Pàgines

29 de gener del 2015

Dos taüts negres i dos de blancs {novel·la}


Després de força setmanes poc lectora... estic molt contenta de tornar amb una recomanació d’un escriptor de la meva terra, en Pep Coll. M'imagino que és un autor que molts coneixereu, ja que té una àmplia trajectòria en el món de l'escriptura i aquest any, gràcies a Dos taüts negres i dos de blancs ha rebut força reconeixement i varis premis, entre ells el 43è Premi Crexells de l’Ateneu Barcelonès o el recent premi Setè Cel de Salt.


Amb aquest títol tan revelador, Pep Coll ens presenta una recreació novel·lada d’uns fets dramàtics que van ocórrer l’any 1943 a les masies de Carreu, al Pallars Jussà.

Com haureu deduït, els fets dramàtics van ser uns assassinats, concretament d’una família de masovers sencera: el matrimoni i les seves dues filles. Aquesta matança va tenir tant impacte en aquell racó oblidat del Pallars com desconeixement a la resta del país ja que ni la premsa ni la justícia de l’època franquista van donar-hi ressó.

L’autor ens explica la història recreada a partir d’entrevistes i investigacions amb documentació antiga d’arxiu. La novel·la està dividida en 19 capítols, cadascun dels quals és la biografia d’un dels personatges principals o secundaris relacionats amb aquest terrible esdeveniment.


I vosaltres, ja l'heu llegida? Una lectura totalment recomanable!

26 de gener del 2015

Empanada d'espinacs i gambes

Tinc pendent d'aprendre a fer massa d'empanada a casa... i és que des que vaig fer l'empanada de tonyina me n'he tornat addicta! són fàcils, bones i agraden a (gairebé) tothom. La proposta d'avui també l'he treta de la pàgina web de La Cocinera i és que en tenen un recull que a quina més bona!




Ingredients:
1 massa per a empanada de la Cocinera
100 gr de gambes pelades
500 gr d'espinacs frescos
1 ceba
1 pastanaga
oli d'oliva, sal i pebre.




Passos a seguir:
Rentem els espinacs, els escorrem i els saltegem en una paella amb oli. Els salem i reservem.
Piquem la ceba i la pastanaga ben petites i les sofregim amb una mica d'oli a la mateixa paella, a foc lent. Hi tirem sal i ho afegim als espinacs.
També a la mateixa paella daurem les gambes i les salpebrem.

Preescalfem el forn a 200º. Estenem la massa per a empanada i repartim sobre la meitat de la base la mescla d'espinacs i a sobre les gambes deixant una mica de marge per a tancar l'empanada. La tancarem prement amb els dits i doblegant-la.

Fem un forat d'aproximadament un centímetre al centre de l'empanada, per tal que el vapor pugui sortir. Jo vaig utilitzar l'aparell de treure el cor a les pomes...


Fornegem durant 20 minuts o fins que vegem que agafa el color daurat.




Quina us fa més goig? la de tonyina o aquesta? difícil elecció per un dilluns a primera hora, oi? Ànims!

L'han fet...

Anabel


23 de gener del 2015

Vasets de mango, kiwi i iogurt

Després de tres receptes seguides salades ja tocava una de dolç, oi? però com que encara tenim el record dels àpats de nadal ben aprop m'he decantat per una recepta força saludable i lleugera, amb una combinació de fruites i iogurt que es menja sola ;)




Ingredients (6 vasets):
1 mango madur
3 kiwis madurs però ferms
3 iogurts grecs ensucrats
2 gr d'agar-agar**
30 gr de sucre morè
1 cullerada petita de llavors de rosella

