Pàgines

27 de maig del 2020

Trena amb llavors de rosella

Segueixo fent pa i masses a casa, és una de les coses que més gaudeixo del confinament, embrutar-me les mans i veure com el temps fa màgia amb molt pocs ingredients.

Quan vaig de viatge acostumo a comprar-me llibres de cuina, avui n'estreno un en francès que vaig comprar al Perigord ara fa just dos anys. Ja sabem com controlen els francesos el tema pa i rebosteria, i tot i ser una aficionada, al segon intent he tingut un resultat fantàstic. És un pa amb un toc lleugerament dolç, però que marida també amb formatges suaus tipus brie.





Ingredients:

225 gr de farina
1 c/c de sal
2 c/s de llet en pols
1'5 c/s de sucre
1 c/c de llevat sec de panaderia
175 gr d'aigua tèbia
2 c/s d'oli
5 c/s de llavors de rosella

Per l'acabat: 2 c/c de llet, 1 c/s de sucre llustre, 1 c/s de llavors de rosella

Passos a seguir:

En un bol fiquem la farina tamisada i hi afegim la sal, la llet en pols, el sucre i el llevat. Integrem, fem un forat al mig i hi afegim l'aigua tèbia. Mesclem tot amb l'ajuda d'una cullera, només una mica. Empolvorem bé amb farina una superfície de treball i hi fiquem la massa, repartim per sobre les llavors de rosella i comencem a pastar.

És una massa força humida, així que si necessitem una mica més de farina la podem afegir, però com menys millor. Quan tinguem una massa llista i elàstica li donem forma de bola i la fiquem al bol greixat amb oli i tapada perquè llevi durant 1 hora o fins que dobli el seu volum.

Folrem una safata de forn amb paper de forn i reservem. Pastem la massa durant un parell de minuts, la dividim en 3 parts iguals i els donem forma de cilindre allargat, d'aproximadament uns 25-30 cm. Els enganxem els tres per la part superior i fem una trena, amagant l'altre extrem cap a sota. Fiquem la trena sobre la safata folrada i la deixem llevar uns 30 minuts més.

Escalfem el forn a 180º (sense ventilador). Mentre s'escalfa mesclem els ingredients de la cobertura: la llet, el sucre llustre i les llavors de rosella, i pintem la superfície de la trena amb l'ajuda d'un pinzell.

Coem durant 25 minuts. Un cop fora del forn la deixem sobre una reixeta fins que estigui completament freda.


** Recepta extreta de: Gâteaux et pâtisseries: visualisez les étapes de vos préparations.

23 de maig del 2020

Pasta de full amb espàrrecs

La pasta de full dona molt joc a la cuina. Amb molt poc temps pots aconseguir unes postres boníssimes, com un pastís cruixent de poma, una coca de cabell d'àngel o unes espirals de xocolata.

Avui, però, la cosa va d'aperitiu. I la proposta no pot ser més fàcil, apunteu!






Ingredients:

1 làmina de pasta de full rectangular
1 manat d'espàrrecs verds
formatge brie 
1 ou
pistatxos
sal, pebre i herbes provençals

Passos a seguir:

Estenem la pasta de full i dobleguem un centímetre de la pasta cap a l'interior, per marcar una vora. Tallem el formatge a trossos fins i cobrim tota la superfície, repartim per sobre l'ou batut i els espàrrecs prèviament nets i amb la part dura tallada.

Salpebrem i afegim també unes herbes provençals i uns pistatxos trossejats.

Fornegem durant 15-20 minuts a 180º, o fins que la pasta estigui daurada.

➡ Més receptes amb pasta de full.





20 de maig del 2020

Shuku shuku {boletes de coco}

El shuku-shuku és un dolç típic nigerià. Són unes boles de coco amb un exterior cruixent i un interior tou similar als macarons francesos.

Aquesta és la 2a recepta típica d'aquest país que trobareu al blog, juntament amb el banana bread que vaig publicar fa uns dies i que també us animo a provar ;-)






Ingredients (18-20 boletes):

200 gr de coco ratllat (sense sucre afegit)
4 rovells d’ou XL
90 gr de sucre
1 c/c d'essència de vainilla
2-3 c/s de farina

c/c: cullerada de cafè
c/s: cullerada sopera

Passos a seguir:

Escalfem el forn a 190º i folrem una safata de forn amb paper de forn.

En un bol mesclem bé el coco ratllat, els rovells dels ous, el sucre i la vainilla.
Agafem una porció de massa amb una cullera i amb les mans li donem forma de bola, més o menys de la mida d'una nou, la passem per la farina i la fiquem a la safata del forn.

