Comencem la setmana amb una recepta tradicional d'origen antic i popular que pot menjar-se per berenar o coma postres i que és típica de la Pasqua, les rostes o torradetes de Santa Teresa. Es creu que va sorgir com a idea per aprofitar el pa dur, i creieu-me que és una molt bona reutilització!
Jo no n'havia fet mai i aquest més la proposta de Memòries d'una cuinera ha estat precisament aquesta, així que per estrenar-me he fet les tradicionals, a veure què us semblen.
Ingredients (per a 9 unitats):
9 llesques de pa d'un centímetre i mig aprox. (millor si és del dia abans)
500 ml de llet semi
1 canó de canyella
la pell d'1 llimona
60 gr de sucre
2 ous
sucre i canyella
oli d'oliva
Passos a seguir:
Fiquem la llet, el canó de canyella i el sucre i li fem arrancar el bull. Ho retirem del foc, ho colem i ho fiquem en un plat fondo o safata. Un cop s'hagi refredat una mica hi fiquem les llesques de pa, pels dos costats, perquè quedin ben impregnades.
Batem els ous i els fiquem en un plat fondo, en un altre plat hi reservem la mescla de sucre i canyella per arrebossar i en preparem un tercer amb paper de cuina per poder absorvir l'excès d'oli de les rostes un cop fregides.
Agafem una paella, hi fiquem un bon fons d'oli d'oliva i l'escalfem.
Per acabar anem agafant les llesques, les passem per l'ou batut i les fregim fins que estiguin ben daurades. Un cop cuites les deixem sobre el paper absorvent uns minuts i tot seguit les arrebossem amb el sucre i la canyella.
Ja les podeu gaudir, a mi menjades recent fetes i tèbies em van semblar molt bones!
Pàgines
▼
30 de març del 2015
28 de març del 2015
Arròs amb carxofes i bacallà
Aprofitem la quaresma per a cuinar plats amb bacallà, que a casa ens agrada molt, tant com les carxofes! així que imagineu-vos si hem fet festa amb aquesta recepta! A més és un àpat ben complert, i amb el toc del pebre vermell té un sabor deliciós. Jo de vosaltres el provaria...
Ingredients (3 persones):
3 mesures d'arròs bomba / 3 tassetes
9 mesures de caldo de verdures / 9 tassetes
6 carxofes
1 ceba
1 pebrot verd
200 gr de tires de bacallà salat, prèviament dessalat
2 cullerades petites de pebre vermell de la Vera
sal i pebre
Passos a seguir:
Per fer oli de pebre vermell fiquem oli en una cassó, l'escalfem una mica i hi afegim 2 cullerades petites de pebre vermell i ho deixem reposar. Aneu amb compte que l'oli no estigui molt calent ja que es crema amb facilitat i espatllaria el sabor.
Sofregim la ceba trossejada amb oli d'oliva durant uns 5 minuts. Passat aquest temps hi afegim els cors de les carxofes tallats a làmines fines i el pebrot trossejat a dauets. Ho salpebrem, ho deixem coure uns 10 minuts i hi afegim l'arròs. Ho barregem una mica, deixem un parell de minuts perquè es barregin el sabors i afegim el caldo de verdures ben calent i els trossos de bacallà. Coem 18 minuts a foc mig i a mitja cocció afegim l'oli de pebre vermell.
Un plat ideal per un dia tan primaveral com avui, no creieu?
Ingredients (3 persones):
3 mesures d'arròs bomba / 3 tassetes
9 mesures de caldo de verdures / 9 tassetes
6 carxofes
1 ceba
1 pebrot verd
200 gr de tires de bacallà salat, prèviament dessalat
2 cullerades petites de pebre vermell de la Vera
sal i pebre
Passos a seguir:
Per fer oli de pebre vermell fiquem oli en una cassó, l'escalfem una mica i hi afegim 2 cullerades petites de pebre vermell i ho deixem reposar. Aneu amb compte que l'oli no estigui molt calent ja que es crema amb facilitat i espatllaria el sabor.
Sofregim la ceba trossejada amb oli d'oliva durant uns 5 minuts. Passat aquest temps hi afegim els cors de les carxofes tallats a làmines fines i el pebrot trossejat a dauets. Ho salpebrem, ho deixem coure uns 10 minuts i hi afegim l'arròs. Ho barregem una mica, deixem un parell de minuts perquè es barregin el sabors i afegim el caldo de verdures ben calent i els trossos de bacallà. Coem 18 minuts a foc mig i a mitja cocció afegim l'oli de pebre vermell.
Un plat ideal per un dia tan primaveral com avui, no creieu?
