Pàgines

9 de març del 2024

Pa de Pasqua {Tsoureki}

Aquest any la Pasqua cau ben puntual. Al blog ja podeu trobar-hi les típiques mones de Pasqua de casa nostra i també els hot cross buns típics dels països angloxasons.

Per seguir viatjant pel món a través de la gastronomia avui us proposo cuinar un pa de Pasqua grec, conegut com Tsoureki. És un brioix aromatitzat amb cardamom i amb forma de trena que s’acostuma a degustar després de la missa del Dissabte Sant.




Ingredients:

  • 1 culleradeta de llavors de cardamom (o de cardamom mòlt)
  • 105 g de sucre (o 105 g de sucre llustre)
  • 100 g de llet
  • 20 g de llevat fresc
  • ½ culleradeta d’essència de vainilla
  • 4 ous
  • 450 g de farina
  • 100 g de mantega a trossos, a temperatura ambient
  • 1 polsim de sal
  • decoració: granet d’ametlla i sucre llustre


Passos a seguir (tradicional):

Folrem una safata de forn amb paper de forn.

Mesclem el cardamom mòlt amb 100 g de sucre llustre i ho reservem. 

Escalfem una mica la llet, només fins que estigui tèbia o lleugerament calenta, i hi desfem el llevat. En un bol gran mesclem la llet amb el llevat, els 5 g de sucre restants, 3 ous i l’essència de vainilla. 

Afegim la farina, la mantega, la sal i el sucre polvoritzat i pastem a mà o amb l’ajuda d’un robot de cuina. Si ho fem a mà seran aproximadament 12-15 minuts, amb l’ajuda d’un robot amb 5 minuts serà suficient. Treiem la massa, la fiquem sobre el mostrador de la cuina empolvorat de farina i li donem forma de bola. La col·loquem en un bol, la cobrim amb film transparent i la deixem llevar durant aproximadament 1 hora.

Passat aquest temps la dividim en 3 trossos iguals i fem 3 rul·los d’aproximadament 40 cm de llarg. Unim els tres rul·los per un extrem, formem una trena i unim l’extrem restant. Pressionem les puntes i les amaguem cap dins perquè no s’obrin al fornejar. Col·loquem la trena sobre la safata que hem preparat i la pintem amb l’ou restant, batut. Decorem amb granet d’ametlla per sobre i la deixem reposar durant 10 minuts.

Sense preescalfar el forn introduim la safata dins i el fiquem a 180º durant 35 minuts. Passats els primers 20 minuts podem tapar amb paper d’alumini perquè no es cremi. Al retirar-lo del forn el deixem refredar sobre una reixeta.

Opcionalment empolvorem el pa de Pasqua amb sucre llustre.


Passos a seguir (Thermomix):

Folrem una safata de forn amb paper de forn.

Posem al vas de la Thermomix les llavors de cardamom i 100 g de sucre, i programem 1 min / vel 10. Retirem el sucre polvoritzat a un bol i el reservem.

Posem al vas la llet, els 5 g de sucre restants, el llevat, 3 ous i l’essència de vainilla i mesclem 4 min / 37º / vel 2.

Afegim la farina, la mantega, la sal i el sucre polvoritzat i programem 3 min / velocitat espiga. Treiem la massa del vas, la fiquem sobre el mostrador de la cuina empolvorat de farina i li donem forma de bola. La col·loquem en un bol, la cobrim amb film transparent i la deixem llevar durant aproximadament 1 hora.

Passat aquest temps la dividim en 3 trossos iguals i fem 3 rul·los d’aproximadament 40 cm de llarg. Unim els tres rul·los per un extrem, formem una trena i unim l’extrem restant. Pressionem les puntes i les amaguem cap dins perquè no s’obrin al fornejar. Col·loquem la trena sobre la safata que hem preparat i la pintem amb l’ou restant, batut. Decorem amb granet d’ametlla per sobre i la deixem reposar durant 10 minuts.

Sense preescalfar el forn introduim la safata dins i el fiquem a 180º durant 35 minuts. Passats els primers 20 minuts podem tapar amb paper d’alumini perquè no es cremi. Al retirar-lo del forn el deixem refredar sobre una reixeta.

Opcionalment empolvorem el pa de Pasqua amb sucre llustre.


** Recepta extreta de: Cookidoo

1 comentari:

  1. Thanks for making complex topics digestible and engaging for your readers.

    ResponElimina