Els hot cross buns són uns brioixos, especiats
i lleugerament dolços, típics dels països anglosaxons on s’acostumen a preparar
pel divendres sant.
El seu tret distintiu és la creu que porten dibuixada a
sobre.
Ingredients (12 unitats):
Per la massa:
- 130 g de mantega a trossos petits i a
temperatura ambient
- 220 g de llet
- 60 g de sucre
- 10 gr de llevat fresc
- 2 ous
- 500 g de farina de força
- 1’5 c/c de canyella mòlta
- 1 c/c de nou moscada mòlta
- ½ c/c de clau mòlt
- 1 polsim de sal
- 120 g de panses sense llavors
c/c: culleradeta de cafè
Per les creus:
- 40 g de farina
- 50 g d’aigua
- 1 c/c d’oli d’oliva
- 1 polsim de sal
Almívar:
- 40 g d’aigua
- 40 g de sucre
Passos a seguir (tradicional):
Folrem una safata de forn amb paper de forn i reservem.
Escalfem lleugerament la llet, la posem en un
bol amb el sucre i el llevat i remenem bé perquè el llevat es desfaci. Fiquem
aquesta mescla en un bol gran i hi afegim els ous, la farina de força, les
espècies i la sal, les panses i la mantega a trossos i ho pastem, a mà o amb un
robot de cuina fins a integrar-ho.
Greixem un bol gran amb mantega, hi fiquem la
massa i la cobrim amb film transparent perquè llevi durant aproximadament 1
hora.
Passat aquest temps fiquem una mica de farina
sobre el mostrador de la cuina, bolquem a sobre la massa, la dividim en 12
porcions i els donem forma de bola. Les fiquem a la safata de forn que hem
preparat, separades uns 3 cm unes de les altres, i les cobrim amb un drap de
cuina net perquè llevin durant 20 minuts més.
Mentrestant preparem la mescla per a dibuixar
les creus a sobre dels brioixos. Per fer-la mesclem la farina, l’aigua, l’oli i
la sal amb l’ajuda d’una cullera. Fiquem aquesta mescla en una màniga pastelera
i tallem la punta deixant una obertura d’uns 5mm. Dibuixem les creus a sobre
dels panets.
Escalfem el forn a 200 graus i un cop passat
el temps del segon llevat fornegem els brioixos durant 20 minuts.
Aprofitem aquest temps per preparar l’almívar.
Per fer-lo escalfem l’aigua en un cassó, hi afegim el sucre i remenem fins que
es disolgui. Al treure els brioixos del forn els pintem immediatament amb
l’almívar.
Passos a seguir (Thermomix):
Folrem una safata de forn amb paper de forn i reservem.
Coloquem un bol sobre la tapa del vas, pesem
la mantega i la reservem.
Posem al vas la llet, el sucre i el llevat i
programem 2 min / 37 graus / vel 2. Afegim els ous, la farina de força, les
espècies i la sal, mesclem 15 seg / vel 6 i després pastem 2 min / vel espiga. Mentrestant
greixem amb mantega un bol gran i el reservem.
Afegim les panses al vas i pastem 5 min / vel
espiga. Hi anem incorporant la mantega, a poc a poc, per l’obertura de la tapa.
Un cop finalitzat el programa retirem la massa del vas, la fiquem al bol greixat
i el cobrim amb film transparent perquè llevi durant aproximadament 1 hora.
Netegem i assequem el vas.
Passada l’hora del llevat fiquem una mica de
farina sobre el mostrador de la cuina, bolquem a sobre la massa, la dividim en
12 porcions i els donem forma de bola. Les fiquem a la safata de forn que hem
preparat, separades uns 3 cm unes de les altres, i les cobrim amb un drap de
cuina net perquè llevin durant 20 minuts més.
Mentrestant preparem la mescla per a dibuixar
les creus a sobre dels brioixos. Per fer-la mesclem la farina, l’aigua, l’oli i
la sal amb l’ajuda d’una cullera. Fiquem aquesta mescla en una màniga pastelera
i tallem la punta deixant una obertura d’uns 5 mm. Dibuixem les creus a sobre
dels panets.
Escalfem el forn a 200 graus i un cop passat
el temps del segon llevat fornegem els brioixos durant 20 minuts.
Aprofitem aquest temps per preparar l’almívar.
Per fer-lo fiquem l’aigua i el sucre al vas, i sense posar el cubilete,
programem 2 min / 100 graus / vel 2’5. Al
treure els brioixos del forn els pintem immediatament amb l’almívar.
Els deixem refredar 10 minuts i ja poden consumir-se. Els que no hagueu de consumir en un dia els podeu congelar per evitar que endureixin, així el dia que vulgueu els descongeleu i els teniu com a recent fornejats.