24 de març del 2015
Croquetes de calçots
Continuem amb la temporada de calçots, i després de menjar els calçots arrebossats de l'altre dia avui us proposo fer-ho en forma de croquetes. Una recepta d'aprofitament per si us sobren uns quants calçots cuits. Jo a partir d'ara procuraré que sempre en sobrin ;)
Ingredients (12-14 croquetes):
15-20 calçots cuits
45 gr. de farina
400 ml de llet
sal, pebre i nou moscada
oli
pa ratllat
1 ou
Passos a seguir:
Netegem els calçots retirant la primera capa negra i tallant la part de les fulles, ens hem de quedar amb la part més tendra. Els trossegem i fiquem en una paella amb una mica d'oli i els sofregim uns minuts.
Afegim la farina i anem barrejant bé per tal que es cuini i es vagi torrant. Anem incorporant, a poc a poc, la llet, i anem remenant i deixant que es cogui. Salpebrem i afegim una mica de nou moscada, i retirem del foc un cop es comenci a desenganxar la massa de la paella.
Reservem aquesta massa en una safata i la deixem refredar, podem deixar-la d'un dia per l'altre. És important tapar-la amb paper film que toqui a la massa, per evitar que es faci una crosta.
Un cop refredada fem les croquetes. Agafem porcions de massa, els donem forma de croqueta, les passem per ou batut i després per pa ratllat. Només falta fregir-les en abundant oli d'oliva, deixar-les uns minuts a sobre de paper absorvent i gaudir-les!
També podeu congelar-les i fregir-les directament quan vulgueu, que és que acostumo a fer jo.
Us animeu?
Ho han fet...
Ingredients (12-14 croquetes):
15-20 calçots cuits
45 gr. de farina
400 ml de llet
sal, pebre i nou moscada
oli
pa ratllat
1 ou
Passos a seguir:
Netegem els calçots retirant la primera capa negra i tallant la part de les fulles, ens hem de quedar amb la part més tendra. Els trossegem i fiquem en una paella amb una mica d'oli i els sofregim uns minuts.
Afegim la farina i anem barrejant bé per tal que es cuini i es vagi torrant. Anem incorporant, a poc a poc, la llet, i anem remenant i deixant que es cogui. Salpebrem i afegim una mica de nou moscada, i retirem del foc un cop es comenci a desenganxar la massa de la paella.
Reservem aquesta massa en una safata i la deixem refredar, podem deixar-la d'un dia per l'altre. És important tapar-la amb paper film que toqui a la massa, per evitar que es faci una crosta.
Un cop refredada fem les croquetes. Agafem porcions de massa, els donem forma de croqueta, les passem per ou batut i després per pa ratllat. Només falta fregir-les en abundant oli d'oliva, deixar-les uns minuts a sobre de paper absorvent i gaudir-les!
També podeu congelar-les i fregir-les directament quan vulgueu, que és que acostumo a fer jo.
Us animeu?
Ho han fet...
Gemma M. |
22 de març del 2015
Oatcakes (galetes d'avena)
Les oatcakes són unes galetes d'avena típiques d'Escòcia. El clima de les Highlands n'ha afavorit sempre el conreu i és per això que és un cereal que es consumeix en abundància i que es considerat el pla del poble.
L'origen d'aquestes galetes se situa al segle XIV, quan els soldats escocesos n'elaboraven sobre una placa de metall que pot comprar-se encara a l'actualitat. Aquestes galetes són força insípides i és per això que es mengen acompanyades, bé de dolç, bé de salat.
Ingredients (aprox. 40 galetes):
120 gr de flocs d'avena (jo integrals)
120 gr de farina d'avena o flocs triturats amb un molinet
240 ml d'aigua bullint
30 gr d'oli d'oliva
1/2 cullerada petita de sal
opcional: llavors de sèsam i lli
Passos a seguir:
Escalfem el forn a 200º.
En un bol mesclem els flocs i la farina d'avena, l'oli, la sal i les llavors (1 cullerada sopera escassa de cada). Afegim l'aigua bullint i amb una espàtula ho barregem bé, obtindrem una massa bastant seca. La deixem refredar una mica i la fiquem entre dos papers de forn per poder estirar-la sense que se'ns enganxi.
La deixem ben fina i l'anem tallant amb un vas o tallador rodó. Fiquem les galetes sobre dos safates de forn folrades i les fornegem, d'una en una, durant uns 25-30 minuts.
Hem d'aconseguir unes galetes ben seques i cruixents. A mitja cocció podem donar-los la volta perquè es facin igual pels dos costats.
Unes galetes tipus crackers que ens poden servir per esmorzars, berenars o aperitius... guardeu-les en una caixa de llauna perquè estiguin ben cruixents.
Recepta extreta de: El foro del pan
L'origen d'aquestes galetes se situa al segle XIV, quan els soldats escocesos n'elaboraven sobre una placa de metall que pot comprar-se encara a l'actualitat. Aquestes galetes són força insípides i és per això que es mengen acompanyades, bé de dolç, bé de salat.
Ingredients (aprox. 40 galetes):
120 gr de flocs d'avena (jo integrals)
120 gr de farina d'avena o flocs triturats amb un molinet
240 ml d'aigua bullint
30 gr d'oli d'oliva
1/2 cullerada petita de sal
opcional: llavors de sèsam i lli
Passos a seguir:
Escalfem el forn a 200º.
En un bol mesclem els flocs i la farina d'avena, l'oli, la sal i les llavors (1 cullerada sopera escassa de cada). Afegim l'aigua bullint i amb una espàtula ho barregem bé, obtindrem una massa bastant seca. La deixem refredar una mica i la fiquem entre dos papers de forn per poder estirar-la sense que se'ns enganxi.
La deixem ben fina i l'anem tallant amb un vas o tallador rodó. Fiquem les galetes sobre dos safates de forn folrades i les fornegem, d'una en una, durant uns 25-30 minuts.
Hem d'aconseguir unes galetes ben seques i cruixents. A mitja cocció podem donar-los la volta perquè es facin igual pels dos costats.
Salat o dolç? |
Unes galetes tipus crackers que ens poden servir per esmorzars, berenars o aperitius... guardeu-les en una caixa de llauna perquè estiguin ben cruixents.
Recepta extreta de: El foro del pan
19 de març del 2015
One day {Pel·lícula}
Us ha passat mai que esteu mirant una pel·lícula i de sobte us adoneu que aquella història ja us l'heu vista o sentida? doncs això em va passar a mi amb aquesta. Sense saber-ho havia llegit la novel·la amb què està basada: Siempre el mismo día de David Nichols, també totalment recomanable.
Tenir la història anticipada no ha fet, però, que no gaudís de l'adaptació cinematogràfica protagonitzada per Anne Hathaway (m'encanta!) i Dexter Mayhew. Ella és una noia treballadora de classe mitjana i ell un noi ric i encantador amb les idees poc clares. Es coneixen un 15 de juliol, concretament de l'any 1988, i inicien una relació que durarà tota la seva vida. Cada seqüència de la pel·lícula és un 15 de juliol diferent, i ens mostra on, com i amb quines circumstàncies estan els dos protagonistes. Junts o separats ens apropen a la realitat de'n Dex i l'Emma a través de la seva amistat al llarg de gairebé 20 anys.
I està clar que no puc acabar l'entrada sense comentar-vos la relació que té amb Escòcia, oi? Tot i que la pel·lícula està grabada en diverses localitzacions com Londres i París, també apareix l'Old Town d'Edinburgh, el barri d'Stockbridge i el famós turó conegut com Arthur's Seat.
Vistes d'Edinburg des d'Arthur's Seat |
Si algú ha estat a Escòcia i té alguna recomanació, aquí us espero mentre preparo la següent entrada també relacionada però gastronòmicament ;)
17 de març del 2015
Calçots arrebossats
Ja hem fet 3 calçotades aquesta temporada, i de la primera, ja fa unes setmanes, vaig separar uns quants calçots sense coure per fer-los arrebossats. Els vaig trobar ben bons, llàstima que no tingués ni una mica de salsa per acompanyar-los, perquè estic segura que li donaria un toc excel·lent!
Ingredients (2-3 persones):
20 calçots
200 ml de cervesa
farina
sal
oli d'oliva
Passos a seguir:
Netegem els calçots tallant-los les fulles verdes, la punta i la primera capa. Els emboliquem amb paper d'alumini i els coem a la papillota al forn, uns 20 minuts a 200º.
Mentrestant preparem la mescla per l'arrebossat. En un bol fiquem la cervesa freda i la sal i anem afegint farina fins a obtenir una consistència una mica densa, que ens permeti submergir els calçots i que s'impregnin bé.
Un cop tinguem els calçots cuits només cal passar-los per l'arrebossat i fregir-los en una paella amb oli d'oliva. Al treure'ls els deixem un parell de minuts sobre un paper absorvent per a retirar l'excés d'oli i ja els podeu posar a taula.
Recent fets són deliciosos, així que degusteu-los al moment!
En breu, un parell de receptes més amb calçots, han donat de si!!
Ingredients (2-3 persones):
20 calçots
200 ml de cervesa
farina
sal
oli d'oliva
Passos a seguir:
Netegem els calçots tallant-los les fulles verdes, la punta i la primera capa. Els emboliquem amb paper d'alumini i els coem a la papillota al forn, uns 20 minuts a 200º.
Mentrestant preparem la mescla per l'arrebossat. En un bol fiquem la cervesa freda i la sal i anem afegint farina fins a obtenir una consistència una mica densa, que ens permeti submergir els calçots i que s'impregnin bé.
Un cop tinguem els calçots cuits només cal passar-los per l'arrebossat i fregir-los en una paella amb oli d'oliva. Al treure'ls els deixem un parell de minuts sobre un paper absorvent per a retirar l'excés d'oli i ja els podeu posar a taula.
Recent fets són deliciosos, així que degusteu-los al moment!
En breu, un parell de receptes més amb calçots, han donat de si!!
13 de març del 2015
Pastís de iogurt grec i llima
Aquest pastís el vaig fer per l'aniversari del Joan, fa gairebé dos mesos ja... a ell li agraden molts els postres amb sabors cítrics o tipus mousse, així que vaig decantar-me per aquest que a més queda molt vistós. És més fàcil del que sembla, us asseguro que a mi les manualitats no se'm donen gaire bé i que la meva paciència tampoc és la bomba, i prou que me'n vaig sortir ;)
Només tinc un però... la base no ens va acabar de convèncer, està feta amb arròs inflat i xocolata, però no va quedar cruixent com a mi m'agrada. Així que us ficaré la meva proposta de base que crec que pot anar-hi molt millor.
Som-hi!
Ingredients (10 racions):
Per la base:
base cruixent de galetes i xocolata
Per al farciment:
600 gr de iogurt grec
la pell ratllada de 4 llimes
60 gr de suc de llima
50 gr de sucre llustre
8 fulles de gelatina
Per decorar:
70 xocolata negra
1 llima
2 fulles de gelatina
Passos a seguir:
Preparem la base seguint les indicacions de la recepta del pastís de formatge i xocolata.
Per fer el farciment barregem el iogurt, el sucre (aquest pastís no és massa dolç, així que si sou golafres podeu augmentar el sucre), el suc i la ratlladura de les llimes. En un bol amb aigua freda hidratem les fulles de gelatina fins que s'estovin. Un cop toves les agafem i sense escórrer les fiquem en un vas i les escalfem uns segons al microones perquè es desfacin del tot.
Aboquem una mica de la crema de iogurt sobre la gelatina, removem bé i afegim aquesta mescla a la de iogurt, integrant-la totalment. Un cop integrada l'aboquem a sobre de la base que teníem reservada i tornem a ficar el motlle a la nevera durant almenys 2 hores, perquè qualli bé.
Passades les 2 hores o més, desemmotllem el pastís i preparem la decoració, la part més delicada però més vistosa. Tallem una tira de paper de forn igual de llarga que el perímetre del pastís i una mica més ampla que l'alçada d'aquest.
Desfem la xocolata i la posem en una màniga pastissera amb una broquet fi. Dibuixem gargots a sobre de la tira de paper de forn i un cop fets agafem la tira i l'enganxem per la part de la xocolata a tot el perímetre del pastís. El deixem uns minuts a la nevera perquè s'endureixi i ja podem retirar el paper amb cura.
Finalment fiquem a hidratar amb aigua freda les dues fulles de gelatina i com abans, les passem uns segons pel microones perquè es desfacin del tot. Tallem la llima a rodanxes, les pintem amb la gelatina i les fiquem a sobre del pastís com a decoració. Aquest bany amb gelatina ens garantirà que no perdin color ni brillantor.
Què us ha semblat? més fàcil del que semblava, oi?
Recepta extreta de: Maria Lunarillos
Només tinc un però... la base no ens va acabar de convèncer, està feta amb arròs inflat i xocolata, però no va quedar cruixent com a mi m'agrada. Així que us ficaré la meva proposta de base que crec que pot anar-hi molt millor.
Som-hi!
Ingredients (10 racions):
Per la base:
base cruixent de galetes i xocolata
Per al farciment:
600 gr de iogurt grec
la pell ratllada de 4 llimes
60 gr de suc de llima
50 gr de sucre llustre
8 fulles de gelatina
Per decorar:
70 xocolata negra
1 llima
2 fulles de gelatina
Passos a seguir:
Preparem la base seguint les indicacions de la recepta del pastís de formatge i xocolata.
Per fer el farciment barregem el iogurt, el sucre (aquest pastís no és massa dolç, així que si sou golafres podeu augmentar el sucre), el suc i la ratlladura de les llimes. En un bol amb aigua freda hidratem les fulles de gelatina fins que s'estovin. Un cop toves les agafem i sense escórrer les fiquem en un vas i les escalfem uns segons al microones perquè es desfacin del tot.
Aboquem una mica de la crema de iogurt sobre la gelatina, removem bé i afegim aquesta mescla a la de iogurt, integrant-la totalment. Un cop integrada l'aboquem a sobre de la base que teníem reservada i tornem a ficar el motlle a la nevera durant almenys 2 hores, perquè qualli bé.
Passades les 2 hores o més, desemmotllem el pastís i preparem la decoració, la part més delicada però més vistosa. Tallem una tira de paper de forn igual de llarga que el perímetre del pastís i una mica més ampla que l'alçada d'aquest.
Desfem la xocolata i la posem en una màniga pastissera amb una broquet fi. Dibuixem gargots a sobre de la tira de paper de forn i un cop fets agafem la tira i l'enganxem per la part de la xocolata a tot el perímetre del pastís. El deixem uns minuts a la nevera perquè s'endureixi i ja podem retirar el paper amb cura.
