Pàgines

27 de desembre del 2016

Pollastre amb puré al safrà

Avui us porto un plat força complet i a la vegada saludable. La carn està cuinada a la planxa i el puré no porta cap tipus de mantega ni margarina, però si uns brins de safrà que li donen un gust excel·lent.

Un plat per a qualsevol dia de la setmana o també per una celebració. Si fiqueu d'entrant l'amanida de salmó, nous i alvocat us queda un menú perfecte per convidar uns amics a sopar, no trobeu?

Només us faltarà un bon vi per acabar d'arrodonir la nit, la meva proposta és el nou vi Lo Indibil de les bodegues Clos Pons juntament amb els supermercats lleidatans Plusfresc, una proposta molt de la meva terra que espero que us animeu a provar.






Ingredients (4 persones):
550 gr de patates farinoses
1 gra d'all
1 c/p de brins de safrà
1200 ml de caldo de pollastre
4 pits de pollastre
2 c/s d'oli d'oliva
1 cullerada de suc de llimona
1 cullerada de farigola fresca picada
80 ml de llet semi descremada
sal i pebre
farigola fresca per decorar (opcional)

c/p = cullera de postre
c/s = cullera sopera

Passos a seguir:
Posem les patates pelades, netes i trossejades en un cassó, juntament amb l'all pelat, el safrà i el caldo i ho bullim durant uns 20 minuts o fins que estiguin toves.

Mentrestant pintem els pits de pollastre amb 1 c/s d'oli d'oliva i el suc de llimona. L'empolvorem amb la farigola i el coem a la planxa a foc mig-alt durant uns 5 minuts per cada costat o fins que estigui cuit al nostre gust.

Per acabar de fer el puré escorrem les patates i les tornem a ficar al cassó. Hi afegim l'altra cullerada d'oli d'oliva i la llet, ho salpebrem al gust i triturem fins a aconseguir una textura homogènia.

Repartim el puré en quatre plats, col·loquem a sobre de cadascun un pit de pollastre i ho adornem amb una rama de farigola abans de servir.


24 de desembre del 2016

Amanida de salmó, nous i alvocat

Després dels aperitius de la última entrada avui us porto una proposta molt més lleugera com a primer plat per un dels àpats d'aquests dies festius que ja tenim aquí o bé per compartir un sopar o dinar informal amb amics.

És una amanida força completa gràcies al salmó, les nous i l'alvocat. Molt poca feina a la cuina amb un bon resultat a taula, només cal escollir bons ingredients. Qui s'apunta?






Ingredients:
mesclum d'enciam, maravilla, escarola i radiccio (o un altre al gust)
1 alvocat
1 sobre de salmó fumat
40 gr de nous pelades
1 poma fuji
3 c/s d'oli d'oliva
1 c/s de vinagre Riesling de Castell de Gardeny
sal

Passos a seguir:
Si no ho està, netegem el mesclum d'enciams que haguem escollit i el trossegem amb les mans. El posem un bol.
Tallem el salmó a tires i l'alvocat i la poma a daus. Afegim aquests ingredients al bol, afegim la sal i amanim amb l'oli i el vinagre prèviament batuts.
Repartim l'amanida en un plat o safata i fiquem per sobre les nous pelades.

Podeu acompanyar-la amb un vi fresc i jove com és Lo Indibil de les bodegues Clos Pons creat conjuntament amb els supermercats lleidatans Plusfresc, una proposta molt de la meva terra que espero que us animeu a provar.Que passeu unes Bones Festes!

20 de desembre del 2016

8 aperitius (que pots preparar amb antelació)

Les festes que s'apropen són motiu de trobada amb la família, i sempre al voltant d'una bona taula. De propostes n'hi ha a centenars, però si alguna cosa no acostuma a fallar són uns aperitius per donar el tret de sortida a la varietat de plats que venen després.

Jo ja he comentat vàries vegades que no cuino per les festes, que vaig de convidada, però si que aprofito per portar algun entrant salat o bé les postres. Avui us proposo 8 aperitius que poden deixar-se preparats amb antelació, perquè si teniu gent a casa no hàgiu d'estar enfeinats fins a l'últim moment a la cuina mentre tothom està al menjador fent petant la xerrada. No són propostes gourmet, ni amb productes selectes, són els aperitius que a nosaltres més ens agraden: senzills i amb ingredients que fàcilment tindreu a casa.

Cliqueu als títols per anar a la recepta complerta. Espero que us agradin!



És un entrant ideal per la seva lleugeresa. Es pot deixar preparat el dia abans i només caldrà servir-los en xarrups individuals.






El contrast entre la cremositat del farcit i el gust intens del pebrot és una delícia. Es pot preparar amb antelació i abans de servir escalfar-los una mica o bé servir-los a temperatura ambient.






Aquestes boletes són com uns bombons salats que triomfaran entre els més formatgers. La cremositat de l'interior contrasta amb el toc cruixent de les avellanes i el pernil, no deixeu de provar-les!






Un clàssic a la nostra taula de Nadal. Una altra proposta que pot deixar-se preparada el dia abans i que guarnirà la taula durant el poc temps que duri ;)






Una altra versió de rotlle, vistosa i saborosa, que deixarà els convidats sorpresos i amb ganes de mes. 






La versió mini de la clàssica quiche sempre és un encert en una taula d'aperitius. La proposta que us porto és amb bacon i ceba, però podeu farcir-la amb les ingredients que més us agradin.






Entre tantes propostes no en podia faltar una feta amb pasta de full, versàtil i deliciosa. Aquestes espirals és millor fer-les el mateix dia perquè no s'estovin, però no cal pas fer-les a l'últim moment. Com en el cas anterior es poden farcir amb el que més us agradin.






Serà menjar-ne una i no poder parar. Veureu com desapareixen de la taula, i si a més utilitzeu talladors amb forma d'estrella o arbre us quedaran d'allò més nadalenques.




14 de desembre del 2016

Pastís de formatge i remolins de maduixa

La meva cuina encara no està gaire nadalenca, potser també ho fa el fet que a mi no em toca cuinar durant les festes, tinc sort i vaig de convidada. Tot i així avui us porto un pastís de formatge que bé pot servir per a rematar un bon dinar dels que aviat celebrarem, almenys a casa és unes postres que sempre triomfen!






Ingredients:

Base:
150 gr de galetes (les que preferiu)
70 gr de mantega desfeta

Farciment:
600 gr de formatge d’untar
200 ml de nata
150 gr de sucre
3 ous

Cobertura:
200 gr de maduixes + 40 gr de sucre o 200 gr de melmelada de maduixes

Passos a seguir: 

Encenem el forn a 180º i col·loquem a l’interior una safata gran amb aigua, on dins pugui caber-hi el motlle de 20 cm on courem el pastís al bany maria.