Passos a seguir:
Buidem els iogurts en un bol i hi afegim les llavors de rosella. Remenem bé i reservem.
Continuem preparant la fruita. Pelem el mango, li traiem l'os i el tallem a trossets. El triturem a la batedora fins a obtenir un puré. Fem el mateix amb el kiwi.
Agafem dos cassons i fiquem a cadascun 150 gr d'aigua i 15 gr de sucre morè. Repartim en forma de pluja 1 gr d'agar-agar a cada cassó i portem a ebullició. Deixem coure 2 minuts a foc suau, removent de tant en tant. Apaguem el foc i deixem temperar una mica, sense que comenci a espessir. Afegim el puré de mango a un cassó i el de kiwi a l'altre, i mesclem.
Per muntar els vasets fem una base amb mango, cobrim amb iogurt i acabem amb kiwi. Els deixem a la nevera almenys 1 hora i els servim ben fresquets.

Vénen de gust o no?

** El kiwi té una substància anomenada actinidina que impedeix que la gelatina adquireixi consistència, per això he utilitzat agar-agar.

Receta extreta de: Revista Cocina fácil


21 de gener del 2015

Boletes de formatge, pernil i avellanes

Avui us porto un aperitiu que encantarà als formatgers de casa! són unes boletes realment delicioses, cremoses per dins i amb un toc cruixent per fora, molt difícil menjar-ne només una.... però no és un problema perquè són molt fàcils de preparar i a més és una d'aquelles receptes genials perquè es pot deixar preparada amb antelació.




Ingredients (20 boletes):
150 gr de formatge de cabra en rulo
75 gr de formatge d'untar
4 talls de pernil salat (tallat fi)
40 gr d'avellanes

Passos a seguir:
Retirem la crosta del rulo de cabra, el trossegem i el fiquen en un bol. Hi afegim el formatge d'untar i els mesclem fins a obtenir una pasta homogènia. Amb dos culleretes de postre en fem boletes i les fiquem en un plat. Les deixem a la nevera fins que es fiquin dures.
Mentrestant col·loquem els talls de pernil sobre un plat, un al costat de l'altre. Els fiquem al microones a màxima potència durant 2 minuts (depèn de la potència, clar) fins que quedin cruixents. Quan el pernil estigui fred el fiquem a la picadora amb les avellanes i triturem.
Arrebossem les boletes amb aquesta mescla de pernil i avellanes, i les guardem a la nevera fins al moment de servir.

Proveu-les i ja em direu què us han semblat!

19 de gener del 2015

Mandonguilles amb pebrot

Quan vaig veure que la proposta de Memòries d'una cuinera per aquest mes eren les mandonguilles vaig començar a salivar, m'encanten! i mentre pensava quina podia ser la meva proposta em vaig recordar que tenia aquestes pendents de publicar... així que aquest mes no he hagut de treballar gaire.




Som-hi!



Ingredients (4 persones):
500 gr de carn picada (meitat porc, meitat vedella)
1 ceba
1 pebrot vermell escalivat (gran)
2 grans d'alls
1 ou
1 llesca de pa
llet
julivert
sal i pebre
pimentó vermell de la Vera
1 fulla de llorer
100 gr de farina
50 ml de vi blanc
oli d'oliva




Passos a seguir:
En un bol fiquem la carn, l'all i el julivert picats, el pa remullat amb la llet i l'ou fresc. Ho mesclem tot bé, ho salpebrem i ho deixem reposar durant 20 minuts.
Passat aquest temps donem forma a les mandonguilles, les enfarinem i les fregim en una paella amb oli calent. Quan estiguin daurades les retirem i les fiquem en una cassola.
A la paella i amb el mateix oli de fregir les mandonguilles sofregim la ceba picada i quan comenci a agafar color hi afegim una cullerada petita de farina i una mica de pimentó vermell. Ho banyem amb el vi blanc i 50 ml d'aigua, hi fiquem la fulla de llorer i deixem que arranqui el bull.
Tirem aquesta salsa a la cassola, sobre les mandonguilles, i deixem coure a foc lent rementant de tant en tant.
Quan les mandonguilles estiguin rectifiquem de sal i pebre, afegim el pebrot tallat a tires, retirem el llorer i servim.