Finalment fiquem a hidratar amb aigua freda les dues fulles de gelatina i com abans, les passem uns segons pel microones perquè es desfacin del tot. Tallem la llima a rodanxes, les pintem amb la gelatina i les fiquem a sobre del pastís com a decoració. Aquest bany amb gelatina ens garantirà que no perdin color ni brillantor.
Què us ha semblat? més fàcil del que semblava, oi?
Recepta extreta de: Maria Lunarillos
10 de març del 2015
Apfelstrudel {Àustria}
Com passa el temps, altre cop estem a dia 10 i toca publicar la recepta del repte #reposterasporeuropa.
Aquest mes el destí l'ha triat la Carolina de Carris Cupcakes, i ens n'anem a Àustria, un país que m'encantaria visitar i que associo a la Sissi i al pastís Sacher ;)
Com que no tenia temps per fer un Sacher he escollit l'strudel de poma, ja sabeu com m'agraden les postres fetes amb aquesta fruita, oi? no és el primer cop que en aquests viatges per Europa em decanto per aquest tipus de proposta, podeu veure l'appeltaart d'Holanda i la tarta tatin de França. No podria escollir-ne només una!
L'autèntic apfelstrudel austríac es fa amb una massa molt fina, tipus fil·lo, i s'enrotlla sobre si mateixa fins a aconseguir un rotlle. Jo l'he fet amb pasta de full, l'he aplanat una mica i li he donat forma de rotlle però sense capes.
Ingredients:
1 làmina de pasta de full rectangular
500 gr de poma
20 gr de pa ratllat
30 gr de mantega desfeta
30 gr de panses
vi dolç (opcional)
40 gr de sucre (jo morè)
1 cullerada petita de canyella en pols
sucre llustre
Passos a seguir:
Fiquem les panses a remull amb aigua o vi dolç.
Pelem les pomes, els traiem el cor i les tallem a làmines, no cal que siguin molt fines. Les fiquem en un bol, hi afegim el sucre i la canyella i ho barregem bé.
Preescalfem el forn a 200º i mentrestant estenem la làmina de pasta de full i amb un corró l'aplanem per fer-la ben fina.Amb un pinzell la pintem amb la meitat de la mantega i repartim el pa ratllat per sobre. La funció d'aquest és absorvir la humitat del farciment.
Repartim per sobre la poma, deixant uns 2cm als costats més llargs. Escorrem les panses i les repartim per sobre. Ara només cal que tanquem el rotlle, agafem un lateral, el portem al centre i en pintem uns 2cm amb mantega. Agafem l'altre lateral i l'empeguem. Donem la volta al rotlle amb cura, per tal que l'obertura quedi a la part inferior, pintem amb la resta de mantega i fornegem durant 25 minuts a 200º.
Al treure'l del forn el deixem refredar sobre una reixeta per tal que no s'humitegi la base.
El podem servir tebi o bé fred, sol o acompanyat, per exemple, d'una bola de gelat de vainilla. Boníssim!
Per cert, aquesta és l'entrada 200!! ;)
Aquest mes el destí l'ha triat la Carolina de Carris Cupcakes, i ens n'anem a Àustria, un país que m'encantaria visitar i que associo a la Sissi i al pastís Sacher ;)
Com que no tenia temps per fer un Sacher he escollit l'strudel de poma, ja sabeu com m'agraden les postres fetes amb aquesta fruita, oi? no és el primer cop que en aquests viatges per Europa em decanto per aquest tipus de proposta, podeu veure l'appeltaart d'Holanda i la tarta tatin de França. No podria escollir-ne només una!
L'autèntic apfelstrudel austríac es fa amb una massa molt fina, tipus fil·lo, i s'enrotlla sobre si mateixa fins a aconseguir un rotlle. Jo l'he fet amb pasta de full, l'he aplanat una mica i li he donat forma de rotlle però sense capes.
Ingredients:
1 làmina de pasta de full rectangular
500 gr de poma
20 gr de pa ratllat
30 gr de mantega desfeta
30 gr de panses
vi dolç (opcional)
40 gr de sucre (jo morè)
1 cullerada petita de canyella en pols
sucre llustre
Passos a seguir:
Fiquem les panses a remull amb aigua o vi dolç.
Pelem les pomes, els traiem el cor i les tallem a làmines, no cal que siguin molt fines. Les fiquem en un bol, hi afegim el sucre i la canyella i ho barregem bé.
Preescalfem el forn a 200º i mentrestant estenem la làmina de pasta de full i amb un corró l'aplanem per fer-la ben fina.Amb un pinzell la pintem amb la meitat de la mantega i repartim el pa ratllat per sobre. La funció d'aquest és absorvir la humitat del farciment.
Repartim per sobre la poma, deixant uns 2cm als costats més llargs. Escorrem les panses i les repartim per sobre. Ara només cal que tanquem el rotlle, agafem un lateral, el portem al centre i en pintem uns 2cm amb mantega. Agafem l'altre lateral i l'empeguem. Donem la volta al rotlle amb cura, per tal que l'obertura quedi a la part inferior, pintem amb la resta de mantega i fornegem durant 25 minuts a 200º.
Al treure'l del forn el deixem refredar sobre una reixeta per tal que no s'humitegi la base.
El podem servir tebi o bé fred, sol o acompanyat, per exemple, d'una bola de gelat de vainilla. Boníssim!
Per cert, aquesta és l'entrada 200!! ;)
8 de març del 2015
Pastís de formatge, xocolata blanca i lavanda
Avui estem de celebració: 8 de març, dia de la dona treballadora! si voleu saber l'origen d'aquesta commemoració us recomano que llegiu aquesta entrada de la Judith del blog Dona havia de ser.
Com que el lila és un color molt identificatiu d'aquest dia he pensat que aquest pastís de formatge, xocolata blanca i lavanda seria ideal.
Aquest pastís també té una altra història, i és que la lavanda utilitzada la vam portar directament de la casa on Jane Austen va viure els seus últims 8 anys. Aquesta casa està a Chawton, Anglaterra, al comtat de Hampshire, i actualment és un museu que pot visitar-se i que a nosaltres ens va agradar molt.
El que més ens va agradar va ser la historic kitchen, un edifici separat on podies preparar saquets de lavanda, podies escriure amb una ploma antiga i fins i tot vestir-te amb vestits d'època!
Ingredients (10 racions):
Per la base:
75 gr de mantega
150 gr de galetes de te
Pel farciment:
lavanda seca (o aroma de lavanda)
200 gr de xocolata blanca
200 gr de formatge mascarpone
200 gr de mató (o requesón)
200 gr de formatge d'untar (sencer, no light)
2 ous
50 ml de nata per muntar
colorant alimentari lila
Passos a seguir:
Comencem fent una infusió de lavanda que aromatitzarà el pastís i li donarà un sabor d'allò més bo. Fiquem 3 cullerades de lavanda seca comestible en un cassó amb els 50 ml de nata. Ho escalfem una mica, sense que arribi a bullir, i ho deixem reposar una hora.
Continuem fem la base del pastís. Triturem les galetes i les barregem amb la mantega desfeta. Fiquem aquesta mescla a la base d'un motlle greixat i la pressionem bé amb una cullera o vas fins que quedi fina i ferma. La reservem a la nevera mentre preparem el farciment.
Preescalfem el forn a 150º i ens fiquem a preparar el farciment.
Fonem la xocolata amb molt de compte que no se'ns cremi, la blanca és més sensible així que haurem de vigilar. La deixem refredar uns minuts.
Batem els tres formatges fins que no tinguin grumolls i llavors hi afegim la xocolata i seguim removent. Afegim els ous i la infusió de lavanda prèviament colada i també ho integrem bé. Finalment tenyirem la massa amb el colorant (jo vaig utilitzar-ne un del wilton en format gel). Amb un escuradents afegim colorant a la massa i anem removent fins que aconseguim el color desitjat.
Aboquem la massa al motlle, sobre la base de galetes i ho fiquem al forn durant 30 minuts. Passat aquest temps cobrim el motlle amb paper d'alumini perquè no es dauri massa i fornegem durant 10 minuts més, moment en que apaguem el forn. El pastís el deixem dins una hora més, i després el passem a la nevera millor d'un dia per un altre.
Aquest pastís ens va agradar tant per l'olor com el sabor, delicat i deliciós, i amb aquest color tan vistós aconsegueixes sorprendre a taula ;)
Com que el lila és un color molt identificatiu d'aquest dia he pensat que aquest pastís de formatge, xocolata blanca i lavanda seria ideal.
Aquest pastís també té una altra història, i és que la lavanda utilitzada la vam portar directament de la casa on Jane Austen va viure els seus últims 8 anys. Aquesta casa està a Chawton, Anglaterra, al comtat de Hampshire, i actualment és un museu que pot visitar-se i que a nosaltres ens va agradar molt.
El que més ens va agradar va ser la historic kitchen, un edifici separat on podies preparar saquets de lavanda, podies escriure amb una ploma antiga i fins i tot vestir-te amb vestits d'època!
Historic kitchen |
Ingredients (10 racions):
Per la base:
75 gr de mantega
150 gr de galetes de te
Pel farciment:
lavanda seca (o aroma de lavanda)
200 gr de xocolata blanca
200 gr de formatge mascarpone
200 gr de mató (o requesón)
200 gr de formatge d'untar (sencer, no light)
2 ous
50 ml de nata per muntar
colorant alimentari lila
Passos a seguir:
Comencem fent una infusió de lavanda que aromatitzarà el pastís i li donarà un sabor d'allò més bo. Fiquem 3 cullerades de lavanda seca comestible en un cassó amb els 50 ml de nata. Ho escalfem una mica, sense que arribi a bullir, i ho deixem reposar una hora.
