El dia 27 de gener se celebra el Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust. Aprofitant aquesta diada i que fa molts dies que no publico res sobre llibres m'he decidit a fer un post recomanant-vos novel·les ambientades a la II Guerra Mundial. N'hi ha tantíssimes que havia de fer algun filtre, així que les que us proposo són novel·les narrades i protagonitzades per infants.
La primera és el clàssic Diari d'Anna Frank. Anna Frank fou una nena holandesa i jueva, i aquest llibre és el recull
dels seus diaris durant l'epoca que va haver d'amagar-se dels nazis a Amsterdam. No és ben bé una novel·la encara que pot llegir-se com a tal.
M'imagino que tots n'haurem sentit a parlar, oi? i potser algú ha estat fins i tot al Museu que porta el seu nom a Amsterdam... jo espero anar-hi algun dia ;-).
La segona recomanació és El noi del pijama de ratlles, escrit per l'irlandès John Boyne. L'any 1942, Bruno, de 9 anys i de família benestant, es trasllada de Berlin a Auschwitz, el nou destí militar del seu pare. Com que s'avorreix es dedica a tafanejar i través de la tanca del camp coneix Samuel, un noi jueu amb qui fa amistat.
Potser no heu llegit el llibre, però heu vist la pel·lícula El niño con el pijama de rayas que va dirigir Mark Herman el 2008?
I per acabar la última recomanació és un títol que us sonarà molt actualment també gràcies al cinema, ja que està ara mateix a les cartelleres. La lladre de llibres de Markus Zusak va publicar-se el 2005 i va guanyar el premi Michael L. Prinz el 2007. És una història amb un narrador força original, la mort, qui ens ensenya la vida d'una nena que viu amb una família d'acollida a prop de Munic durant la segona GM. Liesel, la protagonista, es fa amiga de l'alcaldessa qui li deixa prestar i robar els llibres de la seva biblioteca.
Doncs aquí van les meves recomanacions sobre aquesta época de la història tan intensa i dura... Fa uns anys em llegia tot el que em queia a les mans sobre aquesta temàtica, i fins i tot vaig visitar el camp de concentració de Dachau quan vaig estar a Munic.
Però segur que me'n falten moltes encara! Així que, me'n recomanes alguna?
Pàgines
▼
29 de gener del 2014
27 de gener del 2014
Patates farcides amb espinacs i pinyons
Tot el mes donant-hi voltes i arribo ben just a la proposta mensual de Memòries d'una cuinera. Aquest cop el repte era fer unes patates farcides, i tot i que volia fer-ne unes amb gambes que fa uns temps ens van agradar molt, al final m'he decantat per aquesta versió vegetariana aprofitant que tenia espinacs de l'hort.
Ingredients (2-3 persones):
3 patates mitjanes (de tamany similar)
300 gr d'espinacs frescos
2 alls
1 grapat de pinyons
emmental ratllat
oli, sal i pebre
Passos a seguir:
Per coure les patates les ficarem en una olla amb força aigua i una mica de sal durant uns 30-35 minuts (el temps dependrà del tamany, punxeu-les per saber si estan). Un cop fetes les traiem i deixem refredar una mica.
Mentrestant preparem el farcit. Tallem els alls a làmines fines, els fiquem en una paella amb 3 cullerades d'oli d'oliva i els sofregim a foc suau perquè l'oli n'agafi el gust. Passats uns 5 minuts afegim el grapat de pinyons, i tot seguir els espinacs. Salpebrem i sofregim uns 5 minuts més.
Tallem les patates per la meitat, per la part llarga, i amb l'ajuda d'una cullera de fer boles les buidem deixant un marge d'uns 5 mm. Fiquem la polpa de la patata en un bol, afegim una mica de sal i un raig d'oli i amb una forquilla l'afaixem bé. Tot seguim la barregem amb els espinacs i amb aquesta mescla farcim les patates.
Només ens queda repartir una mica de formatge emmental ratllat per sobre i gratinar fins que es desfaci.
Si voleu fer-les més sabroses i contundents podeu afegir una capa de beixamel abans del formatge, però aquest cop volia un plat més light que encara compensem excessos ;-).
Ingredients (2-3 persones):
3 patates mitjanes (de tamany similar)
300 gr d'espinacs frescos
2 alls
1 grapat de pinyons
emmental ratllat
oli, sal i pebre
Passos a seguir:
Per coure les patates les ficarem en una olla amb força aigua i una mica de sal durant uns 30-35 minuts (el temps dependrà del tamany, punxeu-les per saber si estan). Un cop fetes les traiem i deixem refredar una mica.
