Amb mig pot de crema d'speculoos que em va sobrar d'una altra recepta he fet aquest pastís de formatge que ja és el 14è cheesecake que publico, així que si necessiteu idees doneu una ullada a l'enllaç ;)
Però algú es preguntarà que és això de l'speculoos?? doncs són unes galetes nadalenques tradicionals de Bèlgica, Holanda, Alemanya i el nord de França. Tenen un sabor característic gràcies a les espècies que s'utilitzen per fer-les: canyella, nou moscada, clau, gingebre, cardamom i pebre blanc, i molts les haureu provat perquè aquí ja fa uns anys que molts bars les fiquen com acompanyament dels cafès. El pastís d'avui està fet amb crema d'speculoos de la marca Lotus, que ja pot trobar-se a molts supermercats.
Ingredients (motlle de 20 cm):
Base:
140 gr de galetes (les que més us agradin, jo he utilitzat les Núria 0% sucre de Birba)
100 gr de crema d'speculoos
Farcit:
400 gr de formatge d'untar
200 ml de nata per muntar
5 fulles de gelatina
85 gr de sucre morè
2 cullerades soperes de crema d'speculoos
Cobertura:
6 galetes d'speculoos Lotus o similars
Passos a seguir:
Comencem preparant la base. Triturem les galetes, les barregem amb la crema d'speculoos i folrem la base d'un motlle desmuntable de 20 cm amb aquesta mescla, deixant-la ben premsada. Reservem a la nevera durant almenys 30 minuts.
Per preparar el farcit comencem ficant les fulles de gelatina en remull amb aigua freda durant uns 10 minuts. Mentrestant agafem un cassó i hi escalfem la nata sense que arribi a bullir. Afegim el sucre, mesclem fins que es desfaci i afegim el formatge i continuem mesclant amb unes baretes manuals fins que ens quedi ben integrat i la mescla sigui fina. Finalment escorrem les fulles de gelatina i també les afegim i integrem.
Repartim aquesta massa per sobre de la base, deixem a temperatura ambient una estona i reservem a la nevera durant almenys 6 hores o millor tota la nit.
Abans de servir la cobrim amb 6 galetes d'speculoos triturades.
Vaig fer aquest pastís el passat diumenge, i els 9 que vam provar-lo vam estar d'acord amb que estava boníssim! Té un sabor suau a espècies gràcies a la crema present tant a la base com al farcit, i a més no necessita forn, necessiteu més motius per fer-lo?
* Recepta extreta de: Más dulce que salado
Pàgines
▼
31 de maig del 2016
28 de maig del 2016
Croquetes de ceps
Hi ha algú a qui no li agradin les croquetes? a nosaltres ens agraden força tot i que no n'acostumem a menjar, així que quan m'animo a fer-ne en gaudim molt. Aquest cop han tocat de ceps, aprofitant una resta de ceps secs dels que em va donar el meu cunyat la temporada passada.
200 gr de farina
150 ml d'oli d'oliva
100 gr de mantega
200 gr de ceba
1 litre de llet sencera
sal
pa ratllat
ous
oli d'oliva per fregir
Passos a seguir:
Posem els ceps en remull amb abundant aigua durant 1 hora. Passat aquest temps escorrem els ceps i guardem 400 ml de l'aigua on han estat a remull.
Pelem i tallem la ceba ben petita i la sofregim en una paella amb 50 ml d'oli a foc suau fins que estigui transparent. Hi afegim els ceps i els deixem coure uns 5 minuts.
En un bol posem 400 ml de llet, hi afegim la ceba i els ceps cuits i ho triturem al gust (segons ens agradin les croquetes ben fines o amb trossets).
Posem a escalfar per separat els 400 ml d'aigua que hem reservat i els 600 ml de llet restants.
En una cassola gran posem la mantega i els 100 ml d'oli d'oliva a foc suau, i removem fins que la mantega es fongui. Afegim la sal i la farina, i anem remenant fins que aquesta estigui ben cuita. Sense deixar de remenar afegim els 400 ml d'aigua de ceps calenta, uns 500 ml de llet calenta (els 100 ml restants els utilitzarem si veiem que la massa queda massa espessa) i la mescla de ceps, ceba i llet que hem triturat. No parem de remenar fins que la massa se separi de la cassola.