Prepareu una bona barra de pa, us fara falta!

Ho han fet...

Judith



13 de gener del 2015

Pebrots farcits d'arròs i pernil

Últimament la cosa va de piquillos... quan me'n van sobrar del rotlle de piquillos farcit de formatge, nous i ruca vaig fer una amanida de piquillos i avui he acabat els que tenia al rebost fent-los farcits d'arròs i pernil.

Ahir a la biblioteca van tornar una revista de cuina i distreta vaig fullejar-la i vaig veure aquesta recepta, em va fer tan goig que avui l'he adaptat una mica al que tenia i quí els teniu, ens han encantat.




Ingredients (4 persones):
300 gr d'arròs rodó
700 ml de brou de pollastre
1 ceba
2 grans d'all
16 pebrots del piquillo **
1 polsim de safrà
1/2 culleradeta de pimentó de la Vera
100 gr de quadrets de pernil salat
oli, sal i pebre
formatge ratllat o mozzarella

** a mi m'ha sobrat arròs després de farcir-los, però us el podeu menjar sol que està boníssim o bé fer un llit als pebrots com he fet jo.

Passos a seguir:
Piquem ben feins la ceba i els alls, i els fiquem en una paella o cassola baixa a sofregir amb una mica d'oli durant 5 minuts. Incorporem l'arròs, el salpebrem i el torrem durant 1 minuts sense deixar de remoure'l.
Empolvorem amb el pimentó i el safrà i ho banyem tot amb el brou ben calent, a punt d'ebullició.
Deixem coure a foc mig-baix durant 17 minuts.
Un cop cuit afegim el pernil salat, barregem i omplim els pebrots que haurem escorregut prèviament.
Fiquem els pebrots en una safata de forn, els cobrim amb una mica de formatge i els fornegem durant 5 minuts a 200º.

Bon profit!!



10 de gener del 2015

Käsekuchen, pastís de formatge {Alemanya}

Estrenem el primer dia 10 de l'any participant altre cop al repte #reposterasporeuropa.

Durant el 2014 vam visitar i cuinar propostes de Suïssa (Spitzbuben), Irlanda (Irish tea brack), Itàlia (Canestrelli), França (Tatin de poma), Polònia (Sernik), Suècia (Chokladbollar) i Holanda (Appeltaart).

El nostre primer destí d'aquest 2015 és Alemanya, escollit per la Bea de Corazón de Caramelo. He tingut la sort de visitar aquest país 4 vegades i tot el que he vist m'ha encantat: mercats nadalencs, un octubre calurós a Berlin, l'educació i civisme dels alemanys, la visita a un camp de concentració, assistir sense planificar-ho a un concert dels Gossos a Berlin... en fi, que repetiria una i mil vegades!

Pel que fa a l'elecció de la recepta, aquest cop no m'he trencat massa el cap i he fet una käsekuchen o pastís de formatge, que ja sabeu que tinc debilitat per aquest tipus de postres...




Igual que en el cas de la sernik polonesa, la base és una massa brisa i l'interior és cremós. Jo l'he cobert amb melmelada de maduixa, però podeu repartir-hi per sobre fruits vermells o simplement deixar-la sense res... això va al gust.




Ingredients:
1 làmina de massa brisa
2 ous
200 gr de nata
500 gr de formatge quark
100 gr de sucre
2 cullerades de suc de llimona
35 gr de midó de blat de moro (maizena)
1 culleradeta petita d'essència de vainilla

Passos a seguir:
Preescalfem el forn a 180º.
Folrem un motlle desmuntable amb la massa brisa i la fornegem durant 10 minuts.

Mentrestant comencem amb el farciment i muntem les clares a punt de neu. Un cop muntades hi afegim la nata i continuem batent durant 5 minuts més. Afegim la resta d'ingredients: el formatge, el sucre, el suc de llimona, el midó de blat de moro i l'essència de vainilla i mesclem manualment i amb cura el just per integrar-ho tot.

