Pàgines

28 de febrer del 2015

Tàrtar d'alvocat, tomàquet i tonyina

Quan aquest mes des de Memòries d'una cuinera ens van proposar de cuinar un tàrtar em vaig estressar... només una miqueta! i és que menjar carn o peix cru no m'agrada gens. Tot i així, a última hora m'he inspirat i he fet una versió my way d'aquest tipus de plat, utilitzant tonyina enllaunada. Arribo a última hora, però arribo!

En realitat és com una amanida però amb presentació de tàrtar. Fàcil, ràpida, sana i bona.




Ingredients (2 persones):
2 tomàquets
10 cogombres en vinagre, dels petits
1 ceba xalota o mitja ceba tendra
1 alvocat
2 cullerades de suc de llimona
2 llaunes de tonyina en oli d'oliva o al natural

oli, sal i orenga




Passos a seguir:
Escaldem els tomàquets 1 minut en aigua bullint per tal que ens sigui més fàcil pelar-los. Els pelem i trossegem a trossos regulars i els fiquem en un bol. Hi afegim els cogombrets i la ceba tallats ben petit, ho amanim amb sal i oli i reservem.
Pelem l'alvocat, el tallem a trossets, el reguem amb el suc de la llimona perquè no s'oxidi i hi afegim una mica de sal i oli d'oliva.

Per muntar el plat agafem un anell d'emplatar (el meu quadrat, així que té poc d'anell...) i hi fiquem una base d'alvocat, a sobre una capa de la mescla de tomàquet, ceba i cogombres i acabem amb la tonyina escorreguda.

Decorem amb uns trossets de cogombre, o amb unes olives, o amb unes anxoves... i ja ens ho podem menjar.

Una recepta força estiuenca que fa venir ganes de bon temps!


27 de febrer del 2015

Samfaina

Fa mesos que tinc pendent de publicar aquest bàsic de la cuina catalana, però entre una cosa i una altra s'ha anat quedant pendent. La samfaina s'acostuma a fer a l'estiu, quan els horts donen bons vegetals. Jo aquest any la vaig fer al novembre... va fer tan bon temps que recordo que el dia de Tots Sants (en màniga curta!) vam anar a l'hort del sogre i vam omplir un parell de cabassos amb verdures, així que vaig aprofitar per fer-la i ara puc gaudir-ne sense gens de feina.

Hi ha moltes variants de samfaina, partint d'una base de ceba, pebrot i tomàquet. I les quantitats també són al gust segons el què més us agradi o tingueu.




Ingredients:
albergínies
pebrots vermells
pebrots verds
cebes
carabassons
alls
sal, sucre
pimentó vermell de la Vera (opcional)

Passos a seguir:
Netegem bé totes les verdures menys els tomàquets i les tallem a trossets de mida similar, eliminant les llavors i peduncles. Jo no he pelat ni l'albergínia ni el carabassó, però podeu fer-ho.

En una paella o cassola gran (que ens hi pugui caber tots els ingredients a la vegada) fiquem un bon raig d'oli d'oliva i quan s'hagi escalfat hi fiquem totes les verdures a la vegada, uns minuts a foc fort i després el baixem i les anem sofregint durant uns 10-15 minuts, remenant de tant en tant, fins que perdin volum. Salem tota la mescla i hi afegim els tomàquets pelats i triturats, una mica de sucre per compensar l'acidesa i, opcionalment, una mica de pimentó vermell de la Vera que li dóna un toc boníssim.

Coem a foc baix durant uns 20-25 minuts, fins que quedi una mescla melosa i sense massa líquid.

Si voleu fer-ne conserva, ompliu pots esterilitzats amb la mescla en calent i bulliu-los durant 30 minuts coberts d'aigua o bé deixeu-los refredar del tot col·locats del revés. Agraireu tenir-ne al rebost perquè a més de deliciosa us pot arreglar un dinar o sopar en molt poca estona.

I vosaltres, en quines receptes l'utilitzeu?



22 de febrer del 2015

Empanada de xampinyons i ous

Continuo tenint pendent de fer la massa d'empanada casolana... però mentre m'acabo de decidir us porto la recepta d'una que he fet ja vàries vegades i que sempre ha triomfat, l'empanada de xampinyons i ous.





Ingredients:
1 massa per a empanada de la Cocinera
200-250 gr de xampinyons
80 gr de pavo brassejat
2 ous
1 ceba
oli i sal

Passos a seguir:
Pelem la ceba, la tallem petita i la sofregim en una paella amb una mica d'oli fins que comenci a daurar-se. Hi afegim els xampinyons laminats i ho coiem tot junt a foc mig durant uns 10 minuts.

