21 de gener del 2019

Gastronomia polaca

A principis de novembre vaig fer una escapada a Cracòvia, Polònia, ciutat que tenia moltes ganes de conèixer de fa temps. Mentre preparo l'entrada amb la part turística, i per no deixar passar més temps encara, començo a obrir boca amb aquest post sobre la seva gastronomia.

La cuina polaca és una mescla de les gastronomies eslava, alemanya, hongaresa, jueva, armènia i francesa, i els seus plats estan formats per una gran varietat d'ingredients. Els que no falten mai, però, són la carn, la pasta i les espècies.

Obwarzanek
Alguns dels plats més típics són les obwarzanek (rosquilles de pa), les sopes (sobretot la Zurek, a base de farina de sègol i carn), els pierogi (crestes farcides de gran varietat d'ingredients), el zapiekanka i els plats a base de carn. Pel que fa a les postres hi ha gran varietat de pastissos, entre els que destaca el pastís de formatge, a Cracòvia en tenen una versió pròpia anomenada sernik krakowki (que no vam trobar enlloc).

Pel que fa als tipus de locals on anar a menjar existeixen els restaurants tradicionals, però també hi ha un gran nombre de cafeteries que ofereixen propostes ràpides com sandvitxos i amanides.

Un altre tipus d'establiment recomanable són els "bars de llet" o bar mleczny, que són restaurants creats als anys 60 pel govern comunista per oferir menjar econòmic a tots els ciutadans. Aquest tipus de local oferia menjars elaborats principalment de productes lactis (el consum de carn estava restringit) a les persones amb poc poder adquisitiu. Actualment continuen funcionant, a Cracòvia n'hi ha 7 bars de llet, 3 al centre. Cal destacar que alguns s'han adaptat per donar servei al turisme i deixen de ser "autèntics", n'hi ha altres totalment tradicionals i la resta estan en un punt entremig. La nostra guia d'un dels tours que vam fer ens va recomanar aquesta última versió, ja que als tradicionals no hi ha carta traduïda (i us asseguro que el polonès no té res de fàcil) i els turistes no són molt benvinguts.

I aquests són els restaurants i plats que nosaltres vam provar:

Szalone widelce (23 Szpitalna, just davant del Teatre).
Vam entrar-hi el primer dia per sopar, per casualitat, i ens va encantar. L'ambient era agradable, amb música de fons i bon servei. Els plats enormes. Els tres plats i aigua per beure ens va costar 82.70 zlotys (19'30€).


Planta baixa del local. 

Filet de porc amb xampinyons, gratinat amb formatge i amb base de puré de patata.

Pierogi a l'estil rus amb ceba fregida

Amanida amb pollastre a la brasa

Zapiekarnia (Plac Nowy 4B/2).

La zapiekanka és mitja barra de pa tallada preparada tipus pizza, amb una gran varietat d'ingredients. S'acostuma a menjar al carrer i el lloc més típic on fer-ho és a la Plac Nowy (Plaça Nova) del barri jueu de Kazimierz. Al centre hi ha una espècie de rotonda amb una dotzena de finestres on pots demanar-ne. Com que no portàvem referències ens vam ficar a la cua més llarga. Vam demanar-ne dos per 3 persones (són força grans) més una ampolla d'aigua i ens va costar 21 zlotys (4,90€).


Rotonda





Bar Mleczny Pod Temida (Bar de llet).

El Pod Temida està situat molt cèntric, al 43 del carrer Grodzka. A l'entrada hi ha uns panells amb la carta i es demana i paga a una barra, tipus self-service. El servei és molt ràpid i efectiu però poc simpàtic, però la veritat és que el menjar era casolà, bo i molt econòmic.

Tres sopes de xampinyó (boníssimes), dos racions de pierogi de formatge, una amanida, una aigua i un kompot (beguda típica feta amb fruita, no ens va agradar massa, era molt dolça) ens va costar 50,50 zlotys (11'84€).


