8 d’agost del 2013

Corona de pa de sègol amb llavors

M'agrada fer pa a casa, encara que per mandra o per indecisió a l'escollir entre l'overbooking de receptes que tinc ganes de provar no en faig massa sovint. Ara, quan vaig veure aquesta corona de pa de sègol no m'hi vaig pensar gaire... vaig tardar a fer-la el temps que vaig necessitar a trobar farina d'aquest cereal.

A més el sègol té moltes propietats terapèutiques beneficioses per la salut, podeu llegir-les a l'entrada sègol de la Viquipèdia.




Ingredients:
500 gr de farina de sègol (jo vaig utilitzar-la ecològica)
350 ml d'aigua tèbia
1 sobre de llevat sec
sal
1 ou batut
llavors variades: flocs d'avena, pipes de girasol, llavors de sèsam, llavors de rosella...

Passos a seguir:
Fiquem l'aigua tèbia barrejada amb la sal a la cubeta de la panificadora, i hi afegim la farina i el llevat. Seleccionem el programa masa (en el meu cas és el 6 i dura 1h 50 minuts, la meva panificadora és la Silvercrest de Lidl) i deixem que la màquina treballi.

Si no teniu panificadora, fiqueu tots els ingredients en un bol i els barregeu i pasteu fins a obtenir una massa homogènia. Quan la tingueu la deixeu reposar durant una mitja hora en un lloc càlid.

Treiem la massa de la cubeta i la fiquem a sobre del taulell enfarinat. Si està molt enganxosa hi afegim una mica més de farina de sègol. Un cop la massa sigui manejable en fem 22 boletes del mateix tamany i les anem ficant a l'interior d'un motlle desmuntable prèviament greixat perquè no s'enganxin. Els pintem amb ou batut i els decorem amb les llavors, de forma alterna.




Deixem llevar un altre cop fins que doblin el seu volum, aproximadament una hora. Preescalfem el form i hi fiquem un recipient amb aigua per tal que el vapor ens ajudi a que el pa sigui més esponjós. Fornegem la corona a 200º durant uns 25-30 minuts.




I llestos! ja tenim un pa amb una presentació molt vistosa i ideal per a fer uns aperitius farcint-lo amb formatge i pernil, tonyina, enciam i olives, formatge de cabra i melmelada de tomàquet... en fi, amb el que us passi pel cap!

L'original l'he vist a: Cuchillito y tenedor.






16 comentaris:

  1. La presetació és realment espectacular, veig que es pot anar agafant panet a panet. M'imagino una taula amb el pa al mig i un munt de coses per farcir-lo i que tothom es prepari els seus panets al seu gust. Què xulo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Chus! si, la presentació és molt vistosa i pots farcir-ho amb el que més t'agradi ;)

      Elimina
  2. M'encanta com ha quedat, quins panets més irresistibles!! petons

    ResponElimina
  3. A mi també m´agrada molt fer pa, i aquesta recepta teva m´ha semblat genial!! Molt adequada per un sopar d´estiu amb amics ;) Un petonet, MJ

    ResponElimina
  4. Te ha quedado preciosa Eva!
    con las semillitas le da un color fantastico! un besote

    ResponElimina
  5. Hola guapissima, moltes gracies per passar-te pel meu blog i perque aixi he descobert el teu!! El tens molt bonic i m'agraden molt les receptes!! Aquesta corona de pa de segol m'encanta!! Saps que em vaig comprar la panificadora del Lidl l'altre dia?? L'estic cremant!!! jajaja No paro d'utilitzarla! Ahir vaig fer pà de nous amb mel... bonissim! Y bueno, aquesta recepta teva, l'afegeixo a la meva llista de pendent, perque m'encanta el segol, per cert, ho puc trobar en algun herbolari??? Un petonas

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Laura!! benvinguda!! sembla que avui ens hem descobert mútuament ;). Gràcies per haver-nos visitat i per quedar-te, no dubtis que nosaltres també et tornarem aquestes visites perquè també tens un blog xulo xulo! la farina de sègol vaig comprar-la a Lleida en una botiga de productes ecològics, però també pots trobar-la en herbolaris. El pa de sègol m'encanta! a veure si publiques aquesta recepta de pa de nous i mel i la provo, que jo també tinc aquesta panificadora i m'agrada molt utilitzar-la!! Petons!!

      Elimina
  6. M'encanta!!!!! Em recorda les mandales que de tant en tant dibuixo :-)

    ResponElimina
  7. M´encanta aquesta corona de segol i amb les llavors molt més, queden genial!!! Em quedo de seguidora, no vull perdre´m res, vaig a mirar mes receptes!!!
    Petons!!!!

    ResponElimina
  8. Que xulo!!! No és la primera vegada que veig panets així i m'encanta! Queda molt original!
    Petons!

    ResponElimina
  9. Me gusta la idea de que se un pan grande con minipanes. Me lo anoto.

    Besos.

    ResponElimina
  10. Gràcies a totes pels vostres comentaris, com dieu, és una recepta de pa força original, ideal per a posar al mig de taula i que cadascú s'agafi el seu panet. Feu-lo, no us en penedireu!

    ResponElimina
  11. Una gran idea la presentación, muy atractiva, como bien dices cada un@ se puede hacer su propio panecillo¡
    Encima con esos ingredientes, un pan riquísimo. Un beso grande, Teresa

    ResponElimina
  12. Quin pa més bonic més saludable! Petonets!

    ResponElimina
  13. m'encanta el pa fet a casa , no et coneixia , en quedo per aquí menjant un trosset de pa.
    besades menorquines

    ResponElimina
  14. Me encanta el pan de centeno y si es casero mejor que mejor. Te ha quedado de lujo reina.

    un besote

    ResponElimina