Preescalfem el forn a 200º. Estenem la massa per a empanada i repartim sobre la meitat de la base la mescla de ceba i xampinyons. Per sobre hi repartim el pavo brassejat i hi trenquem dos ous, els salem i tanquem l'empanada prement amb els dits i doblegant-la.




Fem un forat d'almenys un centímetre al centre de l'empanada, per tal que el vapor pugui sortir. Aquest cop vaig utilitzar un tallador petit de galetes en forma de cor... Fornegem durant 20 minuts o fins que vegem que agafa el color daurat.

Ja us he dit que a casa ens encanten aquest tipus de preparacions oi? Si voleu més idees al blog també podeu trobar-ho l'empanada de tonyina i l'empanada d'espinacs i gambes, què bones!

L'han fet...

Anabel

20 de febrer del 2015

Galetes de gingebre

M'agrada molt fer galetes i amb aquesta recepta s'aconsegueix un resultat molt xulo, no us sembla? Ideals per a acompanyar un cafè entre amics, per a regalar o fins i tot per a guarnir l'arbre de Nadal (ja sé que això ara queda molt lluny, però el temps passa volant!).






Som-hi!

Ingredients:
400 gr de farina
200 gr de mantega (a punt de pomada)
75 gr de sucre morè
75 gr de sucre blanc
1 ou L (a temperatura ambient)
1/4 de culleradeta de nou moscada
1 culleradeta de gingebre en pols
1/2 culleradeta de sal
1/2 culleradeta de bicarbonat

decoració (opcional): Lacasitos, caramels, sucre llustre...

Passos a seguir:
Barregem la farina amb les espècies, la sal i el bicarbonat. Reservem.
Barregem la mantega amb els sucres i ho batem fins que quedi una crema ben fina, llavors hi afegim l'ou i l'incorporem.

Afegim la farina a la mescla anterior, de mica en mica, i l'anem integrant fins a obtenir una massa compacta i fàcil de manipular. Li donem forma de bola, l'emboliquem amb paper film i la fiquem a la nevera almenys 1 hora., tot i que també pot deixar-se d'un dia per l'altre i així s'intensifiquen els aromes de les espècies.

Traiem la massa de la nevera una estona abans de fer les galetes, per tal que perdi rigidesa. També podem treballar-la una mica amb les mans per avançar el procés.
La posem sobre el mostrador enfarinat i amb un corró l'estirem fins a obtenir un gruix d'aproximadament 5 mm. L'estirarem en dues direccions, de dalt a baix i de dreta a esquerra.

Ja només ens queda tallar la massa amb els talladors escollits i ficar les galetes a la safata de forn folrada amb paper sulfuritzat. Amb aquestes quantitats jo he omplert 3 safates i he fet aproximadament unes 40 galetes.

Podeu fer les galetes tal qual o decorar-les com més us agradin. Jo n'he fet moltes sense res, algunes amb un Lacasito al centre i unes quantes amb caramel. Per fer aquestes últimes (xulíssimes!!) heu de buidar l'interior de la galeta amb un tallador més petit, que pot ser de la mateixa forma o no, i ficar-hi un caramel que es fondrà amb la calor del forn.




Preescalfem el forn a 180º i coiem les galetes uns 8-10 minuts, fins que comencin a daurar-se lleugerament. Les deixem refredar uns 5 minuts sobre la safata i després les passem a una reixeta. En el cas de les de caramel aneu amb compte i deixeu-les refredar a la safata per poder desempegar-les sense trencar.

Què? us han agradat? Jo he tingut galetes per gaudir-ne a casa, per portar-ne a la feina i també a casa els pares pel cafè del diumenge!

17 de febrer del 2015

Mandonguilles de coliflor

Us agrada la coliflor? a mi no em desagrada, però últimament la veritat és que no em ve gens de gust... així que he buscat una opció per gastar-ne una mica que tenia al congelador. Aquestes mandonguilles han quedat molt bones, i el sabor de la coliflor queda força camuflat pel del formatge, obtenint un resultat suau i cremós.
A més les he cuit al forn i així les he fet més lleugeres. Us animeu a provar-les?




Ingredients (10 unitats):
150 gr de coliflor
150 gr de patata
1 ou batut
3 cullerades grans de parmesà ratllat
pa ratllat
llavors de sèsam
sal i julivert

Passos a seguir:
Coiem la coliflor i la patata al vapor. Jo ho he fet a l'estoig Lékué durant 8 minuts, però podeu fer-ho en una vaporera o fins i tot bullint-ho. Ho fiquem en un bol, ho aixafem amb una forquilla i hi afegim l'ou, el formatge, 2 cullerades grans de pa ratllat, la sal i el julivert.
Formem boles i les arrebossem amb una barreja de pa ratllat i llavors de sèsam.
Preescalfem el forn a 180º i les fornegem uns 10-12 minuts.

Ja les tenim llestes per menjar, i fins i tot ens poden servir per al tàper de la feina ;)



15 de febrer del 2015

Magdalenes d'espelta integral

Continuem amb les receptes dolces... però aquest cop amb toc més saludable. Aquestes magdalenes estan fetes amb farina d'espelta, que és un avantpassat del blat i és molt ric en proteïnes i en glúcids. En aquest cas he utilitzat farina integral, i el resultat ha estat molt bo.




Ingredients (12 unitats):
2 ous L
100 gr de sucre moreno
125 gr de llet semidesnatada
125 gr d'oli d'oliva suau
150 gr de farina d'espelta integral
60 gr de farina de rebosteria
5 gr de llevat químic (Royal)
llavors de sèsam

Passos a seguir:
Amb una batedora elèctrica batem els ous amb el sucre, i sense deixar de batre hi afegim la llet i l'oli.
Incorporem a la mescla les dues farines i el llevat i ho mesclem bé fins que estigui tot ben integrat.
Fiquem càpsules de magdalena en un motlle o en flameres i hi repartim la mescla. Decorem per sobre amb llavors de sèsam i deixem reposar a la nevera durant almenys una hora.
Passat aquest temps preescalfem el forn a 250º amb calor a dalt, baix i ventilador.
Quan fiquem les magdalenes al forn baixem la temperatura a 210º i les fornegem durant 12 minuts.
Les deixem 5 minuts dins del motlle i després les fiquem a sobre d'una reixeta perquè es refredin.





Unes magdalenes suaus i saludables, difícil menjar-ne només una...

Recepta extreta de: Ma Petite Boulangerie

12 de febrer del 2015

Petons cruixents de xocolata

Quan a principis de setmana vaig publicar els bombons farcits d'orange curd ja vaig avisar-vos que ben aviat us ensenyaria què havia fet amb el motlle Pop Kiss... i ha arribat el moment!

No sé perquè creia que fer bombons a casa era difícil, i res més lluny de la realitat. Fins ara només havia fet els bombons músic, però després d'aquesta setmana ja estic llençada i aniré provant. Els d'avui són uns bombons molt senzills amb un toc cruixent aportat pel crocant de fruits secs que he incorporat a la xocolata. Val la pena provar-los!




Ingredients (10 petons):
150 gr de xocolata negra
30 gr de crocant d'ametlla i avellana

Passos a seguir:
Desfem 120 gr de xocolata al microones, a baixa potència i a intervals curts, vigilant que no se'ns cremi. Els altres 30 gr els piquem ben fins amb un ganivet i els incorporem a la xocolata desfeta, remenant amb una cullera fins que s'integri i quedi ben fina. Afegim el crocant de fruits secs i tornem a barrejar.

Amb aquesta mescla farcim el motlle de petons fins dalt. Per tal d'evitar que quedin alguna bombolla d'aire donem uns cops amb el motlle a sobre del taulell de la cuina, així la xocolata es repartirà homogèniament. Amb una espàtula retirem la xocolata sobrant, emboliquem el motlle amb paper film i el deixem a la nevera uns 20-30 minuts.




Només falta desemmotllar i servir. Qui vol un petó?

** Celíacs: assegureu-vos que tots els ingredients són sense gluten.  

10 de febrer del 2015

Tikvenik {Bulgària}

El destí d'avui del repte #reposterasporeuropa és Bulgària, proposat per la Patricia de Patty's cake. Per mi és el país més desconegut de tots els que hem viatjat fins ara, però m'ha encantat ficar-me a internet i investigar sobre la gastronomia d'aquest petit país de l'est d'Europa que limita amb Romania, Sèrbia, Macedònia, Grècia i Turquia.

La cuina búlgara es representativa de la gastronomia dels Balcans i té influències de la cuina turca, de la grega i de l'àrab, així com de la italiana i de l'hongaresa en menor mesura. Sona interessant, oi?

El postre pel qual m'he decantat ha estat el tikvenik, que és la versió dolça de la banitsa i que va farcit de carabassa, nous i canyella. És típic menjar-lo el dia de cap d'any.




Ingredients (motlle desmuntable de 20 cm):
12 fulls de pasta fil·lo (aprox. 250 gr)
400 gr de carabassa
100 gr de sucre
75 de nous
canyella
oli de girasol




Passos a seguir:
Picar o ratllar la carabassa ben fina. Afegir-hi el sucre, les anous trossejades ben petites i la canyella al gust. Mesclar-ho bé.

