blog, moltes receptes, alguna recomanació literària i cap recomanació cinematogràfica... això no pot ser! no serà perquè no miri pel·lícules... així que avui us faig una proposta per aquest cap de setmana, sobretot si sou capaços de quedar-vos a casa i no sortir a gaudir d'aquest temps tan magnífic que està fent (sobretot si parés l'aire...).
La peli que us recomano és El último concierto (2012) del director americano-israelí Yaron Zilberman.
Aquest és el seu primer llargmetratge, i ha comptat amb actors de la talla del recent traspassat Philip Seymour Hoffman, Christophen Walken, Catherine Keener i el no tan conegut Mark Ivanir.
El títol i la caràtula ja deixen clar que la història gira al voltant de la música. Els protagonistes formen un quartet anomenat "La fuga", reconegut mundialment i amb una trajectòria de gairebé 25 anys. En plena preparació d'un concert commemoratiu d'aquest quart de segle reben una notícia devastadora que els fa qüestionar el futur del quartet.
Aquesta incertesa provoca un seguit d'emocions i situacions que posen l'amistat, les relacions personals i les professionals al límit.
És una història sobre la música, la malaltia i l'amistat. Ja està disponible en dvd.
Espero que us animeu a veure-la, i com sempre accepto les vostres recomanacions! quina pel·lícula heu vist últimament que us hagi agradat??
Aquest és el seu primer llargmetratge, i ha comptat amb actors de la talla del recent traspassat Philip Seymour Hoffman, Christophen Walken, Catherine Keener i el no tan conegut Mark Ivanir.
El títol i la caràtula ja deixen clar que la història gira al voltant de la música. Els protagonistes formen un quartet anomenat "La fuga", reconegut mundialment i amb una trajectòria de gairebé 25 anys. En plena preparació d'un concert commemoratiu d'aquest quart de segle reben una notícia devastadora que els fa qüestionar el futur del quartet.
Aquesta incertesa provoca un seguit d'emocions i situacions que posen l'amistat, les relacions personals i les professionals al límit.
És una història sobre la música, la malaltia i l'amistat. Ja està disponible en dvd.
Espero que us animeu a veure-la, i com sempre accepto les vostres recomanacions! quina pel·lícula heu vist últimament que us hagi agradat??
Subscriure's a:
Missatges (Atom)