9 de juny del 2020

Coca de pa

Aquest tipus de coques em recorden els dies de vacances i els forns de pa de muntanya, i mentre esperem el moment de poder viatjar lliurement... doncs la fem a casa, no? M'ha sorprès molt la senzillesa de la recepta, molt ràpida, amb una massa molt fàcil de treballar i molt pocs ingredients. Aquesta heu de fer-la si o si!






Ingredients (1 coca gran):

220 gr d'aigua
25 gr de llevat fresc o 8 gr de llevat sec de panader
400 gr de farina de força
30 gr d'oli d'oliva
1 c/c de sal

per sobre: oli, sucre i anís

c/c: culleradeta de cafè


Passos a seguir (tradicional):

En un bol fiquem tota l'aigua menys un parell de dits que la reservem en un vas. La del vas l'escalfem lleugerament, només perquè estigui tèbia, i hi desfem el llevat dins. Deixem reposar 5 minuts, afegim el contingut del vas al bol de l'aigua i mesclem bé. 

Hi afegim la farina, els 30 gr d'oli i la sal, ho mesclem i posteriorment pastem durant uns quants minuts. Si ho fem a mà, uns 5-7 minuts, si ens ajudem d'alguna màquina amb menys o tindrem, cal que quedi una massa integrada, llisa i poc enganxosa. 
 
Retirem la massa del bol, li donem forma de bola i la deixem 20 minuts sobre una safata de forn folrada amb paper de fornejar, tapada amb un drap net.

Passat aquest temps escalfem el forn a 220º i mentrestant, amb les mans, anem estenent la massa fins a fer-la de la mida de la safata del forn. Clavem els dits per tota la superfície, la reguem amb oli i l'empolvorem generosament amb sucre.

Fornegem durant 15-20 minuts, i just recent treta del forn la reguem amb un bon raig de licor d'anís. Deixem refredar sobre una safata i a berenar 😋

Passos a seguir (Thermomix):

Posem al vas l'aigua i el llevat i mesclem 1 min / 37º / vel 2.
Hi afegim la farina, els 30 gr d'oli i la sal i pastem 1 min / vel espiga. 
Retirem la massa del vas, li donem forma de bola i la deixem 20 minuts sobre una safata de forn folrada amb paper de fornejar, tapada amb un drap net.

Passat aquest temps escalfem el forn a 220º i mentrestant, amb les mans, anem estenent la massa fins a fer-la de la mida de la safata del forn. Clavem els dits per tota la superfície, la reguem amb oli i l'empolvorem generosament amb sucre.

Fornegem durant 15-20 minuts, i just recent treta del forn la reguem amb un bon raig de licor d'anís. Deixem refredar sobre una safata i a berenar 😋




6 de juny del 2020

Baba ganoush

Últimament ens hem aficionat als dips vegetals, i la última incorporació al nostre receptari ha estat aquest baba ganoush (també conegut com mutabal), un paté vegetal d'albergínia tradicional de la cuina àrab. 

Es pot acompanyar de verdures crues, de torradetes, de pa integral, de pa pita tallat a traingles... o simplement com a acompanyament d'un plat principal.






Ingredients:

1 c/p de tahini
1 gra d'all
1/2 c/p de suc de llimona
1 c/p de julivert fresc picat
oli d'oliva
1/2 c/c de sal

c/p: cullerada de postres
c/c: cullerada de cafè

Passos a seguir:

Fiquem al vas de la picadora l'all sense el gèrmen, el julivert, la sal, l'albergínia pelada, el suc de llimona i el tahini i triturem.

Servim en un bol, regat amb un raig d'oli d'oliva. Queda més bo si el fem unes hores abans de servir-lo, fins i tot el dia abans.

3 de juny del 2020

Dodo: plàtan fregit

El plàtan fregit és un aperitiu típic de gairebé tota Àfrica i és habitual trobar-lo als llocs ambulants de menjar. Hi ha tantes receptes com països, aquesta és la bàsica.






Ingredients

1 plàtans mascle madur
Oli d'oliva
Sal (opcional)

Passos a seguir:

Pelem els plàtans i els tallem a rodanxes fines, 2-3mm aprox. .
Fiquem oli d’oliva en un cassó o paella i quan estigui ben calent anem ficant les rodanxes i les fregim fins que comencin a agafar color. Les retirem i fiquem sobre un paper de cuina. Quan no cremin les anem aixafant amb l'ajuda d'un plat o got, ben fines, i les tornem a fregir fins que estiguin daurades i cruixents.

Les retirem altre cop sobre un plat amb paper de cuina per a treure l’excès d’oli, salem al gust (opcional) i llestos. 

M'ha sorprès el resultat: contrast entre cruixent de l'exterior i tou de l'interior i entre el toc dolç del plàtan i el punt salat de la sal.