Mentrestant preparem el farcit. Tallem els alls a làmines fines, els fiquem en una paella amb 3 cullerades d'oli d'oliva i els sofregim a foc suau perquè l'oli n'agafi el gust. Passats uns 5 minuts afegim el grapat de pinyons, i tot seguir els espinacs. Salpebrem i sofregim uns 5 minuts més.
Només ens queda repartir una mica de formatge emmental ratllat per sobre i gratinar fins que es desfaci.
Si voleu fer-les més sabroses i contundents podeu afegir una capa de beixamel abans del formatge, però aquest cop volia un plat més light que encara compensem excessos ;-).
25 de gener del 2014
Bescuit de carabassa
No fa massa que utilitzo i compro carabasses, però des que les vam descobrir a casa n'utilitzem força quan és temporada. El nostre plat estrella és la crema de carabassa, també n'hem fet canelons, panadons i recentment aquest bescuit. La recepta me la va passar la Judith, i ha estat tot un descobriment!!
És un bescuit una mica humit i lleuger, i a més no porta gens de mantega, així que és ideal per als esmorzars i berenars diaris.
Ingredients:
300 gr de carabassa ratllada (ja neta, sense llavors ni pell)
4 ous
250 gr de sucre
75 gr d'oli d'oliva o de girasol
300 gr de farina
1 sobre de llevat químic (aprox. 16 gr)
1 culleradeta de canyella
1/2 culleradeta de nou moscada
sucre llustre per empolvorar
Passos a seguir:
En un bol ampli batem els ous i el sucre fins que blanquegin i augmentin el volum. Continuem batent i afegim l'oli a poc a poc, la farina amb la llevadura, la canyella i la nou moscada. Finalment afegim la carabassa ratllada i ho barregem tot.
Greixem un motlle i hi fiquem la mescla. Quan el forn estigui preescalfat a 180º fiquem dintre el motlle i coiem durant 45 minuts. Tanquem el forn i deixem el bescuit dins fins que estigui totalment fred o tota la nit.
L'empolvoreu amb sucre llustre i ja està llest per menjar ;-)
L'original l'he vist a... Pequerecetas.
És un bescuit una mica humit i lleuger, i a més no porta gens de mantega, així que és ideal per als esmorzars i berenars diaris.
Ingredients:
300 gr de carabassa ratllada (ja neta, sense llavors ni pell)
4 ous
250 gr de sucre
75 gr d'oli d'oliva o de girasol
300 gr de farina
1 sobre de llevat químic (aprox. 16 gr)
1 culleradeta de canyella
1/2 culleradeta de nou moscada
sucre llustre per empolvorar
Passos a seguir:
En un bol ampli batem els ous i el sucre fins que blanquegin i augmentin el volum. Continuem batent i afegim l'oli a poc a poc, la farina amb la llevadura, la canyella i la nou moscada. Finalment afegim la carabassa ratllada i ho barregem tot.
Greixem un motlle i hi fiquem la mescla. Quan el forn estigui preescalfat a 180º fiquem dintre el motlle i coiem durant 45 minuts. Tanquem el forn i deixem el bescuit dins fins que estigui totalment fred o tota la nit.
L'empolvoreu amb sucre llustre i ja està llest per menjar ;-)
L'original l'he vist a... Pequerecetas.
19 de gener del 2014
Mini quiches de bacon i ceba
Quan fem un sopar a casa no falta mai un entrant amb forma d'aperitiu. Moltes vegades he fet una quiche, com la de bacon, xampinyons i ceba que ja vam publicar, i aquest cop a última hora vaig decidir de fer-ne unes d'individuals amb el que trobés per la nevera. Per a fer-los necessitareu flameres o un motlle de magdalenes, perquè agafin la forma i no se'n vagi el farciment. El resultat va ser genial!
Ingredients:
1 làmina de pasta brisa
3 talls de bacon
1/2 ceba gran o 1 de mitjana
1 ou
50 gr de parmesà
100 ml nata per cuinar
sal i pebre
Passos a seguir:
Estenem la làmina de pasta brisa i amb un got o un tallador (d'aproximadament 7'5 cm de diàmetre) talleu 12 cercles. Greixeu el motlle (jo vaig utilitzar-ne un per 12 magdalenes) amb una mica d'oli d'oliva, i fiqueu el cercle de massa, que us ha de quedar amb forma de vaset.
Per preparar el farcit tallem la ceba ben fineta i la sofregim en una paella amb una mica d'oli, a foc lent. Mentre va sofregint tallem el bacon també ben petit i quan la ceba comenci a estar transparent l'afegiu i el deixem 2-3 minuts.
En un bol batem l'ou, hi afegim la nata, el formatge, la ceba i el bacon, ho salpebrem i ho barregem bé amb una forquilla o cullera.
Omplim els vasets de pasta amb aquesta mescla i fiquem el motlle al forn preescalfat a 180º durant uns 20 minuts. Jo els últims cinc minuts vaig pujar-los una mica perquè es dauressin.
Espero que us hagin agradat! ben aviat us ensenyaré l'altre aperitiu que vam fer, la nostra primera vegada amb la pasta filo!
Ingredients:
1 làmina de pasta brisa
3 talls de bacon
1/2 ceba gran o 1 de mitjana
1 ou
50 gr de parmesà
100 ml nata per cuinar
sal i pebre
Passos a seguir:
Estenem la làmina de pasta brisa i amb un got o un tallador (d'aproximadament 7'5 cm de diàmetre) talleu 12 cercles. Greixeu el motlle (jo vaig utilitzar-ne un per 12 magdalenes) amb una mica d'oli d'oliva, i fiqueu el cercle de massa, que us ha de quedar amb forma de vaset.
Per preparar el farcit tallem la ceba ben fineta i la sofregim en una paella amb una mica d'oli, a foc lent. Mentre va sofregint tallem el bacon també ben petit i quan la ceba comenci a estar transparent l'afegiu i el deixem 2-3 minuts.
En un bol batem l'ou, hi afegim la nata, el formatge, la ceba i el bacon, ho salpebrem i ho barregem bé amb una forquilla o cullera.
Omplim els vasets de pasta amb aquesta mescla i fiquem el motlle al forn preescalfat a 180º durant uns 20 minuts. Jo els últims cinc minuts vaig pujar-los una mica perquè es dauressin.
Espero que us hagin agradat! ben aviat us ensenyaré l'altre aperitiu que vam fer, la nostra primera vegada amb la pasta filo!
16 de gener del 2014
Flam de torró de Xixona
Us ha sobrat torró de Xixona? doncs avui us porto una manera genial per gastar-lo camuflant-lo en un altre postre, un saborós flam de torró.
Ja us havia comentat que és un postre que m'encanta, i de moment només n'havia publicat un de xocolata, així que aquí va el segon ;-).
Ingredients:
150 gr de torró de Xixona
500 ml de llet (sencera, semidesnatada o meitat de cada)
5 ous grans
4 cullerades soperes de sucre
caramel líquid
Passos a seguir:
En un bol gran fiquem el torró esmicolat, la llet i el sucre i ho batem tot fins que estigui ben líquid. En un altre bol batem els ous, els afegim a l'altra mesca i ho integrem.
Caramelitzem el fons i les parets del motlle o motlles, depenent si en feu un de gran o els feu individuals.
Repartim la mescla a les flameres i les fiquem dins d'una safata apta per al forn, on ficarem aigua fins a cobrir-les una mica més de la meitat.
Ficarem la safata al forn preescalfat a 170 graus i els courem durant uns 35 minuts si són individuals i aproximadament una hora si és un flam gran, encara que dependrà del tamany del motlle. Per saber si estan cuits podem clavar una agulla, i si surt neta ja estan cuits.
Els deixem refredar a temperatura ambient i després els fiquem a la nevera unes hores, per poder menjar-los fresquets.
Una recepta de reciclatge amb un resultat boníssim!
Ja us havia comentat que és un postre que m'encanta, i de moment només n'havia publicat un de xocolata, així que aquí va el segon ;-).
Ingredients:
150 gr de torró de Xixona
500 ml de llet (sencera, semidesnatada o meitat de cada)
5 ous grans
4 cullerades soperes de sucre
caramel líquid
Passos a seguir:
En un bol gran fiquem el torró esmicolat, la llet i el sucre i ho batem tot fins que estigui ben líquid. En un altre bol batem els ous, els afegim a l'altra mesca i ho integrem.
Caramelitzem el fons i les parets del motlle o motlles, depenent si en feu un de gran o els feu individuals.
