Pàgines

20 de desembre del 2018

Paté d'albergínia

Fa poc vaig coincidir amb una companya de l'institut i em va recomanar uns canelons de verdures que ella farà aquestes festes, perquè són vàries persones vegetarianes a taula. Els he provat (en breu els veureu) i vaig pensar que seria una bona opció donar-vos propostes aptes per a persones que són vegetarianes o veganes.

En aquesta entrada us porto un paté d'albergínies que he fet aquest matí, aprofitant unes albergínies escalivades que tenia al congelador. I a aquesta proposta us sumo la del paté de llenties vermelles, el paté de pebrot escalivat i la sobrassada vegetal.






Quatre dips que donaran color i sabor a la vostra taula, que poden acompanyar-se tan de torradetes com de verdures crues, que són molt senzills i saludables i que, a més, són aptes per tot tipus de dietes o estils de vida.

Ingredients:
2 albergínies escalivades
2 alls escalivats
2 c/s d'oli d'oliva
1 c/c de suc de llimona
sal
pimentó vermell

Passos a seguir:
Fiquem en un got la carn de les albergínies escalivades, els alls escalivats, l'oli, el suc de llimona i sal al gust i triturem. Provem el paté, rectifiquem de sal i llimona al nostre gust i el fiquem en un recipient per servir-lo. Moments abans de dur-lo a taula el reguem amb una mica d'oli i l'empolvorem, amb l'ajuda d'un colador, amb pimentó vermell.

17 de desembre del 2018

Galette des Rois

La Galette des Rois és el tortell de reis francès, un pastís fet amb pasta de full i farcit d'una crema d'ametlla que es coneix com frangipane. És típic amagar-hi una fava i que qui la trobi es coroni rei durant un dia.

Jo per celebrar l'Epifania em quedo amb el nostre Tortell de reis, el que es fa amb brioix i es farceix amb nata, però aquesta Galette l'hem trobat molt bona i si no comparteix taula el dia 6 de gener la cuinarem altre cop ben aviat.






Ingredients:
2 làmines de pasta de full rodones
70 gr de sucre
100 gr de mantega
1 ou
100 gr d'ametlla mòlta
20 gr de brandy
1 fava seca (opcional)

1 ou batut
sucre llustre (opcional)

Passos a seguir (Thermomix):
Escalfem el forn a 210º i mentrestant fem el frangipane. Posem al vas el sucre, la mantega, l'ou, l'ametlla i el brandi i mesclem 15 seg / vel 4. Fiquem la crema d'ametlla en una màniga pastissera i reservem.

Estenem una rodona de pasta de full i pintem amb ou batut 3cm de la vora. Repartim el frangipane per la resta de superfície, si volem amagar una fava és el moment de ficar-la, cobrim amb l'altra pasta de full i premem bé les vores perquè quedi ben unida. Fem uns talls decoratius tot al voltant de la massa i amb la part que no talla del ganivet dibuixem unes línies lleugerament corbades per la superfície. Pintem tot el pastís amb l'ou batut i fornegem 30 minuts, tapant amb paper d'alumini els 10 últims minuts de cocció, perquè no se'ns cremi.

Abans de servir empolvorar amb sucre llustre.

Passos a seguir (tradicional):
Escalfem el forn a 210º i mentrestant fem el frangipane. Posem en un bol el sucre, la mantega, l'ou, l'ametlla i el brandi i mesclem bé fins a obtenir una crema d'ametlla ben integrada i fina. La posem en una màniga pastissera i reservem.

Estenem una rodona de pasta de full i pintem amb ou batut 3cm de la vora. Repartim el frangipane per la resta de superfície, si volem amagar una fava és el moment de ficar-la, cobrim amb l'altra pasta de full i premem bé les vores perquè quedi ben unida. Fem uns talls decoratius tot al voltant de la massa i amb la part que no talla del ganivet dibuixem unes línies lleugerament corbades per la superfície. Pintem tot el pastís amb l'ou batut i fornegem 30 minuts, tapant amb paper d'alumini els 10 últims minuts de cocció, perquè no se'ns cremi.

Abans de servir empolvorar amb sucre llustre.

