Pàgines

27 de febrer del 2024

Estofat d'albergínies {Grècia}

Aquest any el grup de lectura que coordino viatja a Grècia i per això estic provant diferents propostes gastronòmiques de la cuina helena. L'ús de verdures fresques és una de les seves característiques, així com de la cuina mediterrània en general, i l'albergínia és una de les més repetides.

Aquest estofat d'albergínies és una delícia, no la fotografia no li fa justícia. Queden meloses i saboroses, així que segur que necessitareu una bona barra de pa al costat!




Ingredients (3-4 persones):

  • 4 albergínies tallades en rodanxes
  • 1 ceba tallada grossa
  • 2 grans d'all
  • 100 ml de vi negre
  • 1 c/p de tomàquet concentrat
  • 300 gr de tomàquet triturat
  • sal i pebre negre mòlt
  • julivert
  • oli d'oliva

Passos a seguir:

Fiquem una mica d'oli d'oliva en una paella gran i sofregim les rodanxes d'albergínia fins que estiguin rosses. Les reservem sobre un paper de cuina absorvent.

Fiquem un bon raig d'oli en una cassola i hi sofregim la ceba, a foc lent, fins que comenci a daurar-se. Hi afegim els alls tallats a làmines i els sofregim un parell de minuts, moment en que incorporem les albergínies, el vi, els dos tipus de tomàquet, el julivert picat, i la sal i el pebre al gust. Ho removem amb cura de no trencar les albergínies i ho coem uns 15 minuts a foc baix.

Passat aquest temps afegim una mica més d'oliva d'oliva, removem amb cura i cuinem 10 minuts més. Ja ho tenim llest per servir, es pot menjar com a acompanyament o simplement amb una mica de pa, si el feu repetireu segur!


** Recepta extreta de: Cocina griega / María Zannia.

10 de febrer del 2024

Muhammara

Recentment m'han entrat ganes de provar la cuina libanesa i siriana, i com que a la zona de Lleida no tenim restaurants d'aquestes característiques quan he vist aquesta recepta en una de les revistes que estava fullejant m'ha faltat temps per fer-la.

La muhammara és una crema de pebrots vermells i nous originària de Síria. És una recepta molt fàcil de fer que se suma a les altres propostes de patès vegetals que podeu trobar al blog. 




Ingredients:

  • 75 g de nous pelades
  • 40 g d'oli d'oliva verge
  • 230 gr de pebrot vermell escalivat
  • 1 o 2 grans d'all
  • 1 c/s de mel
  • 1/2 de c/p de flocs de caiena
  • 1/4 de c/p de pebre vermell en pols (pimentón de la Vera)
  • 1/2 de c/p de comí mòlt

c/p: cullereta de cafè
c/s: cullera sopera


Passos a seguir (tradicional):

Posem les nous en un bol, les cobrim d'aigua i les deixem hidratar durant 1 hora.

En un recipient hi fiquem l'oli d'oliva i el reservem. Al got de la batedora de mà hi fiquem el pebrot escalivat, les nous hidratadas i escorregudes, la mel, els flocs de caiena, el pebre vermell i el comí. Triturem bé i anem afegint l'oli a poc a poc, perquè la mescla emulsioni.

Reservem a la nevera fins a l'hora de servir. Ho podem acompanyar amb bastonets de pa i/o palets de verdures variades.

Passos a seguir (Thermomix):

Posem les nous en un bol, les cobrim d'aigua i les deixem hidratar durant 1 hora.

Posem un recipient sobre el vas de la Thermomix i hi pesem l'oli. El reservem. Al vas hi fiquem el pebrot escalivat, les nous hidratadas i escorregudes, la mel, els flocs de caiena, el pebre vermell i el comí i triturem 10 seg / vel 10. Tot seguit programem 1 min / vel 3 i mentre dura el programa anem afegint l'oli a poc a poc, perquè la mescla emulsioni.

Reservem a la nevera fins a l'hora de servir. Ho podem acompanyar amb bastonets de pa i/o palets de verdures variades.


** Recepta extreta de: Cookidoo



5 de febrer del 2024

Bescuit de pera

 A vegades les millores receptes surten d'improvisar amb ingredients que tens a la nevera i que s'han de gastar a última hora perquè no es facin malvé. Aquest ha estat el cas d'aquest bescuit de pera, fet per aprofitar 3 peres que estaven força madures.

El resultat ens ha agradat molt i ens ha permès treure gran part del sucre de la recepta, ja que la pera madura ens ho ha compensat. Us animo a provar-lo!



Ingredients:

  • 75 gr de sucre
  • la pell d'una llimona
  • 2 ous L
  • 70 g d'oli de girasol o d'oli d'oliva suau
  • 50 g de llet
  • 230 g de farina
  • 1 c/c de llevat químic
  • 3 peres madures, tallades a daus d'1 cm


Passos a seguir (tradicional):

Escalfem el forn a 180º i greixem un motlle tipus plum cake amb una mica d'oli o mantega.

En un bol posem el sucre i els ous i ho batem amb unes baretes elèctriques fins que la mescla blanquegi. Hi afegim la llet i l'oli i ho integrem. Tot seguit afegim la farina, el llevat i la ratlladura de llimona i mesclem de nou.

Finalment afegim la pera i l'integrem mesclant suament amb l'ajuda d'una espàtula. Repartim la mescla al motlle preparat, li donem uns cops perquè la massa quedi llisa i fornegem durant 40 minuts o fins que quan clavem una agulla aquesta surti neta. 

Deixem refredar sobre una reixeta i servim a porcions.


Passos a seguir (Thermomix):

Escalfem el forn a 180º i greixem un motlle tipus plum cake amb una mica d'oli o mantega.

Posem al vas el sucre i la pell de la llimona i pulveritzem 1 min / vel 10. Col·loquem la mariposa, afegim els ous i programen 3 min / 37º / vel 3. Quan acabi programem de nou 3 min / vel 3.

Afegim l'oli i la llet i mesclem 3 seg / vel 3. Incoporem la farina i el llevat i programem 3 seg / vel 3.

Retirem la mariposa i afegim la pera. L'integrem mesclant suament amb l'ajuda d'una espàtula. Repartim la mescla al motlle preparat, li donem uns cops perquè la massa quedi llisa i fornegem durant 40 minuts o fins que quan clavem una agulla aquesta surti neta. 

Deixem refredar sobre una reixeta i servim a porcions.