Pàgines

25 de juliol del 2013

Crep de carabassó, formatge feta i menta

L'hort continua donant molts carabassons, i jo continuo rumiant maneres de gastar-los fora de la tradicional crema de carabassó, que m'agrada molt però que no em ve de gust amb aquestes calors... vaig estar a punt de fer les tortitas de carabassó, boníssimes!!, però  fullejant altre cop el llibre d'en Julius vaig fer una adaptació d'una recepta del llibre.





A veure que us sembla!

Ingredients:
creps (jo en tenia una bossa dels que ja van fets)
carabassó
formatge feta
menta fresca

Passos a seguir:
El procediment és molt senzill, veieu que no us fico ni quantitats perquè no fa falta. Saleu el carabassó i coieu-lo a la planxa. Quan estigui fiqueu les làmines dins de la crep, repartiu per sobre el formatge feta trossejat i empolvoreu amb menta fresca picada fina.

La menta li dóna un sabor genial, no l'havia provada mai i sens dubte repetiré. Què us ha semblat? acompanyat d'una amanida de tomàquet teniu un sopar ben complert i tallant les crepes a rodanxes més petites podeu oferir-ho com a aperitiu.

Moltes felicitats a tots els Jaumes, Santis i Santiagos i bon profit!

22 de juliol del 2013

Lectures 2x1: L'illa de les mil fonts i Sushi per a principiants

La primera quinzena de juliol vaig fer vacances i a part de descansar, fer neteja per casa i anar uns dies a la platja vaig aprofitar força per a llegir, que m'encanta!

L'any passat, a mesura que van anar sortint a la venda, vaig anar llegint-me la Trilogia maoris de Sarah Lark, i els dos primers em van agradar força encara que el tercer ja em va semblar que sobrava... tot i així vaig animar-me amb el seu nom llibre L'illa de les mil fonts i la veritat és que em va semblar una còpia del seu primer llibre, La cançó dels maoris.
En ambdues lectures tenim una protagonista britànica i jove, que deixa enrera el seu país per casar-se amb grans propietaris, en un cas d'ovelles i en l'altre de plantacions de canya de sucre. Tota la història em va semblar repetitiva, una protagonista en un primer moment ingènua que acaba fent-se valer en aquesta nova societat en la qual viu, on li passa de tot i més (potser fins i tot massa!) fins a arribar al final de la història... que no us desvetllaré per si algú vol llegir-la. En fi, sembla que ha quedat força clar que no és una recomanació, oi? però vaja, que per gustos colors!

Just acabat aquest llibre marxava cap a la platja i sempre ho relaciono amb lectura lleugera d'estiu, així que vaig endur-me una de les novel·les més famoses de la Marian Keyes: Sushi per a principiants. Només havia llegit un llibre d'aquesta autora (a part del dels pastissos que m'he mirat i remirat mil vegades!!) i no m'havia agradat gaire, però aquest la veritat és que em va enganxar força i em va divertir.

La protagonista és la Lisa, que treballa en una prestigiosa revista de moda a Londres i que té com a objectiu ascendir i anar-se'n a treballar a Nova York. La sorpresa arriba quan li ofereixen una feina que no pot rebutjar, ser la directora d'una nova revista femenina de moda... però a Dublín. Per ella això equival a un desterrament... s'enfada, es deprimeix, però no és una perdedora, així que es fica mans a l'obra i es trasllada al seu nou destí. Es trobarà amb un cap força atractiu, una ajudanta efectiva però un xic desequilibrada i tot un seguit de personatges que emmarquen una història divertida, enginyosa, descarada i sorprenent que no tracta de res més que de la cerca de la felicitat.

N'heu llegit algun? Em recomaneu alguna lectura d'estiu que us hagi agradat?

19 de juliol del 2013

Galetes de nabius

Per compensar una mica la recepta light de l'altre dia avui toca una recepta dolça però no en excès: unes galetes de nabius que a més són força fàcils de fer.
Els nabius són uns fruits amb moltíssimes propietats per a la salut, són preventius per a les infeccions urinàries i còlics, a més de ser anticancerígens, així que no deixa de ser una recepta sana ;)




Ingredients:
125 gr de mantega a temperatura ambient
250 gr de farina
50 gr de sucre llustre
100 gr de nabius
1 ou

Passos a seguir:
Tamissem la farina en un bol gran i hi afegim la mantega, els nabius, el sucre i l'ou.
Pastem fins a obtenir una massa homogènia, li donem forma rectangular, l'emboliquem amb paper film i la deixem a la nevera almenys uns 40 minuts perquè s'endureixi.




