Pàgines

18 de gener del 2021

La camamilla: com preparar-la 12 vegades

La recol·lecció de la camamilla ha estat associada a Linyola (Pla d'Urgell) des del segle XIX. Recentment han anat sortint iniciatives per posar-la de relleu, com la Fira de la Camamilla o l'elaboració de diferents productes fets amb aquesta planta: infusions Tegust o licor de camamilla d'Elixirs de Ponent.

Corria l'any 2018 quan la Susanna, la Glòria i jo, tres linyolenques, vam acceptar la proposta de col·laborar amb la Fira de la Camamilla preparant receptes amb aquesta planta. 

D'allí va sorgir la idea de publicar les nostres receptes en un llibre de petit format de la col·lecció "Productes de Mercat" de SD edicions, que ha vist la llum aquesta setmana sota el títol La camamilla: com preparar-la 12 vegades. 






La col·lecció compta amb 71 llibrets publicats, alguns de cuiners reconeguts i altres de persones aficionades a la cuina com nosaltres. Les receptes que hi podreu trobar són les següents:

  • Lassi de mango amb caviar de camamilla
  • Iogurt de fruita amb gelea de camamilla
  • Pannacotta de camamilla
  • Tiramisú de camamilla
  • Pastís de formatge amb gelea de camamilla
  • Columnes de formatge i camamilla
  • Cóc d'espelta i camamilla
  • Magdalenes de sègol amb poma de Lleida i camamilla de Linyola
  • Perletes de xocolata amb licor de camamilla
  • Bombons amb cor de camamilla
  • Licor de camamilla de Linyola

El llibre té un pvp de 6,95€ i es pot trobar a les llibreries a partir d'avui mateix.

Com diu Àlex Mases al pròleg "confiem que us sigui plaent i gustós, i us animo a compartir-ne els resultats en bona companyia i a fer créixer entre tots i totes l'estima per un dels productes de la terra".




5 de gener del 2021

Granola II

Fa gairebé tres anys vaig publicar una recepta de granola que vam fer molts cops, fins que vam passar a comprar cereals a granel i ens vam oblidar d'ella. 

Aquest any 2020, però, hem passat tantíssimes hores a casa que hem recuperat la tradició de fer-nos la nostra pròpia granola i aquesta és la versió que estem fent aquests últims mesos, una recepta treta d'un llibre de receptes infantils i que vam provar un dia que el Bernat m'ajudava. L'hem anat reajustant al nostre gust, esperem que us agradi.




Ingredients:

  • 300 gr de flocs de civada integrals
  • 100 gr de fruits secs (avellanes i ametlles)
  • 35 gr de pipes de girasol
  • 35 gr de pipes de carabassa
  • 2 c/s d'oli d'oliva suau
  • 3 c/s de mel
  • panses
  • flocs de coco torrats


Passos a seguir:

En un bol ampli fiquem la civada, els fruits secs (podeu picar-los una mica, a nosaltres ens agraden sencers) i les pipes. Mesclem.

En un recipient apte pel microones fiquem l'oli i la mel i ho escalfem una mica, només perquè agafi una textura més líquida. Ho mesclem i repartim per sobre dels ingredients que tenim al bol. Mesclem bé.

Folrem dues safates amb paper de forn i hi repartim la meitat de la mescla a cadascuna.

Escalfem el forn a 160º amb ventilador, i quan estigui calent fiquem les dues safates, una a la part alta i l'altra a la part baixa. Programem 15 minuts, obrim el forn, canviem les safates de forn i fornegem uns 10 minuts més, controlant que la granola es dauri lleugerament però sense que es cremi.

Un cop fora del forn la deixem refredar, hi afegim panses i flocs de coco al gust i la guardem en un pot hermètic.

3 de gener del 2021

Cigrons amb espinacs

Els qui em coneixeu bé sabeu que no menjo cigrons des de petita, però com que als dos homes de casa els encanten i el petit sovint demana cigrons amb espinacs com els que fa la padrina... finalment, i després d'haver-los fet vàries vegades, m'he animat a deixar per escrit la recepta que he anat adaptant una mica a ull.

És un plat molt fàcil, econòmic i (segons diuen) deliciós ;-)



Ingredients:

  • 1 ceba
  • 2 alls
  • 300 gr d'espinacs frescos
  • 400 gr de cigrons cuits
  • 100 ml de brou 
  • 5 c/s de salsa de tomàquet sofregida
  • sal, pebre i oli d'oliva
  • ous durs

Passos a seguir:

En una cassola baixa i àmplia fiquem una mica d'oli i un cop calent hi sofregim la ceba trossejada petita a foc lent, durant uns 10 minuts o fins que comenci a estar transparent. Hi afegim els alls ben picats, donem un parell de voltes, i afegim els espinacs. Tapem l'olla i deixem reduir uns minuts.

Un cop reduïts afegim el brou, els cigrons i la salsa de tomàquet a l'olla, salpebrem al gust i deixem fer xup-xup a foc lent uns 10 minuts.

Pelem, netegem i tallem els ous durs i els presentem a sobre.