6 de gener del 2019

Tortell de Reis {Thermomix}

Durant uns anys vaig fer sempre la recepta de Tortell de Reis utilitzant la panificadora, però des de que tinc la Thmx (i m'he desfet de la panificadora) que he canviat de recepta i faig la recepta del blog Webos Fritos.

Tant l'una com l'altra poden fer-se també manualment, i a més surten boníssimes! Avui aprofito que els Reis m'acaben de portar un ordinador nou per publicar-la aquí i tenir-la sempre ben a mà.






Ingredients (2 tortells de 8 racions cadascun):

Pel sucre aromatitzat:
120 gr de sucre
la pell de mitja llimona (només la part groga)
la pell de mitja taronja (només la part taronja)

Pel preferment:
130 gr de farina de força
10 gr de llevat fresc
1 c/c de sucre
70 gr de llet sencera 

Per la massa del tortell:
60 gr de llet sencera
70 gr de mantega a temperatura ambient
2 ous M
20 gr de llevat fresc
2 c/s d'aroma de tarongina (azahar)
450 gr de farina de força
1 polsim de sal
el sucre aromatitzat

Decoració i farciment:
ou batut
fruites confitades
perles de sucre 
1 kg de nata per muntar
4 c/s de sucre


Passos a seguir:

Comencem fent el sucre aromatitzat ja que necessitem tenir el vas ben net i sec. Fiquem el sucre i les pells dels cítrics al vas i programem 30 seg / vel progressiva 5, 7, 10. Reservem.

Seguim fent el preferment, posem tots les ingredients al vas i programem 15 seg / vel 4. Traiem la massa del vas, li donem forma de bola i la fiquem dins un bol. La cobrim amb aigua tèbia i quan la bola floti estarà llesta, tardarà uns 10-15 minuts.

Per fer la massa del tortell fiquem al vas el sucre aromatitzat prèviament reservat, tots els ingredients de la massa i el preferment. Programem 30 seg / vel 6, i tot seguim pastem 3 min / vel espiga. Traiem la massa del vas, li donem forma de bola i la fiquem en un bol greixat tapada amb un film empastifat d'oli per evitar que s'enganxi. Deixem que llevi, el temps dependrà de la temperatura de l'habitació, jo amb 3h tenia la massa súper crescuda.

La tornem a ficar al vas de la Thermomix i pastem 1 min / vel espiga. La retirem amb les mans empastifades d'oli i la posem sobre el mostrador. La partim en dos parts i fem dos boles, allisant-les bé amb les mans.

Donem forma de tortell clavant els dits al centre de la bola per fer-hi un forat, i un cop fet agafem la massa i anem donant tombs perquè el forat és vagi fent gran, bastant gran perquè durant el 2n llevat es tancarà una mica. Jo per evitar-ho fico aro d'emplatar greixat amb oli.

Col·loquem els tortells formats a sobre de les safates de forn folrades i els deixem llevar de nou fins que doblin el seu volum. Aquest llevat és més curt, d'unes dues hores.

Ja només queda decorar i enfornar. Pintem els tortells amb ou batut, amb molt de compte i sense fer força perquè no baixin. Repartim per sobre la fruita confitada i les perles de sucre.

Escalfem el forn a 200º amb calor a dalt i baix. Un cop hagi agafat aquesta temperatura fiquem el primer tortell a dins, a alçada mitja, i el courem 6 minuts a 200º i 10 minuts més a 180º, tapant-lo amb papel d'alumini més o menys els últims 8 minuts perquè no es cremi o torri massa. Amb el segon tortell cal estar a l'aguait ja que el forn està molt calent i potser no caldrà fornejar-lo tants minuts.

Els deixem refredar sobre una reixeta i un cop freds els farcim amb la nata muntada amb el sucre, on amagarem el rei i la fava!!



1 comentari:

  1. Quin tortell! Molt bonic i quines ganes de provar-ho!
    Veig que els nostres reis s'han portat molt bé, el meu ordenador nou m'està esperant però encara no ho tinc molt a mà jejeje
    Petons i molt bon any!
    Palmira

    ResponElimina