Quan les tinguem totes preparades fornegem entre 15 i 18 minuts o fins que agafin una mica de color.
Les deiem refredar i les guardem en un recipient hermètic.

** Recepta extreta de: https://www.africanbites.com/shuku-shukucoconut-balls/

17 de maig del 2020

Mandonguilles amb salsa de xampinyons

Les mandonguilles m'agraden força, però sempre em fa mandra fer-ne... Avui, però, me l'he espolsada i a fer boletes!

Trobareu vàries propostes de mandonguilles al blog, les d'avui fetes al forn enlloc de fregides, i acompanyades amb salsa de xampinyons.






Ingredients:

Per les mandonguilles:

500 gr de carn picada (meitat porc, meitat vedella)
2 grans d'all
julivert
1 ou
la molla d'una llesca de pa amarada amb llet
sal i pebre
farina

Per la salsa:

250 gr de xampinyons
100-150 ml de caldo de verdures
1 ceba
1 vas petit de vi ranci (o vi blanc)
oli, sal i pebre

Passos a seguir:

En un bol fiquem la carn, l'all i el julivert picats, el pa remullat amb la llet i l'ou fresc. Ho mesclem tot bé, ho salpebrem i ho deixem reposar durant 20 minuts.
Passat aquest temps donem forma a les mandonguilles, les enfarinem i les fornegem 12-15 minuts a 190º. Les reservem.

En una cassola sofregim la ceba trossejada. Passats uns 8 minuts hi afegim els xampinyons tallats a quarts i continuem la cocció uns 4 minuts més. Afegim el vas de vi, deixem reduir, incorporem el caldo i les mandonguilles, salem al gust i coem 20 minuts.

No us oblideu del pa!

13 de maig del 2020

Pastís de poma amb cruixent de nous

Avui rescato una recepta que vam cuinar fa temps i que s'havia quedat pendent de publicar... en tinc moltes com aquesta, així que a veure si aprofito els últims dies del confinament (espero que ho siguin ja) i em fico les piles.

És un pastís molt senzill, amb base de bescuit però amb un acabat dolç i cruixent que el fa pujar a categoria especial ;-)






Ingredients (10 racions):

Bescuit:
3 ous
100 gr de sucre
90 gr d'oli d'oliva suau
100 gr de llet
180 gr de farina
1 sobre de llevat químic (Royal)
1 polsim de sal
2-3 pomes (pelades i tallades a làmines)

Cruixent de nou:
1 ou
100 gr de sucre llustre
1 c/c de sucre de vainilla
100 gr de mantega a temperatura ambient
100 gr de nous trossejades

Passos a seguir (tradicional):

Escalfem el forn a 180º i greixem un motlle desmuntable (24-26cm).
En un bol hi fiquem els ous i el sucre i batem fins que la mescla blanquegi. Hi afegim l'oli i la llet i ho integrem, i fem el mateix amb la farina, el llevat, la sal. Repartim la mescla al motlle i cobrim amb les làmines de poma. Fornegem durant uns 25-30 minuts o fins que al clavar una agulla aquesta surti neta.

Mentrestant preparem el cruixent de nou. En un bol hi fiquem l'ou, el sucre llustre i el sucre de vainilla i batem fins que la mescla blanquegi. Hi incorporem la mantega desfeta i mesclem. Afegim les i  tornem a mesclar.

Un cop acabi el temps de fornejat traiem el pastís del forn, repartim la mescla de nous per sobre i tornem a ficar al forn durant uns 10 minuts, fins que estigui daurat i cruixent.

Deixem refredar el bescuit sobre una reixeta i el servim quan estigui fred.


Passos a seguir (Thermomix):

Escalfem el forn a 180º i greixem un motlle desmuntable (24-26cm).
Posem la mariposa a les fulles i afegim al vas els ous i el sucre. Batem 3 min / 37º / vel 3.5. Tornem a programar 3 min / vel 3.5 (sense temperatura).

Afegim l'oli i la llet i mesclem 3 seg / vel 3. Incorporem la farina, el llevat, la sal i programem 6 seg / vel 3. Repartim la mescla al motlle i cobrim amb les làmines de poma. Fornegem durant uns 25-30 minuts o fins que al clavar una agulla aquesta surti neta.

Mentrestant preparem el cruixent de nou. Netegem el vas, l'assequem i posem altre cop la mariposa. Afegim l'ou, el sucre llustre i el sucre de vainilla i programem 1 min / vel 3.5. Incorporem la mantega tallada a trossos i programem 45 seg / vel 3.5. Retirem la mariposa, afegim les nous i mesclem amb l'espàtula.

Un cop acabi el temps de fornejat traiem el pastís del forn, repartim la mescla de nous per sobre i tornem a ficar al forn durant uns 10 minuts, fins que estigui daurat i cruixent.