Continuem fem la base del pastís. Triturem les galetes i les barregem amb la mantega desfeta. Fiquem aquesta mescla a la base d'un motlle greixat i la pressionem bé amb una cullera o vas fins que quedi fina i ferma. La reservem a la nevera mentre preparem el farciment.
Preescalfem el forn a 150º i ens fiquem a preparar el farciment.
Fonem la xocolata amb molt de compte que no se'ns cremi, la blanca és més sensible així que haurem de vigilar. La deixem refredar uns minuts.
Batem els tres formatges fins que no tinguin grumolls i llavors hi afegim la xocolata i seguim removent. Afegim els ous i la infusió de lavanda prèviament colada i també ho integrem bé. Finalment tenyirem la massa amb el colorant (jo vaig utilitzar-ne un del wilton en format gel). Amb un escuradents afegim colorant a la massa i anem removent fins que aconseguim el color desitjat.
Aboquem la massa al motlle, sobre la base de galetes i ho fiquem al forn durant 30 minuts. Passat aquest temps cobrim el motlle amb paper d'alumini perquè no es dauri massa i fornegem durant 10 minuts més, moment en que apaguem el forn. El pastís el deixem dins una hora més, i després el passem a la nevera millor d'un dia per un altre.
Aquest pastís ens va agradar tant per l'olor com el sabor, delicat i deliciós, i amb aquest color tan vistós aconsegueixes sorprendre a taula ;)
6 de març del 2015
Bescuit d'orange curd
Fa just un mes vaig publicar la recepta de l'orange curd, un gran descobriment, i us vaig prometre dues receptes fetes amb aquesta crema de taronja. Una va arribar poc després, uns bombons farcits d'orange curd, i avui us porto la segona: un bescuit que vaig fer dos dies seguits, amb això ho dic tot.
No sabia massa bé com integrar-hi la crema, i després de mirar i remirar receptes vaig decidir per fer un bescuit de iogurt i ficar-hi al mig unes cullerades d'orange curd. La recepta base que vaig seguir va ser la del bescuit zebra, ometent la ratlladura de taronja i el cacau. Resultat espectacular, directe al top 5!
Ingredients (motlle 22 cm):
1 iogurt natural
3 ous
2 mesures de sucre
1 mesura d'oli de girasol
3 mesures de farina
1 sobre de llevat químic
4 cullerades grans d'orange curd
ametlles laminades i sucre llustre
Passos a seguir:
Preescalfem el forn a 180º amb calor a dalt i baix.
En un bol posem el sucre i els ous i ho batem amb les varetes elèctriques fins que blanquegi. Hi incorporem l'oli a poc a poc i el iogurt.
Tamisem la farina i el llevat, l'incorporem a la mescla i ho batem fins que quedi ben integrat.
Greixem un motlle rodó i hi aboquem la meitat de la massa, a sobre d'aquesta repartim les 4 cullerades d'orange curd i cobrim amb la resta de massa.
Repartim per sobre les ametlles laminades i ho fornegem durant 40-45 minuts o fins que al clavar una agulla aquesta surti neta.
Deixem refredar el bescuit i l'empolvorem amb sucre llustre.
Repetiré l'orange curd per poder tornar a esmorzar un tall d'aquest bescuit!
No sabia massa bé com integrar-hi la crema, i després de mirar i remirar receptes vaig decidir per fer un bescuit de iogurt i ficar-hi al mig unes cullerades d'orange curd. La recepta base que vaig seguir va ser la del bescuit zebra, ometent la ratlladura de taronja i el cacau. Resultat espectacular, directe al top 5!
Ingredients (motlle 22 cm):
1 iogurt natural
3 ous
2 mesures de sucre
1 mesura d'oli de girasol
3 mesures de farina
1 sobre de llevat químic
4 cullerades grans d'orange curd
ametlles laminades i sucre llustre
Passos a seguir:
Preescalfem el forn a 180º amb calor a dalt i baix.
En un bol posem el sucre i els ous i ho batem amb les varetes elèctriques fins que blanquegi. Hi incorporem l'oli a poc a poc i el iogurt.
Tamisem la farina i el llevat, l'incorporem a la mescla i ho batem fins que quedi ben integrat.
Greixem un motlle rodó i hi aboquem la meitat de la massa, a sobre d'aquesta repartim les 4 cullerades d'orange curd i cobrim amb la resta de massa.
Repartim per sobre les ametlles laminades i ho fornegem durant 40-45 minuts o fins que al clavar una agulla aquesta surti neta.
Deixem refredar el bescuit i l'empolvorem amb sucre llustre.
Repetiré l'orange curd per poder tornar a esmorzar un tall d'aquest bescuit!