Passat aquest temps tallem barretes d'uns 6 mm aproximadament i les anem ficant a sobre una safata de forn folrada.




Les fornegem a 180º durant 12-15 minuts i un cop fora les deixem a sobre d'una reixeta per tal que es refredin i.... a menjar!




L'original l'he vist a: Sabor a galletas

17 de juliol del 2013

Amanida tèbia d'albergínia i tomàquet

Una recepta senzilla, ràpida, fresca i sana per aquests dies de tanta calor, en què no ve tan de gust cuinar i menjar plats més pesats. S'elabora amb productes totalment de temporada, i cal aprofitar-los tant pel sabor com pel preu, i si a més tens la sort d'obtenir-los de l'hort com jo... sense paraules!




No us fico la quantitat d'ingredients perquè dependran si és un primer plat, un sopar o simplement un acompanyament, però ja veureu com no té cap secret.

Ingredients:
tomàquets
albergínia
mozzarella fresca
olivada
oli d'alfàbrega o oli d'oliva
sal

Passos a seguir:
Tallem les albergínies i els tomàquets a rodanxes fines. Salem l'albergínia i la passem per la planxa uns minuts. Quan estigui cuita només cal montar l'amanida, alternant tomàquet, albergínia, mozzarella i olivada, fent un parell de pisos. Finalment ho ruixem amb oli d'alfàbrega o amb un raig d'oli d'oliva.
La servim al moment per tal de menjar-la tèbia.





No es pot demanar més per menys!! Com sempre espero que us animeu a fer-la i que ens feu arribar les vostres fotografies ;).

Ho han fet...

Gemma M.

11 de juliol del 2013

Bagels

El bagel és un pa elaborat tradicionalment amb farina de blat que té un forat al centre. El se origen és desconegut, encara que existeixen referències que el situen a l'Europa Central a l'entorn de l'any 1683. Posteriorment es va popularitzar entre la comunitat jueva de Londres a mitjan del segle XIX i més tard l'emigració va portar-lo fins a Amèrica del nord.

Jo els vaig descobrir al meu primer viatge a Nova York, i me'n vaig fer fan al primer tast! des de llavors n'he menjat sempre que n'he trobat, que no ha estat massa vegades... admeten qualsevol tipus de farciment, dolç o salat, però és força habitual la combinació formatge d'untar i salmó fumat, boníssim!!

Tenia ganes de provar a fer-los a casa des que vaig descobrir-los, però no m'hi atrevia... ara us he de dir que són força fàcils de fer, només cal temps, com a gairebé tots els pans.






Ingredients (8 bagels):
450 gr de farina
125 ml d'aigua tèbia
125 ml de llet tèbia
1 ou (rovell i clara per separat)
15 gr de llevat fresc
8 gr de sal
5 gr de sucre
30 gr de mantega desfeta
aigua per bullir-los

Per a decorar: llavors de sèsam, llavors de rosella...

Passos a seguir:
Desfer amb els dits el llevat fresc amb la farina. Barrejar-ho amb la sal, el sucre, la mantega desfeta i la clara de l'ou. Afegir-hi l'aigua i la llet tèbies i pastar fins a obtenir una massa lligada i llisa.
Deixar reposar aquesta massa durant una hora. Passat aquest temps la desgassifiquem clavant-hi els nusos dels dits i pastant-la un parell de cops i la dividim en 8 porcions. Amb cada porció fem una bola, la xafem una mica i clavant-hi un dit hi fem un forat per aconseguir la forma típica. Feu el forat amplós perquè amb la cocció es tanca una mica.
Deixem reposar-los durant uns 10-15 minuts, i mentrestant fiquem una olla gran amb aigua al foc fins que bulli. Quan bulli amb força escaldem els bagels, amb uns 10 segons és suficient i els deixem sobre paper de cuina per retirar l'excès d'aigua. Amb aquest pas aconseguim que la part exterior sigui cruixent.
Preescalfem el forn a 220º.
Coloquem els bagels en una safata de forn folrada, els pintem amb el rovell d'ou i emplvorem amb les llavors de sèsam, de rosella, etc.
Coiem durant uns 16-18 minuts, fins que estiguin daurats.

