Pàgines

28 de març del 2013

Bunyols de Quaresma

Després de publicar la tradicional crema catalana per la diada de Sant Josep i dia del pare... que millor que aprofitar aquestes dates per publicar la recepta dels bunyols de Quaresma? Són deliciosos!





El procés d'elaboració no és difícil, però és necessita fer-lo en dos dies perquè es fan amb massa mare, així que tingueu-ho en compte.

Ingredients:
Per la massa mare:
125 gr de farina de força
100 cl de llet
50 gr de llevat fresc

Per als bunyols:
500 gr de farina de força
la massa mare
75 gr de mantega
60 gr de sucre
la pell de mitja llimona ratllada
5 ous
5 gr de sal
75 cl de llet
1 raig d'anís
5 g de llevat químic (tipus Royal)




Passos a seguir:
El dia abans de fer els bunyols cal que preparem la massa mare. Per a fer-la només cal que barregem la farina, la llet i el llevat fet a trossets i deixar-ho tota la nit a la nevera.

El dia següent, per a començar a preparar els bunyols, barregem tots els ingredients (juntament amb la massa mare) i els amassem durant 15 minuts. Podem utilitzar una batedora elèctrica amb els ganxos d'amassar.
Un cop amassat, ho deixarem llevar durant una mitja hora i ja tindrem la massa preparada.
Coloquem una paella o olla al foc i hi fiquem força oli, el necessari perquè cobreixi els bunyols i es fregeixin uniformement. Un cop el tinguem ben calent anem tirant cullerades de massa i les anem fregint. Les cullerades que no siguin gaire grans ja que sinó es fregeixen ràpid de fora i queden crus de dintre, millor si utilitzeu una cullera de postre o fins i tot una de cafè.
Quan estiguin ben rossets els traiem de l'oli i els passem per un plat amb sucre per arrebossar-los.


*La veritat és que la recepta ficava que primer els deixéssim sobre un paper de cuina per absorvir l'excés d'oli, però si ho feia així no se m'enganxava el sucre així que... ho vaig fer al revés, primer arrebossar i després a sobre un paper.

Amb aquesta recepta em van sortir aproximadament 100 bunyols, que encara que semblin molts, van volar!! Ara, la veritat és que estaven molt més bons el mateix dia que el dia següent, així que si us semblen massa només cal que dividiu els ingredients o inviteu gent a berenar ;-)

L'original d'aquesta recepta l'he vist a: Tapa't de tapes

L'han fet...

Sara S.

25 de març del 2013

Lemon Curd


Avui us proposo una recepta bàsica de la cuina britànica, el lemon curd. És una crema de llimona que s'utilitza per farcir pastissos, bombons, acompanyar els scones, etc...

La mateixa recepta també es podria fer amb altres fruites, al blog hi trobareu, per exemple, l'orange curd, amb el que també he preparat un bescuit d'orange curd i uns bombons farcits que estaven per llepar-se els dits!




Ingredients: 
6 ous
430 gr de sucre
200 gr de mantega
300 ml de suc de llimona

Passos a seguir: 
Batem els ous en un bol de vidre i hi afegim la resta d'ingredients. Ho barregem tot fins que quedi una massa uniforme. 

A continuació, posem el bol de vidre al bany maria a foc lent i anem remenant amb unes baretes fins que la barreja sigui densa. 
Ho posem en pots, ho deixem refredar una mica a temperatura ambient i cap a la nevera!

Hem de tenir en compte que al posar-ho a la nevera la crema es prendrà més. Jo vaig estar més de 45 minuts remenant fins que vaig veure la textura que m'agradava.





Bones vacances!!


L'original d'aquesta recepta l'he vist: Mi Dulce Tentación

23 de març del 2013

Pastís de poma

Avui toca dia de col·laboració! i per segon cop l'Antonieta ens ha fet arribar una recepta d'un pastís de poma. Crec que ja vaig dir que era un dels meus postres preferits així que... estic encantada!!




Ingredients:
1 iogurt natural
3 ous
3 mesures de iogurt de farina
2 mesures de iogurt de sucre
1/2 mesura de iogurt d'oli
1 sobre de llevat Royal
4 pomes Golden
una mica de mantega

Passos a seguir:
Pela i talla les pomes i bat tots els ingredients al minipimer, folra un motlle amb paper de forn sucat amb una mica d'oli o mantega i aboca-hi la barreja.
Forneja uns 45 minuts a 180 graus. Passat aquest temps, punxa el pastís amb una agulla, per saber si està cuit; si l’agulla surt seca, ja pots treure’l. 
Pots servir-lo adornat amb una mica de nata.




