Pàgines

22 de setembre del 2014

Hamburgueses de lluç i gambes

Passades les vacances d'estiu s'han tornat a posar en marxa els reptes culinaris en què participo. Fa uns dies vaig publicar la tatin de poma pel #reposterasporeuropa i avui participo al Memòries d'una cuinera, que aquest setembre està centrat en les hamburgueses.

Aquest és el primer cop que en faig, ja que la meva tieta treballa en una petita carnisseria molt casolana i me'n fa unes de pollastre tan bones que mai he pensat a fer-ne a casa, però gràcies a la proposta m'hi he ficat i he fet aquestes de peix que ens han agradat moltíssim.





Ingredients (2 persones / 4 hamburgueses):
300 gr de lluç esmicolat (sense pells ni espines)
100 gr de gambes pelades
1 ou
1 gra d'all
julivert fresc
sal i pebre
pa ratllat i oli d'oliva




Passos a seguir:
En un bol barregem el lluç esmicolat, les gambes tallades petites, l'ou batut, i l'all i una mica de julivert tot tallat ben fi. Salpebrem aquesta mescla i la dividim en quatre parts. Agafem cada part i li donem forma de bola i després l'aplanem per aconseguir la forma de l'hamburguesa. Les arrebossem amb pa ratllat i les coiem en una paella amb una mica d'oli d'oliva, uns 4-5 minuts per cada costat.




A casa ja m'han dit que s'han de repetir... ;-)

Ho han fet...

Judith
Anabel
Aurora

19 de setembre del 2014

Ous farcits d'escalivada

Continuo amb les receptes estiuenques ja que el temps sembla que aguanta i encara en tinc alguna de pendent. Avui us porto uns ous farcits, jo sempre els he menjat farcits de tonyina, que m'encanten, però aquest cop m'he decantat per farcir-los d'escalivada, que ja us vaig explicar que la congelo per gaudir-ne tot l'any.




A veure què us semblen!

Ingredients (2 persones):
3 ous durs
1 pebrot escalivat
1 albergínia escalivada
3 anxoves

Passos a seguir:
Partim els ous per la meitat i separem la clara del rovell. Reservem dos rovells per a decorar i els altres els piquem ben petits i els fiquen en un bol. Piquem també el pebrot, l'albergínia i les anxoves i ho barregem amb els rovells. Salem lleugerament, tenint en compte que les anxoves ja són força gustoses.

Farcim els ous amb aquesta mescla i ratllem els dos rovells reservats per a decorar-los. Els reservem a la nevera per a servir-los ben fresquets.




Ja veieu, sans i ben fàcils!


15 de setembre del 2014

Gaspatxo de síndria

Aquest gaspatxo d'avui és fruit de la necessitat de gastar un tros de síndria i uns tomàquets que ja estaven més madurs del que a mi m'agrada, així que he buscat una mica i aquest ha estat el resultat. És una crema molt lleugera, sense pa, i porta molt poc oli, així que és ideal a qualsevol moment.

Té un toc dolç que m'ha agradat molt, i presentat ens uns vasets petits també pot servir com a aperitiu estiuenc.




Ingredients (1 litre):
400 gr de síndria (sense pela ni llavors)
450 gr de tomàquets madurs
50 gr de ceba tendra
40 gr de pebrot verd
1 gra d'all petit
1 cullerada gran d'oli d'oliva
2 cullerades grans de vinagre blanc de vi
2/3 cullera petita (de cafè) de sal

Passos a seguir:
Pelem els tomàquets, els partim en dos o tres trossos i els fiquem en un recipient on afegim la resta d'ingredients. Triturem fins a obtenir una crema ben fina, i la reservem a la nevera per tal de servir-la ben freda.




Què us sembla, aprofitem els últims dies d'estiu per a fer aquest tipus de receptes?



10 de setembre del 2014

Tatin de poma {França}

El passat mes d'agost vam fer vacances dels reptes, però ha arribat el setembre i ens tornem a ficar les piles. Com cada dia 10 toca publicar recepta de #reposterasporeuropa, el destí escollit aquest cop és França i tant bon punt ho vaig saber vaig tenir clar què cuinar.

Els passats mesos d'abril, maig i juny a la biblioteca vam fer una 2a edició del grup de lectura que coordino, i aquest cop va ser Cuinant entre llibres: novel·les ambientades a París i la cuina francesa. A la primera trobada la meva companya Anabel, amb qui coordino el grup, va portar una tatin de poma i la vaig trobar tan bona que des de llavors que la tenia pendent.




Ha arribat doncs el moment de mostrar-la!

Ingredients (per a un motlle o paella de 24 cm):
1'5 kg de poma golden
70 gr de mantega
180 gr de sucre
1 base de pasta brisa

Passos a seguir:
En una olla o paella que pugui anar al forn hi fiquem la mantega i el sucre i a foc lent anem remenant fins que s'escalfin bé i s'uneixen en un caramel líquid.