El resultat és espectacular! de dins són molt esponjosos i la crosta és lleugerament cruixent, però més lleugers que el pa tradicional.


** L'original d'aquesta recepta l'he vist a : Tengo un horno y sé como usarlo.

4 de juliol del 2013

Cabdells amb vinagreta de tomàquets deshidratats

Amb aquesta calor no hi ha res millor que les amanides i tenim moltíssimes opcions per fer-les diferents, així que avui us proposo uns cabdells amb vinagreta de tomàquets deshidratats.






Ingredients:
6 cabdells
1/2 ceba
4 trossos de tomàquets deshidratats
4 nous
oli d'oliva
vinagre de Mòdena
sal
1 c/c de mostassa

c/c = cullerada de cafè

Passos a seguir:
Tallem els cabdells per la meitat i els posem en una font per servir o en plats individuals.
Preparem la vinagreta. Per fer-ho pelem i piquem la ceba i la fiquem en un bol. Tot seguit, piquem els tomàquets deshidratats i les nous i ho afegim a la ceba. Afegim vinagre de mòdena, oli d'oliva, una culleradeta de mostassa i una mica de sal i ho barregem tot bé.
Ja podem amanir els cabdells o portar la salsa a taula i que cadascú ho faci al seu gust.

** Recepta extreta de: Las Recetas de MJ

2 de juliol del 2013

Macarons de cafè

Els macarons són una espècie de pastissets típics de la rebosteria francesa, elaborats amb clares d'ou, ametlla mòlta i sucre. Es poden fer d'infinitats de sabors i colors... i la Montse i jo vam salvar el que havia de ser una avorrida tarda de dissabte elaborant-ne uns de cafè que ens van sortir molt millor del que esperàvem!




Recordeu les clares d'ou que van sobrar-me de la mousse de maduixes de la setmana passada i que us vaig comentar que havia congelat? doncs amb aquesta recepta les he gastades ;-)

Abans de començar amb la recepta, però, us deixo uns trucs i consells perquè els tingueu en compte al fer-los, ja que no són complicats però si una mica delicats:
  • utilitzar clares envellides: separar els rovells de les clares uns dies abans de fer la recepta, fins i tot una setmana. Les clares es poden guardar a la nevera en un recipient tapat amb paper film.
  • utilitzar les clares a temperatura ambient
  • tamissar molt bé l'ametlla mòlta i el sucre per tal que els macarons quedin ben fins
 I ara ja si, anem amb la recepta!

Ingredients (20 unitats aprox.):
70 gr de farina d'ametlla
125 gr de sucre llustre (important que sigui industrial i no fet a casa)
50 ml de clares d'ou
Cafè soluble
Crema de cacau (Nocilla/Nutella)

Passos a seguir:
Tamissem dos o tres vegades la farina d'ametlla i el sucre llustre, que quedi ben fi. Montem les clares i quan estiguin llestes hi afegim la farina d'ametlla i el sucre removent-ho suaument amb una espàtula, per tal que les clares no baixin.
Posem aquesta mesca en una màniga pastissera i sobre una safata forrada amb paper de forn anem fent els macarons. Per a fer-los apoiem la màniga de forma vertical i amb el broquet gairebé tocant a la safata apretem suaument fins a formar un disc d'aproximadament 4 cm de diàmetre. Un cop formats empolvorem amb el cafè soluble.
Els deixem assecar durant almenys una hora, per tal que quan els fornegem la superfície ens quedi llisa i a la base ens surti el característic peu. Sabrem que ja estan secs si quan els toquem suaument amb els dits no deixem marca.
Un cop ha passat aquest temps de repòs, fiquem la safata al forn preescalfat a 175º i els fornegem durant uns 10-12 minuts. Sobretot aneu controlant la cocció ja que es cremen molt ràpid, i cada forn és un món!

Els retirem del forn, els deixem refredar i els farcim. Nosaltres no ens vam complicar massa i els vam farcir de crema de cacau per tal de poder provar-los al mateix moment, boníssims! ;-)




 

Esperem que no els hagueu trobat massa complicats i que us animeu a fer-los!!

La recepta la vam extreure del llibre: Pérsico, Lucrecia. Macarons, brownies, cupcakes & cookies. Madrid: Libsa, 2012.