11 de juliol del 2013

Bagels

El bagel és un pa elaborat tradicionalment amb farina de blat que té un forat al centre. El se origen és desconegut, encara que existeixen referències que el situen a l'Europa Central a l'entorn de l'any 1683. Posteriorment es va popularitzar entre la comunitat jueva de Londres a mitjan del segle XIX i més tard l'emigració va portar-lo fins a Amèrica del nord.

Jo els vaig descobrir al meu primer viatge a Nova York, i me'n vaig fer fan al primer tast! des de llavors n'he menjat sempre que n'he trobat, que no ha estat massa vegades... admeten qualsevol tipus de farciment, dolç o salat, però és força habitual la combinació formatge d'untar i salmó fumat, boníssim!!

Tenia ganes de provar a fer-los a casa des que vaig descobrir-los, però no m'hi atrevia... ara us he de dir que són força fàcils de fer, només cal temps, com a gairebé tots els pans.






Ingredients (8 bagels):
450 gr de farina
125 ml d'aigua tèbia
125 ml de llet tèbia
1 ou (rovell i clara per separat)
15 gr de llevat fresc
8 gr de sal
5 gr de sucre
30 gr de mantega desfeta
aigua per bullir-los

Per a decorar: llavors de sèsam, llavors de rosella...

Passos a seguir:
Desfer amb els dits el llevat fresc amb la farina. Barrejar-ho amb la sal, el sucre, la mantega desfeta i la clara de l'ou. Afegir-hi l'aigua i la llet tèbies i pastar fins a obtenir una massa lligada i llisa.
Deixar reposar aquesta massa durant una hora. Passat aquest temps la desgassifiquem clavant-hi els nusos dels dits i pastant-la un parell de cops i la dividim en 8 porcions. Amb cada porció fem una bola, la xafem una mica i clavant-hi un dit hi fem un forat per aconseguir la forma típica. Feu el forat amplós perquè amb la cocció es tanca una mica.
Deixem reposar-los durant uns 10-15 minuts, i mentrestant fiquem una olla gran amb aigua al foc fins que bulli. Quan bulli amb força escaldem els bagels, amb uns 10 segons és suficient i els deixem sobre paper de cuina per retirar l'excès d'aigua. Amb aquest pas aconseguim que la part exterior sigui cruixent.
Preescalfem el forn a 220º.
Coloquem els bagels en una safata de forn folrada, els pintem amb el rovell d'ou i emplvorem amb les llavors de sèsam, de rosella, etc.
Coiem durant uns 16-18 minuts, fins que estiguin daurats.

El resultat és espectacular! de dins són molt esponjosos i la crosta és lleugerament cruixent, però més lleugers que el pa tradicional.


** L'original d'aquesta recepta l'he vist a : Tengo un horno y sé como usarlo.

19 comentaris:

  1. Fa temps que tinc pendents aquest panet i mira que tinc ganes de probar-lo, perquè sempre que els he vist, com en aquest cas, fan una pinta boníssima!! Han quedat genials!!! ;)

    Petonets!

    ResponElimina
  2. Quan veig receptes de pa, em venen unes ganes boges de posar-mi. T'han quedat fantastics aquests Bagels, Eva. Petons.

    ResponElimina
  3. Fan molt bona pinta Eva!
    No n'he fet mai bagels, però menjar-ne, em sembla que com tu, em van enamorar des del primer dia!
    M'animaré seguint la teva recepta!

    Petons!

    ResponElimina
  4. Donc sí que sembla fàcil tal com ho expliques. I l'aspecte es molt apetitós. Una recepta per fer aquestes vacances.

    ResponElimina
  5. Boníssims, jo també en faig sovint. T'han quedat totalment novayorquesos

    ResponElimina
  6. Jo no n'he menjat mai i també m'agradaria. T'han sortit molt bé, tenen molt bona pinta.
    Gràcies, potser també m'hi atreveixo jo, però això d'un procés llarg també em tira enrera, m'hi penso.

    ResponElimina
  7. No els he provat mai, però el de la foto amb el pernil a dins té una pinta espectacular! petons

    ResponElimina
  8. Tampoc no n’he menjat mai. I tinc moltes ganes de provar de fer-los, però serà el setembre ara amb aquesta calor si que no.
    Petons

    ResponElimina
  9. Hace unos meses que elaboré los bagels. Jamás los había comido antes, y lo cierto es que me sorprendió por lo jugositos que quedan, incluso pasando la prueba del congelado. Pero a pesar de ello no estoy muy segura de querer encender el horno a tan alta temperatura, a pesar de ser tan solo 20º, porque con lo que nos está castigando Lorenzo en estos días es para pensárselo y repensárselo, je je je.

    Un beso

    ResponElimina
  10. la recepta dels bagels encara la tinc pendent! a veure si m'animo :) petonets

    ResponElimina
  11. Ei, doncs t'han quedat genials! Potser sí que m'hi animo, ja veus!

    ResponElimina
  12. Tengo que ponerme a ello, me encantan las bagels y estas tienen una pinta fabulosa.

    besines

    ResponElimina
  13. Tienen una pinta estupenda se ven super esponjosos.

    Besos
    Miguel
    lareposteriademiguel.com

    ResponElimina
  14. Doncs t'han quedat fenomenals, tenen una pinta espectacular. Amb lo que m'agradena mi els pans segur que algun dia m'hiposo i els faigs. Petonets

    ResponElimina
  15. Gràcies pels vostres comentaris! de veritat que val la pena fer-los, estan boníssims!!! així que si ara no us animeu q encendre el forn (que us comprenc al 100%) els aplaceu per quan arribi la fresqueta i ja m'explicareu ;-)

    ResponElimina
  16. No n' he fet mai, i fan molt bona pinta... i el cert és que aquí aquest any no fa massa calor, potser encara m' animo a fer-los!

    ResponElimina
  17. los bagels a mi se me resistieron un poco y la primera vez que los hice los alquile a unas empresas de demoliciones de edificios, así de duros me quedaron, jajaja

    Veo que vosotras habeis tenido exito a la primera ;).

    Salu2. Paula

    ResponElimina
    Respostes
    1. Paula, hasta me extraña con lo artista que eres que no te salieran!!! se ve que yo escogí la receta "infalible", porque ha sido la primera vez pero no será la última ;-)

      Elimina
  18. Em fa una mica de por això d'escaldar-los...però m'agraden tant que hauré d'atrevir-m'hi!!! Genial recepta i resultat! Petons!

    ResponElimina