Separar les fulles de fil·lo i fer 3 grups de 4 fulles, aquestes una sobre de l'altra. Pintem cada munt de fulles amb oli de girasol i repartim un terç del farcit per la part llarga. Enrotllem fins a aconseguir una rotlle allargat.

Quan tenim els 3 fets els col·loquem dins del motlle, un seguit de l'altre aconseguint forma d'espiral.
Escalfem el forn a 185º i fornegem durant uns 45 minuts, fins que quedi daurada i cruixent. Un cop freda la cobrim amb sucre llustre.




És un postre suau, molt poc dolç (si us agrada força el dolç podeu augmentar el sucre) i amb un toc cruixent deliciós!

Recepta extreta de: Acibecheria

9 de febrer del 2015

Bombons farcits d'orange curd

Són fan dels productes Lekué, en tinc un munt: l'estoig de vapor, la cooking bag, l'omelette, l'spanish omelette, varis motlles de pastissos, un de bombons amb forma de cub i fins i tot el cut & wrap que em va genial per a tallar el film...

Aquest cop ha tocat estrenar un dels motlles que Lékué ens va regalar als bloggers que vam assistir a Las meriendas de Margot, és per a fer bombons amb forma de cor, i ben aviat us ensenyo també què he fet amb el segon obsequi, el Pop-kiss de la col·lecció Lekué-Escribà!!

Ja feia temps que em rondava pel cap fer-ne de farcits, i el sabor guanyador va ser la taronja, concretament l'orange curd que vaig publicar fa uns dies i que ens ha agradat tant. I si sou dels qui celebren Sant Valentí i voleu sorprendre la vostra parella amb un detall fet per vosaltres, amb aquests bombons triomfareu!




Ingredients (24 bombons):
200 gr de xocolata
orange curd

Passos a seguir:
Desfem 150 gr de xocolata al microones, a baixa potència i a intervals curts, vigilant que no se'ns cremi. Els altres 50 gr els piquem ben fins amb un ganivet i els incorporem a la xocolata desfeta, remenant amb una cullera fins que s'integri i quedi ben fina.

Agafem el motlle i cobrim els forats fins dalt amb la xocolata, deixem un parell de minuts perquè es prengui una mica i girem el motlle sobre una reixeta col·locada sobre un plat perquè caigui l'excés de xocolata. Deixem un parell de minuts i fiquem el motlle a la nevera perquè agafi cos.

Ara que ja tenim les parets del bombó farcim cada forat amb una culleradeta d'orange curd i cobrim fins dalt amb la xocolata que ens ha sobrat abans. Si fa falta podem escalfar-la una mica perquè torni a ser manejable. Amb una espàtula retirem la xocolata sobrant, emboliquem el motlle amb paper film i el deixem a la nevera uns 20-30 minuts.





Passat aquest temps ja podem desemmotllar els bombons i gaudir-los ;).

** Celíacs: assegureu-vos que tots els ingredients són sense gluten.


6 de febrer del 2015

Orange curd

Aprofitant que tenia una idea en ment i que és temporada de taronges, ahir després de sopar vaig fer orange curd. Igual que la seva versió feta amb llimona, el lemon curd, és una crema dolça a base de fruita que a Anglaterra s'utilitza moltíssim: per a farcir pastissos, per menjar amb els típics scones, untada en una torrada, integrada en un bescuit o per farcir bombons.... hi ha moltes possibilitats!

El resultat és deliciós, una crema que quan es refreda queda espessa i amb un intens sabor a taronja... crec que no serà l'últim cop que la faci!




Ingredients:
60 gr de mantega al punt de pomada
100 gr de sucre
1 llimona*
2 taronges
2 ous

Passos a seguir:
Netegem bé les taronges i la llimona i ratllem la pell d'aquestes fruites, sense agafar la part blanca.
Un cop sense pell n'exprimim el suc i reservem.
En un bol o cassó que sigui apte per al bany maria hi fiquem els ous batuts i la resta d'ingredients, i batem una mica fins a integrar-los.
Fiquem aquesta mescla a coure al bany a maria, a foc mig, durant uns 20 minuts, remenant contínuament amb unes varetes, fins que obtinguem una crema suau.
La fiquem en un pot o recipient, la deixem refredar i la guardem a la nevera tapada.

Aneu amb compte amb la conservació ja que porta ou. He llegit vàries informacions i totes molt diverses... alguns diuen que només es guarda dos dies a la nevera, altres parlen de 15 dies, altres en fan conserva i fins i tot hi ha qui la congela!

Si algú l'ha fet i té alguna experiència aquí la pot compartir, jo de moment el que faré es gastar-la ben aviat ;)

* la recepta original porta només la meitat d'una llimona, jo no me'n vaig adonar i la vaig ficar sencera.

La recepta l'he vist a: Mi Gran Diversión

4 de febrer del 2015

Patates panadera al microones

Aquesta és una recepta més que senzilla i que té un resultat espectacular, unes patates panadera que es fan gairebé soles, i que les podem servir com a acompanyament de peix, carn o el que més ens agradi. Proveu-les i repetireu segur!


 




Som-hi!

Ingredients:
4 patates mitjanes
2 alls
oli d'oliva
sal

Passos a seguir:
Pelem les patates, les netegem i les tallem a rodanxes fines.
Fem el mateix amb els alls, els pelem i tallem a rodanxes fines i fiquem ambdós ingredients en un recipient apte per a microones, hi tirem sal i un bon raig d'oli d'oliva i ho remenem perquè quedi tot ben impregnat.
Cobrim el recipient amb paper film, fins que quedi ben tapat, i el posem al microones 8 minuts a potència 800.
Passat aquest temps deixem un minut més perquè s'acabi de coure amb el calor residual i ja podeu servir.
Les vores es couen una mica més i agafen un toc daurat, si us agrada tot així una mica més fet podeu remenar i tornar a coure un parell de minuts més, jo no vaig fer-ho perquè ja les vaig trobar delicioses.

Ja veieu que més fàcils impossible, molt ràpides de fer i gairebé sense embrutar. Ho tenen tot per a triomfar, així que us animo a fer-les i jutgeu per vosaltres mateixos!

Recepta extreta deLes receptes que m'agraden

2 de febrer del 2015

Las meriendas de Margot a ... Victoria's Cakes

Havia llegit molts posts sobre Las meriendas de Margot i sempre pensava en la sort que havien tingut els bloggers invitats, així que imagineu-vos que contenta vaig ficar-me el dia que la Margot va contactar amb mi, no vaig tardar res en canviar un sopar de dia per poder anar aquest passat dissabte a Barcelona al local Victoria's Cakes.

Per qui no la conegueu, la Margot és blogger gastronòmica i organizadora d'esdeveniments. És tota glamour i simpatia, i transmet molta felicitat i ganes de passar-ho bé.

El local escollit per aquest berenar va ser Victoria's Cakes, un local encantador i molt cuco al Carrer Laforja amb Balmes, on la Victòria ens va fer sentir com a casa i ens va servir un berenar de luxe format per: cheesecake de dolç de llet, carrot cake, macarons, mini cupcakes d'Oreo, mini cupcakes red velvet, cupcakes farcits de maduixa i un bundt de xocolata. Tot el que vaig ser capaç de provar em va encantar, però em quedo amb el cheesecake que estava espectacular!
 



 



I també la companyia va estar a l'alçada del berenar! jo no coneixia ningú personalment però em vaig trobar molt a gust amb tots elles i ell ;)

Silvia: Chup chup Lanas
Marina: La Rosquilla de la tía Laura
Isa: Recetas y Sonrisas
Luisa: Baco y Boca
Carolina: La cuchara de mis recetas
Adriana: Thesugarpalace
Pilar: Cenefas de flores
Victor: Dviciobarcelona
Yolanda: La Cocina de una bancaria estresada
Eva Miret: Cakepuntcom
Sara: Elblogdeimaginativa


Fotografia de: Carolina - La cuchara de mis recetas

Fotografia de: Carolina - La cuchara de mis recetas

I ja per acabar de rematar la tarda hi va haver un súper sorteig amb varis premis, jo no vaig tenir sort però vaig marxar igualment contenta perquè la marca Lekué ens va regalar a tots dos motlles, un per fer bombons i el Pop kiss de la col·lecció Lekué-Escribà, i El Tenedor ens va obsequiar també amb un davantal ;-)

Aixi que moltes gràcies també a tots els espònsors i col·laboradors:

El Tenedor i el restaurante Pork (sopar per a dos)
El Tenedor (davantals per tots els bloggers)
Lekué (dos motlles de silicona per a cada bloggers)
Bra (un joc de 3 paelles + 1 Bra Safer)
Sabores Taller de Cocina (un taller de cocina a escollir)
The Sugar Palace (un plat giratori per modelar pastissos)
Benihort (una caixa de carxofes de Benicarló)
Magic Aprons (un davantal vintage)
Victoria' Cakes (un esmorzar o berenar per a dos)

I també a la Margot, la Victòria i tots els bloggers per aquesta tarda tan dolça!