Pàgines

28 de maig del 2015

Empedrat

L'empedrat és un plat típic de la cuina catalana, i tot i que n'hi ha moltes versiones, el que no pot faltar-hi mai són les mongetes blanques i el bacallà esqueixat. És un plat que pels seus ingredients ens serveix perfectament com a plat únic, i és ideal per al tàper i per a menjar-lo ben fresquet els dies de calor. És una variant de l'esqueixada, però amb llegums.




Ingredients (3-4 racions):
250 gr de mongetes blanques cuites
200 gr de bacallà esqueixat dessalat
1/2 pebrot vermell
1/2 pebrot verd
1 ceba tendra mitjana
1 tomàquet gran
oli d'oliva i pebre negre

Passos a seguir:
L'elaboració d'aquest plat és molt senzilla. Tallem a daus petitons els pebrots, la ceba i el tomàquet i els fiquem en un bol. Hi afegim les mongetes blanques cuites i el bacallà esqueixat. Ho amanim amb oli d'oliva i una mica de pebre negre i ho barregem tot. En principi no fa falta afegir-hi sal perquè el bacallà ja ens dona el punt salat, però podem provar-ho i rectificar si fa falta.
Reservem a la nevera fins a l'hora de servir.

Com us he dit al principi hi ha moltes variants d'aquest plat, poden afegir-s'hi altres ingredients, com olives, tonyina, anxoves, ou dur... al gust!

Aquest dissabte tinc sarao blogger, me'n vaig a la trobada blogger Cerdanya Tour 2015, on segur que ens ho passarem genial! En breu us ho explico ;-)


Ho han fet...

Mercè E.

25 de maig del 2015

Pesto de ruca, avellanes i llimona

Ens encanta fer salsa pesto casolana, però mentre esperem uns dies a que les plantes d'alfàbrega acabin de fer-se ben maques hem provat aquest pesto fet amb ruca que també ens ha agradat força. És una recepta de la revista Sabor de Caprabo, però hem canviat els pinyons per unes avellanes de Reus i hem aconseguit una salsa més que bona!




Ingredients (4 racions):
50 gr de ruca
la ratlladura de mitja llimona
6 cullerades (tamany postres) d'avellanes
4 cullerades (tamany postres) de formatge parmesà ratllat
1 tassa de cafè d'oli d'oliva
1/2 gra d'all
un polsim de sal i pebre

Passos a seguir:
Escaldem les fulles de ruca amb una cassola amb aigua bullint i ràpidament les escorrem i les fiquem en un bol amb aigua i glaçons de gel per fixar el color. Passats uns minuts les tornem a escórrer i les eixuguem bé amb paper de cuina.
Fiquem a la picadora les fulles de ruca, la ratlladura de llimona, les avellanes, el formatge, l'oli, l'all i la sal i el pebre i batem fins a obtenir una pasta homogènia i espessa.

Més fàcil impossible. Si us agrada el pesto tradicional, us recomano que també el proveu, té un sabor refrescant gràcies a la llimona. Ben aviat us ensenyo com vam gastar-lo.

Que passeu una bona setmana!

21 de maig del 2015

Pastís de formatge de xocolata

Amb la d'avui ja van 10 receptes de pastissos de formatge o cheesecakes al blog, així que ja podeu imaginar-vos com ens agraden, oi? si vosaltres també en sou fans i a més la xocolata us crida... aquest és el vostre pastís!




Altre cop la recepta és apta per a celíacs ja que no porta farina a la mescla ni tampoc una base de galeta. Us animeu a provar-la?

Ingredients (8 racions):
400 gr de formatge crema light
100 gr de formatge batut 0% MG
120 gr de sucre
3 ous L
un polsim de sal
25 gr de Maizena
12 gr de cacau pur en pols
1 cullerada petita d'extracte de vainilla

Passos a seguir:
En un bol gran fiquem els dos tipus de formatges i el sucre i batem amb unes elèctriques fins obtenir una crema fina. Hi afegim els ous batuts, el polsim de sal i tornem a mesclar.
Tamisem la Maizena i el cacau i l'incorporem a la mescla anterior, juntament amb l'extracte de vainilla. Batem aquesta mescla de nou i la fiquem en un motlle desmuntable de 20 cm de diàmetre prèviament greixat.
El deixem reposar a la nevera durant uns 30 minuts.
Preescalfem el forn a 175º amb calor a dalt i baix (sense ventilador) i fornegem durant 40 minuts o fins que al punxar amb una agulla aquesta surti neta. Un cop cuita la deixem 15 minuts més dins del forn apagat i després la deixem refredar a temperatura ambient i la reservem a la nevera fins al moment de consumir.

