26 de febrer del 2014

Panets de cervesa negra

Ja us vaig comentar que estic en un grup a facebook que es diu #comandopanarra i que fem pans d'en Daniel Jordà, oi? La meva primera recepta van ser els panets Kaiser que m'he anat cruspint durant dues setmanes per esmorzar, i tot i que el repte per aquests dies és un pa amb olives i formatge... jo m'he decantat per passar la tarda fent uns panets de cervesa negra que he extret del seu llibre Panes creativos.

Segons en Jordà, resulten perfectes com a panets d'hamburguesa i/o frankfurts. Veureu que porten sucre i també sal, el resultat és un panet que admet ambdós tipus de farciment. Els hem provat amb xocolata i també amb formatge i ens han agradat de les dues maneres.




Som-hi!

Ingredients (12-14 unitats):
500 gr de farina de força
125 gr de cervesa negra
100 gr d'ou (aprox. 2 ous L)
75 gr de sucre
80 gr de mantega a temperatura ambient
12 gr de sal
40 gr de llevadura fresca
llavors de sèsam o rosella per decorar (opcional)

Passos a seguir:
Fiquem en un bol ampli tots els ingredients menys la mantega, i pastem fins a tenir una massa uniforme. En aquest moment hi afegim la mantega i la integrem. Deixem la massa en repòs durant 45 minuts.

Passat aquest temps la tallem en peces d'entre 60 i 80 gr. A mi m'ha sortit 14 panets de 65 gr aproximadament. Els hi donem forma arrodonida o allargada, com vulgueu, i els pintem amb una mica d'aigua per tal que les llavors s'enganxin.

Els deixem reposar altra vegada fins que doblin el seu volum, en el meu cas han tardat unes 2 hores. Preescalfem el forn a 210º amb calor a dalt i a baix, i un cop hagi agafat aquesta temperatura els fornegem durant 10 minuts.




Deixem que es refredin sobre una reixeta i a provar-los!

Ja m'explicareu amb quin acompanyament us agraden més!!


20 de febrer del 2014

Bacallà al pebre vermell {de la Vera}

Un any i gairebé dos mesos, i cap recepta de peix... això no podia ser, així que avui us porto un bacallà tan fàcil com bo.

A casa tenim la sort que cada any un amic del Joan ens envia des d'Extremadura una bosseta amb pebre vermell autèntic (pimentón de la Vera), i dóna un gust genial als plats. Als supermercats també podeu trobar-ne, en unes llaunes vermelles que haureu vist mils de vegades!




Ingredients:

2 patates grans o 3 de mitjanes
4 talls de bacallà fresc
6 alls
100 ml de vi blanc
pebre vermell de la Vera
farina
sal

Passos a seguir:

Tallem les patates a làmines fines, les salem i les fregim. Les fiquem al fons d'una safata que pugui anar al forn.
Salem el bacallà i el fiquem a sobre de les patates. Fiquem al forn preescalfat a 180º durant 10 minuts.
Mentrestant en una paella amb una mica d'oli fiquem els alls laminats i els fregim, quan comencin a enrossir afegim pebre vermell i el vi, i deixem reduir uns minuts.

Posem la salsa a sobre del bacallà i el fiquem al forn 5 minuts més.

Servim calent i a gaudir!

16 de febrer del 2014

Bescuit de llimona i llavors de rosella

De tant en tant m'agrada fer un cóc per esmorzar, i vaig canviant i provant nous sabors a la vegada que intento que siguin saludables, utilitzant oli enlloc de mantega. De moment al blog podeu trobar-hi un bescuit de llimona clàssic i un de carabassa força sorprenent.

El que us proposo avui és un de llimona amb un gust cítric molt intens i amb un toc cruixent que aporten les llavors de rosella (amapola). A casa tinc un fan total d'aquest cóc!




Ingredients:
1 iogurt natural (125 gr)
60 ml de llet (jo semidesnatada)
2 cullerades soperes de llavors de rosella (podeu trobar-les a les herboristeries)
80 ml d'oli de girasol
225 gr de sucre
la ratlladura de 3 llimones
60 ml de suc de llimona
2 ous L
200 gr de farina
1/2 sobre de llevat químic
1 polsim de sal
oli per greixar

Passos a seguir:
Comencem greixant el motlle amb una mica d'oli i preescalfant el forn a 180º amb calor a dalt i baix.

