Pàgines

24 d’abril del 2020

Banana bread {Nigèria}

Aquests dies de teletreball estic aprofitant per fer recerca de receptes nigerianes per una activitat de cara al 2021. La cuina de Nigèria és força rica, però sobretot en plats de carn i de cereals, els postres són més escassos i els ingredients són força recurrents. Abunden els bàsics (farina, sucre, oli...) i el coco i els plàtans.

Com que tenia un parell de plàtans madurs la primera prova ha estat aquest banana bread, extret d'una pàgina de receptes nigerianes, tot i que podria ser pràcticament de qualsevol part del món.

L'he fet tal qual i el resultat és una mescla entre bescuit i pa, amb molla espessa i humida, poc dolç i molt molt bo!




Ingredients:

150 gr de farina
2 plàtans ben madurs
125 gr de mantega
4 ous (a temperatura ambient)
50 gr de sucre
1 c/c de bicarbonat
1/2 c/c de llevat sec de panader (Royal no!)
1/2 c/c de sal
200 ml de llet evaporada
50 gr de cacauets torrats

Passos a seguir:

Escalfem la llet evaporada al microones durant 15-20 segons, hi afegim el llevat sec, remenem i reservem. En un bol hi fiquem la farina tamisada, el sucre, la sal i el bicarbonat i ho mesclem.

Per altra banda triturem els cacauets (no molt fins) i els reservem, i desfem la mantega i també reservem. Pelem els plàtans, els tallem a trossos i amb l’ajuda d’una forquilla els anem aixafant fins a fer-los puré.

En un bol hi batem els ous, i hi afegim els plàtans, la mantega, la llet i el llevat i mesclem. Afegim els ingredients secs i la meitat dels cacauets i integrem. Fiquem la massa en un motlle tipus plum cake i repartim per sobre la resta de cacauets.

Fornegem durant 50-60 min a 170º, o fins que quan clavem una agulla aquesta surti neta.Un cop fora del forn deixem reposar durant 5 minuts i tot seguit el desemmotllem i el deixem refredar sobre una reixeta.


** Recepta extreta de: All nigerian recipes 

14 d’abril del 2020

Pastís "Arc de Sant Martí"

Avui és el tercer aniversari del Bernat i la situació ens obligarà, com a tants, a tenir una celebració ben diferent a la que teníem prevista.

No tindrà una gran festa ni la família per celebrar-ho, però si als seus pares i un pastís que encaixa molt bé amb la situació actual i que ha estat fruit d'un seguit de despropòsits... perquè si, jo de tant en tant també la lio a la cuina ;-)

Tot i això el resultat ha estat en la línia de les seves expectatives: un pastís de xocolata amb lacasitos®, a veure si li agrada!




Ingredients:

Un bescuit de taronja i xocolata (o el que preferiu) fornejat en un motlle corona.
150 gr de xocolata per fondre
20 gr de mantega
lacasitos®
1 bric petit de nata per muntar + sucre

Passos a seguir:

Partim el bescuit per aconseguir l'arc, n'utilitzarem només la meitat, o podem fer-ne dos (caldrà duplicar la resta d'ingredients, menys la nata).

Desfem la xocolata i la mesclem amb la mantega, cobrim el bescuit amb la xocolata, la deixem refredar uns minuts, i cobrim amb els lacasitos® formant línies de colors.

Muntem la nata amb una mica de sucre, al gust, i quan estigui la fiquem en una màniga pastissera amb una broqueta arrissada i rematem l'arc de Sant Martí fent uns núvols.

Com veieu, no pot ser més fàcil i vistós. I a més ens recorda allò de "tot anirà bé" ❤



13 d’abril del 2020

Niu de Pasqua

La mona per la meva fillola sempre és poc tradicional, ja que ella la vol de xocolata. Aquest any la vaig fornejar en un motlle corona i vaig aprofitar per fer un niu i ficar-lo al forat.

No pot ser més fàcil, us deixo la idea per les properes mones.