** Recepta adaptada de: Cookidoo


14 de desembre del 2018

Torrades amb brandada de bacallà

Divendres de proposta salada! avui toca una brandada de bacallà, que podreu utilitzar per farcir uns pebrots, per fer uns gotets d'aperitiu o simplement per untar-la sobre una torrada com hem fet nosaltres.

No n'havia fet mai i no sé perquè pensava que era difícil, però res més lluny de la veritat, és fa en un moment i queda boníssima. A més es pot guardar uns dies a la nevera en un recipient hermètic, així que és ideal per si necessiteu avançar feina i no voleu estar fins l'últim moment a la cuina. Se suma doncs als 8 aperitius (que pots preparar amb antelació) que tantes visites està rebent aquests últims dies, sembla que hi ha força gent planificant menús nadalencs ;)






Ingredients:
250 gr de bacallà esqueixat i dessalat
25 gr de llet
2 alls grans
100 gr d'oli d'oliva suau 
pebre negre mòlt
caiena mòlta

llesques de pa tallades fines

Passos a seguir (Thermomix):
Fiquem l'oli, els alls pelats i sencers, i un polsim de pebre i caiena al vas i programem 6 min / vel. Varoma / vel 3'5. Incorporem el bacallà i programem 1 min / vel. Varoma / vel 4. Continuem triturant 1 min / vel progressiva 4-6. Afegim la llet al vas i mesclem 10 seg / vel 6. Ha de quedar una mescla totalment homogènia. Retirem la brandada a un recipient.

Folrem una safata de forn amb paper sulfuritzat i repartim per sobre torrades de pa. Untem amb brandada i les fiquem al forn, en mode grill, fins que comenci a daurar-se. Servim immediatament.

** Recepta adaptada de: Cookinando.

10 de desembre del 2018

Torró de xocolata i panís

Aquest desembre estic ben motivada amb les receptes nadalenques i vaig buscant estones per ficar-me a la cuina.

Després del torró de galetes Oreo® de la setmana passada avui us porto el de xocolata i panís, una combinació que ens ha agradat tant que no hem estat a temps a compartir la tauleta amb ningú més. A la recepta original portava mantega de porc i l'he substituit per alvocat madur aconseguint un resultat boníssim. El sabor no es nota gens i la textura és genial. I si us animeu tant jo com amb el tema torrons al blog també hi trobareu el torró de nata i pistatxos i el torró de xocolata cruixent.






Ingredients (1 tauleta):
130 gr de xocolata fondant (50% cacau)
130 gr de xocolata amb llet
50 gr de panís salat (blat de moro)
40 gr d'alvocat madur

Passos a seguir (Thermomix):
Folrem amb paper de forn un motlle de torró o bé una carmanyola, caixa, etc, que tingui una forma similar a una tauleta de torró.

Posem les dues xocolates al vas i les ratllem 30 seg/vel 10. Amb l'espàtula abaixem les restes de les parets cap baix, afegim l'alvocat i programem 5 min/37º/vel 2 perquè es fongui. Afegim el panís i mesclem 15 seg/vel 3.

Fiquem la mescla al motlle que hem preparat, el tapem bé i el deixem refredar a la nevera durant almenys 1h.

Passos a seguir (tradicional):
Folrem amb paper de forn un motlle de torró o bé una carmanyola, caixa, etc, que tingui una forma similar a una tauleta de torró.

Desfem les dues xocolates al bany, remenant contínuament. Hi afegim l'alvocat triturat ben fi i l'integrem bé.  Afegim el panís i mesclem amb una espàtula-

Fiquem la mescla al motlle que hem preparat, el tapem bé i el deixem refredar a la nevera durant almenys 1h.

** Recepta adaptada de: Cookidoo.

7 de desembre del 2018

Emulsió de patata amb pop

S'acosten dies de reunions familiars al voltant de la taula, i els aperitius no acostumen a faltar-hi. El d'avui ha estat una gran descoberta, un aperitiu boníssim i que queda molt bé a la taula presentat en gots petits. 

I si necessiteu més idees no deixeu de consultar l'etiqueta aperitius o la selecció de 8 aperitius (que pots preparar amb antelació).