En un cassó escalfem la llet amb les llavors fins que bulli, ho retirem del foc i deixem infusionar mentre continuem amb la preparació.  En un bol hi fiquem el iogurt, l'oli, el sucre, la ratlladura de llimona, el suc de llimona, els ous i la mescla de la llet i llavors. Ho barregem tot amb un batedora elèctrica.

Hi afegim la farina, la sal i el llevat i ho tornem a batre. Fiquem la mescla al motlle i el fornegem durant 45 minuts o fins que al punxar-lo l'agulla surti neta. Deixem el bescuit 5 minuts dins del motlle i després el passem a una reixeta.




Si podeu aguantar, us recomano que us el mengeu quan estigui completament fred, però us entendré totalment si no podeu esperar-vos ;-).

Recepta extreta de: Directo al paladar.

L'han fet...

Irene
Judith


10 de febrer del 2014

Panets Kaiser


Fa uns mesos que formo part del grup de facebook #comandopanarra, on Daniel Jordà va proposant reptes. Aquesta ha estat la primera vegada que m'he animat a participar-hi, i estic segura que repetiré i repetiré i repetiré aquests panets durant molt temps.

Els panets Kaiser o panets de l'emperador són típics d'Àustria, i agafen aquest nom en honor a l'emperador Francisco José (si!! l'home de la Sisí!). Són com uns panets de viena però amb una mica de crosta i poden menjar-se amb dolç o amb salat.




Amb aquesta recepta d'en Peter Reinhart participo a la proposta d'aquest mes de Memòries d'una cuinera de fer pa.




Som-hi!

Ingredients (10-12 unitats):
500 gr de farina de força
10 gr de sal
30 gr de llevadura fresca
20 gr de mel o de xarop d'atzavara (sirope de ágave)
2 ous grans
50 gr d'oli
220 gr d'aigu
decoració (opcional): llavors de grosella o de sèsam, pimentó vermell...

Opcional:  posar una patata bullida d'uns 50 gr a la massa (jo aquest cop no vaig ficar-li, però ho provaré i us explicaré què tal).

Passos a seguir:
Cal que amassem tots els ingredients, podem fer-ho en un bol a mà o bé utilitzant la panificadora. Jo vaig fer-ho així, utilitzant el programa que només amassa i dura 15 minuts ;-).
Us quedarà una massa enganxosa, ja que té un percentatge alt d'hidratació. La poseu en un bol untat amb oli i la deixeu llevar fins que dobli el volum. A mi em va tardar un parell d'hores.
Passeu la massa a una superfície enfarinada , si veueu que la massa encara està molt enganxifosa podeu afegir-hi una mica de farina, però feu-ho en poques quantitats i tant bon punt es pugui manejar no n'afegiu més.
Feu un rotlle i talleu-lo en 10-12 parts, que seran els panets. Per donar la forma de nus us deixo un vídeo on veureu què fàcil que és!




Seguint les indicacions donem forma als panets i els fiquem a sobre d'unes safates de forn folrades amb paper i separades entre si, ja que creixeran. Deixem llevar per segona vegada fins que doblin el volum, també vaig deixar-los unes dues hores més.
Preescalfem el forn a 220º. Mentres batem un ou i hi afegim una miqueta de llet, i amb aquesta mescla pintem els panets. Ara és el moment de decorar-los, jo vaig ficar llavors de rosella i en un parell vaig provar el pimentó vermell, genial ambdues versions.
Els fornegem durant 10 minuts, i al treure'ls del forn els deixem a sobre d'una reixeta perquè no s'humetegin.




Aquesta recepta ha estat un gran descobriment! menjats recent fets són divins, però si els congeleu partits us podreu fer uns entrepans per esmorzar boníssims!!

7 de febrer del 2014

Pizza barbacoa

Un dels nostres sopars preferits és la pizza, m'imagino que molts estareu d'acord amb nosaltres, oi?

Doncs aquest any els reis em van portar un llibre molt xulo i amb moltes idees: 1 base, 100 pizzas: 1 única receta para 100 pizzas diferentes de Rachel Carter, així que en poc temps vam estrenar-lo.

La nostra primera elecció va ser aquesta que us porto avui, sobretot perquè al Joan li encanta la salsa barbacoa ;-)




Ingredients:

Per la massa (2 pizzes de 26 cm):
300 gr de farina de força + una mica més per enfarinar
1 culleradeta de llevat sec (de panaderia)
1 i 1/2 culleradetes de sal
175 ml d'aigua tèbia
1 cullerada sopera d'oli d'oliva + una mica més per greixar

Pel topping:
salsa barbacoa
150 gr de pollastre cuit (nosaltres vam fer-lo a la planxa)
1 pebrot verd
1 ceba tendra o 4 alls tendres
formatge ratllat
100 gr de mozzarella fresca
sal i pebre

Comencem fent la base de la pizza. Tamissem la farina en un bol i hi afegim el llevat i la sal. Fem un forat al centre i hi fiquem l'aigua i l'oli. Amb una cullera anem mesclant fins a formar una mescla enganxosa.
Enfarinem l'encimera i les mans i amassem la mescla anterior uns 10 minuts, fins que quedi suau i elàstica.
Tot aquest primer pas també podeu fer-lo amb la panificadora. Fiqueu tots els ingredients a l'interior i seleccioneu el programa que només amassa durant 15 minuts.

Donem a la massa forma de bola, la fiquem en un bol lleugerament greixat amb oli, la tapem i la deixem reposar fins que dobli el volum, aproximadament 45-60 minuts.

Mentrestant preparem la resta d'ingredients.Trossegem el pollastre, el pebrot i la ceba tendra.

Un cop la massa hagi crescut l'amassem suaument durant 1 minut i la dividim en dues boles. Amb l'ajuda d'un corró les estenem i donem la forma de la safata que vulguem utilitzar.
Preescalfem el forn a 220º i mentre muntem la pizza. Fiquem la massa sobre la safata, estenem salsa barbacoa (al gust) per sobre, i fiquem per sobre el pollastre, el pebrot i la ceba. Cobrim amb el formatge ratllat i els trossos de mozzarella i salpebrem.




Fornegem durant uns 15 minuts o fins que el formatge es fongui i comenci a daurar-se.




Feliç cap de setmana!!

4 de febrer del 2014

Rotlle de piquillos farcit de formatge, nous i ruca

Quan vaig veure aquest rotlle al blog Las María Cocinillas me'l vaig guardar a preferits per fer-lo per l'aperitiu del dinar de cap d'any, que sempre celebrem a casa els meus pares amb la família. És molt senzill de fer i queda bo i vistós. A més és idel per deixar-lo fet el dia abans, així que a veure si us animeu!




Ingredients:

Pel rotlle:
150 gr de pebrots del piquillo en conserva
100 gr de farina
2 ous
1/2 sobre de llevat químic
1 polsim de sal

Pel farcit:
250 gr de formatge d'untar
120 gr de nous
50 gr de ruca (rúcula)

Passos a seguir:

Comencem fent la base del que serà el rotlle i com que és molt ràpid de fer engeguem el forn a 180º dalt i baix (sense ventilador) perquè es vagi escalfant.
Tot seguit escorrem l'aigua dels pebrots i els triturem. En un altre recipient fiquem els ous i un polsim de sal i ho batem amb energia fins que estiguin espumosos, millor si ho fem amb unes barilles elèctriques.
Afegim els pebrots a l'ou i ho integrem bé, a mà. Tot seguit hi afegim la farina i el llevat tamissats, i ho integrem amb l'ajuda d'una espàtula fent moviments envoltants per tal que no ens baixi la mescla.
Folrem una safata de forn amb paper de forn i estenem la barreja donant-li forma rectangular i intentant que ens quedi plana i d'ample uniforme.
Ho fornegem durant 10-12 minuts. Ho traiem del forn i tot seguit ho fiquem sobre un drap de cuina net i ho enrotllem. Ho deixem així fins que es refredi, perquè agafi forma.




Un cop fred el desenrotllem i l'untem amb el formatge, hi escampem les nous i la ruca i tornem a enrotllat. Ho emboliquem amb paper film i ho deixem a la nevera fins al moment de servir, millor si és el dia següent.
El servim tallat a rodanxes. Netegeu el ganivet cada cop amb un paper de cuina per tal que quedi un tall net.

Què us ha semblat?