Pàgines

27 d’abril del 2014

Macarons de xocolata

Aquest trimestre a la feina, juntament amb l'Anabel, estem fent una activitat de lectures ambientades a París i cuina francesa, i per la primera trobada amb les usuàries vam portar dos postres típics francesos. L'Anabel es va animar amb la tatin de poma, que estava deliciosa i que he de provar a fer ben aviat, i jo vaig fer aquests macarons de xocolata.

Fa uns mesos vaig publicar els macarons de cafè, a la recepta dels quals podeu trobar unes recomanacions perquè us surtin bé a la primera, si jo els he fet, vosaltres també podeu! ;-)




Ingredients (20 unitats aprox.):
15 gr de cacau pur en pols
70 gr de farina d'ametlla
125 gr de sucre llustre
50 gr de clara d'ou a temperatura ambient (molt important!)

Per farcir:
crema de cacau (Nocilla/Nutella)
 

  

Passos a seguir:
Tamissem la xocolata, el sucre llustre i la farina d'ametlla i reservem.
En un bol montem les clares a punt de neu (ajudarà que hi fiquem un polsim de sal) i quan estiguin llestes hi afegim la mescla anterior i ho integrem amb una espàtula i moviments envoltants per tal que les clares no baixin.

Posem aquesta mescla en una màniga pastissera i sobre una safata folrada amb paper de forn anem fent els macarons. Per a fer-los apoiem la màniga de forma vertical i amb el broquet gairebé tocant a la safata apretem suaument fins a formar un disc d'aproximadament 4 cm de diàmetre.

Els deixem assecar durant almenys una hora, per tal que quan els fornegem la superfície ens quedi llisa i a la base ens surti el característic peu. Sabrem que ja estan secs si quan els toquem suaument amb els dits no deixem marca.

Un cop ha passat aquest temps de repòs, fiquem la safata al forn preescalfat a 175º i els fornegem durant uns 8-10 minuts. La cocció és la part més complicada dels macarons, ja que no han d'estar molt cuits. Pot semblar que passats els 8 minuts si intenteu amb una espàtula aixecar-ne algun del paper de forn se us enganxi, però penseu que un cop traieu la safata i es refredin és tornen més durs i és més fàcil desenganxar-los. És qüestió d'anar provant!

Un cop fora del forn, els deixem 5 minuts a la safata i després els passem a una reixeta perquè es refredin del tot, moment en el qual podem anar fent parelles i farcir-les amb la crema de cacau.




Jo en aquest cas he doblat els ingredients perquè en necessitava més, i la veritat que un cop t'hi fiques val la pena fer-ho perquè després desapareixen volant!!

La recepta la vam extreure del llibre: Pérsico, Lucrecia. Macarons, brownies, cupcakes & cookies. Madrid: Libsa, 2012.
 

9 d’abril del 2014

Cóc de taronja

Aquest mes a Memòries d'una cuinera ens proposen cuinar una coca de iogurt, i avui he vist l'oportunitat ja que tenia uns rovells que em sobraven després d'haver utilitzat les clares per fer uns macarons.

Així que buscant per la xarxa he trobat aquesta recepta de reciclatge del blog Webos fritos i en una estoneta l'he tingut preparat. A part d'aquest de taronja també teniu al blog un cóc de llimona i un bescuit de llimona i llavors de rosella que us recomano per a gaudir d'uns esmorzars i berenars de luxe ;-)




Ingredients:
1 ou i 3 rovells
220 gr de sucre
220 gr de farina
90 ml d'oli de girasol o d'oliva suau
1 iogurt natural
1 cullerada petita de llevat químic
1 pessic de sal
1 taronja




Passos a seguir:
Preescalfem el forn a 180º amb calor a dalt i baix.
Pelem la taronja, treient tant la pela com la part blanca. La tallem en quatre trossos, la fiquem al vas de la batedora i la triturem fins a obtenir un puré.
En un bol batem el sucre i els ous amb les barilles elèctriques, i quan estiguin espumosos hi afegim el puré de taronja, el iogurt i l'oli i tornem a batre fins a integrar-ho bé.
Tamissem la farina, i l'afegim a la mescla juntament amb el llevat i la sal. Ho batem uns segons, només per a integrar-ho.
Fiquem la mescla en un motlle tipus plum cake greixat o folrat amb paper de forn, i empolvorem la superfície de la massa amb força sucre.
Fornegem durant 35-40 minuts o fins que al clavar una agulla surti neta.





El resultat és un cóc esponjós i amb un lleuger sabor a taronja. Quin preferiu, aquest o el de llimona? Jo no podria escollir-ne un...

Ho han fet...

   
Anabel

Mercè E.


6 d’abril del 2014

Cassoletes de crema de préssec

Tenia una caixa de cassoletes, més conegudes com tartaletes, i fullejant una revista de cuina vaig veure una crema de préssec que em va inspirar a gastar-les. Amb les quantitats que us fico em van sortir 16 mini cassoletes i 4 vasets individuals, una altra manera genial de presentar unes postres.




Ingredients:
500 gr de préssec en almívar
120 ml de nata per muntar
120 gr de formatge d'untar
crocanti d'ametlla




Passos a seguir:
Escorrem l'almívar del préssec i reservem dues meitats per a decorar. La resta els trossegem i els fiquem al vas de la batedora juntament amb el formatge, i ho triturem bé fins a obtenir un puré cremós.
Montem la nata, que ha d'estar ben freda, amb unes barilles elèctriques. La incorporem al puré de préssec a poc a poc i amb moviments envoltants per tal que no perdi volum.

Repartim la crema a les cassoletes, gots o recipients que tinguem i la reservem a la nevera unes hores. Just abans de servir fiquem a sobre crocanti d'ametlla i un trosset de préssec per a decorar.




Un altre postre fàcil, ràpid i refrescant!