Triturem les galetes, les barregem amb la mantega desfeta i les posem a la base del motlle desmontable de 20 cm. Les apretem bé amb l’ajuda d’una cullera o d’un vas i reservem a la nevera.

Mentre es refreda la base mesclem el formatge amb el sucre i quan estigui ben integrat afegim la nata, integrem, i afegim els ous d’un en un. En tot aquest procés no s’ha de batre, sinó simplement integrar, podem fer-ho perfectament amb unes baretes manuals, així la mescla no agafarà aire i no s’esquerdarà al fornejar. Repartim el farciment sobre la base que havíem reservat.

Per preparar la cobertura triturem les maduixes amb el sucre i les fiquem en un cassó al foc durant uns 8-10 minuts fins que s’espesseixin lleugerament o, si com ara, no és temporada de maduixes, agafem la melmelada, la fiquem en un cassó al foc i també l’escalfem uns minuts. Si és molt espessa afegim una mica d’aigua, ben a poc a poc, fins a obtenir la textura desitjada. Si hi ha trossos de fruita triturem bé perquè quedi ben fina.

Un cop tenim la cobertura enllestida amb l’ajuda d’una cullereta n’anem deixant caure gotes sobre el farciment, i amb un escuradents o broqueta formem les espirals.
Folrem bé el motlle per la seva part exterior amb paper d’alumini, perquè no ens entri aigua, i el col·loquem dins del recipient amb aigua que tenim al forn. Fornegem a 180º durant 15 minuts, i després baixem la temperatura a 110º i continuem la cocció durant uns 75 minuts més. Passat aquest temps apaguem el forn i deixem refredar el pastís a l’interior. Un cop fred el deixem a la nevera unes hores, millor si és tota la nit.

Lo ideal és fer el pastís pel matí, deixar-lo refredar bé durant la tarda i refrigerar-lo durant tota la nit.

Repetireu!

** Recepta extreta de: Kanela y limón

2 de desembre del 2016

Empanada d'espinacs, formatge feta i pinyons

L'altre dia vaig trobar una massa d'empanada al congelador i aprofitant que havia d'encendre el forn vaig fer una empanada amb coses que tenia per la nevera. Ja sabeu com de fans en som d'aquest tipus d'aperitius, al blog teniu vàries opcions com l'empanada de tonyina, l'empanada gallega, l'empanada d'espinacs i gambes i la de xampinyons i ou, què bones totes!








Ingredients:
1 massa per a empanada de La Cocinera
100 gr de formatge feta
500 gr d'espinacs frescos
2 grans d'all
un grapat de pinyons
oli d'oliva i sal

Passos a seguir:
Preescalfem el forn a 200º.
Rentem els espinacs, els escorrem i els saltegem en una paella amb oli juntament amb els alls picats. No els hem de tenir gaires minuts, just que redueixin. Els salem, afegim els pinyons i reservem.

Estenem la massa per a empanada i repartim sobre la meitat de la base (deixant un dit de marge als costats) la mescla d'espinacs i pinyons. Repartim per sobre el formatge feta trossejat. Tanquem l'empanada prement amb els dits i doblegant-la.

Fem un forat d'aproximadament un centímetre al centre de l'empanada, per tal que el vapor pugui sortir. Fornegem durant 20 minuts o fins que vegem que agafa el color daurat.

27 de novembre del 2016

Trufes de xocolata

La recepta d'avui és extremadament fàcil i ideal per cuinar-la amb els més petits. Jo vaig fer-les amb la meva neboda que li encanta trastejar a la cuina, i si és amb xocolata, millor!

Aquestes trufes són ideals per acompanyar el cafè i rematar un bon dinar, així que agafeu-les com a idea que d'aquí res tenim les festes nadalenques a sobre.






Ingredients (30 unitats):
200 gr de xocolata negra (75% de cacau)
3 cullerades de xarop de xocolata
150 gr de mantega a temperatura ambient
180 gr de sucre llustre
cacau en pols per arrebossar

* celíacs: cal assegurar-se que cap ingredient conté gluten

Passos a seguir:
Desfem la xocolata al bany maria i hi afegim el xarop de xocolata
Batem la mantega amb el sucre llustre fins que estigui cremosa i hi incorporem la xocolata desfeta. Remenem bé i reservem a la nevera unes dues hores perquè agafi cos.
Passat aquest temps i amb l'ajuda de dues culleretes formem 30 boletes i les arrebossem amb cacau. Les repartim en motlles de paper i ja estan llestes per consumir.

Les podem reservar a la nevera i treure-les una mitja hora abans de consumir perquè estiguin més cremoses.



21 de novembre del 2016

Faves amb llonganissa

No recordo d'on vaig treure aquesta recepta o si va ser algun d'invent d'aprofitament, però a casa l'hem fet vàries vegades als últims anys i ens ha solucionat uns quants dinars amb qüestió de pocs minuts. L'únic secret és utilitzar bons ingredients, unes faves que siguin tendretes i una bona llonganissa, nosaltres sempre d'Os de Balaguer ;)






Ingredients:
1 pot de faves cuites (aprox. 400 gr.)
2 talls de llonganissa fresca amb pebre
1 ceba
8 cullerades de salsa de tomàquet
sal, pebre i oli

Passos a seguir:
Tallem la llonganissa a trossos d'un parell de centímetres i la fregim en una paella amb una mica d'oli durant uns 4-5 minuts. Hi afegim la ceba trossejada i la coem a foc mig durant uns 15 minuts, fins que estigui transparent. Afegim les faves escorregudes i passades per aigua i la salsa de tomàquet. Salpebrem al gust i ho deixem al foc durant uns 5-8 minuts més.


8 de novembre del 2016

Flam de carabassa

Aprofitant la temporada de carabassa m'he decidit a cuinar-la d'alguna manera que no sigui les dues cremes vegetals que acostumo a fer, i no serà per possibilitats! perquè la carabassa és ben versàtil... aquest cop m'he decantat per un flam de carabassa que tenia a preferits des que el va publicar la meva amiga Anna de Retalls de cuina, un encert de postre que tornarem a repetir segur ;)






Ingredients (6 unitats):
300 gr de polpa de carabassa cuita al microones*
3 ous L
275 ml de llet semidescremada
150 gr de sucre
1 culleradeta de canyella
1 culleradeta de gingebre
caramel líquid

Passos a seguir:

* Per coure la carabassa la ficarem tallada a trossos en un plat, l'embolicarem amb paper film i courem al microones a màxima potència durant uns 10 minuts o fins que la polpa estigui tova.