Ingredients (12-14 gotets):

Per l'emulsió:
1'5 l. d'aigua
2 fulles de llorer
sal i pebre
500 gr de patates
200 gr de nata per muntar
30 gr d'oli d'oliva

Pel pop:
400 gr de pop cuit tallat a rodanxes

Per l'oli de pebre vermell:
80 gr d'oli d'oliva
1 cullerada de pebre vermell de la Vera
sal 

Passos a seguir (Thermomix):

Comencem preparant l'emulsió de patata. Posem al vas l'aigua i el llorer i l'escalfem 12 min/100º/vel 1. Afegim la sal, col·loquem la cistella dins del vas amb les patates pelades i trossejades i coem 20 min/Varoma/vel 1. Passat aquest temps retirem la cistella amb l'ajuda de l'espàtula, tirem l'aigua de la cocció i fiquem al vas les patates cuites, la nata, l'oli i sal i pebre al gust. Emulsionem 3 min/70º/vel 4. Reservem l'emulsió de patata dins d'una màniga pastissera per poder repartir-la millor als gotets.

Netegem el vas i continuem preparant l'oli de pebre vermell. Posem al vas l'oli i l'escalfem 1 min/100º/vel 1. Hi afegim el pebre vermell i sal al gust i mesclem 10 seg/vel 3.

Per montar els vasets només cal repartir l'emulsió de patata, repartir trossos de pop per sobre i cobrim amb l'oli de pebre vermell.

Aquest aperitiu guanya molt servit calent, així que si fa estona que l'heu fet podeu posar els gotets uns segons al microones.

** Recepta extreta de: Velocidad cuchara

3 de desembre del 2018

Torró de galetes Oreo®

Estrenem temporada nadalenca al blog, avui amb una recepta molt dolça i molt senzilla de fer, un torró de xocolata blanca i galetes Oreo. Si encara no us heu atrevit a fer torrons a casa us animo a fer-ho amb aquesta recepta o amb la del Torró cruixent de xocolata o el Torró de nata i pistatxos.






Ingredients (1 tauleta):
300 gr de xocolata blanca
80 gr de llet evaporada
12 galetes Oreo®

Passos a seguir (Thermomix):
Folrem amb paper de forn un motlle de torró o bé una carmanyola, caixa, etc, que tingui una forma similar a una tauleta de torró.

Posem la xocolata a trossos al vas i la rallem 8 seg/vel 10. Amb l'espàtula abaixem les restes de les parets i programem 5 min/50º/vel 2 perquè es fongui. Afegim la llet evaporada i mesclem 10 seg/vel 3.

Afegim les galetes tallades a quarts i mesclem amb l'espàtula. Fiquem la mescla al motlle que hem preparat, el tapem bé i el deixem refredar a la nevera durant almenys 4h.

Passos a seguir (tradicional):
Folrem amb paper de forn un motlle de torró o bé una carmanyola, caixa, etc, que tingui una forma similar a una tauleta de torró.

Desfem la xocolata al bany maria, remenant contínuament. Hi afegim la llet evaporada i l'integrem bé. 

Afegim les galetes tallades a quarts i mesclem amb l'espàtula. Fiquem la mescla al motlle que hem preparat, el tapem bé i el deixem refredar a la nevera durant almenys 4h.

** Recepta extreta de: Cookidoo

22 de novembre del 2018

Canelons de pernil i palets de cranc

No sóc una gran fan dels canelons tradicionals de carn. Sempre m'han agradat més els d'espinacs o els de peix, que a més porten molta menys feina! Els que us porto avui no són ni uns ni altres, sinó una alternativa fàcil i econòmica ideal per al dia a dia.

Us animeu a fer-los?





Ingredients (4 persones):
12 plaques de canelons
1/2 ceba
orenga
200 gr de palets de cranc
50 gr de pernil dolç a daus
100 gr de iogurt grec
400 gr de salsa de tomàquet
50 gr de formatge ratllat
oli d'oliva
sal

Passos a seguir:
Seguint les instruccions del fabricant coem les plaques dels canelons.
Tallem la ceba a trossos petits i els palets de cranc en juliana.
En  una paella amb una mica d'oli sofregim la ceba durant uns 4-5 minuts, hi afegim la carn de cranc i el pernil i continuem sofregint un parell de minuts més. Retirem del foc i esperem a que estigui a temperatura ambient, moment en què hi afegim el iogurt, una mica de sal i orenga i ho integrem tot bé.
Escalfem el forn a 200º mentre fem el muntatge dels canelons. Fiquem les làmines esteses sobre un drap de cuina net, hi repartim el farciment i els enrotllem. Cobrim el fons d'una safata de forn amb la meitat de la salsa de tomàquet, repartim els canelons per sobre i els cobrim amb la resta de tomàquet i el formatge ratllat.
Els fornegem durant 15-20 minuts i els servim.

** Recepta extreta de: Revistra Cocina fácil.

4 de novembre del 2018

Ceba morada marinada

Avui us porto una recepta exprés, una ceba morada marinada que es fa prepara 5 minuts i que pot acompanyat  una gran varietat d'àpats ja que és súper versàtil. Per fer-la necessitem un pot hermètic i molt pocs ingredients... us animeu?




Ingredients:
1 ceba morada mitjana
130 gr d'oliva d'oliva verge extra
30 ml de vinagre de vi negre
1 cullerada gran d'orenga seca
1 cullerada petita rasa de sal

Passos a seguir:
Pelem la ceba i la tallem a làmines ben fines, com més millor. Les fiquem dins d'un pot de vidre hermètic i hi afegim l'oli, el vinagre, l'orenga i la sal. Mesclem una mica i tapem. Deixem marinar un mínim de 2 hores abans de menjar.

Aquesta ceba s'ha de conservar fora de la nevera i dura aproximadament una setmana. La podeu utilitzar per acompanyar carn/peix a la planxa, per afegir-la a amanides, per ficar-la sobre una torrada d'alvocat... teniu més idees?

** Recepta extreta de l'IG de @tengounplanbeatriz

30 d’octubre del 2018

Cocos amb crema pastissera

Com cada any per Tots Sants ens fiquem mans a la massa per fer els panellets per la nit de la Castanyada. Sempre faig panellets i "falsos" panellets de coco sucats amb xocolata, però aquest any he canviat aquests últims per uns cocos amb crema pastissera que són tan o més bons!

I si per decisió o per obligació necessiteu prescindir del sucre també podeu trobar al blog la recepta dels panellets sense sucre, així ningú es queda sense ;)




Ingredients (24 unitats):

Per la crema pastissera:
200 gr de llet
70 gr de sucre
1 ou
20 gr de maizena
1 c/c de sucre avainillat

Pels cocos:
50 gr de sucre
1 ou
25 gr de mel
200 gr de coco ratllat

Passos a seguir (Thermomix):

Fiquem al vas tots els ingredients de la crema pastissera i programem 5 min / 100º / vel 4. Traiem el vas de la màquina i deixem que la mescla temperi.

Preescalfem el forn a 180º. Folrem una safata de forn amb paper de forn.

Quan la crema pastissera estigui temperada hi incorporem la resta d'ingredients i mesclem 10 seg / vel 4.  Fiquem aquesta mescla en una màniga pastissera amb un filtre arrissat i formem els cocos d'aproximadament 3 cm d'alt sobre la safata del forn que prèviament hem folrat.

Fornegem entre 15 i 20 minuts, fins que comencin a daurar-se. Han de quedar cruixents per fora i tendres per dins.

Passos a seguir (tradicional):

Comencem fent la crema pastissera. En un bol fiquem l'ou i el batem bé. Afegim els sucres i tornem a batre bé fins que quedi una mescla cremosa. Afegim la maizena i remenem fins a integrar-la. Anem incorporant, a poc a poc, la llet una mica calenta i seguim batent perquè quedi una crema lligada. Ho aboquem en una olla, la fiquem al foc i remenem contínuament. Quan comenci a espessir baixem el foc i continuem remenant i coent-la durant uns 10 minuts. Deixem que temperi.

Preescalfem el forn a 180º. Folrem una safata de forn amb paper de forn.

Quan la crema pastissera estigui temperada hi incorporem la resta d'ingredients i mesclem bé fins a integrar-los. Fiquem aquesta mescla en una màniga pastissera amb un filtre arrissat i formem els cocos d'aproximadament 3 cm d'alt sobre la safata del forn que prèviament hem folrat.

Fornegem entre 15 i 20 minuts, fins que comencin a daurar-se. Han de quedar cruixents per fora i tendres per dins.

** Recepta extreta de: Repostería y pastelería con Thermomix.

18 d’octubre del 2018

Pastís "Huesitos®"

Avui us porto uns dels pastissos més fàcils de fer i que té un resultat deliciós. En realitat, el més difícil és trobar les obleas* si feu com jo i no aneu directes al Mercadona tot i haver llegit que allí n'hi ha ;).

El resultat és un pastís súper cruixent i deliciós. Animeu-vos a fer-lo!




Ingredients:
1 paquet de obleas
400-500 gr de crema de cacau (Nocilla®, Nutella®, casolana...)
granet d'ametlla

Passos a seguir:
Escalfeu la crema de cacau uns segons al microones perquè sigui més manejable i pugui extendre's més fàcilment.

Fiqueu una oblea sobre un plat i unteu-la amb una capa ben fina de crema de cacau vigilant de no apretar massa per no trencar-la. Tapem amb una altra oblea i així successivament fins que s'acabin ;).

Com veieu, pastís de dificultat màxima eh!

Decoreu la última capa amb granet d'ametlla torrat (o sprinkles, o boletes de xocolata o làmines de xocolata blanca... el que vulgueu!)

* la traducció al català és hòsties! la definició al Diec: Full molt prim d'una massa de farina i aigua cuita en motlle, que dividida en trossets rodons o bé quadrats, servia per enganxar cobertes de cartes, oficis, etc.

Algun filòleg per aquí? Creieu que aquestes obleas poden ser hòsties? ;-)

8 d’octubre del 2018

Nuggets de pollastre {al forn}

La carn que més consumim a casa és la de pollastre, i per variar una mica últimament estic provant noves receptes. Aquesta de nuggets ens ha agradat tant que ja l'hem feta vàries vegades, congelen genial i a més fets a casa i cuits al forn són una opció força sana.






Ingredients (12 unitats de mida gran):
400 gr de pit de pollastre
1 c/c de sal
1 c/c d'all en pols
1 c/c de julivert sec
200 gr de pa ratllat
120 gr de formatge d'untar
70 gr de llet
1 ou

Passos a seguir (Thermomix):
Tallem el pollastre en trossos de 3x3 cm i els posem al vas, amb la sal, l'all i el julivert i ho piquem 5 seg/vel 7.
Afegim 100 gr de pa ratllat, el formatge d'untar i la llet i mesclem 10 seg/vel 7. Retirem la mescla del vas i la dividim en porcions de la mida d'una nou, donem forma de bola i tot seguit l'aixafem per aconseguir la forma dels nuggets.

Batem l'ou en un bol i fiquem els 100 gr restants de pa ratllat en un plat. Arrebossem cada nugget amb ou i pa rallat i els disposem en una safata de forn folrada amb paper de forn.

Fornegem a 200º uns 20-25 minuts i servim.

1 d’octubre del 2018

Mandonguilles sorpresa

Avui us proposo unes mandonguilles amb sorpresa que se sumen a altres propostes que podeu trobar al blog com les mandonguilles amb salsa de pastanaga, les mandonguilles amb pebrot, les clàssiques mandonguilles amb pèsols o l'opció vegetariana de mandonguilles de soja texturitzada.

Són molt fàcils de fer i queda un plat força complert i divertit, que agradarà tant a petits com a grans.






Ingredients (6 persones):

Per les mandonguilles:
500 gr de carn picada (meitat porc, meitat vedella)
2 grans d'all
julivert
1 ou
la motlla d'una llesca de pa amarada amb llet
12 ous de guatlla
sal i pebre

Per la salsa de tomàquet:
1 pot gran de tomàquet natural triturat
1 ceba grossa o 2 de mitjanes
sal, pebre i oli d'oliva

Passos a seguir:

Bullim els ous de guatlla durant 4 minuts i els reservem. Un cop freds els pelem.
En un bol fiquem la carn, l'all i el julivert picats, el pa remullat amb la llet i l'ou fresc. Ho mesclem tot bé, ho salpebrem i ho deixem reposar durant 20 minuts.
Passat aquest temps fem les mandonguilles. Agafem una porció de massa, l'estirem una mica amb les mans, hi fiquem un ou de guatlla i l'envoltem amb la carn.
Les enfarinem i les fregim en una paella amb oli calent. Quan estiguin daurades les retirem i les reservem.

A la mateixa paella om hem fregit les mandonguilles i sofregim la ceba tallada fina, i quan comenci a ficar-se daurada hi afegim el tomàquet natural triturat, ho salpebrem, hi afegim també una culleradeta de sucre per compensar l'acidesa i ho deixem a foc baix durant uns 15-20 minuts.
Passat aquest temps incorporem les mandonguilles a la salsa i continuem la cocció uns 5 minuts. Rectifiquem de sal si fa falta.

25 de setembre del 2018

Muffins d'avena i plàtan {sense sucre}

Tot sovint ens oblidem, expressament, de gastar un parell de plàtans al seu punt òptim de maduració i els deixem passar una mica, així tenim excusa per fornejar aquests muffins. Els vaig veure fa molt de temps a uns stories de @tengounplanbeatriz a Instagram, i us recomano tant el seu blog com el seu IG on fa reflexions genials sobre la societat, la política, la cuina, etc.






Ingredients (6-8 unitats):
2 plàtans madurs
1 ou
150 ml llet 
1 cullerada d'essència de vainilla
1 c/c de llevat químic
150 gr de flocs d'avena
50 gr de gotes de xocolata sense sucre

c/c: cullerada de cafè

Passos a seguir:
Pelem els dos plàtans, els fiquem en un bol i amb l'ajuda d'una forquilla els aixafem bé fins a fer-los puré. Afegim l'ou, la llet, la vainilla, el llevat i l'avena, mesclem i deixem hidratar durant uns minuts. 
Escalfem el forn a 180º amb calor a dalt i baix.
Passats uns minuts afegim les gotes de xocolata i les mesclem. Repartim la mescla en 6-8 motlles metàlics de magdalenes, sense paper, i fornegem durant 20 minuts.

La textura, al no tenir farina, no té res a veure amb un muffin o magdalena tradicional, queden una mica gomosos però passat el primer moment... t'hi acostumes perquè són boníssims!

A mi m'encanta ficar-los uns 5 segons al microones a màxima potència abans de menjar, així la xocolata es desfà i són encara més bones ;)

4 de setembre del 2018

Coca d'albercocs

Fa uns dies vaig comprar força albercocs i amb uns quants que estaven ben madurs vaig aprofitar per fer aquesta coca.

Em va agradar molt la textura de la massa, diferent del clàssic bescuit de iogurt, més seca però molt esponjosa a la vegada. A part d'anar-li genial aquesta cobertura d'albercocs ha d'estar boníssima també amb unes perletes de xocolata barrejades a la massa, ho provaré la següent vegada!






Ingredients:

150 gr de sucre
3 ous
250 gr de farina
100 ml d'oli de girasol
100 ml de llet sencera
7 gr de llevat químic
8 albercocs
canyella en pols
1 llimona (el suc i la ratlladura)
sucre llustre

Passos a seguir (tradicional):

Netegem els albercocs, els partim i retirem el pinyol. Els col·loquem sobre un plat amb el forat cap amunt i posem a cada meitat unes gotes de suc de llimona, una mica de canyella en pols, empolvorem amb sucre i reservem.

Escalfem el forn a 190º amb calor a dalt i baix.

En un bol posem el sucre i els ous i batem bé durant uns minuts, fins que la mescla blanquegi. Afegim l'oli i la llet i mesclem, i finalment afegim la farina, el llevat i la ratlladura de la llimona i integrem bé fins que no quedin grumolls.

Folrem un motlle rectangular (aprox. 20 x 28 cm) amb paper de forn i hi aboquem la massa. Col·loquem per sobre les meitats dels albercocs i fornegem durant 30-35 minuts o fins que al clavar una agulla aquesta surti neta.

El retirem del forn, i un cop fred empolvorem amb sucre llustre i servim.

Passos a seguir (Thermomix):

Netegem els albercocs, els partim i retirem el pinyol. Els col·loquem sobre un plat amb el forat cap amunt i posem a cada meitat unes gotes de suc de llimona, una mica de canyella en pols, empolvorem amb sucre i reservem.

Escalfem el forn a 190º amb calor a dalt i baix.

Posem la mariposa a les fulles, afegim al vas el sucre i els ous i programem 3 min/37º/vel 3'5. Afegim l'oli i la llet i mesclem 5 seg/vel 3. Finalment afegim la farina, el llevat i la ratlladura de la llimona i programem 10 seg/vel 3'5. Acabem de remenar amb l'espàtula per integrar la farina que hagi pogut quedar a les parets del vas.

Folrem un motlle rectangular (aprox. 20 x 28 cm) amb paper de forn i hi aboquem la massa. Col·loquem per sobre les meitats dels albercocs i fornegem durant 30-35 minuts o fins que al clavar una agulla aquesta surti neta.

El retirem del forn, i un cop fred empolvorem amb sucre llustre i servim.

** Recepta adaptada de: Miel y limón

17 d’agost del 2018

Escapada al Perigord noir

Al maig, aprofitant un festiu local, vam fer una escapada a França, concretament al Perigord, una comarca del nord-est d'Aquitània repartida entre els departaments francesos de Dordonya, Lot i Garona.

El Perigord se subdivideix, turísticament, en 4 zones: Perigord verd, Perigord blanc, Perigord púrpura i Perigord negre. Nosaltres hem visitat aquest últim, el més antic, que agafa el nom dels boscos de roures verds però molt obacs i del color de les tòfones.

El riu Doronya discorre per la vall, entre boscos i pobles amb passat Medieval, entre castells i fortificacions.

Hi vam estar dos dies i mig (sense comptar els desplaçaments), i la nostra ruta va ser la següent:

Dia 1: viatge + visita a Toulouse + arribada al destí
Dia 2: Sarlat-la-Caneda + Saint Léon sur Vézère + Domme + Sarlat
Dia 3: La Roque-Gageac + Jardins de Marqueyssac + Beynac-et-Cazenac + berenar a Sarlat
Dia 4: viatge de tornada

Dia 1: Toulouse

De camí a la nostra destinació parem a Toulouse, la quarta ciutat més gran de França. Jo ja la coneixia i tenia ganes de tornar-hi, així que hi destinem unes 3-4h. Es coneguda com la ciutat ja que predominen els edificis d'aquest color.

Passegem pel centre, del que no us podeu perdre la Place du Capitole, la Basilique du St. Sernin, la Cathédrale du St. Etienne i el Couvent des Jacobins. També us recomano passejar sense rumb pels carrers estrets del centre i descobrir racons, places, edificis... i pujar a la terrassa de les Galeries Lafayette per veure unes bones vistes de la ciutat.

Abans de marxar fem un dinar informal en una boulangerie on provem les quiches lorraine i els croque-monsieur. Com que és una ciutat gran no tenim problema amb les horaris, els dies següents ens haurem d'adaptar a l'horari francès i dinar ben puntuals.


Place du Capitole

Place du Capitole

Vistes des de la terrassa de les Galeries Lafayette 

Vistes des de la terrassa de les Galeries Lafayette 

Vistes des de la terrassa de les Galeries Lafayette 

Edifici de Toulouse


Edificis de Toulouse

Cathédrale St. Etienne

Edifici de Toulouse

El riu Garona al seu pas per Toulouse

Couvent des Jacobins

Rue du Taur

Basilique St. Sernin


Continuem del camí direcció el nostre allotjament, al petit poble de Veyrignac, però 5km abans d'arribar parem a Grolejac, el poble "gran" on tenim fem la compra al súper i berenem a la boulangerie. El nostre allotjament per les tres nits és The Sechoir, un antic graner rehabilitat amb força gust i comoditat. A l'exterior disposem d'un antic forn de pa convertit en barbacoa, una taula i unes vistes fantàstiques envoltades de natura, llàstima que el temps no ens va acompanyar per gaudir de l'exterior.


The Sechoir

Barbacoa i forn de pa 


Dia 2: Sarlat-la-Caneda + Saint León sur Vézère + Domme + Sarlat 

Tot i la pluja ens decidim a seguir el nostre itinerari i visitar Sarlat, una ciutat medieval nascuda a l'empara d'una abadia benedictina d'origen carolingi. És una petita ciutat molt bonica i homogènia gràcies a una llei que promou la restauració dels seus edificis en la seva forma autèntica. Actualment la majoria dels seus monuments estan declarats d'Interès Històric.

És interessant visitar-la en dissabte al matí ja que coincideix amb el mercat i tot el centre està ple de llocs amb productes locals i molt ambient. Pot visitar-se sense anar mirant el mapa perquè tots els racons són dignes de veure, però si que us recomano que no us perdeu l'antiga església parroquial remodelada per l'arquitecte Jean Nouvel i que actualment és el mercat cobert.




















Mercat cobert









Els productes gastronòmics típics d'aquesta zona són les maduixes, les nous (en fan tot tipus de productes: oli, garrapinyades, licor... i el típic gâteau aux noix), les trufes, el formatge cavecou i el foie gras.




Després de comprar uns quants d'aquests productes i fer una parada de cafè i crepe continuem l'itinerari direcció Saint León sur Vézère, on volíem dinar a Le déjeuner sur l'herbe, però ens ho trobem tancat. Donem un tomb ràpid pel poble, força petit, i dinem unes amanides i entrepans abans de reemprendre la ruta cap a Domme.












Domme és un poble fortificat situat sobre un turó des d'on es té molt bones vistes al riu Dordonya, si el temps ho permet... nosaltres vam arribar al mirador just quan s'acabava de posar la boira ;(

S'accedeix al poble a través de la Porte des Tours i té un traçat clàssic de poble fortificat amb carrers geomètrics al voltant de la plaça del mercat.












Vall del Dordonya







Dia 3: La Roque-Gageac + Jardins de Marqueyssac + Beynac-et-Cazenac + Sarlat

La Roque-Gageac és un poble esculpit pràcticament a la roca que discorre entre aquesta i el riu Dordonya, on es pot navegar amb una gabarre, embarcació tradicional.

A l'oficina de turisme es pot aconseguir un plànol amb una recomanació de ruta caminant d'aproximadament una hora de durada, amb els punts d'interès senyalitzats: un torreó, una església, un jardi amb plantes tropicals, unes coves troglodites...















Accés a les coves troglodites

Gabarre navegant pel Dordonya



Seguim direcció les jardins suspendus de Marqueyssac, declarats béns d'interès públic francès, són uns jardins privats que ocupen una superfície de 22 ha i ofereixen més de 6 km de camins per passejar. El seu origen es remonta al segle XVII i estan situats sobre un sortint rocós. Comprenen un castell, un restaurant, una zona de picnic, una zona enjardinada a l'estil francès, un parc infantil i una gran zona de passeig boscosa.

També s'hi programen activitats infantils relacionades amb la natura, les plantes, els animals. Quan vam ser-hi feien un taller de màscares d'animals.

Vaig llegir opinions per a tots els gustos abans d'anar-hi, sobre si valia la pena o no, nosaltres sens dubte recomanem la visita.














Parc infantil









Vistes al Castelnaud chatteau

Continuem les visites dirigint-nos a Beynac-et-Cazenac, un altre poble fortificat situat en un precipici sobre el riu i construit al voltant d'un castell.

Arribem passades les 13h del migdia així que el primer que fem és anar a dinar, els francesos són més puntuals que nosaltres i no volem quedar-nos sense ;)

Dinem a Le Petit Tonnelle, un menú de 19'50€ (begudes a part) força correcte.




Amanida amb nous del Perigord

Salmó

Pastís de nous al rom amb crema de vainilla

Després de dinar visitem el poble, quines pujades! Pels qui aneu amb carret de bebè... prepareu-vos per anar turnant-vos ;)






















Ben a prop d'aquí hi ha varis castells que recomanen visitar, però entre que l'accessibilitat amb bebès és dolenta, les entrades cares i el nostre interès escàs... decidim tornar a Sarlat a passejar i berenar.




Mercat cobert (antiga església)



Nyam!

Després d'aquest festival de sucre engeguem altre cop direcció "casa" i fent temps mentre el nen dorm trobem un altre castell ben a prop del nostre allotjament.




Ens retirem aviat, per recollir, preparar el sopar i descansar de cara l'endemà, que toca emprendre el viatge de tornada.