Pàgines

1 de maig del 2016

Pa espiga

Fa unes setmanes a la trobada de bloggers Gitour 16 ens van obsequiar, entre altres coses, amb 500 gr de farina del projecte És farina de Girona dels Flequers Artesans de les comarques gironines.

L'objectiu d'aquest projecte és elaborar pa de qualitat amb farina d'uns blats seleccionats i produïts en camps gironins i conreats sota els controls de la producció integrada. Vam poder tastar el Pa de Tramuntana i us asseguro que estava boníssim, així que us recomano que el compreu si esteu per la zona.






Així que tenint una farina com aquesta no podia deixar l'oportunitat d'embrutar-me una mica les mans i fer pa. La meva última adquisició panarra ha estat el llibre Pan con webos fritos, un llibre econòmic, amb molt bones receptes i prou fàcils de fer, l'escollida ha estat el pa espiga i el resultat ens ha sorprès moltíssim!

Ingredients (4 espigues d'uns 30 cm):
500 gr de farina panificable
320 gr d'aigua tèbia
10 gr de llevat fresc
10 gr de sal

Passos a seguir:
Fiquem els ingredients en un bol, els mesclem i els pastem seguint les indicacions que trobareu en aquesta entrada de massa bàsica.
Fem una bola i la deixem reposar durant 1 hora en un bol greixat amb una mica d'oli d'oliva i tapat amb paper film.
Passat aquest temps la fiquem altre cop sobre el mostrador enfarinat, la dividim en 4 parts i formem les barres.

Les deixem sobre un drap net ben enfarinat, fent plecs amb la roba perquè no es toquin entre elles. Les tapem amb un altre drap i les deixem reposar durant uns 35 minuts.

Preescalfem el forn a 240 graus amb calor a dalt i baix.

Folrem dues safates amb paper de forn i fiquem dues barres a cadascuna. Amb l'ajuda d'un colador les empolvorem amb farina. Just abans de fornejar-les fem els talls que li donaran la forma d'espiga. Amb unes tisores quasi en paral·lel a la massa fem talls a intervals regulars i amb una profunditat de tres quartes parts. Desplacem les puntes que deixen els talls alternativament cap a un costat i l'altre. És més complicat explicar-ho que fer-ho, mireu aquest vídeo i veureu!





Baixem la temperatura del forn a 220 graus i fornegem durant uns 25 minuts, fins que agafin un color daurat. Un cop fora del forn les deixeu refredar sobre una reixeta per tal que no s'humitegin.






14 comentaris:


  1. Eva; Veig que es fet servir la farina que ens van obsequiar en la trobada de Gitour 16.
    Bona recepta, és que no falla, si els productes són de bona qualitat, el resultat té que ser igual.
    Salutacions Eva¡¡ :O)

    ResponElimina
  2. Nena aquest pa demana una mossegada ja!! Deu estar bonissim, estas feta tota una fornera.
    Salutacions

    ResponElimina
  3. Aquesta setmana l'intentaré preparar Eva..és un gran destí per una farina que estimo molt!!! Petonarros!!!

    ResponElimina
  4. Mira mira! La que deia que ella i el pa... Doncs t'ha quedat espectacular noia!! :)
    Petons

    ResponElimina
  5. Aquestes barres sembla que està fent l'ullet i diuen "menjem", t'han quedat molt bé. He get de vegades aquest pa i agrada molt perque es talla amb la ma i està molt bo i cruixent.
    Petons.

    ResponElimina
  6. mmmm quina bona pinta!!! m'encanten les barres aquestes amb espigues...així no cal barellar-se pels crostons! prenc nota! una abraçada

    ResponElimina
  7. Recepta panarra apuntada!!!! T'han quedat molt maques!
    Petonets, Eva!
    Olga

    ResponElimina
  8. Amb aquesta farina deu estar bonissim el pa.

    ResponElimina
  9. El pa fet a casa queda molt bo! i si la farina és bona encara més bo!!! t'han quedat unes espigues perfectes!!! petó

    ResponElimina
  10. Que rico y bien hecho te ha quedado este pan, me ha enamorado y mira que to he visto panes en mi vida, pero por eso cuando veo un pan como este disfruto. Mil besicos cielo

    ResponElimina
  11. Quin pà més xulo. Val la pena embrutar-se una mica les mans, segur que és boníssim!
    Clara

    ResponElimina
  12. Això no es pa reina meva, això es una obra d´art. T´ha quedat una maravella. Fer pa a casa es un plaer però si mes a mes et queda així de be, ja no et digo res. M´encanta!!! Ja he pres nota per fer-ho aviat. Muaks

    ResponElimina
  13. Queda preciós! La qualitat de la matèria prima es nota i molt... Llàstima que no vaig poder anar a la trobada :(
    Marta

    ResponElimina
  14. Que maques t'han quedat! I amb aquesta farina perfectes!
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina