Aquest any la Pasqua cau ben puntual. Al blog ja podeu trobar-hi les típiques mones de Pasqua de casa nostra i també els hot cross buns típics dels països angloxasons.
Per seguir viatjant pel món a través de la gastronomia avui us proposo cuinar un pa de Pasqua grec, conegut com Tsoureki. És un brioix aromatitzat amb cardamom i amb forma de trena que s’acostuma a degustar després de la missa del Dissabte Sant.
Ingredients:
- 1 culleradeta de llavors de cardamom (o de cardamom mòlt)
- 105 g de sucre (o 105 g de sucre llustre)
- 100 g de llet
- 20 g de llevat fresc
- ½ culleradeta d’essència de vainilla
- 4 ous
- 450 g de farina
- 100 g de mantega a trossos, a temperatura ambient
- 1 polsim de sal
- decoració: granet d’ametlla i sucre llustre
Passos a seguir (tradicional):
Folrem una safata de forn amb paper de forn.
Mesclem el cardamom mòlt amb 100 g de sucre llustre i ho reservem.
Escalfem una mica la llet, només fins que estigui tèbia o lleugerament calenta, i hi desfem el llevat. En un bol gran mesclem la llet amb el llevat, els 5 g de sucre restants, 3 ous i l’essència de vainilla.
Afegim la farina, la mantega, la sal i el sucre polvoritzat i pastem a mà o amb l’ajuda d’un robot de cuina. Si ho fem a mà seran aproximadament 12-15 minuts, amb l’ajuda d’un robot amb 5 minuts serà suficient. Treiem la massa, la fiquem sobre el mostrador de la cuina empolvorat de farina i li donem forma de bola. La col·loquem en un bol, la cobrim amb film transparent i la deixem llevar durant aproximadament 1 hora.
Passat aquest temps la dividim en 3 trossos iguals i fem 3 rul·los d’aproximadament 40 cm de llarg. Unim els tres rul·los per un extrem, formem una trena i unim l’extrem restant. Pressionem les puntes i les amaguem cap dins perquè no s’obrin al fornejar. Col·loquem la trena sobre la safata que hem preparat i la pintem amb l’ou restant, batut. Decorem amb granet d’ametlla per sobre i la deixem reposar durant 10 minuts.
Sense preescalfar el forn introduim la safata dins i el fiquem a 180º durant 35 minuts. Passats els primers 20 minuts podem tapar amb paper d’alumini perquè no es cremi. Al retirar-lo del forn el deixem refredar sobre una reixeta.
Opcionalment empolvorem el pa de Pasqua amb sucre llustre.
Passos a seguir (Thermomix):
Folrem una safata de forn amb paper de forn.
Posem al vas de la Thermomix les llavors de cardamom i 100 g de sucre, i programem 1 min / vel 10. Retirem el sucre polvoritzat a un bol i el reservem.
Posem al vas la llet, els 5 g de sucre restants, el llevat, 3 ous i l’essència de vainilla i mesclem 4 min / 37º / vel 2.
Afegim la farina, la mantega, la sal i el sucre polvoritzat i programem 3 min / velocitat espiga. Treiem la massa del vas, la fiquem sobre el mostrador de la cuina empolvorat de farina i li donem forma de bola. La col·loquem en un bol, la cobrim amb film transparent i la deixem llevar durant aproximadament 1 hora.
Passat aquest temps la dividim en 3 trossos iguals i fem 3 rul·los d’aproximadament 40 cm de llarg. Unim els tres rul·los per un extrem, formem una trena i unim l’extrem restant. Pressionem les puntes i les amaguem cap dins perquè no s’obrin al fornejar. Col·loquem la trena sobre la safata que hem preparat i la pintem amb l’ou restant, batut. Decorem amb granet d’ametlla per sobre i la deixem reposar durant 10 minuts.
Sense preescalfar el forn introduim la safata dins i el fiquem a 180º durant 35 minuts. Passats els primers 20 minuts podem tapar amb paper d’alumini perquè no es cremi. Al retirar-lo del forn el deixem refredar sobre una reixeta.
Opcionalment empolvorem el pa de Pasqua amb sucre llustre.
** Recepta extreta de: Cookidoo