17 d’agost del 2018

Escapada al Perigord noir

Al maig, aprofitant un festiu local, vam fer una escapada a França, concretament al Perigord, una comarca del nord-est d'Aquitània repartida entre els departaments francesos de Dordonya, Lot i Garona.

El Perigord se subdivideix, turísticament, en 4 zones: Perigord verd, Perigord blanc, Perigord púrpura i Perigord negre. Nosaltres hem visitat aquest últim, el més antic, que agafa el nom dels boscos de roures verds però molt obacs i del color de les tòfones.

El riu Doronya discorre per la vall, entre boscos i pobles amb passat Medieval, entre castells i fortificacions.

Hi vam estar dos dies i mig (sense comptar els desplaçaments), i la nostra ruta va ser la següent:

Dia 1: viatge + visita a Toulouse + arribada al destí
Dia 2: Sarlat-la-Caneda + Saint Léon sur Vézère + Domme + Sarlat
Dia 3: La Roque-Gageac + Jardins de Marqueyssac + Beynac-et-Cazenac + berenar a Sarlat
Dia 4: viatge de tornada

Dia 1: Toulouse

De camí a la nostra destinació parem a Toulouse, la quarta ciutat més gran de França. Jo ja la coneixia i tenia ganes de tornar-hi, així que hi destinem unes 3-4h. Es coneguda com la ciutat ja que predominen els edificis d'aquest color.

Passegem pel centre, del que no us podeu perdre la Place du Capitole, la Basilique du St. Sernin, la Cathédrale du St. Etienne i el Couvent des Jacobins. També us recomano passejar sense rumb pels carrers estrets del centre i descobrir racons, places, edificis... i pujar a la terrassa de les Galeries Lafayette per veure unes bones vistes de la ciutat.

Abans de marxar fem un dinar informal en una boulangerie on provem les quiches lorraine i els croque-monsieur. Com que és una ciutat gran no tenim problema amb les horaris, els dies següents ens haurem d'adaptar a l'horari francès i dinar ben puntuals.


Place du Capitole

Place du Capitole

Vistes des de la terrassa de les Galeries Lafayette 

Vistes des de la terrassa de les Galeries Lafayette 

Vistes des de la terrassa de les Galeries Lafayette 

Edifici de Toulouse


Edificis de Toulouse

Cathédrale St. Etienne

Edifici de Toulouse

El riu Garona al seu pas per Toulouse

Couvent des Jacobins

Rue du Taur

Basilique St. Sernin


Continuem del camí direcció el nostre allotjament, al petit poble de Veyrignac, però 5km abans d'arribar parem a Grolejac, el poble "gran" on tenim fem la compra al súper i berenem a la boulangerie. El nostre allotjament per les tres nits és The Sechoir, un antic graner rehabilitat amb força gust i comoditat. A l'exterior disposem d'un antic forn de pa convertit en barbacoa, una taula i unes vistes fantàstiques envoltades de natura, llàstima que el temps no ens va acompanyar per gaudir de l'exterior.


The Sechoir

Barbacoa i forn de pa 


Dia 2: Sarlat-la-Caneda + Saint León sur Vézère + Domme + Sarlat 

Tot i la pluja ens decidim a seguir el nostre itinerari i visitar Sarlat, una ciutat medieval nascuda a l'empara d'una abadia benedictina d'origen carolingi. És una petita ciutat molt bonica i homogènia gràcies a una llei que promou la restauració dels seus edificis en la seva forma autèntica. Actualment la majoria dels seus monuments estan declarats d'Interès Històric.

És interessant visitar-la en dissabte al matí ja que coincideix amb el mercat i tot el centre està ple de llocs amb productes locals i molt ambient. Pot visitar-se sense anar mirant el mapa perquè tots els racons són dignes de veure, però si que us recomano que no us perdeu l'antiga església parroquial remodelada per l'arquitecte Jean Nouvel i que actualment és el mercat cobert.




















Mercat cobert









Els productes gastronòmics típics d'aquesta zona són les maduixes, les nous (en fan tot tipus de productes: oli, garrapinyades, licor... i el típic gâteau aux noix), les trufes, el formatge cavecou i el foie gras.




Després de comprar uns quants d'aquests productes i fer una parada de cafè i crepe continuem l'itinerari direcció Saint León sur Vézère, on volíem dinar a Le déjeuner sur l'herbe, però ens ho trobem tancat. Donem un tomb ràpid pel poble, força petit, i dinem unes amanides i entrepans abans de reemprendre la ruta cap a Domme.












Domme és un poble fortificat situat sobre un turó des d'on es té molt bones vistes al riu Dordonya, si el temps ho permet... nosaltres vam arribar al mirador just quan s'acabava de posar la boira ;(

S'accedeix al poble a través de la Porte des Tours i té un traçat clàssic de poble fortificat amb carrers geomètrics al voltant de la plaça del mercat.












Vall del Dordonya







Dia 3: La Roque-Gageac + Jardins de Marqueyssac + Beynac-et-Cazenac + Sarlat

La Roque-Gageac és un poble esculpit pràcticament a la roca que discorre entre aquesta i el riu Dordonya, on es pot navegar amb una gabarre, embarcació tradicional.

A l'oficina de turisme es pot aconseguir un plànol amb una recomanació de ruta caminant d'aproximadament una hora de durada, amb els punts d'interès senyalitzats: un torreó, una església, un jardi amb plantes tropicals, unes coves troglodites...















Accés a les coves troglodites

Gabarre navegant pel Dordonya



Seguim direcció les jardins suspendus de Marqueyssac, declarats béns d'interès públic francès, són uns jardins privats que ocupen una superfície de 22 ha i ofereixen més de 6 km de camins per passejar. El seu origen es remonta al segle XVII i estan situats sobre un sortint rocós. Comprenen un castell, un restaurant, una zona de picnic, una zona enjardinada a l'estil francès, un parc infantil i una gran zona de passeig boscosa.

També s'hi programen activitats infantils relacionades amb la natura, les plantes, els animals. Quan vam ser-hi feien un taller de màscares d'animals.

Vaig llegir opinions per a tots els gustos abans d'anar-hi, sobre si valia la pena o no, nosaltres sens dubte recomanem la visita.














Parc infantil









Vistes al Castelnaud chatteau

Continuem les visites dirigint-nos a Beynac-et-Cazenac, un altre poble fortificat situat en un precipici sobre el riu i construit al voltant d'un castell.

Arribem passades les 13h del migdia així que el primer que fem és anar a dinar, els francesos són més puntuals que nosaltres i no volem quedar-nos sense ;)

Dinem a Le Petit Tonnelle, un menú de 19'50€ (begudes a part) força correcte.




Amanida amb nous del Perigord

Salmó

Pastís de nous al rom amb crema de vainilla

Després de dinar visitem el poble, quines pujades! Pels qui aneu amb carret de bebè... prepareu-vos per anar turnant-vos ;)






















Ben a prop d'aquí hi ha varis castells que recomanen visitar, però entre que l'accessibilitat amb bebès és dolenta, les entrades cares i el nostre interès escàs... decidim tornar a Sarlat a passejar i berenar.




Mercat cobert (antiga església)



Nyam!

Després d'aquest festival de sucre engeguem altre cop direcció "casa" i fent temps mentre el nen dorm trobem un altre castell ben a prop del nostre allotjament.




Ens retirem aviat, per recollir, preparar el sopar i descansar de cara l'endemà, que toca emprendre el viatge de tornada.

1 comentari: