Pàgines

19 de març del 2013

Crema catalana

La crema catalana (crema cremada o crema de Sant Josep) és el postre tradicional del dia del pare i de St. Josep, i com que la nostra companya Montse és molt complidora i cada any la fa ens acaba de passar la recepta i la fotografia, i com no, quin dia millor per publicar-la que avui mateix??

Però abans d'entrar en matèria, una mica d'història:

La crema catalana actual ja apareix als receptaris medievals catalans i es considera les postres més antigues a Europa dins de la seva categoria. La crema catalana s'espesseix tradicionalment amb midó, no inclou nata ni clares d'ou i s'aromatitza amb canella i pell de llimona, o eventualment de taronja, mai amb vainilla.
Està àmpliament documentada a la literatura catalana des del segle XIV. Per exemple, és una de les postres que apareixen sovint al Calaix de Sastre (segle XVIII) i que més agraden al barceloní baró de Maldà i sembla que Casanova en va menjar a Barcelona. Al segle XX apareix a l'obra de Josep Pla i del poeta Miquel Martí i Pol, entre molts altres. [Font: Viquipèdia]


I ara ja sí, aquí teniu la recepta!!

Ingredients (4-5 racions):
1/2 l. de llet
3 o 4 rovells d'ou
125 gr. de sucre
15 gr. de Maizena
Pell de llimona
1 branca de canyella




Passos a seguir:
Barregem les clares d'ou amb el sucre i afegim la maizena desfeta amb una mica de llet.
Amb un pot posem la llet, la canyella i la pell de la llimona a foc lent perquè agafi aroma.
Afegim una mica d'aquesta llet aromatitzada a la barreja dels ous, sucre i maizena. Ho barregem una mica amb l'espàtula i llavors ho afegim a la resta de llet i ho posem al foc.
Es remou tot amb una espàtula poc a poc fins que comenci a bullir. Al punt d'ebullició ho separem del foc i ho remenen amb l'espàtula o amb una batedor de baretes perquè no quedin grumolls.
Ja està a punt per posar-ho en caçoletes individuals o en una safata per servir.
Deixar-ho refredar i després conservar a la nevera fins l'hora de servir.
Si volem la crema cremada, empolvorem amb sucre i la cremen al gust.

La tradició diu que per Sant Josep, la crema catalana s'acompanya de melindros.

I aprofito l'entrada per felicitar tots els pares i també a tots els Joseps, Josepes, Xosses, Josefines, Fines, Peps, etc, etc...



Ho han fet...

Eva

Kris

4 comentaris:

  1. A casa ens agrada molt i avui n'és el dia! Moltes gràcies, boniques!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Gemma pel teu comentari!!

      Doncs és veritat que no hi podia faltar i la nostra companya de feina, la Montse, ens ho ha recordat :)

      Elimina
  2. No podia faltar, la crema de Sant Josep!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs no Marina, no podia faltar!! S'han de fer notar les dates senyalades!! jeje :P

      Elimina