31 de desembre del 2014

Panettone {panificadora}

Acomiado el 2014 amb una de les receptes que més respecte em feia, el panettone. Fer-lo ha estat molt més fàcil del que em pensava, només es necessita paciència i temps perquè la massa fermenti.

Així que ratllo aquesta recepta de la llista de les pendents i començo el 2015 disposada a continuar cuinant i compartint-ho amb vosaltres com fins ara.




Som-hi!

Ingredients (2 panettone):

Pel ferment:
100 gr de farina de força
30 gr de llevat fresc
20 gr de sucre
70 gr d'aigua tèbia

Per la massa:
5 ous a temperatura ambient
150 gr de mantega a temperatura ambient
170 gr de sucre
1 cullerada petita d'essència de llimona
1 cullerada petita d'essència de vainilla
la ratlladura d'1 taronja
el ferment
600 gr de farina de força
un polsim de sal

Pel farciment:
pel panettone de fruita: 200 gr de fruita confitada (o 100 gr de fruita confitada i 100 gr de panses)
pel panettone de xocolata: 200 gr de xocolata

Passos a seguir:
Comencem preparant el ferment. Desfem el llevat fresc en l'agua tèbia (sobretot que no sigui calenta!) i la mesclem amb la farina i el sucre. Amb una cullera ho integrem bé, ho tapem amb film i ho deixem llevar fins que augmenti el seu volum (en el meu cas uns 30 minuts).

Per preparar la massa posem els ingredients a la cubeta en l'ordre mencionat: els ous lleugerament batuts, la mantega tallada a daus, el sucre, les essències, la ratlladura de taronja, el ferment, la farina i la sal. Seleccionem el programa que només pasta i que dura 15 minuts. Un cop passat aquest temps la massa està encara enganxosa, així que tornem a pastar-la un altre cop 15 minuts més fins a aconseguir una massa elàstica (podeu fer-ho un tercer cop si creieu que encara no està).

Traiem la massa de la cubeta, li donem forma de bola i la deixem reposant en un bol greixat amb oli i tapat amb paper film fins que dobli el seu volum (en el meu cas unes 2 hores).


Ferment i primer llevat

Un cop ha llevat bolquem la massa sobre una superfície enfarinada, la partim en dos i l'aplanem amb les mans o amb un corró, donant-li forma més o menys rectangular. Repartim en una meitat la fruita i en l'altra la xocolata (jo només vaig ficar-hi 100 gr de farcit a cadascun i era poc, així que ja us he ficat el doble als ingredients).




Enrotllem cada massa sobre si mateixa com si féssim un braç de gitano, unim els extrems i li donem forma de bola. Les coloquem amb la unió a la part de baix a dins de dos motlles per a panettone (si no en teniu també podeu utilitzar llaunes de conserva de tomàquet ben netes i folrades amb paper de forn).

Deixem que les masses llevin per últim cop, i quan arribin a l'alçada del motlle (en el meu cas unes 2'5 hores) les pintem amb ou batut i fornegem a 180º durant uns 40 minuts.


Segon llevat, a punt pel forn!







El resultat m'ha agradat molt, però també us he de dir que passats dos dies perd l'esponjositat i comença a posar-se una mica més dur. Així que si feu la recepta sencera o a menjar-ne força o a fer un regal ;)

Aprofito aquests últims moments de tranquil·litat per desitjar-vos a tots un Feliç i dolç 2015!!

Recepta extreta de: Kanela y limón.

8 comentaris:

  1. Apa nena... quin exit!!!
    Si sembla de la millor pastissería...
    Aixi m'agrada, que segueixis compartint amb nosaltres,; y tan de bo el 2015 sigui benigne i agrait per tots.
    PETONETS DE NOU ANY!!!

    ResponElimina
  2. T'ha quedat una molla molt esponjosa, m'encanta. A casa, aquest problema de tenir el panettone durant dos dies no el tenim: en un dia l'acabem, t'ho asseguro. Molt bon any 2015. Una abraçada.

    ResponElimina
  3. Guau que bé que t'ha quedat! Es veu superesponjós i ha d,'estar boníssim! Feliç any nou bonica, que sigui fantàstic!

    ResponElimina
  4. Els forats que es veuen a la molla confirmen que aquests panettone ha d'estar boníssim.
    Feliç 2015!!

    ResponElimina
  5. Què bo Eva!!! m'apunto la recepta... t'ha quedat molt maco!
    Que tinguis un feliç any 2015.
    Una abraçada

    ResponElimina
  6. Quin goig fa el panettone i quin goig poder anar assolint reptes i plantejar-nos uns altres!!! Feliç 2015, Eva!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  7. Antes de nada Feliz año querida amiga, te ha quedado una delicia de panettone que tiene que saber a gloria bendita. Mil besicos cielo

    ResponElimina
  8. Jo el volia fer per Reis però no vaig tenir temps...tincs els motlles preparats, o sigui que potser m'animo un dia d'aquests! PEtons!

    ResponElimina