Encenem el forn a 180º,
Posem al bol de la batedora els 300 gr de polpa, la llet, els ous, el sucre i les espècies i ho batem fins a tenir una textura ben fina.
Fiquem al fons de cada motlle individual una mica de caramel líquid i repartim la mescla anterior a les flameres.
Les fiquem dins d'una safata apta per al forn i l'omplim amb aigua per poder coure'ls al bany maria.
Els coem al forn durant uns 45-50 minuts o fins que al clavar una agulla aquesta surti neta.
Els deixem refredar del tot a temperatura ambient i els deixem unes hores a la nevera perquè quedin ben presos i fresquets.

Uns flams suaus i amb un lleuger aroma d'espècies que els fa deliciosos!



4 de novembre del 2016

Doro wat {pollastre picant estil Etiòpia}

Fa uns dies vaig recomanar-vos la lectura de Hijos del ancho mundo, ambientada, entre altres llocs, a Etiòpia i que m’ha agradat molt. A la novel·la es parla tot sovint dels menjars típics d’aquest país, com són la injera i el doro wat.

Per casualitat, pocs dies després d’acabar-la, l’Elena del blog Mrmlada va publicar la imatge del doro wat, el pollastre picant a l’estil d’Etiòpia, així que m’ho vaig prendre com una senyal i vaig preparar-lo a casa el mateix cap de setmana.






La clau d’aquest pollastre rau en la mescla d’espècies que porta, coneguda com berbere, i que està formada per 12 o 15 espècies diferents com xile vermell, comí, canyella, pebre, claus d’olor, canyella, pebre vermell... com que és difícil d’aconseguir està fet amb una mescla d’espècies força comunes a totes les cuines.

Ingredients (4 persones):
3 cebes grans
4 grans d’all
1 cullerada de postre de pebre vermell (pimentón de la Vera)
½ c/p de comí mòlt
½ c/p de gingebre mòlt
1 polsim de canyella
2 bitxos “cayenas” (jo vaig ficar un polsim de flocs de bitxo)
3 claus d’olor
½ c/p pebre negre mòlt
8 pernilets de pollastre
4 ous durs (oblidats totalment a les fotografies...)
4 cullerades soperes d’oli d’oliva
sal i pebre

Passos a seguir:
Tallem a trossets petits les cebes i els alls. En una cassola hi fiquem les 4 cullerades d’oli d’oliva, l’escalfem i hi afegim la ceba, l’all i una mica de sal. Cuinem a foc lent durant uns 30-35 minuts fins que estigui ben cuita.

Afegim la mescla d'espècies a la cassola i ho sofregim un parell de minuts removent constantment i vigilant que no es cremi. Afegim els pernilets de pollastre prèviament salpebrats i un vas i mig d’aigua (o la suficient per gairebé cobrir el pollastre). Deixem coure a foc mig-baix fins que el pollastre estigui ben tendre i l’aigua s’hagi evaporat. Jo vaig tenir-lo aproximadament 1 hora. Al final de la cocció provem la salsa i rectifiquem de sal si fa falta.

Ara és el moment d’afegir els ous durs i deixar el foc en marxa uns minuts més, però jo els vaig coure i em vaig oblidar d’afegir-los a la cassola i a les fotografies, en fi... no poden fer-se vàries coses a la vegada ;(

Igualment el resultat ens va encantar i estic segura que tornaré a fer-lo!

** Recepta extreta de: Mrmlada

27 d’octubre del 2016

Hijos del ancho mundo {novel·la}

Fa uns dies vaig acabar la lectura d'una novel·la que m'havien recomanat i que ara jo us recomano a vosaltres: Hijos del ancho mundo, d'Abraham Verghese.

Mentre la Índia celebra la seva flamant independència, dos joves monges infermeres de Madràs són enviades a l'Àfrica amb la missió de transmetre l'amor de Crist i ajudar a mitigar el dolor dels que pateixen. Set anys més tard, al modest hospital Missing d'Adis Abeba, neixen dos nens bessons, en Marion i en Shiva Stone. La seva mare és una monja que mor al part i el pare un cirurgià britànic que desapareix sense deixar rastre. Els primers anys de la vida d'aquests germans transcorren feliços entre les parets de l'hospital, criats per un petit grup de persones amb molt amor i no tants recursos.

És una gran novel·la, dura, intel·ligent, densa i a la vegada molt entretinguda, que acompanya el lector en el creixement dels bessons a través de l'ample món, posant accent sobretot a la cultura, religió i història d'un país força desconegut com és Etiòpia.

Hema no comprendió aquello, al menos no entonces. Creía que se trataba de una representación teatral. La violencia de lo que siguió (la arrancada del camión, la sacudida de los cuerpos, el ángulo atroz e inverosímil de la cabeza sobre el pecho, la demencial carrera de los espectadores para quitar los zapatos a los muertos) fue menos perturbadora que la idea de que vivía en un país en que podían suceder aquellas cosas”.

22 d’octubre del 2016

Coca de recapte

La recepta d'avui és una de les menges més típiques de la zona de Lleida.

La història diu que el seu origen s'ha de buscar a Les Avellanes i rodalies i que la coca de recapte va ser un fonament de l'alimentació durant els anys d'austeritat. A la pasta de pa s'hi va anar incorporant diferents tipus de recapte senzill, com per exemple l'arengada o la llonganissa, sempre acompanyat amb pebrot i albergínia, i a vegades també amb tomàquet i ceba.






Ingredients (2 coques del tamany de la safa de forn):

Per la massa de pa:
500 gr de farina
300 gr d'aigua
10 gr de sal
25 gr de llevat fresc
25 gr d'oli

Pel recapte:
ceba
pebrot verd i vermell
albergínia
sal
oli d'oliva

Passos a seguir:
Per preparar la massa fiquem la farina, l'aigua, la sal, l'oli i el llevat esmicolat en un bol i ho mesclem i treballem fins a obtenir una massa homogènia.
Dividim la massa en dues parts i les estirem en un gruix de menys de mig centímetre.

Tot seguit ratllem les cebes i tallem a trossets els pebrots i les albergínies, no us fico la quantitat perquè segons el seu tamany i el vostre gust en necessitareu més o menys.
Repartim la ceba per damunt de la massa, i per sobre i hi fiquem el pebrot i l'albergínia, tirem un pessic de sal i un bon raig d'oli d'oliva i ho fornegem durant aproximadament 30 minuts a 200º.