Repartim la mescla a les flameres i les fiquem dins d'una safata apta per al forn, on ficarem aigua fins a cobrir-les una mica més de la meitat.
Ficarem la safata al forn preescalfat a 170 graus i els courem durant uns 35 minuts si són individuals i aproximadament una hora si és un flam gran, encara que dependrà del tamany del motlle. Per saber si estan cuits podem clavar una agulla, i si surt neta ja estan cuits.
Els deixem refredar a temperatura ambient i després els fiquem a la nevera unes hores, per poder menjar-los fresquets.
Una recepta de reciclatge amb un resultat boníssim!
13 de gener del 2014
Pastís de formatge amb melmelada de nabius
Fa unes setmanes la Mercè em va enviar aquesta recepta, i com que els pastissos de formatge són un dels meus postres preferits vaig decidir fer-lo abans de penjar la recepta. Però clar, entre festes i més festes se m'ha anat passant, i ara per fi la comparteixo.
Tal com em va dir ella mateixa, queda un pastís molt similar al pastís de formatge (sense forn) que vam publicar als inicis, encara que aquest queda una mica més espès però igual de deliciós. Som-hi!
Ingredients:
400 gr de formatge (tipus Philadelphia)
250 ml de llet
3 sobres de quallada en pols
120 gr de sucre
1 paquet de galetes tipus Maria (o sense gluten per a fer-ho aptes per a celíacs)
100 gr de mantega
melmelada de nabius
Passos a seguir:
Per elaborar la base del pastís, triturem les galetes i les barregem amb la mantega desfeta i una cullerada d’aigua fins que quedi una pasta uniforme.
Cobrim el fons d’un motlle desmuntable amb paper de forn, hi aboquem la pasta i l'anem prement fins a cobrir tot el fons. Deixem el motlle 10 minuts al congelador, i mentrestant continuem amb l'elaboració.
Per fer la barreja del pastís, mesclem el sucre, la llet, el formatge i la quallada i ho batem tot amb la batedora.
Quan estigui ben batut i sense grumolls ho volquem sobre la base de galetes i ho posem al forn preescalfat a 180 º durant 30 minuts. Comprovem que estigui ben cuit clavant una agulla, cal que el centre estigui quallat.
Retirem el pastís del forn, el deixem refredar i afegim la melmelada per sobre. El deixem unes hores a la nevera abans de desmuntar i menjar.
A mi em va encantar! i vosaltres, us hi animeu?
Tal com em va dir ella mateixa, queda un pastís molt similar al pastís de formatge (sense forn) que vam publicar als inicis, encara que aquest queda una mica més espès però igual de deliciós. Som-hi!
Mercè |
Ingredients:
400 gr de formatge (tipus Philadelphia)
250 ml de llet
3 sobres de quallada en pols
120 gr de sucre
1 paquet de galetes tipus Maria (o sense gluten per a fer-ho aptes per a celíacs)
100 gr de mantega
melmelada de nabius
Passos a seguir:
Per elaborar la base del pastís, triturem les galetes i les barregem amb la mantega desfeta i una cullerada d’aigua fins que quedi una pasta uniforme.
Cobrim el fons d’un motlle desmuntable amb paper de forn, hi aboquem la pasta i l'anem prement fins a cobrir tot el fons. Deixem el motlle 10 minuts al congelador, i mentrestant continuem amb l'elaboració.
Per fer la barreja del pastís, mesclem el sucre, la llet, el formatge i la quallada i ho batem tot amb la batedora.
Quan estigui ben batut i sense grumolls ho volquem sobre la base de galetes i ho posem al forn preescalfat a 180 º durant 30 minuts. Comprovem que estigui ben cuit clavant una agulla, cal que el centre estigui quallat.
Retirem el pastís del forn, el deixem refredar i afegim la melmelada per sobre. El deixem unes hores a la nevera abans de desmuntar i menjar.
I aquest és el meu! |
A mi em va encantar! i vosaltres, us hi animeu?
8 de gener del 2014
Tortell de Reis
Aquest any m'he decidit a fer el tortell de reis a casa i d'entre les centenars de receptes que he anat trobant per internet al final m'he quedat amb la de Kanela y limón. Un dels motius és perquè utilitza la panificadora per amassar i l'altre, que totes les receptes que he fet d'aquest blog m'han sortit perfectes! Si no teniu panificadora no passa res, també podeu amassar a mà.
Fa unes tres setmanes vaig fer una primera prova i ahir vaig tornar-hi. He modificat un parell de coses i el resultat ha millorat força, així que aquí us el deixo, perquè aneu provant i l'any vinent sorpreneu els vostres invitats o amfitrions! I sobretot, aquesta massa no és complicada de fer, però necessita moooolt temps per llevar.
Ingredients (per a 2 tortells de 8 racions cadascun):
Pel preferment:
50 gr de farina
16 gr de llevat fresc
10 gr de sucre
30 gr de llet sencera tèbia o a temperatura ambient
Per la massa del tortell:
3 ous
70 gr de mantega desfeta
la ratlladura de 1/2 llimona
la ratlladura de 1/2 taronja
10 gr d'aroma de tarongina (azahar)
40 gr de llet sencera tèbia o a temperatura ambient
20 gr de suc de taronja
80 gr de sucre
el preferment
400 gr de farina de força + 50 gr per si la massa en necessita més
4 gr de sal
Decoració:
al gust, podeu ficar fruites confitades, ametlles laminades, sucre, sucre llustre...
Passos a seguir:
Primer que tot fem el preferment. Fiquem la farina i el sucre en un bol, engrunem la llevadura amb els dits i afegim la llet. Remenem bé amb una cullera, però no és necessari que quedi una mescla perfecta, només cal que els ingredients s'integrin. Ho tapem amb paper film i ho deixem fermentar 1 hora a temperatura ambient.
Passat aquest temps podem utilitzar-lo o bé guardar-lo a la nevera fins el dia següent. En aquest cas abans d'utilitzar-lo caldrà treure'l amb temps perquè estigui a temperatura ambient.
Continuem amb la massa. Per fer-la batem els ous i afegim la ratlladura de llimona i de taronja, la mantega desfeta, l'aroma, el suc de taronja i la llet tèbia. Fiquem tota aquesta barreja a la cubeta de la panificadora (si en teniu). I hi afegim el sucre, el preferment, 400 gr de farina i la sal. Seleccionem el programa que només amassa i que dura 15 minuts (a la panificadora de Lidl és el 7, on diu masa para pasta). Pels qui no teniu panificadora podeu fer-ho a mà, només cal que formeu un volcà amb la farina i al forat central hi afegiu el preferment i una mica de la mescla líquida, i aneu amassant i afegint líquid fins a obtenir una massa totalment integrada.
Passat el temps comprovem l'estat de la massa. Cal que quan la toquem no se'ns quedi enganxada als dits, tot i que si que és una mica empegalosa. Ha d'estar llisa i brillant. Jo vaig afegir-hi els 50 gr de farina que tenia reservats i vaig tornar a programar els 15 minuts d'amassat i va quedar perfecta.
Quan tinguem la massa llesta untem un bol gran amb una mica d'oli i coloquem la massa dins, el tapem amb paper film i deixem que llevi a temperatura ambient. Jo vaig tenir-la aproximadament 3 hores, mireu com creix! Teniu, però, dos alternatives més: deixar-la a la nevera fins el dia següent si l'utilitzareu pel matí (el fred alenteix el llevat, però per utilitzar-la haureu d'esperar que estigui a temperatura ambient) o accelerar el llevat ficant la massa al forn preescalfat a 35º durant 5 minuts.
Un cop tenim la massa llevada la fiquem sobre l'encimera per treballar-la. En fem dues parts (o una si teniu un forn enorme!). Formarem dues boles, agafant massa de l'exterior i portant-la fins al centre, i donant-li unes voltes amb les mans perquè quedin unes formes perfectes.
Ara ja toca donar-li la forma de tortell. Clavarem els dits al centre de la bola per fer-hi un forat, i un cop fet agafarem la massa i anirem donant tombs perquè el forat és vagi fent gran, bastant gran perquè durant el 2n llevat es tancarà una mica. Jo per evitar-ho faig ficar un aro d'emplatar greixat amb oli, això ho deixo al vostre gust.
Coloquem els tortells formats a sobre de les safates de forn folrades i els tapem altre cop amb paper film o amb un drap i els deixem llevar de nou.
Amb unes 3 hores acostumen a estar, jo ,però, vaig marxar a veure la cavalcada dels reixos i vaig tornar al cap de 6h, i així me'ls vaig trobar, a punt per decorar i enfornar.
Com us deia, ja només queda decorar i enfornar. A mi com que no m'agraden les fruites confitades vaig ficar-hi ametlles làminades i sucre humit amb unes gotes d'aigua.
Finalment, preescalfem el forn a 170º amb calor a dalt i baix però sense ventilador. Un cop hagi agafat aquesta temperatura fiquem el primer tortell a dins, a alçada mitja, i el courem 20 minuts, quan faci uns 15 minuts que està dins comprovem el color i si cal el tapem amb paper d'albal perquè no es cremi o torri massa, jo vaig fer-ho així i va quedar molt millor que el primer cop. I després d'un... l'altre!
Després del forn els deixarem sobre una reixeta perquè no quedin humits, i un cop freds els podem farcir amb el que més ens agradi. Si no els farciu fins el dia següent, emboliqueu-los amb paper film perquè no s'assequin.
Jo vaig farcir-los amb nata i vaig amagar les figures en aquest moment, però si us el voleu menjar tal qual fiqueu-les quan tingueu el tortell a la safata per llevar, els amagueu sota i llestos.
He llegit per internet que pot congelar-se una vegada cuit i que queda genial si el descongeles passat poc temps, ho provaré perquè si és així es pot preparar amb una mica d'antelació.
I ja sabeu, a qui li toca la fava paga el tortell!!
Fa unes tres setmanes vaig fer una primera prova i ahir vaig tornar-hi. He modificat un parell de coses i el resultat ha millorat força, així que aquí us el deixo, perquè aneu provant i l'any vinent sorpreneu els vostres invitats o amfitrions! I sobretot, aquesta massa no és complicada de fer, però necessita moooolt temps per llevar.
Ingredients (per a 2 tortells de 8 racions cadascun):
Pel preferment:
50 gr de farina
16 gr de llevat fresc
10 gr de sucre
30 gr de llet sencera tèbia o a temperatura ambient
Per la massa del tortell:
3 ous
70 gr de mantega desfeta
la ratlladura de 1/2 llimona
la ratlladura de 1/2 taronja
10 gr d'aroma de tarongina (azahar)
40 gr de llet sencera tèbia o a temperatura ambient
20 gr de suc de taronja
80 gr de sucre
el preferment
400 gr de farina de força + 50 gr per si la massa en necessita més
4 gr de sal
Decoració:
al gust, podeu ficar fruites confitades, ametlles laminades, sucre, sucre llustre...
Passos a seguir:
Passat aquest temps podem utilitzar-lo o bé guardar-lo a la nevera fins el dia següent. En aquest cas abans d'utilitzar-lo caldrà treure'l amb temps perquè estigui a temperatura ambient.
Continuem amb la massa. Per fer-la batem els ous i afegim la ratlladura de llimona i de taronja, la mantega desfeta, l'aroma, el suc de taronja i la llet tèbia. Fiquem tota aquesta barreja a la cubeta de la panificadora (si en teniu). I hi afegim el sucre, el preferment, 400 gr de farina i la sal. Seleccionem el programa que només amassa i que dura 15 minuts (a la panificadora de Lidl és el 7, on diu masa para pasta). Pels qui no teniu panificadora podeu fer-ho a mà, només cal que formeu un volcà amb la farina i al forat central hi afegiu el preferment i una mica de la mescla líquida, i aneu amassant i afegint líquid fins a obtenir una massa totalment integrada.
Passat el temps comprovem l'estat de la massa. Cal que quan la toquem no se'ns quedi enganxada als dits, tot i que si que és una mica empegalosa. Ha d'estar llisa i brillant. Jo vaig afegir-hi els 50 gr de farina que tenia reservats i vaig tornar a programar els 15 minuts d'amassat i va quedar perfecta.
Quan tinguem la massa llesta untem un bol gran amb una mica d'oli i coloquem la massa dins, el tapem amb paper film i deixem que llevi a temperatura ambient. Jo vaig tenir-la aproximadament 3 hores, mireu com creix! Teniu, però, dos alternatives més: deixar-la a la nevera fins el dia següent si l'utilitzareu pel matí (el fred alenteix el llevat, però per utilitzar-la haureu d'esperar que estigui a temperatura ambient) o accelerar el llevat ficant la massa al forn preescalfat a 35º durant 5 minuts.
Un cop tenim la massa llevada la fiquem sobre l'encimera per treballar-la. En fem dues parts (o una si teniu un forn enorme!). Formarem dues boles, agafant massa de l'exterior i portant-la fins al centre, i donant-li unes voltes amb les mans perquè quedin unes formes perfectes.
Ara ja toca donar-li la forma de tortell. Clavarem els dits al centre de la bola per fer-hi un forat, i un cop fet agafarem la massa i anirem donant tombs perquè el forat és vagi fent gran, bastant gran perquè durant el 2n llevat es tancarà una mica. Jo per evitar-ho faig ficar un aro d'emplatar greixat amb oli, això ho deixo al vostre gust.
Coloquem els tortells formats a sobre de les safates de forn folrades i els tapem altre cop amb paper film o amb un drap i els deixem llevar de nou.
Amb unes 3 hores acostumen a estar, jo ,però, vaig marxar a veure la cavalcada dels reixos i vaig tornar al cap de 6h, i així me'ls vaig trobar, a punt per decorar i enfornar.
Com us deia, ja només queda decorar i enfornar. A mi com que no m'agraden les fruites confitades vaig ficar-hi ametlles làminades i sucre humit amb unes gotes d'aigua.
Finalment, preescalfem el forn a 170º amb calor a dalt i baix però sense ventilador. Un cop hagi agafat aquesta temperatura fiquem el primer tortell a dins, a alçada mitja, i el courem 20 minuts, quan faci uns 15 minuts que està dins comprovem el color i si cal el tapem amb paper d'albal perquè no es cremi o torri massa, jo vaig fer-ho així i va quedar molt millor que el primer cop. I després d'un... l'altre!
Després del forn els deixarem sobre una reixeta perquè no quedin humits, i un cop freds els podem farcir amb el que més ens agradi. Si no els farciu fins el dia següent, emboliqueu-los amb paper film perquè no s'assequin.
Jo vaig farcir-los amb nata i vaig amagar les figures en aquest moment, però si us el voleu menjar tal qual fiqueu-les quan tingueu el tortell a la safata per llevar, els amagueu sota i llestos.
He llegit per internet que pot congelar-se una vegada cuit i que queda genial si el descongeles passat poc temps, ho provaré perquè si és així es pot preparar amb una mica d'antelació.
I ja sabeu, a qui li toca la fava paga el tortell!!
Tortell 2015 |
Tortell 2017 |
2 de gener del 2014
Crema de pastanaga
Després de tantes festes i tants dinars i sopars copiosos ve de gust menjar una mica més lleuger, així que avui estreno el 2014 amb una crema de pastanaga. En vaig fer per primer un parell de dies enrera i avui per sopar hem repetit. Queda clar que ens ha agradat, oi? tant com la de carabassó o la de carabassa que vaig publicar fa unes setmanes.
Ingredients (4 persones):
1 ceba
500 gr de pastanagues
2 patates
oli, sal i pebre
1 poma
Passos a seguir:
Netegem, raspem i tallem a trossos les pastanagues i les patates. Tallem la ceba a trossos i la daurem en una olla amb oli d'oliva. Quan estigui hi afegim la pastanaga i la patata trossejada, una mica de sal, ho cobrim amb aigua i ho bullim fins que estigui cuit, aproximadament uns 15-20 minuts. Ho triturem fins aconseguir una crema fina i hi afegim un parell de cullerades d'oli i una mica de pebre. Comprovem el punt de sal i rectifiquem si fa falta.
Pelem la poma, li traiem el cor i la tallem a daus.
Servim la crema calenta i amb uns trossets de poma per sobre.
I ara a veure si hem estat prou bons i els Reis ens porten alguna coseta!
Ingredients (4 persones):
1 ceba
500 gr de pastanagues
2 patates
oli, sal i pebre
1 poma
Passos a seguir:
Netegem, raspem i tallem a trossos les pastanagues i les patates. Tallem la ceba a trossos i la daurem en una olla amb oli d'oliva. Quan estigui hi afegim la pastanaga i la patata trossejada, una mica de sal, ho cobrim amb aigua i ho bullim fins que estigui cuit, aproximadament uns 15-20 minuts. Ho triturem fins aconseguir una crema fina i hi afegim un parell de cullerades d'oli i una mica de pebre. Comprovem el punt de sal i rectifiquem si fa falta.
Pelem la poma, li traiem el cor i la tallem a daus.
Servim la crema calenta i amb uns trossets de poma per sobre.
I ara a veure si hem estat prou bons i els Reis ens porten alguna coseta!