  



Ingredients (1 niu de 10cm de diàmetre):

75 gr. de xocolata per fondre
Cereals tipus corn-flakes

Passos a seguir:

Fonem la xocolata. Hi afegim cereals i anem removent perquè aquests es cobreixin de xocolata, n'afegim mentre n'admeti.

Folrem un bol d'uns 10 cm. de diàmetre amb paper film i fiquem la mescla de xocolata i cereals dins, tot al voltant de les parets, formant el niu.

El deixem refredar a la nevera, serà suficient amb uns 20 minuts. El desemmotllem i amb cura el fiquem a la mona i l'omplim d'ous o del que vulgueu!





Croquetes de coliflor

Aquestes setmanes de confinament ens han donat temps per experimentar a la cuina, i hem provat receptes noves amb coliflor. Si algú necessita camuflar-la aquesta proposta és ideal ja que el sabor queda molt molt suau, i a més és una recepta molt fàcil, ràpida i saludable.





Ingredients:

400 gr de coliflor
1 all picat
60 gr de ceba a trossets petits
40 gr de farina de civada
40 gr de formatge ratllat
1 ou
sal, pebre i julivert sec al gust
oli d'oliva

Passos a seguir:

Netegem la coliflor i la cuinem (bullida o al vapor). L'escorrem bé i la fiquem en un bol. L'aixafem amb una forquilla i la deixem refredar una mica.

Escalfem el forn a 200 graus.

Quan la coliflor estigui tèbia hi afegim la resta d'ingredients i mesclem. Amb les mans formem les croquetes i les col·loquem sobre una safata folrada amb paper de forn. Les pinzellem amb oli d'oliva i les fornegem fins que estiguin daurades, uns 20 minuts.

** Recepta extreta de: Instragram de realfooding.

10 d’abril del 2020

Pa amb espinacs

Avui volia fer el pa de motlle integral que faig tot sovint, però aquesta setmana al fer la compra ens ha estat impossible trobar farina integral. Aprofitant que a la caixa de fruita i verdura Imperfectus teníem espinacs he provat una recepta nova que d'entrada és molt vistosa!




Ingredients:

Oli d’oliva per greixar el motlle.
180 gr d’aigua
5 gr de llevar sec de panaderia o 15 gr de llevat fresc
70 gr de fulles d’espinacs frescos
370 gr de farina de força
1 c/c de sal
20 gr de pipes de carabassa

Passos a seguir (tradicional):

Dissolem el llevat amb l'aigua tèbia. Ho fiquem al vas de la batedora junts amb els espinacs i ho triturem. Ho fiquen en un bol, hi afegim la farina i la sal i ho integrem. Ho passem a sobre el mostrador i ho pastem una mica, hi afegim la meitat de les pipes, i seguim fins que tinguem una massa ben integrada i llisa.

Li donem forma de bola, l’aplanem lleugerament i fem un parell del plecs sobre si mateixa per aconseguir una forma de cilindre. El fiquem dins del motlle greixat amb oli, el tapem i el deixem llevar fins que doble el seu volum, aproximadament 1’5-2h.

Passat aquest temps, pinzellem la superfície amb oli i repartim per sobre la resta de pipes. Fornegem a 180º durant 35 minuts i un cop fora del forn deixem refredar sobre una reixeta.

Passos a seguir (Thermomix):

Posem al vas l’aigua, el llevat, els espinacs, la farina, la sal i la meitat de les pipes. Programem 15 seg / vel 6, i tot seguit pastem 2 min 30 seg / vel espiga.

Ho passem a sobre el mostrador, li donem forma de bola, l’aplanem lleugerament i fem un parell del plecs sobre si mateixa per aconseguir una forma de cilindre. El fiquem dins del motlle greixat amb oli, el tapem i el deixem llevar fins que doble el seu volum, aproximadament 1’5-2h.

Passat aquest temps, pinzellem la superfície amb oli i repartim per sobre la resta de pipes. Fornegem a 180º durant 35 minuts i un cop fora del forn deixem refredar sobre una reixeta.


** Recepta adaptada de: Cookidoo





7 d’abril del 2020

Panadons d'espinacs

Segons el llibre Tota la cuina catalana de la A a la Z és difícil concretar el naixement dels panadons. Pèro si que sabem que, a Catalunya, els espinacs eren un dels productes més consumits a l'edat mitjana. Al 1520 al Llibre de Coch ja es parla dels panadons.

Aquesta pasta farcida és típica de la meva terra, la Terra Ferma, i és habitual trobar-ne a tots els forns de pa. La tradició diu que se solien preparar per setmana santa perquè durant aquells dies no es podia menjar carn, però a l'actualitat se'n gaudeix tot l'any!






Ingredients (12 unitats):

Massa:

500 gr farina
15 gr de sal
100 gr oli
200 ml de cervesa

Farciment:

Espinacs
Pinyons
Panses
All
Oli

Passos a seguir:

Començarem per la massa. Fiquem tots els ingredients en un bol ampli, mesclem i pastem fins que quedi una massa integrada. La deixem reposar 10 minuts.

Mentre reposa piquem ben petits uns quants alls, i trossegem amb les mans els espinacs nets. Preparem la resta d'ingredients per tenir-los a mà.

Agafem una part de la massa i amb l'ajuda del corró l'estenem ben fina. Fiquem al centre uns quants espinacs en cru, panses, pinyons, all, sal i un raig d'oli. Tanquem fent pessics a la massa i el fiquem sobre una safata de forn folrada.

Anem fent el mateix fins acabar amb la massa (si s'acaben abans els espinacs podeu aprofitar la massa per fer pizza o coques dolces de pinyons i anís).

Escalfem el forn a 180º. Abans d'enfornar tirem un raig d'oli per sobre els panadons, i els fiquem al forn durant uns 20 minuts.

6 d’abril del 2020

Dammsugare {rotlles de rom}

Els dammsugare són coneguts com aspiradors per una unió entre el nom damm (pols) i el verb suga (aspirar). Són un dels dolços més típics de Suècia i fins i tot tenen un dia assenyalat al seu calendari, el 7 de març.

Consisteixen en una massa allargada amb una cobertura de massapà verd amb els extrems banyats en xocolata negra. El contingut acostuma a ser una mescla de mantega, cacau i algun licor.

Aquesta recepta la vaig cuinar fa un parell de mesos pel grup de lectura que coordino i que porta el mateix nom que aquest blog, i on “visitem” un país o zona geogràfica concreta a través de la literatura i la gastronomia.

Aquest cop la destinació és Escandinàvia i aquesta va ser la meva proposta.






Ingredients (10 unitats):

Farciment:

200 gr de bescuit o magdalenes esmicolats
75 gr de mantega a temperatura ambient
20 gr de cacau pur
40 ml de rom

Exterior:

300 gr de massapà (150 gr d’ametlla mòlta + 150 gr de sucre llustre + 1 clara d’ou, tot mesclat)
Unes gotes de colorant alimentari verd
200 gr de xocolata negra
Sucre llustre

Passos a seguir:

Fem el farciment col·locant tots els ingredients en un bol i mesclant-los fins a obtenir una massa suau. La reservem a la nevera.

Afegim el colorant al massapà i el treballem fins que tingui un color verd homogeni. Empolvorem la superfície de treball amb sucre llustre i amb l’ajuda d’un corró estirem la meitat del massapà fins a un gruix d’uns 2 mm.

Agafem el farciment de la nevera. El partim en dos, i de cada meitat en fem un rotlle llarg. N’agafem un i el fiquem sobre el massapà, i amb aquest cobrim la massa i la segellem bé. Ho fem rodar per aconseguir un acabat més fi. Fem el mateix amb l’altre massapà i massa.

Fonem la xocolata i banyem els dos extrem dels rotlles. Deixem refredar i guardem en un recipient hermètic a la nevera.

El resultat és un dolç sorprenent, tant visualment com a nivell de sabor.

** Recepta extreta de: https://www.sweetsweden.com/gastronomiarestaurantes-y-recetas-suecas/receta-de-dulces-suecos-dammsugare/
 

Altres propostes de dolços suecs que podeu trobar al blog:

















4 d’abril del 2020

Compota de poma {sense sucre}

Fa uns anys vaig publicar la recepta de compota de poma, versió tradicional amb una mica de sucre. No n'havia fet gaires cops fins que el Bernat va començar a menjar fruita que m'hi vaig tornar a ficar però fent una versió molt més saludable ja que no porta gens de sucre, i us asseguro que no el necessita.

Ara en fem sovint, i en mengem tots, normalment quan tenim ganes de postres dolces. La podeu menjar tal qual, o afegir-la a un iogurt, a la massa d'un bescuit per donar-li sabor i esponjositat, sobre una llesca de pa tipus melmelada... teniu alguna idea més?




Ingredients (2 potets):
500 gr de poma
100 gr d'aigua

*podeu duplicar o triplicar la recepta i un cop ficada en pots i en calent tancar-los bé i ficar-los boca avall o bé coure'ls per fer el buit. Nosaltres sempre en fem de més i en tenim al rebost.

Passos a seguir (tradicional):
Pelem i tallem les pomes a trossos aproximadament de la mateixa mida. Fiquem l'aigua i les pomes en una cassola i ho fem bullir a foc suau durant uns 25 minuts. Els últims minuts anem remenant i vigilant que no s'enganxi.
Ho triturem amb el minipimer i ja la tenim llesta.

Passos a seguir (Thermomix):
Pelem i tallem les pomes a trossos aproximadament de la mateixa mida. Fiquem l'aigua i les pomes al vas de la Thermomix i programem 18 min / 100º / gir esquerra / vel. cullera. Passat aquest temps triturem 3 seg / vel 6.

3 d’abril del 2020

Donuts de xocolata {sense farina ni sucre}

Endolcim aquest divendres de confinament amb aquests donuts que no tenen res a veure amb els industrials, són brutalment més bons. Desconfiava una mica que pogués ser així, però acabem de provar-los i hem flipat.

He aprofitat el xarop de dàtils que em va quedar de la recepta anterior, un bescuit de xocolata integral.

No porten farina ni sucres refinats, i són tan fàcils de fer que m'han permès passar una bona estona amb el meu mini cuiner ;). Sé que els ingredients no són de fons d'armari de tothom, però de veritat que val la pena que els anoteu al llistat de la compra.




Ingredients (6 ingredients):

140 de carabassa cuita*
70 gr de xarop de dàtils
40 gr de cacau pur
35 gr de flocs de civada triturats
35 gr d'oli de coco
2 ous
1 polsim de sal
2 c/c de llevat químic (Royal)

4 preses de xocolata Lindt 90%

* podeu coure la carabassa ficant-la a daus no massa grans en un recipient amb tapa apte per a microones entre 5 i 8 minuts a màxima potència. Dependrà de la mida dels daus.

Passos a seguir:

Preescalfem el forn a 180º.
Fiquem en un recipient tots els ingredients menys la xocolata i els triturem bé.
Repartim la massa en un motlle de donuts greixat i fornegem 15 minuts.
Els desemmotllem en calent i els deixem refredar sobre una reixeta.

Desfem la xocolata al bany maria i banyem la part superior dels donuts. Deixem refredar i a gaudir-ne!

** Recepta adaptada de: Chefbosquet

1 d’abril del 2020

Bacallà {6 propostes}

Estem a Quaresma i un dels ingredients típics d'aquest període de l'any és el bacallà, així que la meva proposta d'avui és un petit recopilatori de plats amb aquest ingredients que a nosaltres ens encanta i que no el reservem pas només a aquestes dates.

Cliqueu als títols de cada imatge per anar a la recepta.