** Recepta extreta de: Lleida cuina: les receptes de les comarques de Ponent / Enric Gabandé. Lleida: La Mañana, DL 2002.

13 d’octubre del 2016

Pastís de formatge i móres


Continuo sense agafar el ritme amb el blog, clar que la meva cuina tampoc està molt productiva últimament... Així que de moment estiraré d'algunes receptes pendents que tinc per publicar. Aquest pastís de formatge i móres no és pas una recepta lleugera, però si el feu em donareu la raó en que val la pena cada caloria que us portareu a la boca, queda un pastís súper cremós i suau!






Ingredients:
750 gr de formatge d'untar
125 gr de sucre llustre
40 gr de Maizena
3 ous XL
300 ml de nata per muntar
1 vaina de vainilla
225 gr de móres

Passos a seguir:
Preescalfem el forn a 180 graus.
En un bol gran hi fiquem el formatge d'untar, el sucre llustre i la Maizena i ho batem fins a aconseguir una mescla cremosa. Hi afegim els ous, d'un en un, i els integrem bé. Fem el mateix amb la nata.
Obrim la vaina de vainilla, en traiem les llavors i les afegim també a la mescla, remenant bé.
Greixem un motlle de 22 cm i hi aboquem la mescla, repartim per sobre les móres, podem enfonsar-ne algunes una mica i les altres deixar-les més a la superfície.
Fornegem durant 50-60 minuts o fins que al clavar-li una agulla aquesta surti neta.
Un cop fora del forn la deixem refredar totalment sobra una reixeta i després la fiquem a la nevera fins al moment de servir-la.

Una recepta més de pastís de formatge, i encara en tinc dues més pendents de publicar! espero que us agradi tant com a mi ;)

** Recepta extreta de: Mi recetario por Elena Pilar

23 de setembre del 2016

Pizza "exprés" amb base de tortilla

Avui més que una recepta us porto una idea per un dia que tingueu moltes ganes de pizza i molt poc temps o ganes de preparar una bona base. No sé on vaig llegir que es podia utilitzar una tortilla mexicana per a fer pizza, l'altre dia vaig provar-ho i la recepta es queda a casa!






Queda una pizza molt lleugera, menys calòrica i molt molt bona. Us explico com vaig fer-la jo, però està clar que podeu fer-la de mil maneres, segons la vostra preferència, segons que hi hagi a la nevera...

Ingredients (1 persona):
1 tortilla mexicana
1 llauna de tonyina
1 o 2 palets de surimi
2 cullerades de salsa de tomàquet
orenga
mozzarella ratllada

Passos a seguir:
Preescalfem el forn a 200º.
Estenem sobre la tortilla una mica de salsa de tomàquet, la tonyina ben escorreguda, els palets de surimi tallats a trossets, una mica d'orenga i la mozzarella ratllada.
Fornegem entre 7 i 10 minuts, segons el forn i com us agradi de cruixent.

Serviu i gaudiu!



19 de setembre del 2016

Cóc de llet evaporada

Com costa tornar a agafar el ritme després de les vacances... més d'un mes sense publicar i avui perquè gairebé m'hi obligo. Tot i que tinc algunes receptes pendents de l'estiu començo amb un cóc de llet evaporada que va tenir força èxit a Instagram i que vaig fer per gastar un pot de llet evaporada que estava a punt de caducar.




La veritat és que ens va agradar molt el cóc, així que aquí us deixo la recepta.

Ingredients:
4 ous
230 gr de sucre
70 gr d'oli de girasol
1 cullerada petita d'essència de taronja
200 gr de llet evaporada
250 gr de farina
12 gr de llevat químic
un pessic de sal

Passos a seguir:
Preescalfem el forn a 170º amb calor a dalt i baix.
Separem les clares i els rovells. En un bol fiquem la llevat evaporada i el sucre i ho batem durant uns 5 minuts. Sense deixar de batre afegim els rovells, l'oli i l'essència. Tot seguit incorporem la farina tamisada i el llevat i ho batem just per integrar-ho.
En un altre bol muntem les clares a punt de neu afegint el pessic de sal.
Les afegim al bol on tenim la crema i les integrem amb moviments envoltants.
Greixem un motlle (jo he utilitzat de 20 cm perquè quedés alt, però pot fer-se en un de més gran sense problemes, només caldrà restar temps de cocció), hi repartim la mescla i fornegem durant uns 45-50 minuts.
Un cop fora del forn deixem refredar el cóc sobre una reixeta.

** Recepta adaptada de: Webos fritos

5 d’agost del 2016

Pastís de formatge i llimona {sense forn}

Amb aquesta calor no ve de gust engegar el forn però a la vegada l'estiu és ple de sopars amb amics i família que requereixen unes postres ben bones... per solucionar-ho avui us porto una idea deliciosa i refrescant, un pastís de formatge i llimona sense forn, una proposta que se suma a la selecció de 10 postres sense forn que vaig publicar fa un temps.

I si el que us agrada és el punt cítric podeu escollir entre aquestes opcions: pastís de llima, pastís de iogurt grec i llima o pastís de formatge amb llima.






Ingredients (8-10 persones):

Base:
140 gr de galetes (les que més us agradin, jo he utilitzat les Núria 0% sucre de Birba)
100 gr de mantega 

Farciment:
2 sobres de gelatina de llimona
500 ml de nata per muntar
250 gr de formatge d'untar
85 gr de sucre
200 ml d'aigua
150 ml de llet

Cobertura:
3 cullerades soperes de melmelada de llimona
1 fulla de gelatina neutra

Passos a seguir:
Comencem preparant la base. Triturem les galetes, les barregem amb la mantega fosa i folrem la base d'un motlle desmuntable de 20 cm amb aquesta mescla, deixant-la ben premsada. Reservem a la nevera fins que la necessitem.

Per preparar el farciment agafem un bol i hi mesclem la nata, el formatge d'untar, la llet i el sucre. Ho batem bé fins que quedi una crema fina.

Escalfem els 200 ml d'aigua i hi desfem els dos sobres de gelatina de llimona, removent bé. Quan hagi perdut una mica de temperatura ho afegim a la mescla anterior i ho integrem. Repartim aquesta massa per sobre de la base, la deixem a temperatura ambient una estona i reservem a la nevera durant almenys 3 hores. 

Per fer la cobertura fiquem la làmina de gelatina neutra a hidratar amb aigua freda uns minuts. Mentrestant en un cassó i fiquem la melmelada de llimona i l'escalfem a foc suau. Hi afegim la làmina de gelatina sense escórrer-la en excés, millor que porti una mica d'aigua, i remenem fins que es desfaci. Repartim la melmelada per sobre del pastís i deixem a la nevera almenys 1 hora.

