4 de febrer de 2018

Cristines de Sant Blai

Per Sant Blai, el 3 de febrer, i segons la tradició catòlica, toca menjar beneït per guarir-nos del mal de gola. A les terres de Ponent és tradició consagrar les típiques Cristines, brioixos farcits de nata, crema o trufa, rematats amb granet d'ametlla i sucre llustre.






Ingredients (10 unitats):
90 ml de llet
40 gr de llevat fresc
4 ous M
500 gr de farina de força
60 gr de sucre
10gr de sal
100 gr de mantega a temperatura ambient

1 ou batut per pintar-los

Per decorar: granet d'ametlla i sucre llustre

Per farcir: 1 litre de nata per muntar + sucre llustre al gust

Passos a seguir (tradicional):
Escalfem la llet uns segons al microones fins que sigui tèbia, hi afegim el llevat esmicolat i mesclem bé fins que es desfaci.
En un bol gran fiquem els ous, la farina, el sucre, la sal i la llet amb el llevat i ho integrem tot amb l'ajuda d'una espàtula. Un cop integrat pastem durant 5-7 minuts fins que ens quedi una massa fina i homogènia. L'aplanem una mica i repartim els trossos de mantega per sobre i continuem pastant fins a haver-los integrat completament. Fem una bola i la deixem reposar tapada durant una hora.
Passat aquest temps li clavem els nusos dels dits per treure-li l'aire i la pastem una mica, li donem forma de cilindre i la dividim en 10 parts iguals, amb les que farem boles.
Folrem dos safates de forn amb paper de forn i fiquem 5 boles a cadascuna, una mica separades. Deixem en un lloc sense corrents d'aire durant aproximadament 1 hora o fins que doblin el seu volum.
Preescalfem el forn a 170º amb calor dalt i baix. Mentrestant pintem els brioixos amb l'ou batut i repartim una mica de granet d'ametlla per sobre de cada. Fornegem uns 15-17 minuts.

Els deixem refredar sobre una reixeta i mentrestant muntem la nata. Muntem la nata amb les baretes  elèctriques, i quan ja gairebé estigui afegim sucre al gust i continuem batent uns segons més.

Partim les cristines per la meitat i les farcim amb la nata. Empolvorem amb sucre llustre i ja podem servir-les.

Passos a seguir (Thermomix):
Fiquem la llet al vas i programem 30 seg/40º/vel 1. Després hi afegim el llevat esmicolat i programem 10 seg/vel 3. Incorporem els ous, la farina, el sucre, la sal i mesclem 30 seg/vel 6.
Pastem 3 min/velocitat espiga. Programem de nou 2 min/velocitat espiga i anem afegint la mantega pel forat del vas.
Deixem reposar la massa al vas durant una hora. Passat aquest temps baixem la massa amb l'espàtula i pastem 1 min/velocitat espiga.
Bolquem la massa sobre el mostrador de treball empolvorat amb una mica de farina i pastem lleugerament per donar forma de cilindre. La dividim en 10 parts iguals i els donem forma de bola.
Folrem dos safates de forn amb paper de forn i fiquem 5 boles a cadascuna, una mica separades. Deixem en un lloc sense corrents d'aire durant aproximadament 1 hora o fins que doblin el seu volum.
Preescalfem el forn a 170º amb calor dalt i baix. Mentrestant pintem els brioixos amb l'ou batut i repartim una mica de granet d'ametlla per sobre de cada. Fornegem uns 15-17 minuts.

Els deixem refredar sobre una reixeta i mentrestant muntem la nata. Fiquem la mariposa al vas, afegim la nata i programem a vel 3'5 sense temps. Anem controlant quan canvia la textura de la nata i es monta. Afegim sucre al gust i programem uns segons més perquè es mescli.

Partim les cristines per la meitat i les farcim amb la nata. Empolvorem amb sucre llustre i ja podem servir-les.

** Recepta adaptada de: Directo al Paladar.

10 comentaris:

  1. Nyam...xo 40 ous??? Deuen ser 4 oi?

    ResponElimina
  2. ohhhhh que bons!!! A mi no m'importa si fas 40 ous: així en tens un parell per fer-nos arribar! ;)
    Bona setmana reina!

    ResponElimina
  3. Fica més ous i així pots anar repartint! Per Sant Blai o qualsevol altre dia!
    Petons i bona setmana,
    Palmira

    ResponElimina
  4. Quina pinta més bona!!!les cristianes són típiques de Lleida oi?petons

    ResponElimina
  5. Les he de fer algun dia i honorar-me, jeje.

    ResponElimina
  6. tenen una pinta genial!! no n'havia sentit a parlar mai, l'haurem de tastar

    ResponElimina
  7. Sempre m'han fet molt goig les Cristines, però no les he fet mai. La seva filla sempre em diu que les he de fer...així es diu ella!
    T'han quedat precioses....
    Petonets i molt bona setmana,Eva!
    Olga

    ResponElimina
  8. Francamente, te han quedado de profesional! Están perfectos y bien ricas que son, aunque yo no las he hecho porque las masas y yo no nos llevamos demasiado bien, jajaja.
    Un besote

    ResponElimina
  9. Espectacular, Eva!! M'has de fer una masterclass de masses perquè no m'acabo d'ensortir....Petonets i bon cap de setmana!

    ResponElimina