29 de setembre del 2024

Portokalópita {pastís grec de taronja}

La portokalópita és un pastís típic grec que té com a ingredient principal la taronja dolça. És molt popular a Grècia i se sol consumir com a postres amb cafè. Dins de la brioixeria grega, pertany a la família dels pastissos anomenats siropiasta, dolços que es banyen amb almívar, com el baklava.

Aquest pastís és una de les receptes que més va triomfar al grup de lectura i gastronomia dedicat a Grècia, així que espero que us animeu a provar-lo!






Ingredients (per a 12-15 persones):

  • 7 fulles de pasta fil·lo
  • 4-5 taronges
  • 5 ous
  • ¾ de tassa de sucre
  • 1 tassa d’oli de girasol
  • 3-4 cullerades de vainilla en pols
  • 2 sobres de llevat químic (Royal)
  • 250 g de iogurt grec
  • Per l'almívar: 3 vasos de suc de taronja i 1vas de sucre


Passos a seguir:

Extenem les 7 fulles de pasta fil·lo sobre l’encimera, obertes i separades, perquè s’assequin, durant 30 minuts. Passat aquest temps les emboliquem amb un drap i les trenquem en trossos petits.

Escalfem el forn a 200º.

Ratllem la pell de les taronges i després fem suc, el reservem. En un bol ampli batem els ous i el sucre fins a obtenir una mescla homogènia. Hi incorporem l’oli de girasol, la vainilla, el llevat, el iogurt grec i la ratlladura de taronja. Ho integrem tot. Afegim, a poc a poc, els trossos de pasta fil·lo i amb una espàtula ho removem suament amb moviments envoltants.

Greixem un motlle i hi bolquem la mescla. Fornegem durant 35-45 minuts, fins que quan clavem una agulla aquesta surti neta.

Mentrestant preparem l'almívar. Escalfem el suc de taronja amb el sucre i ho removem fins a obtenir una textura de xarop.

Un cop tret el pastís del forn el deixem refredar 5-10 minuts i el reguem amb l'almívar. El reservem una hora perquè l’absorveixi i ja el podem servir.


** Recepta extreta de: Canal cocina 

22 de setembre del 2024

Amanida de figues amb arròs i quinoa

Les figues són originàries del Pròxim Orient i van ser els fenicis qui van introduir-les a la mediterrània. A Catalunya la superfície més gran de cultiu és a la província de Lleida, en especial a Alguaire, tot i que aquestes d'avui provenen d'una finca familiar del costat de casa.

Com que són força delicades quan no donem a l'abast de menjar-les com a postres les afegim a les amanides i obtenim un plat de contrastos que és tot un luxe. Avui hi hem afegit arròs integral i quinoa i així l'hem completat per fer-la un plat únic.




Ingredients (1-2 persones):

  • brots d'espinacs tendres
  • 1 vas d'arròs integral amb quinoa Brillante 
  • un grapat de nous pelades
  • 2-4 figues
  • parmesà en llesques
  • alvocat
  • per la vinagreta:
    • oli d'oliva
    • vinagre de poma
    • mostassa
    • sal i pebre

Passos a seguir:

Fiquem sobre un plat o safata una base de brots d'espinacs tendres. 
Repartim per sobre l'arròs i la quinoa, les figues pelades i tallades a rodanxes, les nous, el parmesà i l'alvocat. Totes les quanitats al vostre gust i segons el nombre de comensals.

Per amanir el plat fem una vinagreta barrejant enèrgicament 3 cullerades grans d'oli d'oliva, 1 i mitja de vinagre de poma, una cullerada de postres de mostassa i una mica de sal i pebre. Repartim la vinagreta per sobre l'amanida i ja la tenim llesta.


18 de setembre del 2024

Gofres de pera {sense sucre}

Aquests gofres són perfectes per aprofitar unes peres madures ja que d'aquesta manera ens estalviem d'afegir sucre a la recepta. Són un esmorzar ideal per als més petits, i com que congelen perfectament només cal que els deixeu a la nevera la nit abans o els descongeleu directament a la torradora.

Els podeu acompanyar amb una mica de iogurt per sobre, amb fruita fresca tallada o amb una mica de mel o xarop d'atzavara, per exemple.




Ingredients (6 unitats):

  • 3 ous
  • 3 peres mitjanes i madures
  • 1 iogurt natural
  • 3 cullerades soperes d'oli d'oliva
  • 125 g de llet
  • 1 sobre de llevat químic
  • 250 g de farina integral d'espelta
  • la ratlladura de la pell de mitja llimona
  • 1 pessic de sal
  • 1 culleradeta de canyella mòlta

Passos a seguir:

Fiquem els ous en un bol i els batem bé. Hi afegim la pera pelada i a trossos i ho triturem. Afegim el iogurt, l'oli, la llet i la ratlladura de llimona i ho integrem amb una batedora manual.

Afegim els ingredients secs: el llevat, la farina, la sal i la canyella, i els mesclem bé fins aconseguir una massa fina.

Greixem els motlles (o la gofrera) i els omplim amb la mescla. Escalfem el forn a 180º amb el ventilador engegat i fornegem durant 15 minuts. Treiem els motlles del forn, deixem refredar uns 5-10 minuts i desmotllem els gofres.

Es poden menjar tebis o freds, gaudiu-los!