La portokalópita és un pastís típic grec que té com a ingredient principal la taronja dolça. És molt popular a Grècia i se sol consumir com a postres amb cafè. Dins de la brioixeria grega, pertany a la família dels pastissos anomenats siropiasta, dolços que es banyen amb almívar, com el baklava.
Aquest pastís és una de les receptes que més va triomfar al grup de lectura i gastronomia dedicat a Grècia, així que espero que us animeu a provar-lo!
Ingredients (per a 12-15 persones):
- 7 fulles de pasta fil·lo
- 4-5 taronges
- 5 ous
- ¾ de tassa de sucre
- 1 tassa d’oli de girasol
- 3-4 cullerades de vainilla en pols
- 2 sobres de llevat químic (Royal)
- 250 g de iogurt grec
- Per l'almívar: 3 vasos de suc de taronja i 1vas de sucre
Passos a seguir:
Extenem les 7 fulles de pasta fil·lo sobre l’encimera, obertes i separades, perquè s’assequin, durant 30 minuts. Passat aquest temps les emboliquem amb un drap i les trenquem en trossos petits.
Escalfem el forn a 200º.
Ratllem la pell de les taronges i després fem suc, el reservem. En un bol ampli batem els ous i el sucre fins a obtenir una mescla homogènia. Hi incorporem l’oli de girasol, la vainilla, el llevat, el iogurt grec i la ratlladura de taronja. Ho integrem tot. Afegim, a poc a poc, els trossos de pasta fil·lo i amb una espàtula ho removem suament amb moviments envoltants.
Greixem un motlle i hi bolquem la mescla. Fornegem durant 35-45 minuts, fins que quan clavem una agulla aquesta surti neta.
Mentrestant preparem l'almívar. Escalfem el suc de taronja amb el sucre i ho removem fins a obtenir una textura de xarop.
Un cop tret el pastís del forn el deixem refredar 5-10 minuts i el reguem amb l'almívar. El reservem una hora perquè l’absorveixi i ja el podem servir.
** Recepta extreta de: Canal cocina