Deixem refredar el bescuit sobre una reixeta i el servim quan estigui fred.


** Recepta extreta de: Cookidoo.


10 de maig del 2020

Pizza amb base de coliflor

No és el primer cop que faig aquesta pizza a casa, quedava bona però faltava millorar la textura. Després de veure un directe de @deliciousmartha a Instagram em vaig quedar amb un truc que va donar, i feta la prova he quedat prou convençuda per compartir la recepta.

Encara que no us agradi aquesta verdura heu de provar-la, perquè us sorprendrà totalment el resultat i el sabor, a més és una versió més saludable i lleugera que la pizza tradicional però igual de bona.






Ingredients (1 pizza mida safata de forn):

Per la massa:
200 gr de coliflor
1 ou
2 c/s de farina de civada
25 gr de formatge parmesà ratllat
25 gr de mozzarella ratllada
orenga
sal

Pel farciment:
al vostre gust, jo he ficat mozzarella, pernil dolç, carabassó, tomàquets cirera i olives negres.

c/s: cullerada sopera

Passos a seguir:

Netegem la coliflor i l'assequem bé, podem fer-ho força estona abans i deixar-la en un escorredor perquè quedi el màxim de seca possible. 

Quan ho estigui, la piquem amb la picadora o la ratllem fina i la repartim sobre una safata de forn folrada amb paper de forn. La fornegem a 200º amb calor a dalt, a baix i ventilador durant uns 10 minuts. Com us comentava dalt el problema que havia tingut amb la textura era per culpa que la massa era una mica massa líquida, així que aquest primer pas el que fa és "assecar-nos" la coliflor.

Mentre la tenim al forn preparem en un bol la resta d'ingredients: l'ou batut, la farina de civada, els formatges, i orenga i sal al gust. Hi afegim la coliflor un cop passat el temps del primer fornejat, i ho mesclem tot.

Fiquem una mica d'oli sobre el mateix paper de forn i el repartim bé amb l'ajuda d'un pinzell. Repartim la massa per sobre i la repartim bé, el més fàcil és ficar-hi un altre paper de forn a sobre i passar-hi un corró. Cal deixar-la ben fina.

Tornem a fornejar durant uns 8-10 minuts o fins que vegem que comença a daurar-se de les puntes. 
La traiem del forn, repartim per sobre els ingredients que més ens agradin i tornem a fornejar uns 10 minuts més.


9 de maig del 2020

"Tortitas" de civada i plàtan

Hi ha tot un seguit de propostes sobre com traduir tortitas al català, i tot i que fa temps vaig utilitzar-ne una a l'entrada de les Coquetes de mató avui he decidit optar per aquesta opció incorrecta però molt aclaridora sobre el que us trobareu al plat.

És una versió saludable de la recepta clàssica, i acostumo a fer-les quan (passa poques vegades) un plàtan està massa madur. Altres propostes per gastar-los quan ja estan així són els muffins de civada i plàtan o el banana bread.






Us apunteu a un esmorzar de luxe de cap de setmana? no tardareu més de 15 minuts en tenir-les al plat!

Ingredients (6-8 unitats):

1 plàtan madur
1 ou
2 c/s de flocs de civada
50 gr de farina integral
1 c/c de llevat químic (Royal)
1 polsim de sal
50 gr de llet

per servir (al gust): fruita fresca i xarop d'atzavara (sirope de ágave)

Passos a seguir:

Fiqueu tots els ingredients al got del túrmix i tritureu.
Fiqueu unes gotes d'oli en una paella antiadherent, repartiu-les per tota la superfície amb un paper de cuina, i quan estigui calenta aboquem porcions de massa fins a obtenir cercles d'uns 10 cm de diàmetre.
Deixem coure a foc mig fins que comencin a sortir bombolles, llavors les girem i coem de l'altre costat. Fem el mateix per la resta de massa.

Servim decorades amb el que més ens agradi o amb el que tinguem a mà. Jo avui hi he ficat maduixes, nabius i una mica de xarop d'atzavara per sobre.

6 de maig del 2020

Pastís mousse de formatge i fruites

Fa uns dies vam celebrar l'aniversari del Bernat amb un pastís "Arc de Sant Martí", i seguim amb les celebracions confinades, ahir vaig fer anys jo! i com no, tot aniversari ha de tenir el seu pastís.

Sabeu que els pastissos de formatge ens encanten, així que ens hem animat a provar una nova versió, en format mousse i coberta de fruites. És una recepta que no necessita forn, tot i que si fa falta planificar-lo perquè necessita repòs. Aquesta se suma a totes les propostes de cheesecakes que podeu trobar al blog, que ja són unes quantes!