3 de març del 2015
Bacallà amb samfaina
Un dels múltiples plats que podeu fer amb la samfaina que vaig publicar l'altre dia és aquest bacallà amb samfaina, un plat boníssim, tradicional i típic de la quaresma. És un dels peixos que més ens agrada, i a casa el fem sovint segons la recepta de bacallà al pebre vermell de la Vera, boníssim.
Avui, per variar, l'hem menjat amb la samfaina que teníem al rebost, i en temps rècord hem tingut un dinar dels bons.
Ingredients (2 persones):
2 talls de bacallà fresc
samfaina
farina
oli i sal
Passos a seguir:
Salem els talls de bacallà i els enfarinem.
En una paella escalfem oli i els fregim per les dues bandes. Agafem una cassola i hi col·loquem el bacallà, la samfaina i una mica d'aigua o caldo vegetal (75-100 ml). Ho coem a foc baix uns 10 minuts per tal que es mesclin els sabors i ja el tenim llest per menjar.
Us aviso, necessitareu pa!!
Avui, per variar, l'hem menjat amb la samfaina que teníem al rebost, i en temps rècord hem tingut un dinar dels bons.
Ingredients (2 persones):
2 talls de bacallà fresc
samfaina
farina
oli i sal
Passos a seguir:
Salem els talls de bacallà i els enfarinem.
En una paella escalfem oli i els fregim per les dues bandes. Agafem una cassola i hi col·loquem el bacallà, la samfaina i una mica d'aigua o caldo vegetal (75-100 ml). Ho coem a foc baix uns 10 minuts per tal que es mesclin els sabors i ja el tenim llest per menjar.
Us aviso, necessitareu pa!!
2 de març del 2015
Cartes des de l'illa d'Skye {novel·la]
D'aquí poc més d'un mes me'n vaig de viatge a Escòcia! ni us imagineu les ganes que en tinc, els qui em coneixen saben que això d'organitzar viatges i preparar maletes no em suposa mai un problema si la qüestió és estar uns dies fora i conèixer nous llocs.
Doncs bé, dins de la meva ruta per les Highlands em fa una especial il·lusió visitar l'illa d'Skye, on estarem dos dies. Si no la coneixeu, us animo a que ara mateix la teclegeu a google i flipeu amb les imatges...
Quan organitzo un viatge m'agrada també veure pel·lícules i llegir llibres ambientats al lloc on aniré, i així és com vaig arribar al títol que avui us porto i recomano.
L'Elspeth Dunn és una poetessa que viu a l'illa d'Skye. Un dia de l'any 1912 rep una carta d'un admirador americà que ha llegit un dels seus llibres de poemes, en David. El contesta i comença entre ells un intercanvi de correspondència que anirà asseient les bases d'una relació d'amistat que esdevindrà amb el temps una història d'amor. L'any 1914, però, esclata la I Guerra Mundial i en David s'allista a França com a conductor voluntari d'ambulàncies...
Molts anys després, el 1940, amb l'esclat de la II Guerra Mundial l'Elspeth i la seva filla Margaret reviuen a través de les cartes guardades el que va ser la primera part de la seva vida. Una vida que per la Margaret està plena d'interrogants i per la seva mare plena de records i temes per tancar.
No és el primer cop que llegeixo una novel·la formada totalment per cartes i la veritat és que és un format que m'agrada. Em venen al cap dos títols: La societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey i Contra el vent del nord, dos títols que també us recomano.
Doncs bé, dins de la meva ruta per les Highlands em fa una especial il·lusió visitar l'illa d'Skye, on estarem dos dies. Si no la coneixeu, us animo a que ara mateix la teclegeu a google i flipeu amb les imatges...
Quan organitzo un viatge m'agrada també veure pel·lícules i llegir llibres ambientats al lloc on aniré, i així és com vaig arribar al títol que avui us porto i recomano.
L'Elspeth Dunn és una poetessa que viu a l'illa d'Skye. Un dia de l'any 1912 rep una carta d'un admirador americà que ha llegit un dels seus llibres de poemes, en David. El contesta i comença entre ells un intercanvi de correspondència que anirà asseient les bases d'una relació d'amistat que esdevindrà amb el temps una història d'amor. L'any 1914, però, esclata la I Guerra Mundial i en David s'allista a França com a conductor voluntari d'ambulàncies...
Molts anys després, el 1940, amb l'esclat de la II Guerra Mundial l'Elspeth i la seva filla Margaret reviuen a través de les cartes guardades el que va ser la primera part de la seva vida. Una vida que per la Margaret està plena d'interrogants i per la seva mare plena de records i temes per tancar.
No és el primer cop que llegeixo una novel·la formada totalment per cartes i la veritat és que és un format que m'agrada. Em venen al cap dos títols: La societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey i Contra el vent del nord, dos títols que també us recomano.