27 d’octubre del 2016

Hijos del ancho mundo {novel·la}

Fa uns dies vaig acabar la lectura d'una novel·la que m'havien recomanat i que ara jo us recomano a vosaltres: Hijos del ancho mundo, d'Abraham Verghese.

Mentre la Índia celebra la seva flamant independència, dos joves monges infermeres de Madràs són enviades a l'Àfrica amb la missió de transmetre l'amor de Crist i ajudar a mitigar el dolor dels que pateixen. Set anys més tard, al modest hospital Missing d'Adis Abeba, neixen dos nens bessons, en Marion i en Shiva Stone. La seva mare és una monja que mor al part i el pare un cirurgià britànic que desapareix sense deixar rastre. Els primers anys de la vida d'aquests germans transcorren feliços entre les parets de l'hospital, criats per un petit grup de persones amb molt amor i no tants recursos.

És una gran novel·la, dura, intel·ligent, densa i a la vegada molt entretinguda, que acompanya el lector en el creixement dels bessons a través de l'ample món, posant accent sobretot a la cultura, religió i història d'un país força desconegut com és Etiòpia.

Hema no comprendió aquello, al menos no entonces. Creía que se trataba de una representación teatral. La violencia de lo que siguió (la arrancada del camión, la sacudida de los cuerpos, el ángulo atroz e inverosímil de la cabeza sobre el pecho, la demencial carrera de los espectadores para quitar los zapatos a los muertos) fue menos perturbadora que la idea de que vivía en un país en que podían suceder aquellas cosas”.

22 d’octubre del 2016

Coca de recapte

La recepta d'avui és una de les menges més típiques de la zona de Lleida.

La història diu que el seu origen s'ha de buscar a Les Avellanes i rodalies i que la coca de recapte va ser un fonament de l'alimentació durant els anys d'austeritat. A la pasta de pa s'hi va anar incorporant diferents tipus de recapte senzill, com per exemple l'arengada o la llonganissa, sempre acompanyat amb pebrot i albergínia, i a vegades també amb tomàquet i ceba.






Ingredients (2 coques del tamany de la safa de forn):

Per la massa de pa:
500 gr de farina
300 gr d'aigua
10 gr de sal
25 gr de llevat fresc
25 gr d'oli

Pel recapte:
ceba
pebrot verd i vermell
albergínia
sal
oli d'oliva

Passos a seguir:
Per preparar la massa fiquem la farina, l'aigua, la sal, l'oli i el llevat esmicolat en un bol i ho mesclem i treballem fins a obtenir una massa homogènia.
Dividim la massa en dues parts i les estirem en un gruix de menys de mig centímetre.

Tot seguit ratllem les cebes i tallem a trossets els pebrots i les albergínies, no us fico la quantitat perquè segons el seu tamany i el vostre gust en necessitareu més o menys.
Repartim la ceba per damunt de la massa, i per sobre i hi fiquem el pebrot i l'albergínia, tirem un pessic de sal i un bon raig d'oli d'oliva i ho fornegem durant aproximadament 30 minuts a 200º.


** Recepta extreta de: Lleida cuina: les receptes de les comarques de Ponent / Enric Gabandé. Lleida: La Mañana, DL 2002.

13 d’octubre del 2016

Pastís de formatge i móres


Continuo sense agafar el ritme amb el blog, clar que la meva cuina tampoc està molt productiva últimament... Així que de moment estiraré d'algunes receptes pendents que tinc per publicar. Aquest pastís de formatge i móres no és pas una recepta lleugera, però si el feu em donareu la raó en que val la pena cada caloria que us portareu a la boca, queda un pastís súper cremós i suau!






Ingredients:
750 gr de formatge d'untar
125 gr de sucre llustre
40 gr de Maizena
3 ous XL
300 ml de nata per muntar
1 vaina de vainilla
225 gr de móres

Passos a seguir:
Preescalfem el forn a 180 graus.
En un bol gran hi fiquem el formatge d'untar, el sucre llustre i la Maizena i ho batem fins a aconseguir una mescla cremosa. Hi afegim els ous, d'un en un, i els integrem bé. Fem el mateix amb la nata.
Obrim la vaina de vainilla, en traiem les llavors i les afegim també a la mescla, remenant bé.
Greixem un motlle de 22 cm i hi aboquem la mescla, repartim per sobre les móres, podem enfonsar-ne algunes una mica i les altres deixar-les més a la superfície.
Fornegem durant 50-60 minuts o fins que al clavar-li una agulla aquesta surti neta.
Un cop fora del forn la deixem refredar totalment sobra una reixeta i després la fiquem a la nevera fins al moment de servir-la.

Una recepta més de pastís de formatge, i encara en tinc dues més pendents de publicar! espero que us agradi tant com a mi ;)

** Recepta extreta de: Mi recetario por Elena Pilar