Així que quan la Judith em va proposar anar al seu obrador a fer-hi un curs, no vaig dubtar gens! El passat dissabte dia 7 vam anar-hi, i vam entendre perfectament el perquè del nom Panes Creativos.
La Judith, en Daniel i jo |
En Daniel és un autèntic artista, els seus pans són art, i a part de vendre’ls allà mateix també els serveix a uns quants restaurants amb estrelles Michelin, cosa que no m’estranya gens!
Durant les 3 hores caluroses que vam passar a l’obrador ens va estar parlant de farines, de les mescles que fan allà mateix, d’històries de panaders i pans, i sobretot, ens va ensenyar a preparar una massa màgica.
La màgia és gràcies a l’autòlisi que, resumint moltíssim, és una tècnica on la pròpia farina del pa fa el procés d’amassat. Així que és una massa que es treballa gairebé sola, nosaltres només l’hem de treballar uns segons i deixar-la en repòs perquè s’enllesteixi ella sola.
Sona bé, oi?
Doncs us explico tot el que vam fer amb una sola massa, que a més de màgica és molt versàtil, ja que ens serveix per fer focaccies, pizzes o coques salades i dolces.
Els ingredients base que necessitem són els següents:
- 500 g de farina de mitja força
- 300 ml d’aigua
- 40 ml d’oli d’oliva
- 40 g de mantega (textura pomada)
- 15 g de llevat fresc
- 10 g de sal
Amb aquesta massa podeu fer 4 focaccies petites, o bé 2 focaccies, 1 pizza i 1 coca de forner... o les combinacions que us vinguin al cap.
I els passos a seguir...
Fiquem un un bol la farina, la sal i la mantega. Amb una mà l’aguantem i amb l’altra barregem. Tot seguit hi afegim el llevat, que anirem desgrunant i integrant, i finalment l’oli i l’aigua. El moviment que hem de fer amb la mà és el que fa la pala amassadora, amb els dits ben oberts fem moviments circulars, els justos perquè els ingredients s’integrin.
Un cop feta la barreja la tirem al taulell untat amb oli. Té un alt grau d’hidratació, així que al primer moment ens costarà una mica però no desistiu ni afegiu farina!
Durant 20 segons i amb les dues mans l’estirem i pleguem sobre sí mateixa, agafant les puntes que estirem i portant-les al centre. Li donem la volta i la deixem amb forma de bola (us podeu ajudar d’una espàtula en aquests passos) perquè reposi durant 10 minuts.
Les nostres masses després del 1r amassat |
Passat aquest temps la tornem a estirar i plegar durant uns 5 segons més i altre cop a reposar reposar 10 minuts.
I per acabar un 3r estirat, plegat i repòs.
En aquest moment vam dividir la bola en 4 parts per fer les diferents preparacions.
Focaccia d’herbes:
En dues parts vam integrar-hi herbes aromàtiques, vam fer un plegat simple i les vam ficar en un motlle d’alumini greixat. Hi vam tirar oli per sobre i vam repartir la massa prement amb la punta dels dits. La vam deixar una estona perquè creixés i just abans d’enfornar la vam regar amb salmorra (2 parts d’aigua, 1 d’oli i sal, ben barrejat).
Al forn a 230º durant 10-12 minuts.
Coca de sucre i ametlla:
Una altra de les parts la vam aplanar ben fina amb el corró, la vam passar a una safata folrada amb paper de forn i hi vam ficar una capa d’ametlles trossejades i força sucre.
Al forn a 230º durant 10-12 minuts i just quan la vam treure li vam tirar un bon raig d’anís.
Coca vegetal:
Vam fer el mateix que en el cas anterior, però a sobre vam ficar-hi diferents ingredients. En una carxofes, en una altra tomàquets secs, olives negres i mozzarella...
Al forn a 230º durant 10-12 minuts.
I mentre s’anava fornejant tot això, vam provar alguns (molts) dels seus pans: pa de xocolata blanca i maduixes, panet de quètxup, panet de cúrcuma i curri, panet de tinta de calamar, pa de carxofa i pimentó de la Vera, pa dolç de panses i taronja... i naturalment també vam provar les nostres creacions!
Panet de cúrcuma i curry |
Estava tot boníssim i vam marxar amb ganes de repetir. Tal com havia llegit en molts altres blogs, en Daniel és una persona especial, molt propera i humil, amb una gran passió per la feina que fa que va aconseguir transmetre a cada moment.
Nosaltres, passada la calor, repetirem!
Aiiiiii Eva!! Quina enveja em fas!! Que un forner tan experimentat et dongui unes nocions de ses bones. I aquesta massa la preparo ja mateix. Quina meravella!!! Una abraçada forta
ResponEliminaDesprés del curs encara sóc més fan d'en Daniel Jordà i els seus pans!!! Un ARTISTA DEL PÀ!!
ResponEliminaDeuríeu de passar un mati genial.
ResponEliminaSoc una edicte als pans d’en Daniel, quan vas a comprar tels emportaries tots.
Però encara no he pogut anar a cap taller, i en tinc moltíssimes ganes.
Petons
Jo també hi he estat, a l'obrador del Daniel, Eva!! I em va xiflar molt... he he he. Quina sort poder-hi fer aquest taller tan xulo! Esteu molt guapes!
ResponEliminaQuina sort!! Es veu tot tant bo! Tindré que provar aquesta massa
ResponEliminapetons
Quin luxe ho debieu pasar genial! Aquest hivern vaig provar els panets de violeta i llavors de Panes Creativos i estaven bonissims.
ResponEliminaSalutacions,
OOOoohhh!!! Quina classe!! Quina passada!!! Com vas xalar!!
ResponEliminaPetons,
Olga
Que poc valorats son els nostres PANADERS, i que contenta estic de veuret tan motivada.
ResponEliminaUNA ABRAÇADA BONICA... aixo tan sols ha començat!!! :)))
em quedo amb tot, però sobretot amb les focaccies!! m'encanten amb herbetes!! petons
ResponEliminaAy que envidia, que bien os lo pasasteís !! y que rico todo ;)
ResponEliminaBesosss
Segur que veu gaudir molt d'aquest taller amb el Daniel Jordà, es un crack de les mases i una gran persona.
ResponEliminaPetons.
Quin luxe de taller, Eva! Prenc nota d'aquesta receta i els temps d'amassat I repòs. Aviat la provaré. Petons.
ResponEliminaCon lo panera que soy yo.... Me encanta el pan.
ResponEliminaGràcies per compartir amb nosaltres aquesta nova experiència.
ResponEliminaEstaré pendent dels tallers que organitzi en Daniel Jordà,semblen interessants !!
I per descomptat que m'apunto la recepta.
Un petó
Laura