29 de gener del 2014

La II Guerra Mundial a les novel·les

El dia 27 de gener se celebra el Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l'Holocaust. Aprofitant aquesta diada i que fa molts dies que no publico res sobre llibres m'he decidit a fer un post recomanant-vos novel·les ambientades a la II Guerra Mundial. N'hi ha tantíssimes que havia de fer algun filtre, així que les que us proposo són novel·les narrades i protagonitzades per infants.

 La primera és el clàssic Diari d'Anna Frank. Anna Frank fou una nena holandesa i jueva, i aquest llibre és el recull dels seus diaris durant l'epoca que va haver d'amagar-se dels nazis a Amsterdam. No és ben bé una novel·la encara que pot llegir-se com a tal.

M'imagino que tots n'haurem sentit a parlar, oi? i potser algú ha estat fins i tot al Museu que porta el seu nom a Amsterdam... jo espero anar-hi algun dia ;-).


La segona recomanació és El noi del pijama de ratlles, escrit per l'irlandès John Boyne. L'any 1942, Bruno, de 9 anys i de família benestant, es trasllada de Berlin a Auschwitz, el nou destí militar del seu pare. Com que s'avorreix es dedica a tafanejar i través de la tanca del camp coneix Samuel, un noi jueu amb qui fa amistat.

Potser no heu llegit el llibre, però heu vist la pel·lícula El niño con el pijama de rayas que va dirigir Mark Herman el 2008?

I per acabar la última recomanació és un títol que us sonarà molt actualment també gràcies al cinema, ja que està ara mateix a les cartelleres. La lladre de llibres de Markus Zusak va publicar-se el 2005 i va guanyar el premi Michael L. Prinz el 2007. És una història amb un narrador força original, la mort, qui ens ensenya la vida d'una nena que viu amb una família d'acollida a prop de Munic durant la segona GM. Liesel, la protagonista, es fa amiga de l'alcaldessa qui li deixa prestar i robar els llibres de la seva biblioteca.

Doncs aquí van les meves recomanacions sobre aquesta época de la història tan intensa i dura... Fa uns anys em llegia tot el que em queia a les mans sobre aquesta temàtica, i fins i tot vaig visitar el camp de concentració de Dachau quan vaig estar a Munic.

Però segur que me'n falten moltes encara! Així que, me'n recomanes alguna?

19 comentaris:

  1. Ostres, molt bones recomenacions Eva! A mi em falta per llegir l'últim, que ja el tinc a la llista de pendents per quan m'acabi amb el que estic ara!
    I quan vagis a Amsterdam, no et perdis la casa-museu, val molt la pena!

    Petons!

    ResponElimina
  2. A mi hi ha dos llibres que m'agraden molt i que parlen de la segona guerra mundial: "L'hivern del món" d'en Ken Follet, i "Digue'm qui sóc" de la Júlia Navarro. De la trilogia The Century d'en Follet estic esperant en candeletes la tercera part!!! Dels que recomanes tu, només em falta el tercer...el tindré en compte! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mònica, aquests també els he llegit i em van agradar molt! i també estic esperant el tercer d'en Follett amb moltíssimes ganes!!! són genials!! un petó!

      Elimina
  3. A classe treballem "El Diari d'Anne Frank" I és una lectura que impressiona molt els alumnes. La temàtica al voltant de la Segona GM és fascinant però també ens convida a la reflexió, un exercici que, de vegades, no es fa sovint. Petons. Per cert, ja he vist la informació de la trobada de Tgn. M'agradari anar-hi, però estic pendent de confirmar la dta d'una altra cosa. Petons.

    ResponElimina
  4. Eva los dos primeros si me los he leido el ultimo no.
    petons

    ResponElimina
  5. Unes recomanacions fantàstiques! Tinc pendent de llegir la Lladre de llibres :)
    petons

    ResponElimina
  6. Els dos primers els he llegit (i he pogut visitar el museu a Amsterdam) però el tercer no n'havia sentit parlar.
    Recomanació apuntada!
    Petonets,
    Palmira

    ResponElimina
  7. Molt bones recomanacions! Precisament a principis de mes vaig ser a Berlíni en vaig tornar amb un exemplar de "La lladre de llibres". Quan acabi el llibre que estic llegint ara, suposo que serà el següent a caure :-)

    La meva recomanació (tot i que suposo que ja el deus conèixer): "K. L. Reich", de Joaquim Amat-Piniella.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anna, doncs no he llegit aquest llibre, així que m'anoto la teva recomanació! Moltes gràcies!!

      Elimina
  8. Doncs jo com la majoria, m'he llegit els dos primers, però el tercer no...I quin us recomano? "Cel de plom", on Neus Català explica la seva vida, fa possar els pels de punta! però val la pena llegir-lo tant per la història que explica com per la seva valentia.

    ResponElimina
  9. Mi querida amiga, el dario de Ana frank, si que lo he leido, y me gusto mucho, he tenido la suerte de visitar hace unos años su museo, y te lo recomiendo cien por cien. Mil besicos cielo

    ResponElimina
  10. Tots tres els he llegit i m'han agradat molt.
    Has vist la pel·lícula de l'últim? No sé si anar-hi, perquè quan t'ha agradat un llibre, normalment la pel·li sempre deceb...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma! encara no he vist la pel·lícula, però espero anar-hi aquest dimecres, ja us explicaré! un petó!

      Elimina
  11. ¡¡¡Fantásticas recomendaciones, Eva!!! Yo que también soy adicta a la lectura, me los he leído los 3. Los 2 primeros están muy bien, pero el de "La ladrona de libros" es sencillamente espectacular...¡¡¡Recomendados 100%!!!

    ResponElimina
  12. Bones recomanacions Eva! "El noi del pijama de ratlles" i "Digue'm qui sóc" són molt bons llibres.... la propera lectura "La lladre de llibres"

    Bona entrada al blog! Espero que de tant en tant ens facis més d'aquestes entrades!
    Un petó
    Laura

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Laura! amb els llibres em costa més de ficar-m'hi... a escriure dic, perquè llegir no paro! però amb aquests comentaris m'animeu a continuar recomanant ;-). I "La lladre de llibres" us la recomano moltíssim!! Un petó!

      Elimina
  13. Molt bé Eva! He llegit els dos primers, he visitat la casa de l'Anna Frank a Amsterdam, he vist les pel·lícules del Nen del pijama de ratlles i ahir vaig anar a veure La lladre de llibre. Totes dues m'han agradat molt. Un tema que per desgracia ens ha fet patir molt.
    Bon cap de setmana!
    Nani
    Sobre el tema de l'aparcament ja en parlarem.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Nani! ostres, estàs al dia amb el tema, eh? jo espero dimecres poder veure la peli que em falta! un petó!

      Elimina