Ja el teniu a punt! si no teniu melmelada de llimona podeu decorar el pastís amb una mica de ratlladura de llimona o una capa fina de gelatina de llimona, que aquest no sigui el motiu per deixar de fer-la!

26 de juliol del 2016

Mini croissants farcits d'speculoos

La recepta d'avui la vaig fer per acabar la crema d'speculoos que em va sobrar després de fer un pastís de formatge i speculoos que va ser tot un èxit. El gust suau a espècies d'aquesta crema és deliciós i aquest cop ha servit per farcir uns croissants, una recepta fàcil i molt ràpida de fer, el més complicat... atrevir-se a engegar el forn!






Ingredients (12 unitats):
1 massa de pasta de full rodona
crema d'speculoos
sucre llustre

Passos a seguir:
Preescalfem el forn a 200º,
Estenem la pasta de full, tallem en 12 trossos iguals i fem un tall d'un centímetre al mig de la part ampla de cada triangle. Fiquem una culleradeta de crema d'speculooos a cada porció i l'enrotllem des de la part ampla cap a l'estreta. Un cop enrotllada dobleguem una mica els laterals per donar forma de croissant.






Fiquem els croissants en una safata de forn folrada amb paper sulfuritzat i els fornegem durant uns 15 minuts o fins que estiguin daurats.
Els deixem refredar i els empolvorem amb sucre llustre.

En menys de mitja hora tindreu un berenar del bons!

9 de juliol del 2016

Amanida de col {coleslaw}

Avui dinem una amanida de col ben fresqueta, ideal per combatre la calor.
És la versió lleugera de la famosa coleslaw americana, amanida amb una salsa a base de iogurt i mostassa enlloc de nata i maionesa. No havíem menjat mai col crua, i ens ha sorprès lo bona que està en aquesta amanida, així que us animem a provar-la.






Ingredients:
1/2 col petita
1 pastanaga grossa
1 poma golden
1 iogurt natural descremat
1 cullerada de mostassa
1 cullerada de vinagre
1 cullerada petita de mel o xarop d'atzavara
sal i pebre negre

Passos a seguir:
Raspem la pastanaga i pelem la poma. Ratllem ambdues.
Traiem la primera capa de la col i la resta la tallem en juliana fina. Ho fiquem tot en un bol.
Per fer la salsa mesclem bé la resta d'ingredients, la provem i rectifiquem al nostre gust.
Afegim la salsa al bol i ho mesclem bé, aixafant una mica contra les parets del bol perquè els ingredients soltin una mica de suc.
Tapem i reservem a la nevera un mínim de 2h. La servim i mengem ben fresqueta!

Recepta extreta de: Cocina sana para disfrutar.

3 de juliol del 2016

Boletes de pastanaga i coco

Amb aquesta calor no ve massa de gust cuinar i molt menys engegar el forn, així que avui us porto una proposta de postres refrescants i fàcils fetes a base de pastanaga i coco. Que no us tirin enrere els ingredients, queda una combinació realment bona!!






Ingredients (30 boletes):
400 gr. de pastanagues fresques pelades
4 cullerades soperes de sucre
100 gr de coco ratllat + 30 gr per arrebossar

Passos a seguir:
Coem les pastanagues amb aigua durant uns 25 minuts, les escorrem i assequem bé i les aixafem amb una forquilla. Deixem refredar.
Hi afegim el sucre i el coco ratllat i ho mesclem bé. Anem agafant porcions de massa, els donem forma de boleta i les arrebossem amb més coco ratllat.
Les guardem a la nevera per prendre-les ben fresques.
A l'hora de servir les podem ficar en una safata o en papers de mini magdalenes.


27 de juny del 2016

Calamars amb pèsols

Torno a la càrrega després del pont de Sant Joan, us heu animat a fer la vostra pròpia coca?
Jo aquest any per falta de temps he tornat a repetir la de pasta fullada amb cabell d'àngel, senzilla, ràpida i boníssima!!

I avui us presento un plat dels clàssics, uns calamars amb pèsols, una gran combinació. A més l'atmetlla picada li dóna un toc molt característic de la cuina catalana, a mi m'hi encanta.






Ingredients (4 persones):
400 gr d'anelles de calamar netes
safrà
4 patates mitjanes
1 fulla de llorer
250 gr de pèsols congelats
1 ceba
2 tomàquets pera madurs
50 gr d'ametlles torrades
oli d'oliva
sal
julivert

Passos a seguir:
Netegem les patates, els tomàquets i pelem la ceba.
Trossegem les patates, ratllem els tomàquets i tallem la ceba a trossos petits.
Bullim els pèsols uns 8 minuts i reservem.
Escalfem 4 cullerades soperes d'oli d'oliva en una cassola i hi sofregim la ceba durant uns 5 minuts. Afegim el tomàquets i continuem amb la cocció dos minuts més. Incorporem les anelles de calamar, els pèsols i les patates i ho sofregim junt un parell de minuts més removent contínuament.
Salem i cobrim amb aigua, afegim uns brins de safrà, el llorer, les ametlles picades i una rama de julivert tallat ben fi.
Seguim amb la cocció durant uns 20 minuts, fins que els calamars estiguin ben tendres.

20 de juny del 2016

Paté de pebrot escalivat

La recepta d'avui és perfecta per a tenir com a fons de rebost. Podeu utilitzar-la tant per sucar unes torradetes per l'aperitiu com per a salsa d'un bon plat de pasta i si l'envaseu en pots petits i els coieu al bany maria en podeu fer més quantitat i gaudir-ne quan més us vingui de gust. Ha estat un gran descobriment que he trobat al blog Tasta Rutes ;)






Ingredients:
2 pebrots vermells escalivats
1 grapat d'ametlles torrades
1 cullerada petita de sal en escames
2 cullerades soperes d'oli d'oliva

Passos a seguir:
Fiquem tots els ingredients en un pot i els triturem bé amb la batedora.
Tastem, rectifiquem de sal si fa falta i repartim el paté en pots de vidre.

Si els voleu envasar al buit cal que els pots siguin esterilitzats i un cop plens i ben tancats els fiquem en una olla coberts d'aigua i els bullim durant uns 20-25 minuts.




13 de juny del 2016

Ruffle milk pie

Sota aquest nom tan anglès que no he sabut molt bé com traduir trobem un pastís senzill de fer, amb ingredients molt corrents, i amb resultat elegant i deliciós. Contrasta a cada mossegada la part tendra de l'interior amb el cruixent de l'exterior, i a més, queda o no queda maco?