Pierogi de formatge amb ceba

Amanida

Sopa de xampinyons

Kompot

Caffe Zacmienie

A escassos passos de la Plaça Major de Cràcovia. El local és molt agradable, és una espècie de terrassa coberta, amb plantes i dos nivells. La carta ofereix cafès, còctels i també una mica de menjar informal. L'ambient, però, és molt fosc, i tot hi haver-hi estufes hi feia fresca.

A nivell de menjar és el lloc que menys ens va agradar, estava correcte sense més. Les taules eren súper petites i encara que no hi cabés el plat la camarera te'l donava i marxava. Vam acabar utilitzant el sofà per deixar plats...

Una amanida, tres "entrepans" vegetals, tres aigües i tres xocolates ens van costar 33€.


Foto extreta del Tripadvisor del Caffe Zacmienie.

Preceleck krakoski - vege



I fins aquí el que és menjars pròpiament dits. Segueixo amb la part més dolça del viatge, els esmorzars i parades tècniques de mitja tarda. Quan fa fred ja se sap que una xocolata calenta és un bon remei ;)

Piekarnia Cukierna Awiteks.

És una franquícia de cafeteries on també venen pa. En teníem una just al costat de l'apartament, oberta pràcticament les 24h i és on vam esmorzar el primer dia. No vam repetir, va ser lo pitjor del viatge, les pastes i cafès eren molt justetes i el servei molt antipàtic.

Tres cafès amb llet i tres pastes ens van costar 6.09€.





Després de la decepció del primer esmorzar vaig buscar recomanacions pel segon dia, i no puc deixar de recomanar-vos aquest lloc. Està situat molt cèntric, a la Florianska ulika, en una espècie de pati interior on tenen la terrassa, que a l'estiu ha de ser una passada. L'interior és molt petit i agradable, amb música de fons molt seleccionada i amb un servei jove i atent.

Un esmorzar dolç (pa integral + fruita + dos dips dolços a escollir + cafè amb llet), dos cafès amb llet, dos croissants amb Nutella i un suc de taronja natural ens van costar 13,83€.










Menú esmorzar dolç


Cafeteria molt recomanable al barri jueu. La decoració ens va agradar molt, plena de llibres per tot arreu (serà defecte professional?), amb diferents ambients que creen espais acollidors. També hi havia una prestatgeria amb jocs de taula. Es demana i paga al taulell de l'entrada, et donen un cartró amb un número i t'ho porten a la taula. El servei també és jove i atent.

Tres cafès amb llet i tres talls de pastís ens van costar 15,24€.






Zascianek pub & restauracja.

Durant la nostra estada a Cracòvia vam visitar també les famoses mines de sal de Wieliczka. Les pròpies mines tenen servei de cafeteria però només amb terrassa exterior, així que com que no estava el temps com per asseure-s'hi vam anar a aquesta cafeteria-restaurant que estava a 3 minuts caminant. Ens vam tres xocolates calentes, la millor de fa molt temps, per 6,33€.




Ja veieu que a Cracòvia s'hi pot menjar molt bé i a un preu molt reduït en comparació a altres països europeus. A nivell del servei si que vam trobar molta diferència en l'atenció, que millorava moltíssim com més joves fossin les persones que t'atenien. La gent més grans semblava sempre com si estiguessin enfadats...

Una altra cosa curiosa relacionada són els tovallons de paper, que són súper fins i molt poc suaus. I ja per acabar, tenir en compte que el polonès és un idioma súper complicat, que no té res a veure el que s'escriu amb el que es pronuncia, i que és interessant anar a establiments que tinguin la carta traduïda almenys a l'anglès (a la zona turística pràcticament tots la tenen).

4 comentaris:

  1. M’ha encantat!! Amb ganes d’anar-hi :)

    ResponElimina
  2. Gràcies per la ressenya Eva, ens han agafat ganes de visitar la ciutat i fer un tast de la seva gastronomia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mercè, t'ho recomano! ens va encantar l'escapada ;)

      Elimina