Pelem les pomes, les tallem a quarts i les fiquem a la paella amb la part exterior cap a dalt, a foc mig-baix durant uns 35 minuts, per tal que es caramelitzin.




A la meitat de la cocció les girem i ja les tindrem preparades per tal que ens quedi la part bonica a la vista després de girar-la.




Tapem les pomes amb la base de pasta brisa i l'excedent el dobleguem cap a fora per tal d'amagar-lo.




Fiquem el pastís al forn preescalfat a 190º i fornegem durant 25-30 minuts, fins que la pasta brisa es comenci a daurar.




La deixem refredar uns 5 minuts i ja la podem girar.




És molt bona tèbia, però nosaltres la vam menjar passades unes hores i la veritat és que la vam trobar deliciosa, tot i que l'aspecte pugui no ser d'allò més llamatiu.

Ja van dos receptes fetes amb #fruitadelleida de temporada, així sembla que no hi ha tants remordiments al menjar-los, no??

Que passeu una bona Diada, jo torno a fer una setmaneta de vacances tot i que tinc alguna entrada programada, així que ens llegim a la tornada!

7 de setembre del 2014

Mossegades de nata i figa d'Alguaire {i #fruitadelleidachallenge}

És temps de figues i la figuera és un arbre que s'ha adaptat molt bé a l'horta lleidatana i especialment al poble d'Alguaire, molt conegut per la seva producció de figues coll de dama.

Aprofitant que la meva companya de feina, la Montse, me n'ha portat una caixeta, he fet aquestes mossegades de pasta de full amb nata i figa, molt fàcils i bones.




Som-hi!

Ingredients:
1 làmina de pasta de full 
figues coll de dama
200 ml de nata per muntar
sucre
sucre llustre

Passos a seguir:
Preescalfem el forn a 180º.
Estenem la làmina de pasta de full i amb un tallador petit i rodó anem retallant la massa.




Fiquem les rodones sobre una safata de forn folrada i fornegem durant 10-15 minuts, fins que vegem que s'han inflat i s'han daurat una mica.




Les deixem refredar i les partim per la meitat amb un ganivet de serra.
Muntem la nata amb una mica de sucre, al nostre gust. Per a fer-ho és important que estigui ben freda, i si el bol i les varetes ho estan molt millor (jo ho deixo tot al congelador durant 10-15 minuts abans de fer-ho).
Pelem les figues (deixant el màxim de pell blanca) i les tallem a rodanxes.
Fiquem la nata muntada en una màniga pastissera i la repartim damunt les meitats inferiors de la pasta de full. Repartim per sobre els trossos de figa, tapem amb l'altra meitat de pasta de full i empolvorem amb sucre llustre.




Les guardem a la nevera fins a l'hora de servir.

I ja que avui parlem d'una fruita que podem trobar a Lleida, us deixo també una fotografia que ens vam fer amb els companys de feina per donar suport al consum de fruita lleidatana, una iniciativa del Sr. Postu, que podeu trobar a les xarxes socials amb el hashtag #fruitadelleidachallenge.




Us hi sumeu?



4 de setembre del 2014

Tú eres mi buena estrella {novel·la}

Tal com us vaig prometre torno amb una altra recomanació literària. I he tardat poc perquè només té 201 pàgines molt senzilles de llegir! Aquest cop vaig escollir lectura per la caràtula (si, elecció molt professional... però és xula, eh?) i per la referència a la novel·la L'elegància de l'eriçó que em va encantar i que per tant també us animo a llegir i a veure'n l'adaptació cinematogràfica.

Tú eres mi buena estrella és una història escrita per l'escriptora francesa Maud Lethielleux, us deixo l'enllaç a la Contra de La Vanguardia on l'entrevisten, una vida molt interessant, dura i inusual.

No us puc parlar massa de la història sense donar-vos massa pistes, així que agafo les mateixes paraules que hi ha a la contraportada:

Divertida, sincera i molt madura, la Ninon és una nena atípica. Amb només 9 anys s'enfronta a la separació dels seus pares, una situació difícil en què ha d'escollir entre la vida bohèmia i despreocupada del seu pare i l'aparent estabilitat que li ofereix la seva mare. Conscient que el seu pare no té a ningú més, decideix anar a viure al camp amb en Fred, a qui no li diu pare però a qui estima amb bogeria.
Amb imaginació, un cor fort i molt amor, la petita aprèn amb ell que un altre món és possible. Junts construeixen una cabanya on dormir, munyen les cabres i venen els productes naturals als mercats, encara que a costa de descuidar l'escola i les convencions socials i, sobre tot, l'assistent social.
 
És una història tendra, fresca i ingeniosa des de l'entranyable veu d'una nena amb un do per a la felicitat.

I vosaltres? quins llibres heu llegit aquest estiu?