Fiquem aquesta mescla sobre la massa brisa i tornem a ficar-la al forn durant uns 60 minuts. El temps de fornejat dependrà molt del tamany de motlle utilitzat, jo en aquest cas n'he utilitzat un d'ample i per tant el pastís queda més pla i es cou abans, així que punxeu amb una agulla per comprovar-ne la cocció.

Un cop cuit, apaguem el forn i deixem el pastís dins fins que es refredi. Al treure'l podem desmotllar-lo o passar-lo directament a la nevera unes hores i fer-ho abans de servir-lo.




Una cheesecake més a la meva col·lecció ;)






7 de gener del 2015

Iogurts naturals descremats i ensucrats

Han estat generosos els Reis? jo no puc queixar-me pas! després que pasessin per casa se m'ha girat força feina per estrenar algunes coses de cuina que m'han portat, així que ben aviat em posaré en marxa per provar-les totes i ensenyar-vos-ho ;)

De moment avui, i per recuperar-nos dels excessos de les festes, us porto uns iogurts descremats. Fa uns mesos que em van regalar-me una iogurtera i des de llavors gairebé cada setmana n'he fet a casa. La recepta dels iogurts naturals és la més bàsica i senzilla, i jo he fet proves vàries fins a aconseguir un toc de dolç just i amb estèvia enlloc de sucre.

La funció de la iogurtera és mantenir una escalfor d'aproximadament uns 40º durant totes les hores que tarden els ingredients a quallar-se i formar el iogurt.




Ingredients (7 iogurts):
1 litre de llet semi-descremada
1 iogurt sencer (millor dels del pot de vidre)
2 cullerades soperes de llet en pols descremada
6 gr d'estèvia**

**he utilitzat estèvia de supermercat, que no és 100% pura.

Passos a seguir:
Fiquem tots els ingredients en un recipient i amb un batedor de mà els mesclem bé. Repartim la mescla als vasets, tapem la iogurtera, l'encenem i la deixem funcionar durant 8'5 hores.
Passat aquest temps desendollem la iogurtera, deixem refredar una mica els iogurts, els tapem i els guardem a la nevera. Agafaran cos passades unes hores.

A tenir en compte:
  • la llet ha d'estar a temperatura ambient o tèbia, si està freda de la nevera l'escalfarem una mica al microones.
  • durant el procés de la fermentació no cal tapar els pots amb les tapes, però si la iogurtera amb la seva tapa.
  • el procés de fermentació dura entre 6 i 12 hores. A partir de les 6h la mescla ja està quallada però es recomana deixar-la almenys 8 hores. A partir de les 8 hores hem de tenir en compte que augmenta el grau d'acidesa.
  • els iogurts casolans es conserven durant 10 dies a la nevera.




A partir d'aquesta recepta bàsica podem fer iogurts amb sabors, de fruites, amb una base de melmelada... anirem provant!

4 de gener del 2015

Amanida de piquillos

Em van sobrar uns quants pebrots després de fer el rotlle de piquillos farcit de formatge, nous i ruca, així que he fet una amanida inspirada en una que em vaig demanar ara fa uns dies que vaig estar d'escapada a La Rioja.

A mi la combinació em va agradar molt, a veure què us sembla a vosaltres!




Ingredients:
enciam i escarola
pebrots del piquillo
kiwi
olives negres
bonítol en conserva

Passos a seguir:
Fiquem al centre d'un plat l'enciam i l'escola nets i a sobre les olives i el bonítol en conserva. Repartim pels laterals els pebrots del piquillo i el kiwi pelat i tallat a làmines, al gust. Amanim amb sal, oli i pebre i a gaudir-ne!




Després de tots els dinars i sopars nadalencs ve de gust menjar més lleuger, oi? Això s'acaba, que passeu uns Bons Reis!!