Suggeriment:  es millor no deixar coure el pastís més del temps indicat.

Què us ha semblat? ingredients d'ús corrent i fàcils de tenir a casa, ràpid, senzill... A què esteu esperant?! ;-) 

Ho han fet...

Eva
 

21 de març del 2013

Pa amb perles de xocolata

El dia que vaig veure la fotografia que il.lustrava aquesta recepta al blog Fogons, cuina & fotografia vaig saber que havia de fer aquest pa sí o sí, així que no vaig tardar ni una setmana a treure la meva (últimaments oblidada) panificadora de l'armari i ficar-me mans a l'obra.

El resultat va ser un pa enooooorme i força esponjós, una barreja entre pa de motlle i pa tradicional, amb un lleuger toc de canyella i amb unes perles de xocolata que el fan encara més apetitós! Ideal per esmorzar o berenar tota la setmana!


Si teniu panificadora no teniu excusa... aquí va la recepta! [Gemma, copio tal qual perquè no hi ha millor manera d'explicar-ho que la que vas utilitzar tu ;-)]

Ingredients:
550 grs. de farina
10 grs. de llevat sec de forner (jo vaig utilitzar el de la marca Maizena)
300 grs. de llet tèbia
½ cullerada de postres de canyella
ratlladures d’una llimona
1 ou, a temperatura ambient
1 cullerada sopera de sucre
100 grs de mantega
5 grs de sal
100 grs de perles de xocolata

Passos a seguir:
Comencem posant tots els ingredients a la cubeta de la panificadora, menys les perles de xocolata i la mantega, primer els sòlids i després els líquids, procurant que la sal i el sucre estiguin en llocs oposats de la panificadora i que la llevadura no es toqui mai amb la sal, ja que sinó aquesta última mataria les bactèries de la llevadura.
Tot seguit seleccionem el programa pa dolç, el pes 750 grs. i el torrat mig. Iniciem el programa, i quan veiem que tots els ingredients ja estan ben mesclats obrim la panificadora i hi anem afegint la mantega a poc a poc, aquesta amb una consistència una mica tova, no afegint un altre tros fins que l’anterior s’hagi integrat completament a la massa.
Tapem la panificadora i deixem que segueixi el seu procés. Tot seguit, quan la panificadora ens avisi amb el corresponent bip, hi afegim les perles de xocolata.
Tornem a tancar la panificadora i així fins que finalitzi el programa.



Fa més d'un any que tinc panificadora i encara no m'havia animat a fer un pa diferent, però després d'aquest... no tinc ganes de parar!!!


Ho han fet...


Montse

Judith


Algú més s'anima a fer-lo?

19 de març del 2013

Crema catalana

La crema catalana (crema cremada o crema de Sant Josep) és el postre tradicional del dia del pare i de St. Josep, i com que la nostra companya Montse és molt complidora i cada any la fa ens acaba de passar la recepta i la fotografia, i com no, quin dia millor per publicar-la que avui mateix??

Però abans d'entrar en matèria, una mica d'història:

La crema catalana actual ja apareix als receptaris medievals catalans i es considera les postres més antigues a Europa dins de la seva categoria. La crema catalana s'espesseix tradicionalment amb midó, no inclou nata ni clares d'ou i s'aromatitza amb canella i pell de llimona, o eventualment de taronja, mai amb vainilla.
Està àmpliament documentada a la literatura catalana des del segle XIV. Per exemple, és una de les postres que apareixen sovint al Calaix de Sastre (segle XVIII) i que més agraden al barceloní baró de Maldà i sembla que Casanova en va menjar a Barcelona. Al segle XX apareix a l'obra de Josep Pla i del poeta Miquel Martí i Pol, entre molts altres. [Font: Viquipèdia]


I ara ja sí, aquí teniu la recepta!!