És perfecta per fer-la el dia abans, ja que durant les hores de nevera guanya en sabor i textura.

Recepta extreta de: Gastronomía & Cía

18 de maig del 2015

Lasanya de verdures (versió 2)

Tal com us vaig comentar a l'entrada de les ametlles garrapinyades, tinc un dossier que em van fer unes companyes i amigues amb propostes de receptes seves que em vaig comprometre a cuinar i compartir. La recepta d'avui també forma part d'aquest recull i ve de la mà de l'Anabel.





Al blog hi podeu trobar una lasanya de verdures que vaig publicar ja fa temps i aquesta és força similar, però incorpora uns dels ingredients que més agraden a l'amfitriona de la recepta, els xampinyons ;).

Som-hi!

Ingredients (4 racions):
12 làmines de lasanya precuinada
1 pot de tomàquet fregit
1 ceba
2 alls
1 carabassó
6 xampinyons grans
1 pebrot vermell
1 pebrot verd
2 pastanagues
1 bola de mozzarella
oli d'oliva i sal

Passos a seguir:
Com que la lasanya no la cobrirem amb beixamel, fiquem les làmines de pasta a remull en aigua calenta per tal que s'estovin una mica.
Tallem la ceba i l'all ben petits i els sofregim en una paella amb oli d'oliva. Quan la ceba estigui daurada afegim els pebrots trossejats, i passats uns minuts els xampinyons i els carabassons també a trossets. Ho salem i deixem coure uns 5 minuts, moment en què afegim el pot de tomàquet fregit (en reservem una mica per la base de la safata) i continuem coent fins que les verdures estiguin fetes.
Per muntar la lasanya fiquem a la base d'una safata apta per a forn el tomàquet que hem reservat, i a sobre hi fiquem làmines de lasanya, que cobrirem amb les verdures i així successivament fins a acabar amb les últimes làmines.
Tallem la bola de mozzarella a rodanxes fines i la repartim per la superfície de la lasanya. Fornegem a 200º durant 10 minuts, els últims 3 amb l'opció de gratinador perquè ens quedi torradeta.

No sé a vosaltres, però a casa ens encanta la lasanya vegetal i és un plat que fem sovint. A més és ideal per a dur a la feina si heu de dinar de carmanyola, jo ja tinc la meva de demà preparada ;)

13 de maig del 2015

10 postres sense forn


Ha arribat la calor, i de quina manera! Així que és el moment ideal per a tenir a mà receptes que no necessitin forn. Avui us porto 10 postres diferents que podeu preparar sense engegar-lo i que segur que faran les delícies dels qui comparteixin taula amb vosaltres.

Us quedeu a xafardejar? Per veure cada recepta només cal que cliqueu al títol.










































La majoria són força refrescants i ideals per a portar com a postres als sopars d'estiu, celebracions d'aniversari, barbacoes... Quin és el que més us ha agradat?



10 de maig del 2015

Ametlles garrapinyades {Catalunya}

Aquest mes és especial per al repte #reposterasporeuropa, i és que compleix el seu primer aniversari!

En motiu d'aquest esdeveniment la Pili de Tothom a la cuina, creadora d'aquest repte, ens ha proposat que cadascú cuini un dolç típic de la seva comunitat, bona idea oi? La veritat és que m'ha costat força decidir-me... però al veure les ametlles garrapinyades al llibre 501 receptes catalanes que has de conèixer abans de morir se m'ha encès la llum!




Les garrapinyades són una autèntica delícia cruixent i dolça de les nostres terres, i són típiques de fires i festes arreu del país. A més amb aquesta recepta participo a un doble repte, el de #reposterasporeuropa i també al de Cuinant entre amigues... i què és això? doncs un dossier amb propostes de receptes que em van fer les meves companyes/amigues de la feina com a comiat (si, de soltera...) ara fa uns mesos.

Ingredients:
2 vasos d'ametlles (torrades i amb la pela)
1 vas d'aigua
1 vas de sucre

Passos a seguir:
Posem en una cassola les ametlles, l'aigua i el sucre a foc alt fins que l'aigua gairebé s'hagi reduït. Veureu que la mescla s'espesseix, llavors abaixeu el foc i remeneu contínuament perquè les ametlles s'impregnin de la pasta en què s'ha transformat l'aigua i el sucre.
Hi haurà un moment sembla que el sucre es converteixi en sorra... no us preocupeu, és normal! Apugeu altre cop el foc perquè caramelitzi i continueu remenant.
Aboqueu les ametlles sobre el marbre i separeu-les, però vigileu perquè estan moooolt calentes!!

Aquesta recepta me l'ha passat la Mari Nuri i és una recepta familiar. Seguint les seves indicacions jo també he aconseguit un resultat molt bo. Normalment ella no cuina massa i em va encantar que es posés a la cuina a fer-ne i en deixés proves gràfiques per poder incorporar-les a aquest dossier tan especial ;-).

Ben aviat, noves propostes!



6 de maig del 2015

Mini bescuits de xocolata a la taronja

Ahir va ser el meu aniversari i per celebrar-ho vaig portar a la feina un bescuit d'orange curd, un bescuit de llimona amb llavors de rosella i aquests mini bescuits de xocolata a la taronja aptes per a celíacs, perquè tothom pogués gaudir-ne.





Crec que veient la combinació d'ingredients no em cal convèncer a ningú sobre lo bons que són, oi? i a més són molt i molt esponjosos tot i no portar llevat. Qui en vol un?

Ingredients (8 mini bescuits o 12 magdalenes)**:
180 gr de xocolata negra fondant (Valor)
6 ous, rovells i clares per separat
1 polsim de sal
170 gr d'ametlla mòlta
80 gr de mantega
135 gr de sucre
3 cullerades soperes de melmelada de taronja amarga (jo La vieja fábrica)

**Assegureu-vos que tots els ingredients són aptes per celíacs

Passos a seguir:
Trossegem la xocolata i la fiquem en un bol juntament amb la mantega. Ho desfem al microones a baixa potència i a intervals de màxim un minut per tal que no se'ns cremi. Reservem.
En un bol gran batem els rovells amb el sucre fins que blanquegin, hi agreguem la crema de xocolata i mantega i la melmelada i batem altre cop. Ara incorporem la farina d'ametlla amb moviments suaus i envoltants, amb l'ajuda d'una espàtula.
Muntem les clares a punt de neu amb un polsim de sal i quan estiguin les incorporem a la barreja anterior també de forma suau com en el pas anterior.
Preescalfem el forn a 180º i repartim la mescla en un motlle de 8 porcions (jo aquest de Lekué) o en 12 càpsules de magdalena.
Fornegem durant uns 30-35, comproveu clavant una agulla i si surt neta ja estan cuits. Els deixem refredar sobre una reixeta i ja els tenim llestos per a degustar.




El resultat són uns mini bescuits súper esponjosos amb un intens sabor a xocolata. Ja els he fet dos cops, així que han passat la prova!

La recepta l'he adaptada de la revista Postres lecturas.

3 de maig del 2015

Macarrons amb soja texturitzada

Aquesta setmana hem provat per primer cop la soja texturitzada, i això que feia dies que la teníem al rebost... ara ja l'hem passat a primera línia perquè ens ha sorprès gratament i anirem provant noves formes d'introduir-la a les nostres receptes.




La soja texturitzada és un concentrat de proteïna que s'obté de la soja i que per la seva consistència pot imitar fàcilment la carn. Avui l'hem provat amb uns macarrons clàssics, però substituint la carn per aquesta proteïna d'origen vegetal. El resultat és sorprenentment similar!

Ingredients (4-6 racions):
500 gr de macarrons integrals
60 gr de soja texturitzada (herboristeries i botigues de dietètica)
1 ceba grossa
800 gr de tomàquet natural triturat
1 bossa de formatge ratllat per a fondre
sal, pebre i oli d'oliva

Passos a seguir:
Comencem ficant la soja en remull en abundant aigua, durant uns 15 minuts.
Tallem la ceba a trossos petits i la fiquem en una paella amb oli a sofregir a foc mig durant uns 10 minuts. Escorrem bé la soja i l'afegim a la ceba, coent-la durant 3 o 4 minuts fins que agafi una mica de color daurat. Afegim el tomàquet, sal i pebre i deixem reduir la salsa durant uns 20 minuts.

En una olla gran bullim la pasta seguint les indicacions del fabricant. L'escorrem bé i la barregem amb el sofregit que ja tenim fet. Repartim la mescla a una safata apta per al forn i cobrim amb el formatge ratllat. Ja només queda gratinar-los fins que agafin un color torrat i a gaudir-los!




Jo ja tinc prepara la carmanyola que se m'acaben les vacances i toca tornar a dinar a la feina... almenys ho faré amb un plat dels bons!