12 de novembre del 2017

Coca de poma i crema pastissera

Que ens agraden les postres amb poma no és cap novetat si fa temps que seguiu el blog. Podeu trobar-hi propostes clàssiques com la tarta tatin, la coca de iogurt amb poma i el pastís de poma exprés fet amb pasta de full.

A més de la tarta tatin també podeu trobar altres pastissos internacionals com el pastís suec de poma, l'appeltaart holandesa i l'apfelstrudel austríac. I com si totes aquestes no fossin suficients també us recomano un simple bescuit de poma i el pastís de formatge i poma, una combinació guanyadora.





I és que a sobre que la poma ens encanta vivim en una zona on n'hi ha grans plantacions i tenim la sort que ens en regalen ben sovint. Aquesta setmana he fet la coca que us explico tot seguit.

Ingredients (20 racions):

Crema pastissera:
500 ml de llet semi-descremada
3 ous L
50 gr de maicena
90 gr de sucre
1 c/c de sucre vainillat

Bescuit:
3 pomes golden
4 ous L
150 gr de sucre
1 c/c de sucre vainillat
100 gr d'oli de girasol
200 gr de nata de muntar
330 gr de farina
1 polsim de sal
1 sobre de llevat químic (15 gr)

per l'acabat: melmelada de préssec o albercoc

Passos a seguir (tradicional):
Comencem fent la crema pastissera. En un bol fiquem els ous i els batem bé. Hi afegim els sucres i tornem a batre fins que quedi una mescla cremosa. Hi afegim la farina i remenem fins a integrar-la. Anem incorporant, a poc a poc, la llet una mica calenta, i anem batent perquè quedi una crema lligada. Ho aboquem en una olla, la fiquem al foc i remenem contínuament. Quan comenci a espessir baixem el foc i continuem remenant i coent-la durant uns 10 minuts. L'aboquem en una màniga pastissera, la deixem temperar i la reservem a la nevera.

Preescalfem el forn a 180º amb calor dalt i baix. Folrem o greixem un motlle o safata gran (aprox. 30x40 cm) i el reservem.
Posem en un bol els ous, el sucre i el sucre vainillat i batem fins que la mescla estigui esponjosa. Afegim l'oli i la nata i mesclem, i incorporem la farina, la sal i el llevat i tornem a mesclar bé. Repartim la mescla pel motlle.
Amb la màniga pastissera repartim la crema pastissera formant una reixa per sobre de la massa, deixant quadrats d'aproximadament 3-4 centímetres.
Pelem les pomes, les tallem a quarts, retirem els cors i tallem a làmines. Omplim els quadrats amb aquestes làmines de poma.
Fornegem durant 30-35 minuts o fins que al clavar una agulla aquesta surti neta. Quan surti del forn, en calent, pinzellem amb una mica de melmelada per tal que quedi tota la superfície brillant. Deixem refredar i a gaudir-ne!

Passos a seguir (thermomix):
Comencem fent la crema pastissera ficant al vas tots els ingredients i programant 7 min/90º/vel 4. L'aboquem en una màniga pastissera, la deixem temperar i la reservem a la nevera.
Preescalfem el forn a 180º amb calor dalt i baix. Folrem o greixem un motlle o safata gran (aprox. 30x40 cm) i el reservem.
Posem al vas els ous, el sucre i el sucre vainillat i batem 3 min/50º/vel 5. Afegim l'oli i la nata i mesclem 10 seg/vel 5. Incorporem la farina, la sal i el llevat i mesclem 10 seg/vel 6. Repartim la mescla pel motlle.
Amb la màniga pastissera repartim la crema pastissera formant una reixa per sobre de la massa, deixant quadrats d'aproximadament 3-4 centímetres.
Pelem les pomes, les tallem a quarts, retirem els cors i tallem a làmines. Omplim els quadrats amb aquestes làmines de poma.
Fornegem durant 30-35 minuts o fins que al clavar una agulla aquesta surti neta. Quan surti del forn, en calent, pinzellem amb una mica de melmelada per tal que quedi tota la superfície brillant. Deixem refredar i a gaudir-ne!

Recepta extreta de: Revista Thermomix n. 91