Pàgines

28 d’octubre del 2021

Moniatos farcits {amb toc picant}

Avui us porto una proposta de tardor, fàcil i lleugera, per compensar una mica entre els panellets i galetes aranya que també hem fet aquesta setmana.

La recepta l'he extret de la revista Cuina (n. 253/2021) i m'ha encantat. Els moniatos per si sols no em criden l'atenció però així farcits han quedat boníssims, així que a veure si m'arribo al quioc i compro el número d'aquest mes que té reportatge especial d'aquest tubercle.



Aquí us porto la meva versió lleugerament tunejada.

Ingredients (2-3 racions):

  • 1 bossa de moniatos mini per coure al microones (uns 400 gr, Mercadona)
  • 1/2 ceba
  • 1/2 pebrot vermell
  • 1/2 pebrot verd
  • 3 cullerades soperes de salsa de tomàquet casolana
  • oli, sal, pebre negre, flocs de xili
  • 1 c/s de pipes de carabassa

Passos a seguir:

Coem els moniatos al microones seguint les instruccions del paquet.

Mentre es couen els moniatos tallem la ceba i els pebrots a trossos ben petits i els sofregim en una paella amb una mica d'oli d'oliva i sal durant uns 10 minuts. Afegim la salsa de tomàquet, una mica de pebre negre i flocs de xili al gust i ho remenem perquè s'integri.

En una altra paella sense gens d'oli torrem les pipes de carabassa, vigilant que no se'ns cremin.

Fem un tall perpendicular al centre de cada moniato, els obrim lleugerament i els farcim. Finalment repartim per sobre les pipes i ho gratinem 3-4 minuts a temperatura alta.

Proveu-los i opineu, a mi m'han ben sorprès!


27 d’octubre del 2021

Galetes aranya de Halloween

M'agrada celebrar les festes tradicionals de casa nostra, sobretot la part gastronòmica, però tampoc renego de propostes foranes que ens arriben i que trobo divertides i enriquidores a la vegada. 

Així que a part dels panellets aquest any també hem fet galetes de Halloween, no em digueu que no dona joc aquesta celebració tan terrorífica!




Ingredients (20 unitats):

  • 125 gr de mantega sense sal, freda
  • 250 gr de farina
  • 1 polsim de sal
  • 70 gr de sucre
  • 1 ou L
  • 20 bombons de xocolata (de forma arrodonida)
  • 40 ulls de sucre

Per decorar: 50 gr de xocolata 90%

Passos a seguir:

Tallem la mantega a trossos petits i la mesclem amb la resta d'ingredients, menys els bombons i els ulls, a mà, amb unes baretes elèctriques o amb un processador d'aliments. Hem d'aconseguir una massa suau i homogènia, que embolicarem amb film i deixarem a la nevera durant 30 minuts.

Mentrestant folrem dues safates amb paper de forn i escalfem el forn a 180 graus. 

Passats els 30 minuts agafem la massa i la dividim en 20 porcions. Els donem forma de bola i les fiquem a les safates, separades. Amb la mà les aplanem una mica i amb el dit fem un petit forat a la part superior, on després de fornejar ficarem el bombó.

Fornegem durant 10 minuts, retirem les safates del forn i repassem el forat apretant suaument. Tornem a fornejar 10 minuts més. Un cop fora del forn deixem refredar uns 5 minuts i posem el bombó a cada forat.

Finalment desfem els 50 gr de xocolata i els fiquem en una màniga pastissera amb una broqueta ben fina. Enganxem els ulls amb una mica de xocolata i dibuixem les potes a les aranyes, 3 a cada costat. 


** Recepta extreta de: Directo al Paladar


Panellets {de pinyons, ametlla i codonyat}

Al blog teniu un parell de receptes de panellets (aquests sense sucre) però avui m'he animat a actualitzar-la a com l'he fet els últims cops: menys varietat de panellets però d'aposta segura.

Pinyons, ametlla i codonyat són les versions que més ens agraden (especialment els últims!), i les acompanyem cada any amb uns quants cocos amb xocolata o cocos amb crema pastissera. Aquest any encara no he decidit per quins dels dos decantar-me ;-)




Ingredients (50-60 unitats):

Pel massapà:

  • 500 gr de farina d'ametlla
  • 250 gr de sucre
  • 2 ous grans

Per l'acabat:

  • pinyons
  • ametlles crues senceres
  • sucre
  • codonyat
  • ou batut

Passos a seguir:

Unes hores abans o fins i tot la nit abans de fer els panellets preparem el massapà. Només ens cal mesclar els tres ingredients i treballar-los una mica, no massa. Fiquem la massa en un bol, el tapem i el reservem a la nevera. Un parell d'hores abans d'utilitzar-la la traiem perquè agafi temperatura.

Dividim la massa en 3 parts, no cal que siguin iguals, depenent de la quantitat que vulgueu fer-ne de cada.

Pels panellets de pinyons:

Agafem una bola de massa i en fem un xurro amb les mans. La tallem a trossets d'uns 2 cm i amb cada trosset en fem una boleta, la passem per ou batut (hi ha qui ho fa només amb rovell) i l'arrebossem amb pinyons.

Fiquem els panellets en una safata folrada amb paper de forn i els pintem amb ou batut.

Pels panellets d'ametlla:

Fem el mateix que en el cas anterior, però quan tinguem la boleta l'arrebossem amb sucre, l'aixafem una mica i li fiquem a sobre una ametlla sencera. 

Pels panellets de codonyat:

Agafem el massapà i l'estenem amb les mans de tal manera que poguem ficar una tira de codonyat al centre i tapar amb els laterals. Es tracta de fer un xurro farcit de codonyat, i tallar-lo a trossets d'entre 1 i 2 centímetres. També el podem arrebossar amb una mica de sucre abans de tallar-lo.

Un cop preparada la safata o safates només falta fornejar.

El forn cal que estigui ben calent, a 220º, amb calor a dalt i baix i ventilador. Els panellets no s'han de coure gaire ja que quedarien durs, jo els he tingut uns 6-7 minuts ficant la safata a la part baixa del forn, però com que cada forn és un món no els perdeu de vista perquè no se us cremin.

Bona Castanyada!

20 d’octubre del 2021

Pollastre Hasselback

En la línia de les últimes receptes la d'avui és una proposta fàcil, ràpida i saludable. Per aquest estil coneixem les patates hasselback, que són una guarnició d'origen suec que es caracteritzen per un tall tipus acordió que facilita l'entrada dels sabors a la patata.

Avui fem el mateix però amb uns pits de pollastre, per menjar-lo d'una manera una mica més lluïda que a la planxa o arrebossat.





Ingredients:
  • 2 pits de pollastre grans
  • mozzarella (fresca o ratllada)
  • 1 tomàquet
  • sal, pebre i espècies al gust

Passos a seguir:

Escalfem el forn a 180º.

Netegem els pits de pollastre de possibles pells i nervis. Els hi fem uns talls per la part curta, sense arribar a baix de tot, cada 1/5 cm aproximadament.

Salpebrem amb sal i pebre. 

Tallem el tomàquet i la mozzarella a rodanxes. Omplim els talls amb aquests ingredients i acabem afegint espècies al gust. Jo aquest cop he ficat espècies mediterrànies de la Saboreanda, i ens ha encantat el toc.


Fornegem entre 30 i 40 minuts, depenent de la mida dels pits.