Passem la massa a una safata plana i la tapem amb paper film, que toqui directament per tal que no es faci crosta. Quan hagi perdut l'escalfor la passem a la nevera unes hores o tota la nit.
Per formar les croquetes ens ajudem de dues culleres, agafem una porció de massa, li donem forma de croqueta, la passem per pa ratllat, ou i altre cop pa ratllat. Les fregim en abundant oli d'oliva i n'escorrem l'excedent deixant-les uns minuts sobre paper de cuina absorvent.
Com que en surt una bona quantitat un cop arrebossades les podeu congelar i fregir-les quan us vinguin més de gust.
* Recepta extreta de: La cuina de l'Eri
16 de maig del 2016
Magdalenes de farina d'arròs i garrofa
Fa unes setmanes l'Anna de Retalls de cuina va publicar una recepta d'unes magdalenes amb farina de garrofa i em va picar la curiositat quan vaig llegir que l'utilitzava com a placebo de la xocolata, aconseguint unes mossegades més saludables.
El més difícil d'aquesta recepta és aconseguir-ne la farina, però un cop localitzada no em va costar res d'engegar el forn i fer-les. El resultat són unes magdalenes molt esponjoses, amb gust que si que recorda el cacau (!!) i a més són aptes per celíacs, ideals oi?
Ingredients (12 magdalenes):
130 gr. de farina d'arròs
40 gr. de farina de garrofa
30 grams de Maizena
15 gr de llevat químic
110 gr. de sucre blanc
3 ous
la ratlladura d'una taronja
25 gr. de suc de taronja
50 gr. d'oli de girasol
un polsim de sal
Passos a seguir:
Per tal de potenciar l'aroma de taronja barregem amb les mans el sucre amb la ratlladura. Hi afegim els 3 ous i mesclem amb una batedora fins que la mescla dobli el volum. Hi afegim el suc de taronja i l'oli de girasol, i tornem a mesclar. Per acabar afegim els ingredients secs: la farina d'arròs, la Maizena, la farina de garrofa, el llevat i la sal. Integrem tots els ingredients i un cop fet deixem la massa a la nevera durant 1 hora.
Encenem el forn, dalt i baix, a 250 grams. Mentre s'escalfa repartim 12 càpsules de paper als forats del motlle de fer magdalenes i les omplim amb la massa, fins a unes 3/4 parts de la seva capacitat. Quan el forn estigui calent fiquem el motlle dins i baixem la temperatura a 220º. Coem durant 10 minuts o fins que quan clavem una agulla aquesta surti neta. Les deixem refredar i ja tenim esmorzar i berenar per uns dies!
Gràcies Anna, pel descobriment d'aquesta farina i per tantes altres receptes boníssimes!!
Recepta extreta de: Retalls de cuina
El més difícil d'aquesta recepta és aconseguir-ne la farina, però un cop localitzada no em va costar res d'engegar el forn i fer-les. El resultat són unes magdalenes molt esponjoses, amb gust que si que recorda el cacau (!!) i a més són aptes per celíacs, ideals oi?
Ingredients (12 magdalenes):
130 gr. de farina d'arròs
40 gr. de farina de garrofa
30 grams de Maizena
15 gr de llevat químic
110 gr. de sucre blanc
3 ous
la ratlladura d'una taronja
25 gr. de suc de taronja
50 gr. d'oli de girasol
un polsim de sal
Passos a seguir:
Per tal de potenciar l'aroma de taronja barregem amb les mans el sucre amb la ratlladura. Hi afegim els 3 ous i mesclem amb una batedora fins que la mescla dobli el volum. Hi afegim el suc de taronja i l'oli de girasol, i tornem a mesclar. Per acabar afegim els ingredients secs: la farina d'arròs, la Maizena, la farina de garrofa, el llevat i la sal. Integrem tots els ingredients i un cop fet deixem la massa a la nevera durant 1 hora.
Encenem el forn, dalt i baix, a 250 grams. Mentre s'escalfa repartim 12 càpsules de paper als forats del motlle de fer magdalenes i les omplim amb la massa, fins a unes 3/4 parts de la seva capacitat. Quan el forn estigui calent fiquem el motlle dins i baixem la temperatura a 220º. Coem durant 10 minuts o fins que quan clavem una agulla aquesta surti neta. Les deixem refredar i ja tenim esmorzar i berenar per uns dies!
Gràcies Anna, pel descobriment d'aquesta farina i per tantes altres receptes boníssimes!!
Recepta extreta de: Retalls de cuina
8 de maig del 2016
Lasanya de verdures i soja texturitzada
La lasanya vegetal és un plat que acostumem a fer sovint a casa, ja hi ha publicades dues versions de lasanya de verdures al blog, però aquest cop l'hem feta una mica més complerta afegint-hi proteïna en forma de soja texturitzada.
Ja l'havia utilitzat fent macarrons amb soja texturitzada, i la veritat és que queden boníssims i només lleugerament diferents als fets amb carn.
Us animeu a provar-la?
Ingredients (4 racions):
4 làmines de lasanya fresca (o 12 de lasanya precuinada)
1 ceba
50 gr de soja texturitzada
1/2 carabassó
2 pastanagues
1 albergínia
1 pebrot vermell
6 c/s de salsa de tomàquet
1 bola de mozzarella fresca
pa ratllat
c/s : cullerada sopera
Passos a seguir:
Comencem ficant la soja a remull en abundant aigua, durant uns 15 minuts. Un cop passat aquest temps l'escorrem bé i la reservem.
Tallem la ceba a trossos petits i la sofregim en una paella amb una mica d'oli. Passats uns minuts hi afegim la soja escorreguda i deixem que sofregeixin juntes fins que la ceba comenci a estar transparent. Afegim el pebrot i les pastanagues també a trossos, coem uns minuts i finalment afegim el carabassó i l'albergínia trossejats i continuem sofregint. Quan ja estiguin totes les verdures cuites afegim la salsa de tomàquet, mesclem bé i apartem del foc.
Per muntar la lasanya fiquem a la base d'una safata apta per a forn una mica d'oli per greixar-la i a sobre hi fiquem una làmina de lasanya, que cobrirem amb una part de les verdures i la soja, i així successivament fins a acabar amb la última làmina.
Tallem la bola de mozzarella a rodanxes fines i la repartim per la superfície de la lasanya. Empolvorem amb una mica de pa ratllat i fornegem a 200º durant uns 10 minuts, els últims 2-3 minuts amb l'opció de gratinador perquè ens quedi ben torrada.
Ja l'havia utilitzat fent macarrons amb soja texturitzada, i la veritat és que queden boníssims i només lleugerament diferents als fets amb carn.
Us animeu a provar-la?
Ingredients (4 racions):
4 làmines de lasanya fresca (o 12 de lasanya precuinada)
1 ceba
50 gr de soja texturitzada
1/2 carabassó
2 pastanagues
1 albergínia
1 pebrot vermell
6 c/s de salsa de tomàquet
1 bola de mozzarella fresca
pa ratllat
c/s : cullerada sopera
Passos a seguir:
Comencem ficant la soja a remull en abundant aigua, durant uns 15 minuts. Un cop passat aquest temps l'escorrem bé i la reservem.
Tallem la ceba a trossos petits i la sofregim en una paella amb una mica d'oli. Passats uns minuts hi afegim la soja escorreguda i deixem que sofregeixin juntes fins que la ceba comenci a estar transparent. Afegim el pebrot i les pastanagues també a trossos, coem uns minuts i finalment afegim el carabassó i l'albergínia trossejats i continuem sofregint. Quan ja estiguin totes les verdures cuites afegim la salsa de tomàquet, mesclem bé i apartem del foc.
Per muntar la lasanya fiquem a la base d'una safata apta per a forn una mica d'oli per greixar-la i a sobre hi fiquem una làmina de lasanya, que cobrirem amb una part de les verdures i la soja, i així successivament fins a acabar amb la última làmina.
Tallem la bola de mozzarella a rodanxes fines i la repartim per la superfície de la lasanya. Empolvorem amb una mica de pa ratllat i fornegem a 200º durant uns 10 minuts, els últims 2-3 minuts amb l'opció de gratinador perquè ens quedi ben torrada.
1 de maig del 2016
Pa espiga
Fa unes setmanes a la trobada de bloggers Gitour 16 ens van obsequiar, entre altres coses, amb 500 gr de farina del projecte És farina de Girona dels Flequers Artesans de les comarques gironines.
L'objectiu d'aquest projecte és elaborar pa de qualitat amb farina d'uns blats seleccionats i produïts en camps gironins i conreats sota els controls de la producció integrada. Vam poder tastar el Pa de Tramuntana i us asseguro que estava boníssim, així que us recomano que el compreu si esteu per la zona.
Així que tenint una farina com aquesta no podia deixar l'oportunitat d'embrutar-me una mica les mans i fer pa. La meva última adquisició panarra ha estat el llibre Pan con webos fritos, un llibre econòmic, amb molt bones receptes i prou fàcils de fer, l'escollida ha estat el pa espiga i el resultat ens ha sorprès moltíssim!
Ingredients (4 espigues d'uns 30 cm):
500 gr de farina panificable
320 gr d'aigua tèbia
10 gr de llevat fresc
10 gr de sal
Passos a seguir:
Fiquem els ingredients en un bol, els mesclem i els pastem seguint les indicacions que trobareu en aquesta entrada de massa bàsica.
Fem una bola i la deixem reposar durant 1 hora en un bol greixat amb una mica d'oli d'oliva i tapat amb paper film.
Passat aquest temps la fiquem altre cop sobre el mostrador enfarinat, la dividim en 4 parts i formem les barres.
Les deixem sobre un drap net ben enfarinat, fent plecs amb la roba perquè no es toquin entre elles. Les tapem amb un altre drap i les deixem reposar durant uns 35 minuts.
Preescalfem el forn a 240 graus amb calor a dalt i baix.
Folrem dues safates amb paper de forn i fiquem dues barres a cadascuna. Amb l'ajuda d'un colador les empolvorem amb farina. Just abans de fornejar-les fem els talls que li donaran la forma d'espiga. Amb unes tisores quasi en paral·lel a la massa fem talls a intervals regulars i amb una profunditat de tres quartes parts. Desplacem les puntes que deixen els talls alternativament cap a un costat i l'altre. És més complicat explicar-ho que fer-ho, mireu aquest vídeo i veureu!
Baixem la temperatura del forn a 220 graus i fornegem durant uns 25 minuts, fins que agafin un color daurat. Un cop fora del forn les deixeu refredar sobre una reixeta per tal que no s'humitegin.
L'objectiu d'aquest projecte és elaborar pa de qualitat amb farina d'uns blats seleccionats i produïts en camps gironins i conreats sota els controls de la producció integrada. Vam poder tastar el Pa de Tramuntana i us asseguro que estava boníssim, així que us recomano que el compreu si esteu per la zona.
Així que tenint una farina com aquesta no podia deixar l'oportunitat d'embrutar-me una mica les mans i fer pa. La meva última adquisició panarra ha estat el llibre Pan con webos fritos, un llibre econòmic, amb molt bones receptes i prou fàcils de fer, l'escollida ha estat el pa espiga i el resultat ens ha sorprès moltíssim!
Ingredients (4 espigues d'uns 30 cm):
500 gr de farina panificable
320 gr d'aigua tèbia
10 gr de llevat fresc
10 gr de sal
Passos a seguir:
Fiquem els ingredients en un bol, els mesclem i els pastem seguint les indicacions que trobareu en aquesta entrada de massa bàsica.
Fem una bola i la deixem reposar durant 1 hora en un bol greixat amb una mica d'oli d'oliva i tapat amb paper film.
Passat aquest temps la fiquem altre cop sobre el mostrador enfarinat, la dividim en 4 parts i formem les barres.
Les deixem sobre un drap net ben enfarinat, fent plecs amb la roba perquè no es toquin entre elles. Les tapem amb un altre drap i les deixem reposar durant uns 35 minuts.
Preescalfem el forn a 240 graus amb calor a dalt i baix.
Folrem dues safates amb paper de forn i fiquem dues barres a cadascuna. Amb l'ajuda d'un colador les empolvorem amb farina. Just abans de fornejar-les fem els talls que li donaran la forma d'espiga. Amb unes tisores quasi en paral·lel a la massa fem talls a intervals regulars i amb una profunditat de tres quartes parts. Desplacem les puntes que deixen els talls alternativament cap a un costat i l'altre. És més complicat explicar-ho que fer-ho, mireu aquest vídeo i veureu!
Baixem la temperatura del forn a 220 graus i fornegem durant uns 25 minuts, fins que agafin un color daurat. Un cop fora del forn les deixeu refredar sobre una reixeta per tal que no s'humitegin.