Ingredients (10 persones):

Per la base:
150 gr de galetes tipus Maria
30 gr de mantega (a temperatura ambient)

Per la mousse:
400 gr de formatge d'untar
400 ml de nata de muntar
75 gr de sucre
100 gr de llet
7 fulles de gelatina

Per la cobertura:
150 gr de melmelada de préssec
3 fules de gelatina
350 gr de fruita variada (maduixes, kiwi, nabius, gerds...)

Passos a seguir:

Per fer la base triturem les galetes amb la mantega, repartim la massa al fons d'un motlle desmuntable (mínim 20 cm) i apretem bé amb una cullera perquè quedi compactada. Reservem.

Per fer la mousse fiquem les làmines de gelatina a remull en aigua freda durant 5 minuts. Mentrestant amb un batedor manual batem el formatge i el sucre. Portem la llet a ebullició, la retirem del foc i hi desfem la gelatina ben escorreguda. Ho afegim a la mescla de formatge i sucre i integrem.

Muntem la nata i l'incorporem, amb moviments envoltants, a la mescla anterior. Repartim la mousse per sobre de la base, cobrim el motlle i deixem quallar a la nevera durant unes 4 o 5 hores.

Per preparar la cobertura deixem les làmines de gelatina a remull en aigua freda durant 5 minuts. En un cassó hi fiquem 150 ml d'aigua i la portem a ebullició. Escorrem la gelatina i la desfem a l'aigua. Hi afegim la melmelada i la integrem també.

Netegem i tallem les fruites, les repartim per sobre del pastís i cobrim amb la mescla de gelatina i melmelada. Reservem el pastís a la nevera durant 12 hores! (jo el vaig haver de desemmotllar abans i no estava del tot quallat).

3 de maig del 2020

Patates especiades {al forn}

Aquestes patates cruixents i especiades són un aperitiu perfecte pels dies de festa, però també podeu menjar-les com a acompanyament o com a tapa en un sopar de picoteo. Després de fer-les vàries vegades us deixo amb la nostra combinació guanyadora, però podeu modificar les espècies amb el que tingueu o amb el que més us agradi.






Ingredients:

500 gr de patates
1/2 c/s de curri
1 c/s d'orenga
1c/s de farina de civada (o de cigró)
1 c/c de sal
2-3 c/s d'oli d'oliva

c/s: cullerada sopera

Passos a seguir:

Pelem les patates i les tallem a quadrats de mida similar.
En un bol mesclem les espècies, la sal i l'oli d'oliva. Hi afegim les patates i mesclem bé perquè s'impregnin. Si fa falta afegiu una mica més d'oli.

Folrem una safata de forn amb paper de forn i repartim per sobre les patates. Fornegem a 200º amb ventilador durant uns 20-25 minuts. Si no teniu ventilador allargueu la cocció fins que vegeu que estan daurades i cruixents.

2 de maig del 2020

Hummus de mongetes blanques

Els patés o dips són perfectes pels aperitius o pels sopars de picoteo. Les propostes que trobareu aquí al blog són totes vegetarianes, nutritives i a més poden preparar-se amb antelació.

Podeu escollir entre una sobrassada vegetal, un paté de xampinyons i nous, un paté de pebrot escalivat, un paté de llenties vermelles  i un paté d'albergínia, en teniu per tots els gustos!




Avui sumem un hummus, però no el tradicional fet amb cigrons... seguiu llegint i descobriu-lo.

Ingredients:

350 gr de mongetes blanques cuites
el suc de mitja llimona
la ratlladura d'1/4 de llimona
8 alls rostits*
2 c/s d'oli d'oliva
sal i pebre al gust

c/s: cullerada sopera

Passos a seguir:

Els alls rostits són la clau d'aquesta recepta i podeu tenir-los fets amb antelació. Nosaltres quan fem verdures al forn hi afegim una cabeça d'alls i així ja els tenim per altres receptes. Es tracta de fornejar-los durant 25-30 minuts a 180º (amb ventilador). Es poden guardar en un tàper a la nevera durant almenys una setmana.

Per fer l'hummus només cal ficar al vas de la picadora (o túrmix, o processador d'aliments) les mongetes netes i escorregudes, l'oli, el suc i la ratlladura de la llimona (si no us agrada molt el sabor cítric reduïu, sempre sou a temps d'afegir-ne), els alls pelats, i la sal i el pebre al gust.

Triturem tots els ingredients fins que quedi una textura fina. Provem i rectifiquem de sal, pebre i/o llimona.

Fiquem un raig d'oli per sobre, una mica de pebre i reservem a la nevera fins al moment de servir.