Ingredients (motlle de 24 cm):
8 fulles de pasta brick rectangulars
70 gr de mantega
140 gr de sucre
1 rama de canyella
la pell d'una llimona
300 ml de llet semidescremada
60 ml de nata per cuinar
3 ous
sucre llustre

Passos a seguir:
Preescalfem el forn a 180 graus amb calor dalt i baix.
Desfem la mantega al microones, a baixa temperatura, i l'utilitzem per pintar, d'una en una, les fulles de pasta brick. Un cop pintada cada fulla l'anem plegant de forma irregular fins aconseguir una tira llarga i més o menys d'uns 3 dits d'alçada. La caragolem en espiral i la fiquem al centre del motlle. Fem el mateix amb la resta de fulles i les anem enrotllant a partir d'on acaba l'anterior. Al final ha de quedar el motlle ple i amb les fulles simulant una ensaïmada.
Fornegem durant 30 minuts.

Mentrestant fiquem en un cassó la llet, la nata, el sucre, la canyella i la pell de la llimona. Ho fiquem al foc i ho escalfem fins just abans que bulli. Reservem uns 10 minuts, després traiem la canyella i la pell de la llimona i hi afegim els ous batuts.

Traiem el motlle del forn i repartim per sobre la mescla de líquids. Fornegem 30 minuts més a 175º i deixem refredar a temperatura ambient.

Recomanacions:
Feu el pastís el mateix dia que l'hagueu de consumir, ja que sinó s'estova.
Us recomano fer-lo amb un motlle d'uns 24 cm, per tal que al repartir el líquid quedi més baix i tingueu una part cruixent i l'altra tendra.
La gràcia d'aquest pastís és que no cal tenir cura en fer-lo, es tracta de donar forma irregular a les fulles, és molt més senzill del que sembla. Animeu-vos!

* Recepta extreta de: Bocados de cielo

8 de juny del 2016

GastroThermalia a Caldes de Montbui

Aquest passat dissabte em vaig llevar ben d'hora per anar a Caldes de Montbui a retrobar-me amb els meus amics blocaires i compartir les activitats de la trobada GastroThermalia organitzada pel Jordi i l'Anna.

Cultura, gastronomia, història, confidències i rialles, va ser un dia rodó.




Vam trobar-nos al Museu Thermalia, on membres de l'Ajuntament, el Consell Comarcal i el Museu ens van donar la benvinguda i ens van preparar un esmorzar amb productes típics de la vila: mongetes de la neu, vi de Caldes, carquinyolis i entrepans amb llonganissa.





Després vam fer una visita guiada cortesia de l'Oficina de Turisme, on vam visitar la Font del Lleó, les Termes Romanes, el menjador modernista de l'antic balneari Can Rius, el safareig termal de la Portalera (encara en ús!) i la Farmàcia Codina, tot seguint les explicacions i anotacions històriques de la nostra guia.




Acabada la part cultural i històrica va començar la gastronòmica, amb visites a establiments destacats pels seus productes de qualitat.

A Embotits Pedragosa, que aquest any compleix 100 anys, vam poder provar el xoriço i la llonganissa feta al 100% amb carn de gall d'indi (la única de l'estat!) així com unes salses delicioses que per la tarda vam passar a comprar.




Pastes Sanmartí és una empresa que funciona des de 1700 i durant nou generacions s'han encarregat d'elaborar la pasta de forma artesana i amb producció limitada, tot i això ofereix ni més ni menys que 52 referències diferents!! Molt curiosos els armaris de fusta on deixen assecar la pasta durant 48h.




L'Espiga d'Or és un forn familiar de 3a generació. L'Esther i la Meritxell ens van parlar dels seus productes i també ens van ensenyar com pastaven i fornejaven. Elaboren els seus productes al seu propi obrador i amb matèries primeres de gran qualitat. A destacar la barra romana, feta amb aigua termal de la vila!




La següent visitar va ser al celler La Vallesana, on ens van presentar l'anís de taronja i el licor de Flors del Remei, dos licors tradicionals de Caldes elaborats des del 1918. S'acostumen a prendre com a digestius després dels àpats.




I finalment i només creuant el carrer vam arribar a la Pastisseria Muntada, on ens vam quedar amb la boca ben oberta gràcies a les delícies que tenien al mostrador. Vam poder provar dos pastissets fets pel mestre pastisser Joan Muntada: una mousse de coco amb pinya infusionada amb anís estrellat i una mousse de xocolata i avellanes amb base cruixent, no sóc capaç d'escollir una preferida...




La última parada de la trobada va ser per dinar al restaurant del piemontès Mirko Carturan, on ens van sorprendre amb un menú degustació amb aires informals. Teníem el restaurant reservat per nosaltres i vam poder repartir-nos i seure a l'interior o a la terrassa. La Marta, la Mònica i jo vam agafar el lloc d'honor al sofà, des d'on vam provar i repetir de gairebé de tot en companyia de molts altres blocaires.



A més el Mirko ens va sorprendre amb un showcooking amb el què va estrenar el nou espai del restaurant, pensat per a fer classes, demostracions, etc. Va cuinar uns macarrons (Sanmartí, està clar!) amb anxoves i préssec que van ser un gran descobriment, un plat típic de la seva terra boníssim pel contrast dels seus ingredients. Podeu veure la vídeo-recepta al blog Decuina.net.





I per acompanyar el cafè i acabar de rematar la Teresa del blog Com a casa, res! ens va repartir unes dolçaines fetes per ella mateixa. Quin detall!




Després del dinar hi havia la possibilitat de gaudir d'un bany termal que per horari no vaig poder aprofitar, m'ho anoto per la propera visita a Caldes, de la que vaig marxar ben carregada gràcies als detalls de tots els col·laboradors.



3 de juny del 2016

Pollastre estil Tunísia amb cuscús

Avui us porto una altra de les receptes del dossier que em van fer les companyes de feina. Després de les ametlles garrapinyades, la coca de iogurt amb poma, la lasanya de verdures i els raviolis amb poma i bacon avui he après, gràcies a la Judith, a fer un pollastre estil Tunísia acompanyat de cuscús.






Una recepta amb un toc exòtic gràcies a les panses i la cúrcuma, a casa ens ha agradat molt, us animeu a fer-lo vosaltres també?