Ingredients (4-5 racions):
1/2 l. de llet
3 o 4 rovells d'ou
125 gr. de sucre
15 gr. de Maizena
Pell de llimona
1 branca de canyella




Passos a seguir:
Barregem les clares d'ou amb el sucre i afegim la maizena desfeta amb una mica de llet.
Amb un pot posem la llet, la canyella i la pell de la llimona a foc lent perquè agafi aroma.
Afegim una mica d'aquesta llet aromatitzada a la barreja dels ous, sucre i maizena. Ho barregem una mica amb l'espàtula i llavors ho afegim a la resta de llet i ho posem al foc.
Es remou tot amb una espàtula poc a poc fins que comenci a bullir. Al punt d'ebullició ho separem del foc i ho remenen amb l'espàtula o amb una batedor de baretes perquè no quedin grumolls.
Ja està a punt per posar-ho en caçoletes individuals o en una safata per servir.
Deixar-ho refredar i després conservar a la nevera fins l'hora de servir.
Si volem la crema cremada, empolvorem amb sucre i la cremen al gust.

La tradició diu que per Sant Josep, la crema catalana s'acompanya de melindros.

I aprofito l'entrada per felicitar tots els pares i també a tots els Joseps, Josepes, Xosses, Josefines, Fines, Peps, etc, etc...



Ho han fet...

Eva

Kris

11 de març del 2013

Flam de nata amb bescuits

I després d'un petit parèntesi de col·laboracions, ens n'ha arribat una altra! Aquest cop directa des de Les Borges, la mare de la nostra companya Gemma ens proposa un flam, i mira que n'he provat de diferents, però mai un de nata amb bescuits, així que haurem de fer-lo per poder opinar, encara que estic gairebé segura que ha d'estar boníssim!




Ingredients per a sis persones:
1l de nata per montar
1 paquet de flam Royal gran (sobre i caramel)
Bescuits de soletilla                                     
1 culleradeta de Nescafé
Nous
Una mica d'anís

Passos a seguir:
Posarem a bullir la nata amb el sobre del flam i la culleradeta de Nescafé, remenant de tant en tant fins que bulli.
En un motlle rectangular, posarem el caramel que trobarem al paquet del flam, col·locarem els biscuits al damunt i els regarem amb unes gotetes d'anís. A continuació hi afegirem les nous trencades a bocinets i hi abocarem la nata amb el flam.
Ho deixarem refredar i ho posarem a la nevera.
Per servir-lo només cal desmotllar-lo com un flam tradicional.




Recomanem fer aquest postre el dia abans de menjar-lo.
Suggeriment: es pot adornar amb nata d'esprai, fruita etc.      

Gràcies Antonieta per aquesta recepta tan apetitosa!!
Qui s'anima a fer-lo? Esperem les vostres fotografies!!

Ho han fet...


M. Nuri
Lluis
Eva

8 de març del 2013

Margarides de xistorra

Avui 8 de març és el Dia Internacional de les Dones. Si voleu saber el perquè d'aquesta festivitat i el seu origen us recomano que visiteu el blog Dona havia de ser, on la Judith ha publicat una entrada ben complerta sobre la celebració que ens ocupa.

I ja que estem de celebració... us proposo una recepta original, gustosa i festiva. No us deixeu enganyar pel resultat, perquè no és difícil d'aconseguir i estan... mmmm!!!!!

Ingredients per a 4 margarides: 
Farina per a pizza (jo he utilitzat la de la marca Harimsa)
4 xistorres
1 ou dur
formatge ratllat
orenga

Passos a seguir:
Fem la massa seguint les instruccions del paquet de farina.  Jo vaig fer-ne un terç del paquet (333gr de farina) i vaig tenir-ne per fer les 4 margarides i una base de pizza, que queda boníssima també!

Un cop la tenim feta i reposada, separem 4 boles de massa, les aplanem amb el corró i els hi donem forma allargada.

 
Fiquem a sobre la xistorra i tanquem la massa presionant bé amb els dits. Si us sobra una mica de massa la talleu i retireu. El següent pas és tallar-ho a rodanxes d'aproximadament 1 cm d'ample i colocar-les en forma de flor al voltant d'una rodanxa d'ou dur. Tot seguit cal pintar-ho amb ou batut, posar-hi per sobre una mica de formatge ratllat i orenga i al forn precalentat a 180º durant uns 15 minuts o fins que veguem que s'estan dorant.



Serviu-les calentes i ja veureu com triomfeu!

L'original l'he vist a: Kanela y limón