Ingredients (4 persones):

Pel pollastre:
8 cuixetes de pollastre
2 cebes grans
100 gr de panses sultanes
1 vas de vi ranci (opcional)
2 c/p de cúrcuma
sal, pebre i oli d'oliva

c/p: cullerada petita (de cafè)

Pel cuscús:
4 mesures de cuscús
8 mesures d'aigua o brou de verdures
oli d'oliva i sal

opcional: verdures per acompanyar el cuscús

Passos a seguir:
Posem les panses en un bol i les cobrim amb aigua. Les reservem.
Salpebrem el pollastre, el posem en una cassola amb oli i el fregim fins que quedi daurat.
Afegim les dues cebes tallades a trossets petits i coem uns 10 minuts fins que comencin a transparentar. Afegim el vi ranci i el deixem reduir uns 7-8 minuts.
Passat aquest temps afegim les dues cullerades de cúrcuma, les panses i l'aigua on estaven a remull, continuem coent a foc baix durant uns 30 minuts, fins que s'hagi reduït l'aigua. Si veieu que us quedeu sense líquid podeu afegir-ne una mica més. Uns minuts abans d'acabar la cocció provem la salsa i rectifiquem de sal si fa falta.

Per fer el cuscús el fiquem en un bol amb una mica d'oli i mesclem bé amb els dits perquè els granets se n'amarin. Portem el brou a ebullició i quan comenci a bullir el retirem del foc i hi afegim el cuscús, remenem una mica amb una forquilla i el deixem uns 10 minuts perquè es begui el líquid.

Mentrestant saltegem unes verdures amb una mica de sal. Jo he ficat les que he trobat per la nevera: 1 ceba, mig carabassó, 1 pastanaga i 1 pebrot verd. Quan estiguin les mesclem amb el cuscús i ja tenim l'acompanyament preparat.

Servim el pollastre amb una mica de salsa i el cuscús com a acompanyament. No us oblideu el pa, en necessitareu per sucar!

31 de maig del 2016

Pastís de formatge i speculoos {sense forn}

Amb mig pot de crema d'speculoos que em va sobrar d'una altra recepta he fet aquest pastís de formatge que ja és el 14è cheesecake que publico, així que si necessiteu idees doneu una ullada a l'enllaç ;)






Però algú es preguntarà que és això de l'speculoos?? doncs són unes galetes nadalenques tradicionals de Bèlgica, Holanda, Alemanya i el nord de França. Tenen un sabor característic gràcies a les espècies que s'utilitzen per fer-les: canyella, nou moscada, clau, gingebre, cardamom i pebre blanc, i molts les haureu provat perquè aquí ja fa uns anys que molts bars les fiquen com acompanyament dels cafès. El pastís d'avui està fet amb crema d'speculoos de la marca Lotus, que ja pot trobar-se a molts supermercats.

Ingredients (motlle de 20 cm):

Base:
140 gr de galetes (les que més us agradin, jo he utilitzat les Núria 0% sucre de Birba)
100 gr de crema d'speculoos

Farcit:
400 gr de formatge d'untar
200 ml de nata per muntar
5 fulles de gelatina
85 gr de sucre morè
2 cullerades soperes de crema d'speculoos

Cobertura:
6 galetes d'speculoos Lotus o similars

Passos a seguir:
Comencem preparant la base. Triturem les galetes, les barregem amb la crema d'speculoos i folrem la base d'un motlle desmuntable de 20 cm amb aquesta mescla, deixant-la ben premsada. Reservem a la nevera durant almenys 30 minuts.

Per preparar el farcit comencem ficant les fulles de gelatina en remull amb aigua freda durant uns 10 minuts. Mentrestant agafem un cassó i hi escalfem la nata sense que arribi a bullir. Afegim el sucre, mesclem fins que es desfaci i afegim el formatge i continuem mesclant amb unes baretes manuals fins que ens quedi ben integrat i la mescla sigui fina. Finalment escorrem les fulles de gelatina i també les afegim i integrem.

Repartim aquesta massa per sobre de la base, deixem a temperatura ambient una estona i reservem a la nevera durant almenys 6 hores o millor tota la nit.

Abans de servir la cobrim amb 6 galetes d'speculoos triturades.

Vaig fer aquest pastís el passat diumenge, i els 9 que vam provar-lo vam estar d'acord amb que estava boníssim! Té un sabor suau a espècies gràcies a la crema present tant a la base com al farcit, i a més no necessita forn, necessiteu més motius per fer-lo?

* Recepta extreta de: Más dulce que salado

28 de maig del 2016

Croquetes de ceps

Hi ha algú a qui no li agradin les croquetes? a nosaltres ens agraden força tot i que no n'acostumem a menjar, així que quan m'animo a fer-ne en gaudim molt. Aquest cop han tocat de ceps, aprofitant una resta de ceps secs dels que em va donar el meu cunyat la temporada passada.






Ingredients (40 unitats):
40 gr de ceps deshidratats
400 ml d'aigua (de ceps)
200 gr de farina
150 ml d'oli d'oliva
100 gr de mantega
200 gr de ceba
1 litre de llet sencera
sal
pa ratllat
ous
oli d'oliva per fregir

Passos a seguir:
Posem els ceps en remull amb abundant aigua durant 1 hora. Passat aquest temps escorrem els ceps i guardem 400 ml de l'aigua on han estat a remull.
Pelem i tallem la ceba ben petita i la sofregim en una paella amb 50 ml d'oli a foc suau fins que estigui transparent. Hi afegim els ceps i els deixem coure uns 5 minuts.

En un bol posem 400 ml de llet, hi afegim la ceba i els ceps cuits i ho triturem al gust (segons ens agradin les croquetes ben fines o amb trossets).
Posem a escalfar per separat els 400 ml d'aigua que hem reservat i els 600 ml de llet restants.

En una cassola gran posem la mantega i els 100 ml d'oli d'oliva a foc suau, i removem fins que la mantega es fongui. Afegim la sal i la farina, i anem remenant fins que aquesta estigui ben cuita. Sense deixar de remenar afegim els 400 ml d'aigua de ceps calenta, uns 500 ml de llet calenta (els 100 ml restants els utilitzarem si veiem que la massa queda massa espessa) i la mescla de ceps, ceba i llet que hem triturat. No parem de remenar fins que la massa se separi de la cassola.

Passem la massa a una safata plana i la tapem amb paper film, que toqui directament per tal que no es faci crosta. Quan hagi perdut l'escalfor la passem a la nevera unes hores o tota la nit.

Per formar les croquetes ens ajudem de dues culleres, agafem una porció de massa, li donem forma de croqueta, la passem per pa ratllat, ou i altre cop pa ratllat. Les fregim en abundant oli d'oliva i n'escorrem l'excedent deixant-les uns minuts sobre paper de cuina absorvent.

Com que en surt una bona quantitat un cop arrebossades les podeu congelar i fregir-les quan us vinguin més de gust.

* Recepta extreta de: La cuina de l'Eri

16 de maig del 2016

Magdalenes de farina d'arròs i garrofa

Fa unes setmanes l'Anna de Retalls de cuina va publicar una recepta d'unes magdalenes amb farina de garrofa i em va picar la curiositat quan vaig llegir que l'utilitzava com a placebo de la xocolata, aconseguint unes mossegades més saludables.






El més difícil d'aquesta recepta és aconseguir-ne la farina, però un cop localitzada no em va costar res d'engegar el forn i fer-les. El resultat són unes magdalenes molt esponjoses, amb gust que si que recorda el cacau (!!) i a més són aptes per celíacs, ideals oi?

Ingredients (12 magdalenes):
130 gr. de farina d'arròs
40 gr. de farina de garrofa
30 grams de Maizena 
15 gr de llevat químic
110 gr. de sucre blanc
3 ous
la ratlladura d'una taronja
25 gr. de suc de taronja
50 gr. d'oli de girasol
un polsim de sal

Passos a seguir:
Per tal de potenciar l'aroma de taronja barregem amb les mans el sucre amb la ratlladura. Hi afegim els 3 ous i mesclem amb una batedora fins que la mescla dobli el volum. Hi afegim el suc de taronja i l'oli de girasol, i tornem a mesclar. Per acabar afegim els ingredients secs: la farina d'arròs, la Maizena, la farina de garrofa, el llevat i la sal. Integrem tots els ingredients i un cop fet deixem la massa a la nevera durant 1 hora.

Encenem el forn, dalt i baix, a 250 grams. Mentre s'escalfa repartim 12 càpsules de paper als forats del motlle de fer magdalenes i les omplim amb la massa, fins a unes 3/4 parts de la seva capacitat. Quan el forn estigui calent fiquem el motlle dins i baixem la temperatura a 220º. Coem durant 10 minuts o fins que quan clavem una agulla aquesta surti neta. Les deixem refredar i ja tenim esmorzar i berenar per uns dies!

Gràcies Anna, pel descobriment d'aquesta farina i per tantes altres receptes boníssimes!!

Recepta extreta de: Retalls de cuina

8 de maig del 2016

Lasanya de verdures i soja texturitzada

La lasanya vegetal és un plat que acostumem a fer sovint a casa, ja hi ha publicades dues versions de lasanya de verdures al blog, però aquest cop l'hem feta una mica més complerta afegint-hi proteïna en forma de soja texturitzada.

Ja l'havia utilitzat fent macarrons amb soja texturitzada, i la veritat és que queden boníssims i només lleugerament diferents als fets amb carn.






Us animeu a provar-la?

Ingredients (4 racions):
4 làmines de lasanya fresca (o 12 de lasanya precuinada)
1 ceba
50 gr de soja texturitzada
1/2 carabassó
2 pastanagues
1 albergínia
1 pebrot vermell
6 c/s de salsa de tomàquet
1 bola de mozzarella fresca
pa ratllat

c/s : cullerada sopera

Passos a seguir:
Comencem ficant la soja a remull en abundant aigua, durant uns 15 minuts. Un cop passat aquest temps l'escorrem bé i la reservem.

Tallem la ceba a trossos petits i la sofregim en una paella amb una mica d'oli. Passats uns minuts hi afegim la soja escorreguda i deixem que sofregeixin juntes fins que la ceba comenci a estar transparent. Afegim el pebrot i les pastanagues també a trossos, coem uns minuts i finalment afegim el carabassó i l'albergínia trossejats i continuem sofregint. Quan ja estiguin totes les verdures cuites afegim la salsa de tomàquet, mesclem bé i apartem del foc.

Per muntar la lasanya fiquem a la base d'una safata apta per a forn una mica d'oli per greixar-la i a sobre hi fiquem una làmina de lasanya, que cobrirem amb una part de les verdures i la soja, i així successivament fins a acabar amb la última làmina.

Tallem la bola de mozzarella a rodanxes fines i la repartim per la superfície de la lasanya. Empolvorem amb una mica de pa ratllat i fornegem a 200º durant uns 10 minuts, els últims 2-3 minuts amb l'opció de gratinador perquè ens quedi ben torrada.


1 de maig del 2016

Pa espiga

Fa unes setmanes a la trobada de bloggers Gitour 16 ens van obsequiar, entre altres coses, amb 500 gr de farina del projecte És farina de Girona dels Flequers Artesans de les comarques gironines.

L'objectiu d'aquest projecte és elaborar pa de qualitat amb farina d'uns blats seleccionats i produïts en camps gironins i conreats sota els controls de la producció integrada. Vam poder tastar el Pa de Tramuntana i us asseguro que estava boníssim, així que us recomano que el compreu si esteu per la zona.






Així que tenint una farina com aquesta no podia deixar l'oportunitat d'embrutar-me una mica les mans i fer pa. La meva última adquisició panarra ha estat el llibre Pan con webos fritos, un llibre econòmic, amb molt bones receptes i prou fàcils de fer, l'escollida ha estat el pa espiga i el resultat ens ha sorprès moltíssim!

Ingredients (4 espigues d'uns 30 cm):
500 gr de farina panificable
320 gr d'aigua tèbia
10 gr de llevat fresc
10 gr de sal

Passos a seguir:
Fiquem els ingredients en un bol, els mesclem i els pastem seguint les indicacions que trobareu en aquesta entrada de massa bàsica.
Fem una bola i la deixem reposar durant 1 hora en un bol greixat amb una mica d'oli d'oliva i tapat amb paper film.
Passat aquest temps la fiquem altre cop sobre el mostrador enfarinat, la dividim en 4 parts i formem les barres.

Les deixem sobre un drap net ben enfarinat, fent plecs amb la roba perquè no es toquin entre elles. Les tapem amb un altre drap i les deixem reposar durant uns 35 minuts.

Preescalfem el forn a 240 graus amb calor a dalt i baix.

Folrem dues safates amb paper de forn i fiquem dues barres a cadascuna. Amb l'ajuda d'un colador les empolvorem amb farina. Just abans de fornejar-les fem els talls que li donaran la forma d'espiga. Amb unes tisores quasi en paral·lel a la massa fem talls a intervals regulars i amb una profunditat de tres quartes parts. Desplacem les puntes que deixen els talls alternativament cap a un costat i l'altre. És més complicat explicar-ho que fer-ho, mireu aquest vídeo i veureu!





Baixem la temperatura del forn a 220 graus i fornegem durant uns 25 minuts, fins que agafin un color daurat. Un cop fora del forn les deixeu refredar sobre una reixeta per tal que no s'humitegin.